• „La séduction: s’aimer un peu pour plaire beaucoup” - Yves Saint-Laurent

Concurs „Istorie cu blazon” (încheiat)

Concurs „Istorie cu blazon” (încheiat)

În preajma Bookfest 2015, Editura Corint a lansat o colecție de cărți istorice intitulată Istorie cu blazon. Coordonată de istoricul Filip-Lucian Iorga, colecția își propune să restituie fragmente din istoria elitelor românești: jurnale și memorii mai puțin sau deloc cunoscute ale boierilor români din orașe mai mari sau, mai ales, mai mici. Diferită de istoria oficială, o astfel de recuperare este, evident, mult mai plină de savoare, mai personală și cu atât mai emoționantă.

Până acum colecția numără cinci volume: Lumea era toată a mea: Amintirile unei prințese, de Ana-Maria Callimachi; Iașii de odinioară, de Rudolf Șuțu; De pe Valea Motrului: Povești cu boieri, panduri și mirese codane, de Sarmiza Cretzianu; Carol al II-lea al României: Regele trădat, de Lilly Marcou; Amintiri și icoane din trecut, de Olga Gigurtu.

Împreună cu prietenii de la Editura Corint am organizat un concurs ce are ca premiu trei cărți din această colecție: Lumea era toată a mea: Amintirile unei prințese, de Ana-Maria Callimachi; De pe Valea Motrului: Povești cu boieri, panduri și mirese codane, de Sarmiza Cretzianu; Amintiri și icoane din trecut, de Olga Gigurtu.

Pentru a participa la concurs, trebuie să răspundeți la întrebarea: Memoriile cărui personaj din istoria României ți-ar plăcea să le citești?

Vă puteți lăsa imaginația la joacă și să răspundeți și cu personaje care în mod sigur nu și-au scris memoriile, gen Burebista, Mircea cel Bătrân sau, de ce nu?, Badea Cârțan povestindu-și drumul pe jos până la Roma pentru a vedea Columna lui Traian, dar puteți răspunde și serios, poate veți da o idee nouă editurii.

Vă rog să lăsați un comentariu în josul acestui articol în căsuța de comentarii (nu pe Facebook și nici pe mail la adresa de contact) pentru că toate comentariile trebuie să fie într-un singur loc ca să participe la extragere. Concursul se va desfășura între 3-9 august, inclusiv. Câștigătorul va fi desemnat prin tragere la sorți și anunțat printr-un mail și pe pagina de Facebook Blogul unei cititoare de cursă lungă, luni, 10 august.

Cel mai bine e să folosiți o adresă de mail validă pe care o verificați în mod constant, întrucât în cazul în care, timp de o săptămână de la anunțare, nu primesc răspuns cu datele de contact, voi alege alt câștigător. Ar fi o idee bună să verificați și căsuța de Spam.

Premiul poate fi predat personal celor ce locuiesc în București și va fi trimis prin poștă în cazul în care câștigătorul este din provincie (pe teritoriul României).

Multă baftă tuturor!

UPDATE: Câștigătoarea concursului este Cristina. Felicitări și mulțumesc tuturor pentru participare!

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Adevăruri incomode, despre „Zelotul: Viața și epoca lui Isus din Nazaret”, de Reza Aslan

Asemenea altor cărți care încearcă să prezinte sau să imagineze viața de om a lui Isus Hristos, sunt convinsă că și Zelotul lui Reza Aslan va indigna numeroși credincioși, mai ales dintre cei care se ghidează după vechea formulă „crede și nu cerceta”.

Concurs Editura Nemira: Câștigă 3 cărți n'autor [încheiat]

Concurs ce are ca premii 3 cărți noi din colecția de literatură română contemporană „n'autor” a Editurii Nemira, „Teo de la 16 la 18”, de Raluca Nagy, „August”, de Elena Vlădăreanu, și „Exodul mieilor”, de Irina Georgescu Groza.

Concurs: „Scânteia: Povestea mamei care a crescut un geniu”, de Kristine Barnett (încheiat)

Concurs cu premii: câștigă un exemplar din volumul „Scânteia: Povestea mamei care a crescut un geniu”, de Kristine Barnett, volum apărut în Colecția Narator a Editurii Publica.

67 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


 1. Simona Negoescu 09-08-2015 21:00

  Memoriille lui Carol I

  Raspunde
 2. Alexandra M 09-08-2015 17:34

  Stefan cel Mare

  Raspunde
 3. Aldea Elena 09-08-2015 16:20

  Mi-ar placea sa citesc memoriile unui personaj feminin: Ecaterina Teodoroiu sau Elena Lupescu.

  Raspunde
 4. Irinel 09-08-2015 13:19

  Vlad Tepes, dar si Stefan cel Mare, ca mi-ar fi placut sa aflu cum era treaba cu Vrancioaia si cum era el mic la stat! Serios! :) Si inca, ale doamnei mama lu' Stefan cel Mare, Maria Oltea, ca tare cred ca avea niste lucruri de zis, si ale Mariei de Mangop, din aceleasi motive! :)

  Raspunde
 5. Andreea Bunescu 07-08-2015 18:58

  As citi cu interes memoriile lui Carol I, ma intereseaza tot ce tine de monarhia romaneasca.

  Raspunde
 6. Hauca Mihaela 07-08-2015 11:31

  As citi cu interes si cu nesat memoriile lui Ionel Bratianu. De ce? Pentru ca as vrea sa inteleg de unde ii venea geniul politic: din experienta transmisa de tatal sau, din pasiune, din geniu strategic, din dorinta nestramutata de a crea o tara puternica si moderna.Ce-l mana pe el in lupta asta pentru Romania de-abia formata, in zorii civilizarii sale?A vazut in Partidul National Liberal un scop sau un mijloc? Monarhia era ea insasi un mijloc de care s-a folosit ca sa-si atinga scopurile politice?Si viata personala cred ca i-a fost interesanta....

  Raspunde
 7. Ioana Savin 07-08-2015 01:23

  Mi-ar plăcea să citesc memoriile lui Vlad Ţepeş, unul dintre cei mai drepţi şi mai cruzi domnitori din lume. Mi-ar plăcea să-i citesc maniile, pasiunile şi modul în care el şi-ar descrie propria "poftă" de sânge, dacă ar fi într-adevăr o boală, precum un episod naturalist al lui Dostoievski, iar el un maniac, sau pur şi simplu o necesitate a acelei perioade, el rămânând o personalitate calmă şi iubitoare în spatele uşilor închise. Aş vrea să citesc dacă a fost mândru de acţiunile sale sau dacă acestea îi dădeau coşmaruri. Mă întreb dacă s-a temut de turci la fel de mult cum ei s-au temut de ei sau dacă doar a fost o prostie să-i sfideze. Mi-ar plăcea să citesc despre episodul în care a fost ţinut captiv de Matei Corvin timp de 12 ani şi despre trăirile sale interioare: dacă el s-a gândit la cei 5 copii ai săi şi dacă i-a fost dor, la toate cele 3 soţii ale sale, la curteni şi trădători, dacă i-a fost frică de moarte sau dacă a sperat ziua în care va fi liber din nou, şi dacă a avut parte de iubiri neîmplinite, cărora nu a putut să le dea curs din cauza statutului său. Aş vrea să ştiu dacă el ar fi regretat faptul că a fost domnitor ducând poveri atât de grele şi nu un simplu om de rând, a cărui grijă să fi fost ogorul său.

  Raspunde
 8. Dan 06-08-2015 22:45

  Prima personalitate care mi-a venit in minte a fost Decebal, cu siguranta mi-ar face mare placere sa-i citesc memoriile!

  Raspunde
 9. Tohaneanu Florina 06-08-2015 21:25

  Cred ca ar fi interesant sa citesc memoriile lui Badea Cartan.

  Raspunde
 10. AnaF 06-08-2015 17:04

  Am citit Testamentul politic al lui Mihai Eminescu, l-am apreciat foarte mult si mi-as dorii sa citesc si memoriile lui.

  Raspunde
 11. Maris 06-08-2015 14:20

  Cu siguranta as ,, savura " memoriile lui Decebal pana la ultimul cuvant !

  Raspunde
 12. Andreea Chiuaru 06-08-2015 13:56

  Vlad Țepeș

  Raspunde
 13. Crețu Iuliana 06-08-2015 13:37

  De când aștept o colecție de genul acesta... Mă bucur că ați descoperit-o și pentru mine.Istoria românilor aflată din școală nu ne atrage interesul și rămâne superficială fără lecturi care ne pot oferi, în același timp, detalii și o imagine de ansamblu.Nu mă pot opri la un singur personaj, așa că o să le enumăr pe cele ale căror povești aș vrea neapărat să le aflu : Ion Luca Caragiale, Constantin Noica, I.C. Brătianu, Corneliu Coposu, Nicolae Ceaușescu, Nicolae Paulescu, Ana Aslan, Constantin Brâncuși,Despre unii s-a scris câte ceva (sunt pe lista „de citit”), dar memoriile lor ar fi fost neprețuite. 8->

  Raspunde
 14. Liliana 05-08-2015 22:11

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Carol I.

  Raspunde
 15. Andreica Daniel 04-08-2015 23:34

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Stefan cel Mare.

  Raspunde
 16. Ana Maria 04-08-2015 16:59

  Pe cele ale lui Stefan cel Mare, sa vedem ce ar mai ramane din mitul sfântului sau din cel al destrabalatului.

  Raspunde
 17. Claudia 04-08-2015 15:31

  Mi-ar placea sa citesc memoriile Mircea cel Batran. :)

  Raspunde
 18. Ioana Puravet 04-08-2015 15:04

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Vlad Tepes.

  Raspunde
 19. Daniel 04-08-2015 14:18

  Nu sunt prea pasionat de istorie, insa imi place enorm sa citesc. Prefer carti in care sa fie prezenta putina actiune, exact ca si cum te-ai uita la un film bun in care nu poti sa te plictisesti pentru ca intotdeauna se intampla ceva ce iti atrage atentia.

  Raspunde
 20. Liana Ionescu 04-08-2015 12:56

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Corneliu Coposu.

  Raspunde
 21. Priboianu Marilena 04-08-2015 12:22

  Desi din buletin reiese ca sunt din Bucuresti, am suflet de moldovean. Suntem neam de moldoveni din moși-strămoși si, daca ar fi sa vreau sa citesc memoriile cuiva, ar fi cele ale lui Stefan cel Mare. "Iară pre Ştefan Vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere în mănăstire la Putna, care era zidită de dânsul. Atâta jale era, de plângea toţi ca după un părinte al său, că cunoştiiau toţi că s-au scăpatu de mult bine."- (Grigore Ureche, Letopiseţul Ţării Moldovei)

  Raspunde
 22. Anca 04-08-2015 09:58

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Mircea cel Batran!

  Raspunde
 23. Lazar Adrian 04-08-2015 09:57

  Memoriile lui Mihai Viteazul!

  Raspunde
 24. spataru mihaela 04-08-2015 06:56

  Am vizitat in aceasta vacanta Balcicul si m-a facut sa imi doresc sa citesc memoriile Reginei Maria.

  Raspunde
 25. Cristina 03-08-2015 22:42

  Deci pur si simplu ador aceasta colectie si ii felicit pe cei de la Corint pentru ca s-au gandit sa o faca.Si pe tine Lauras pentru concurs.Imi lipsesc doua volume din cele cinci, asa ca as zice ca vreau sa citesc memoriile tuturor personajelor istorice si neistorice, daca as sti ca volumele sunt ale mele :) Serios acum, cred ca Iancu Jianu a r fi o varianta de raspuns.Si cat mai multe despre monarhia din Romania, sunt o regalista si o monarhista convinsa si nu imi voi pierde niciodata speranta de a vedea iarasi un rege pe tron in tara.Oricum imi place foarte mult acest gen literar si imi place parfumul vremurilor trecute si nici intr-un caz a celor prezente...Succes tuturor!

  Raspunde
 26. Costea Stefan Bogdan 03-08-2015 22:27

  Mi-ar placea sa citesc memoriile domnitorilor din Epoca Fanariota.

  Raspunde
 27. Iamcrldb 03-08-2015 22:04

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Decebal si ale lui Vlad Tepes .

  Raspunde
 28. Simona 03-08-2015 21:53

  Fie Vlad Tepes, fie Stefan cel Mare. Cred ca de la ambii am avea atatea de invatat!

  Raspunde
 29. Andreea Neaună 03-08-2015 21:42

  Alexandru Ioan Cuza

  Raspunde
 30. Nițulescu Ștefan 03-08-2015 20:40

  Mi-ar plăcea să citesc memoriile Mareșalului Ion Antonescu.

  Raspunde
 31. Costea Adrian 03-08-2015 20:40

  Mi-ar placea sa citesc memoriile Reginei Maria...

  Raspunde
 32. Radu Daniel 03-08-2015 20:40

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Ionel Bratianu.

  Raspunde
 33. Dana Gheorghe 03-08-2015 20:27

  Decebal! :)

  Raspunde
 34. Tănase Raluca-Nicoleta 03-08-2015 20:14

  Mi-ar plăcea să citesc memoriile Elenei Cuza.

  Raspunde
 35. Cristina 03-08-2015 20:01

  Ion I.C.Bratianu si Elena Vacarescu

  Raspunde
 36. candrea nadia 03-08-2015 19:05

  Multumim pentru concurs! Mi-ar placea sa citesc memoriile de pe front ale eroinei Ecaterina Teodoroiu! De mica am fost fascinata de povestile legate de acest personaj al istoriei noastre!

  Raspunde
 37. mihaela istrate 03-08-2015 19:03

  Mi-ar plăcea să citesc memoriile lui Decebal.

