Lista pentru Gaudeamus

Lista pentru Gaudeamus

Știu și eu cum e treaba cu socoteala de-acasă și aia din târg, dar, deh, năravurile vechi… Așa că îmi fac și anul ăsta o listă ideală pentru Gaudeamus pentru că, după cum am văzut prin noutățile editurilor, am de unde alege. Evident că, odată ajunsă în târg, încerc să urmăresc lista, dar nu pot să nu fiu atrasă și de alte titluri. În plus, editurile mai păstrează și câțiva ași în mânecă, deci există toate șansele să avem parte și de câteva surprize.  

După cum ziceam, asta e o listă ideală întrucât, în realitate, trebuie să țin cont și de buget și de timp (unele dintre cărțile nou-apărute așteaptă deja cuminți pe birou să le vină rândul). Așa că, în mod sigur, lista cărților cu care voi veni de la Gaudeamus va fi alta. 

Pentru prima dată, anul ăsta o să particip la târg și în calitate de vorbitor. Astfel, sâmbătă de la ora 13.00 voi vorbi la Standul Editurii All despre cărțile scriitorului scoțian Andrew Nicoll, A fost odată ca niciodată și Dacă citești asta înseamnă că am murit, iar de la 16.30 la Standul Univers, despre ultima carte a lui Gabriel Osmonde tradusă în română Călătoria unei femei care nu se mai temea de îmbătrânire. Duminică, în ultima zi a târgului, de la ora 13.00, la Standul Editurii Nemira voi vorbi despre un volum fantasy pentru adolescenți, Atlantida de Antoinette Wornik.

 

În ce privește partea de ficțiune, oferta este diversă și bogată (chiar și un pic copleșitoare):

Era să fiu eu de Ali Smith, City de Alessandro Baricco, ZeroZeroZero de Roberto Saviano, Sfârșitul poveștii de Lydia Davis, Elogiul minciunii de Patrícia Melo (Editura Univers);

Căpitanul Mihalis (Libertate sau Moarte) de Nikos Kazantzakis, Povestiri de iarnă de Karen Blixen, Laur de Evgheni Vodolazkin, Beznă clară de William Golding, Medeea și copiii ei de Ludmila Ulițkaia, Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, ediție de colecție, Sărbătoarea neînsemnătății de Milan Kundera (Editura Humanitas și Humanitas Fiction);

Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry de Rachel Joyce, Cântecul păsărilor de Sebastian Faulks (Editura Litera);

Magicienii de Lev Grossman, Omul pictat de Peter V. Brett, Misiunea bufonului de Robin Hobb, Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister de George R.R. Martin, Poveste de iarnă de Mark Helprin (Editura Nemira);

Viermele de mătase de Robert Galbraith, Şocul căderii de Nathan Filer, Talion: Revenantul de Michael A. Stackpole, Povestea lui Hanna Yakub de Rabee Jaber, Nimeni de Gwenaëlle Aubry (Editura Trei și Pandora-M)

Frumoasele ruine de Jess Walter, Stoner de John Williams, Crăiasa zăpezii de Michael Cunningham, Întoarcerea la Salem de Hélène Grimaud (Editura Polirom)

Zei americani de Neil Gaiman, Neuromantul de William Gibson, Ocolul zilei în optzeci de lumi, Julio Cortázar, Galápagos, Kurt Vonnegut, O poveste haioasă, Ned Vizzini (Editura Art și Editura Paladin)

O sută și una de nopți, ed. Claudia Ott, Cartea din nufăr de  Nina Doroșeva (Editura Baroque Books & Arts)

 

La non-ficțiune, lucrurile stau cam la fel – cărți bune și din domenii complet diferite:

Spațiul gol de Peter Brook (trad. Monica Andronescu), Pe fereastră de Julian Barnes (Editura Nemira)

Analiza viselor: Note ale seminarului susţinut între 1928 şi 1930 de  C.G. Jung, Copiii abandonaţi ai României: Privaţiune, dezvoltare cerebrală şi eforturi de recuperare de Charles A. Nelson, Nathan A. Fox și Charles H. Zeanah, Fascinația diferenței: Anii de ucenicie ai unui antropolog de Vintilă Mihăilescu, Sutton de J.R. Moehringer (Editura Trei și Pandora-M)

Cușca de sticlă, Nicholas Carr, Anul meu fără pantaloni, Scott Berkun (Editura Publica)

Podul Mogoșoaiei de Gheorghe Cruțescu  (Editura Humanitas)

Testul psihopatului. O călătorie prin industria nebuniei, Jon Ronson (Editura Art)

Povești cu scriitoare și copii coordonată de Alina Purcaru (Editura Polirom)

La drum cu Platon de Robert Rowland Smith (Editura Litera)

Istoria tărâmurilor și locurilor legendare de Umberto Eco (Editura Rao)

 

Aceasta este o selecție subiectivă, sunt cărți care mi s-au părut mie interesante din ce am văzut pe listele cu noutăți. Deși aș vrea să le citesc pe toate, cred că voi face, totuși, o selecție drastică. Cum îmi spunea și Jovi de la Filme-Cărți ieri, un criteriu de selecție bun ar trebui să fie ceva de genul: „cărți ușoare, ce mă ajută să mă relaxez”.

Pentru cei care nu sunt din București, toate aceste noutăți se vor găsi pe site-urile editurilor și ale librăriilor on-line cel mai probabil de săptămâna viitoare. Până atunci, din ce am văzut, multe librării on-line pregătesc oferte de Gaudeamus pentru toată lumea, așa că ne așteaptă o săptămână cu reduceri și multe cărți. Așa că e clar că avem de unde alege, rămâne doar să ne hotărâm care sunt cărțile cele mai potrivite pentru fiecare dintre noi.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter