Concurs Librarium TNB: „Șapte ani buni”, de Etgar Keret, și „Sufocare”, de Junot Díaz [încheiat]
![Concurs Librarium TNB: „Șapte ani buni”, de Etgar Keret, și „Sufocare”, de Junot Díaz [încheiat]](http://lauracaltea.ro/upload/gallery/938/concurs-cartepedia.jpg)
Împreună cu prieteni de la Librarium TNB am organizat un concurs ce are ca premiu două cărți noi, foarte interesante: Șapte ani buni, de Etgar Keret (Ed. Humanitas) și Sufocare, de Junot Díaz (Ed. Black Button Books). Cărțile sunt diferite și ca stil, și ca gen literar, dar m-am gândit că puțină diversitate e numai bună pentru un cititor de cursă lungă. În ciuda diferențelor, există, însă, și ceva care le unește: ambele sunt volume de povestiri, prima asumat autobiografică, a doua mai degrabă ficționalizată.
Proza scurtă a fost marea revelație a pieței de carte din România din ultima vreme, atât prin traduceri, cât și prin cărți semnate de autori români contemporani. În timp ce Șapte ani buni vorbește despre paternitate, condiția scriitorului și a evreului în lumea contemporană, Sufocare tratează, ca și alte cărți ale lui Junot Díaz, condiția imigrantului. Junot Díaz mai este cunoscut publicului român și prin alte traduceri (Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao, Uite-aşa o pierzi), iar Etgar Keret și-a făcut intrarea cu acest volum de povestiri, urmând să-i apară, în curând și o altă carte.
Șapte ani buni, de Etgar Keret (trad. Ioana Miruna Voiculescu)
„L-am întâlnit pe Etgar Keret la Florența, acum doi ani, când, în ambianța solemnă a capelei Pazzi, a prezentat, în loc de conferința așteptată, un fel de stand-up comedy care a uimit și a delectat. Un exploziv simț al umorului, dar în același timp căldură, compasiune, autoironie și o înțelepciune cu vechi rădăcini iudaice, iată ce-am perceput atunci în discursul liber, spus cu talent actoricesc, simplitate și modestie, al scriitorului israelian. Cartea care ajunge acum în mâinile cititorului român le cuprinde pe toate din plin și va fi, sunt convins, o mare bucurie pentru oricine iubește literatura. Va găsi aici inflexiuni din Șalom Alehem și Romain Gary, dar și o originalitate care merge dincolo de modele. Omul mi-a plăcut, îmi plac și scrierile lui. Sper ca pătrunderea sa anul acesta, cu două cărți deodată, în spațiul românesc să fie de bun augur și să consacre un nume nou, ce va deveni curând familiar și iubit de public.” (Mircea Cărtărescu)
Sufocare, de Junot Díaz (Daniela Rogobete)
Cu aceste zece proze scurte care cartografiază spațiul cartierelor din Republica Dominicană și pe cel al comunităților urbane sărace din New Jersey, Junot Díaz își face remarcabilul debut literar. Proza sa este puternică și categorică, încărcată de magnetismul descoperirii. În Sufocare, Díaz compune imagini anamnezice în ritmurile furiei și ale eliberării, ale frustrării și ale bucuriei, ale inocenței și ale blazării.
Junot Díaz ni-l prezintă pe memorabilul narator Yunior care ține jurnalul unei lumi în care tații sunt departe, mamele luptă cu determinare pentru familie și noua generație moștenește duritatea rutinară, ambivalența devastatoare și umorul unei vieți circumscrise de sărăcie și nesiguranță.
Pentru a participa la concurs trebuie doar să răspunzi printr-un comentariu la întrebarea: Care este cartea ta de proză scurtă preferată?
Aștept comentariile de azi, 16 aprilie, până duminică, 22 aprilie (inclusiv). Te rog să lași comentariul în josul acestui articol în căsuța de comentarii (nu pe Facebook și nici pe mail la adresa de contact) pentru că toate comentariile trebuie să fie într-un singur loc ca să participe la extragere. Câștigătorul va fi desemnat prin tragere la sorți și anunțat printr-un mail și pe pagina de Facebook Blogul unei cititoare de cursă lungă, luni, 23 aprilie 2018.
Cel mai bine e să folosești o adresă de mail validă pe care o verifici în mod constant, întrucât în cazul în care, timp de o săptămână de la anunțare, nu primesc răspuns cu datele de contact, voi alege alt câștigător. Ar fi o idee bună să verifici și căsuța de Spam. Premiul va fi expediat prin poștă la o adresă de pe teritoriul României.
Multă baftă!
UPDATE: Câștigătorul concursului este Răzvan. Felicitări și mulțumesc tuturor pentru comentarii!

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Concurs Humanitas: „Delicatele frumuseți ale vieții”, de Cheryl Strayed [încheiat]
„Delicatele frumuseţi ale vieţii”, de Cheryl Strayed, cuprinde scrisori emoţionante, venite din toate colţurile Americii. Pline de umor, sinceritate şi compasiune, răspunsurile lui Sugar ne ajută să trecem cu bine de toate încercările.
Concurs „Istorie cu blazon” (încheiat)
Împreună cu prietenii de la Editura Corint am organizat un concurs ce are ca premiu trei cărți din colecția „Istorie cu blazon”: „Lumea era toată a mea: Amintirile unei prințese”, de Ana-Maria Callimachi; „De pe Valea Motrului: Povești cu boieri, panduri și mirese codane”, de Sarmiza Cretzianu; „Amintiri și icoane din trecut”, de Olga Gigurtu.
Concurs: „Născută din fum și os”, de Laini Taylor [închis]
Împreună cu Editura Epica, am organizat un concurs ce are ca premiu un exemplar din cartea „Născută din fum și os”, de Laini Taylor.
Darul iubirii. Kahlil Gibran
"Nouă Povestiri" - J.D. Sallinger
Draga viata, A. Munro
Draga viata, Alice Munro
"Inima inimii' de António Lobo Antunes
Prea multa fericire de Alice Munro.
Cea mai frumoasă carte din lume - Eric Emmanuel Schmitt
Rock Springs - Richard Ford
Alessandro Baricco - De trei ori in zori
Prea multa fericire, Alice Munro
Quasar, de Ana Mănescu
cartea mea este 'Draga viata' - Alice Munro
Cea mai frumoasă carte din lume - Eric Emmanuel Schmitt
Prea multă fericire, de Alice Munro
Minciuni de vara - Bernhard Schlink
"Gramatica lui Dumnezeu" - Stefano Benni
Jorge Luis Borges- "Cartea de nisip"
Herman Hesse- Cele mai frumoase povestiri
Alice Munro - Prea multa fericire. ❤
Ultima simpatica pe care am citit-o este “Povestiri de pe Calea Moșilor” a Adinei Popescu. Te face tare nostalgic:)
Nostalgia, Mircea Cărtărescu.
Prea multa fericire, Alice Munro
Povestea vietii tale de Ted Chiang
Prea multa fericire - Alice Munro
Amelie Nothomb- "Cosmetica dusmanului"
Minciuni de vara-Bernhard Schlink
Tatal celuilalt copil - Parinoush Saniee
Mandarina- Razvan Petrescu
Mandarina- Razvan Petrescu
Mandarina- Razvan Petrescu
Mandarina- Razvan Petrescu
Răzvan Petrescu - Mandarina
Alice Munro - "Ura, prietenie, dragoste, casatorie"
"New Yorkul de altadata" - Edith Wharton
Amelie Nothomb - O forma de viata
Eric-Emmanuel Schmitt - Cea mai frumoasa carte din lume si alte povestiri
Dan Rhodes- Antropologie
Alice Munro - Prea multa fericire
„Cele mai frumoase povestiri”, Hermann Hesse
Draga viata de Alice Munro
Oscar și Tanti Roz, roman scris de Eric-Emmanuel Schmitt.
Dincolo de ferestre - Irina Georgescu Groza
Veronica D. Niculescu - Roșu, roșu, catifea
"Contorsionista" de T.O.Bobe.
Prea multa fericire - Alice Munro
"Escapada" de Lavinia Braniște
O minune in fiecare zi - Bohumil Hrabal
Felii de lamaie, Anca Vieru
Douasprezece povestiri calatoare- Gabriel Garcia Marquez
"Dragoste la 17,50$" - Charles Bukowski
Femeie sfasiata
Alice Munro - Prea multă fericire
cartile Anei Barton, Florin Lazarescu, Petronela Rotaru
De ce iubim femeile
Hanah Monthana
Acuzatia - Bandi
Gramatica lui Dumnezeu - Stefano Benni
„Femeia cu buchetul de flori”- Mo Yan
Fericirea incepe azi - Jamie McGuire
“Fugara” - Alice Munro
Sfarsit de sezon, Marius Chivu...si fan infocat Iocan:)
De ce fierbe copilul in mamaliga - Aglaja Veteranyi
'Draga viata' - Alice Munro
Alice Munro, ,,Prea multa fericire"