  Raspunde
 38. Mugurel 03-08-2015 18:48

  Mi-ar placea sa citesc memoriile regelui Ferdinand.

  Raspunde
 39. Eric victor 03-08-2015 18:17

  As citi cu siguranta memoriile lui constantin brancusi

  Raspunde
 40. Lupu Diana 03-08-2015 18:05

  Prima persoana care mi-a venit in minte a fost A.I. Cuza :) Cred ca ar fi destul de interesant sa citesc memoriile lui.

  Raspunde
 41. Soare Adelina 03-08-2015 17:16

  Mi-ar plăcea să citesc memoriile lui Basarab I.

  Raspunde
 42. nicoleta 03-08-2015 17:15

  Gheorghe Magheru

  Raspunde
 43. Anda 03-08-2015 16:52

  Iancu de Hunedoara:) intotdeauna mi s-a parut misterios;))

  Raspunde
 44. Turcu cristina 03-08-2015 16:47

  Autobiografia lui vlad tepes. Cum s-ar fi caracterizat el. Asta ar fi foarte interesant de citit

  Raspunde
 45. Andreea Iulia Toma 03-08-2015 16:27

  Mi-ar plăcea să citesc memoriile lui I.Cu. Brătianu.

  Raspunde
 46. Mihai 03-08-2015 15:50

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Mihai Viteazul.

  Raspunde
 47. Ionela 03-08-2015 15:49

  Mi-ar placea sa ma delectez citind memoriile doamnei Stanca, sotia voievodului Mihai Viteazu.

  Raspunde
 48. Larisa 03-08-2015 15:33

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Tudor Vladimirescu.

  Raspunde
 49. izabellab 03-08-2015 15:24

  As vrea sa citesc memoriile lui Al. Ioan Cuza.

  Raspunde
 50. Iulia 03-08-2015 15:21

  Virginia Andreescu Haret si Alexandru Ioan Cuza.

  Raspunde
 51. Gilda 03-08-2015 15:21

  Mi-ar placea sa citesc memoriile reginei Elisabeta a Romaniei.

  Raspunde
 52. Catalina Dumbrava 03-08-2015 15:19

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Napoleon

  Raspunde
 53. Oana Barabas 03-08-2015 15:18

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Stefan cel Mare. Insa este foarte buna si ideea ta cu Badea Cartan, cred ca ar fi avut multe de povestit din calatoriile sale prin tara si peste granita. Chiar ar fi o carte interesanta.

  Raspunde
 54. Alexandra 03-08-2015 15:14

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Alexandru Ioan Cuza.

  Raspunde
 55. Ioan Valerian 03-08-2015 15:10

  Mi-ar plăcea să citesc memoriile M.S. Regele Ferdinand al României.

  Raspunde
 56. Diaconu Teodora 03-08-2015 15:04

  Mi-ar placea foarte mult sa citesc memoriile lui Vlad Dracul (sau Vlad II)

  Raspunde
 57. Cristina 03-08-2015 14:57

  Mi-ar fi plăcut să citesc memoriile lui Vlad Ţepeş, scrise personal de acesta...

  Raspunde
 58. Oana Constantinescu 03-08-2015 14:55

  Memoriile Elenei Lupescu.

  Raspunde
 59. Popescu Oana 03-08-2015 14:48

  Aș citi memoriile lui Mihai Viteazul!

  Raspunde
 60. Ana Maria T. 03-08-2015 14:43

  Mi-ar plăcea să citesc memoriile lui Antim Ivireanul.

  Raspunde
 61. Catalina Serban 03-08-2015 14:41

  Mi-ar placea sa citesc memoriile lui Corneliu Coposu.

  Raspunde
 62. Mihaela 03-08-2015 14:33

  Buna, as citi cu drag memoriile Anei Pauker.

  Raspunde
 63. Cristina Alexandru 03-08-2015 14:22

  Mi-ar placea sa citesc memoriile M S Regele Mihai I al Romaniei.

  Raspunde
 64. Diana NM 03-08-2015 12:15

  Buna :) Ai primit o nominalizare de la mine la Premiile Liebster: http://dreams-have-wings.blogspot.ro/2015/08/premiile-liebster.html

  Raspunde
 65. Diana NM 03-08-2015 10:28

  As vrea sa citesc memoriile lui Carol I. Imi place foarte mult istoria, mai ales cea a Marii Britanii, insa de la noi stiu foarte vag cateva povesti si date. Multumim mult pentru concurs ^-^ !

  Raspunde
 66. Lazăr Cosmin 03-08-2015 10:19

  Mi-ar plăcea să citesc memoriile lui Constantin Brâncoveanu :)

  Raspunde
 67. Irina 06-08-2015 14:27

  Memoriile lui Mihai Viteazul!