Caută în blog

Concurs Editura Trei: „Orizonturi”, de James Poskett, și „Mesagerul stelar”, de Neil deGrasse Tyson [încheiat]

Concurs Editura Trei: „Orizonturi”, de James Poskett, și „Mesagerul stelar”, de Neil deGrasse Tyson [încheiat]

De curând, au apărut la Editura Trei două volume interesante de popularizare a științei, Orizonturi. Originile globale ale științei moderne, de James Poskett (trad. rom. Bogdan Ghiurco), și Mesagerul stelar. Perspective cosmice asupra civilizației, de Neil deGrasse Tyson (trad. rom. Constantin Dumitru-Palcus), două volume care ne invită într-o odisee a cunoașterii, atât istorică, cât și cosmică. 

Descrierea cărților

Când ne referim la originile științei moderne, începem de obicei cu Europa. Ne amintim de marile minți ale lui Nicolaus Copernic, Isaac Newton, Charles Darwin și Albert Einstein. Dar istoria științei nu este și nu a fost niciodată un efort exclusiv european. Copernic s-a bazat pe tehnicile matematice provenind din texte arabe și persane. Legile mișcării ale lui Newton au plecat de la observații astronomice realizate în Asia și Africa. Când Darwin scria Despre originea speciilor, a consultat o enciclopedie chineză din secolul al XVI-lea. Și când Einstein a studiat mecanica cuantică, a avut ca sursă de inspirație pe de fizicianul bengalez, Satyendra Nath Bose.
Orizonturi, de James Poskett, este o istorie a științei așa cum nu a fost vreodată povestită până acum, dezvăluindu-și eroii necunoscuți, dar și faptul că cele mai importante descoperiri științifice au avut loc prin schimbul de idei al diferitelor culturi din întreaga lume. În această istorie ambițioasă, revelatoare, James Poskett reformulează istoria științei, dezvăluind contribuțiile vitale pe care oamenii de știință din Africa, America, Asia și Pacific le-au adus acestei povești globale.

Printr-o perspectivă cosmică asupra civilizației pe Pământ, Neil deGrasse Tyson pune într-o lumină nouă liniile de falie cruciale ale timpului nostru – război, politică, religie, adevăr, frumusețe, gen și rasă – reușind totodată să intensifice sentimentul profund al unității lumii.
Într-o perioadă în care opiniile noastre politice și culturale par a fi mai polarizate ca oricând, Tyson oferă antidotul necesar pentru multe dintre lucrurile care ne despart, pledând cu pasiune pentru cele două componente îngemănate ale iluminării - perspectiva cosmică și raționalitatea științei.
După o analiză profundă asupra modului în care știința vede lumea și asupra planetei Pământ, creierul uman are capacitatea de a reseta și a recalibra prioritățile vieții, modelându-ne, în consecință, acțiunile și capacitatea de reacție. Nicio perspectivă asupra culturii, societății sau civilizației nu rămâne neatinsă.
Cu un condei precis și clar, Mesagerul stelar ne îndrumă să descoperim lumea altfel. De la aspecte legate de rezolvarea conflictelor globale până la îndemnuri de a aprecia viața la adevărata ei valoare, Tyson dezvăluie, cu căldură și elocvență, o serie de adevăruri mărețe și frumoase valabile pentru noi toți – informați și iluminați de cunoașterea locului nostru în univers.

 

Împreună cu Editura Trei am organizat săptămâna asta un concurs pe blog ce are ca premii trei premii ce conțin ambele cărți. Pentru a participa la acest concurs trebuie doar să răspundeți la întrebarea: Ce om de știință este preferatul tău? 
 

Aștept comentariile voastre de azi, 13 iulie, până duminică, 16 iulie 2023 (inclusiv). Vă rog să lăsați un comentariu în josul acestui articol în căsuța de comentarii (nu pe Facebook și nici pe mail la adresa de contact) pentru că toate comentariile trebuie să fie într-un singur loc ca să participe la extragere. Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți și anunțați printr-un mail (e bine să verificați și în Spam) și pe pagina de Facebook Blogul unei cititoare de cursă lungă, luni, 17 iulie 2023. Din rațiuni de organizare, voi aștepta răspunsul cu datele de contact maxim o săptămână. 

Premiile vor fi expediate de Editura Trei la o adresă de pe teritoriul României.

Multă baftă! 

UPDATE: Câștigătorii concursului organizat împreună cu Editura Trei sunt: Cristiana A., Mădălin Filip și Andreea Plăcintă. Felicitări și mulțumesc tuturor pentru comentarii! 

Comentarii

Carlo Rovelli

Doru Braslasu

13 iul. 2023

Marc van Ranst

Irina

13 iul. 2023

Richard Dawkins

Ana Aslan

Isaac Newton

Emanuela Prodan

13 iul. 2023

Richard Feynman

Isaac Newton

Dicu

13 iul. 2023

Isaac Newton

Dicu

13 iul. 2023

Richard Dawkins. E omul care mi-a trezit placerea de a citi despre biologie, apoi despre stiinta in general cu The Selfish Gene acum multi ani, un autor care reuseste mereu sa faca accesibile subiecte complicate.

Horia

13 iul. 2023

Omul de știință preferat este Ioan Cantacuzino.

Roman Cristina

13 iul. 2023

Alexandru Stermin

Mihaela Marcu

13 iul. 2023

Nikola Tesla

Irina

13 iul. 2023

Charles Darwin

Madalin Filip

13 iul. 2023

Antonio Damasio

Michael Faraday

Feli

14 iul. 2023

Thomas Edison

Andrada Vilcu

14 iul. 2023

David Sinclair

Marie Curie

Gherghelas Dana

14 iul. 2023

Stephen Hawking

Monica

14 iul. 2023

Richard Dawkins.

Ion Popa

14 iul. 2023

Carl Sagan

Raluca Cracut

14 iul. 2023

Charles Darwin

Doamna T

14 iul. 2023

ANA ASLAN

ANA MARIA GAV

14 iul. 2023

Cristian Presura

Mari Anne

15 iul. 2023

Adrian Şonka

Zsolt

15 iul. 2023

Galileo Galilei

Ana Aslan

Mădălina

16 iul. 2023

Nikola Tesla

Adina Bunea

16 iul. 2023

Ana Aslan

Cristiana A.

16 iul. 2023

Albert Einstein

Galileo Galilei

Viviana

16 iul. 2023

Marie Curie

Raluca Carpator

16 iul. 2023

Marrie Curie

Popescu Mirela

16 iul. 2023

Louis Pasteur

Charles Darwin

Ada

16 iul. 2023

Alexandru Stermin :)

Simona M

16 iul. 2023

Leonardo da Vinci

Albert Einstein

Grigore Antipa

Urse Cristina

16 iul. 2023

Sir Isaac Newton

Leila Laleli

16 iul. 2023

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter