• „Oamenii cred cu plăcere ceea ce vor să creadă” - Iulius Caesar

Black Button Books: o editură care vrea să informeze și să inspire

Black Button Books: o editură care vrea să informeze și să inspire

O nouă editură și-a făcut apariția zilele astea în peisajul editorial românesc, Black Button Books, o editură care, în ciuda numelui, este plină de culoare și de viață. Inițiatoarele proiectului sunt trei tinere deștepte și cu mult curaj: Anca Dumitrescu, Elena Marcu și Ana Bulgăr. De ce spun cu mult curaj? Pentru că prima întrebare care li s-a pus atunci când au anunțat că vor să deschidă o editură a fost, invariabil, „de ce o editură”? (A se citi, evident, „de ce o editură în România?”). 

Elena Marcu, una dintre inițiatoare a răspuns pe larg la întrebarea asta într-un articol foarte bine scris și argumentat din Literary Hub: Why I’m Starting a Publishing House in Romania. On Reading our Way to the Real Issues. De asemenea, pe platforma Oameni și gusturi, puteți găsi interviul Ancăi Dănilă cu cele trei inițiatoare: O nouă editură: The Black Button Books.

Primele 7 titluri cu care a debutat Black Butoon Books sunt diverse și incitante: de la proză scurtă, la antologii sau manuale de înțelegere a lumii în care trăim. Cea mai frumoasă descriere a liniei editoriale o dau chiar inițiatoarele în statementul editurii:

Idei inovatoare, subiecte incomode, perspective inedite, argumentaţii solide și umor neiertător sunt lucrurile pe care ne propunem să le aducem comunității de cititori implicați, atât online, cât şi offline. Cărţile noastre spun poveşti care deschid comunicarea şi oferă perspective noi, încurajează curiozitatea și invită cititorii la dialogul care creează conexiuni şi lărgește constant reţeaua de idei care schimbă atitudini, convingeri şi societăţi. Credem cu tărie în importanța accesibilității marilor idei ale prezentului oricui doreşte să aprofundeze, să absoarbă şi să descopere mai multe despre actualitatea relevantă şi atât de diversă a principiilor fundamentale, de la business, la ştiinţă, design şi tehnologie, de la politică şi valori umane, la conectivitate şi ficţiune. 

Colecția de literatură se numește „Ctrl+F” și este coordonată de scriitorul și editorul american John Freeman, cunoscut publicului românesc de anul trecut de când și-a lansat la noi cartea Cum să citești un romancier. Primele titluri din colecție sunt Iubire și obstacole, de Aleksandar Hemon, și Uite-așa o pierzi, de Junot Díaz, doi autori care au mai fost publicați în limba română, dar încă nu au avut parte de recunoașterea meritată. Junot Díaz a fost premiat cu Pulitzer pentru Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao și, atât el, cât și Aleksandar Hemon au fost finaliști ai National Book Award.

O altă apariție notabilă este și Freeman's, celebra antologie americană realizată de același John Freeman, pentru prima oară apărută și în limba română. Freeman's: cele mai bune texte noi despre familie, reunește texte de ficțiune, eseu și poezie, fiecare vorbind în limbajul propriu despre experiențe personale legate de familie. În antologia de față semnează: Mo Yan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2012, Marlon James, câștigătorul Man Booker Prize 2015, Aleksandar Hemon, Sandra Cisneros, Athena Farrokhzad, Valeria Luiselli, Claire Vaye Watkins, Claire Messud și Garnette Cadogan.

Mie mi s-a mai părut deosebit de interesant și Războiul poveştilor: Cum cei care spun (şi trăiesc) cele mai bune poveşti vor domina viitorul, de Jonah Sachs, un volum ce urmărește strategiile de promovare folosite de branduri renumite și care oferă în argumentație informații din domenii diverse, de la neuroștiință, mitologie comparată, marketing, psihologie, politică sau istorie. Cred că va fi o lectură surprinzătoare și incitantă.

Caroline Paul și Wendy MacNaughton sunt alte două autoare cunoscute publicului român tot de anul trecut, când au venit la București pentru lansarea volumului Pisica pierdută. Cele două au revenit acum cu volumul Îndrăzneața. Escapade pentru o viață de aventuri epice, scris de Caroline și ilustrat de Wendy, și care oferă numeroase ponturi de supraviețuire femeilor din întreaga lume, de la cum să ai o postură care să-ți dea încredere în sine, la cum să construiești singură o busolă. Ea însăși o fire aventuroasă, Caroline își invită cititoarele să învețe să aibă încredere în ele și să-și învingă temerile.

Aparent dedicat tot femeilor, Feminist(ă), feminiști, de Chimamanda Ngozi Adichie, este un text despre ce înseamnă să fii femeie în secolul XXI și care oferă „o definiție unică a feminismului în secolul XXI, înțeles ca incluziune și conștientizare”. Cum ziceam, doar aparent e dedicat femeilor, întrucât autoarea încearcă să-și convingă cititorii despre necesitatea de a fi cu toții feminiști.

Ultimul titlu, dar nu cel din urmă, este o carte „cu greutate”, și la propriu și la figurat, Flamurile negre: ascensiunea ISIS, de Joby Warrick, câștigătoare a Premiului Pulitzer 2016 pentru nonficțiune. Cu o experiență vastă în politica Orientului Mijlociu, autorul, Joby Warrick, a încercat să explice și să urmărească felul în care a luat naștere și s-a răspândit cea mai periculoasă amenințare teroristă contemporană. Aș vrea să mai adaug și că mi se pare demn de lăudat și faptul că am ajuns să avem atât de repede traducerea în română a unei cărți fundamentale. Cartea a apărut în 2015, în aprilie 2016 a primit Premiul Pulitzer pentru General Nonfiction, iar în octombrie 2016 a ajuns în librăriile românești.

Eu le urez mult spor celor trei inițiatoare, sunt convinsă că vor face treabă bună și că vom avea ocazia să descoperim cărți și autori de excepție reuniți sub marca Black Button Books.

Mai jos, câteva imagini de la evenimentul de lansare al editurii (duminică, 16 octombrie, la Amzei Market Makers). Lansarea editurii și a colecțiilor s-a făcut în prezența scriitorilor John Freeman, Caroline Paul și Wendy MacNaughton, iar discuția a fost moderată de Marius Chivu. A fost o lansare prietenoasă, relaxată, caldă (în ciuda ploii și a frigului de afară) cu multe râsete și voie-bună, așa cum e frumos să fie la început de drum. 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.

Etichete:

Articole asemănătoare

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu