• „Nimic nu se schimbă cu adevărat în dragoste” - Alice Munro

Iubire și obstacole - Aleksandar Hemon

<i>Iubire și obstacole</i> - Aleksandar Hemon

Infuzate cu stilul uimitor de creativ, molipsitor și hilar de a povesti al lui Hemon, poveștile din Iubire și obstacole sunt unite de același narator, a cărui maturizare începe în comunistul, dar cosmopolitul Sarajevo, pe care îl părăsește pentru o călătorie în Statele Unite, cu puțin înainte de asedierea orașului din 1992. În mâinile lui Hemon, experiențe aparent banale din copilărie devin aventuri îndrăznețe, dramatice, în timp ce situații unice, devastatoare devin numitorul comun pe care îl împărtășim cu toții. Hemon recompune aici nu doar autobiografia unui imigrant; cu fiecare poveste care se desfășoară în direcții neașteptate, pline de umor, până la concluzia înțeleaptă, uneori sfâșietoare, autorul recompune o lume de fiecare dată nouă.
Aleksandar Hemon este autorul romanelor Proiectul Lazarus, 2008 – nominalizat la National Book Award și la National Book Critics Circle Award – și The Making of Zombie Wars, al volumelor de nuvele The Question of Bruno, 2000, și Omul de nicăieri, 2002, – nominalizat la National Book Critics Circle Award – și al volumului de memorii The Book of My Lives, 2015, nominalizat la National Book Critics Circle Award. S-a născut în Sarajevo și a plecat la Chicago în 1992, cu intenția de a sta doar câteva luni; izbucnirea războiului din Iugoslavia i-a făcut însă imposibilă întoarcerea acasă. Prima nuvelă în limba engleză i-a fost publicată în 1995. Operele sale sunt publicate cu regularitate în The New Yorker, Granta, The Paris Review, Esquire și Best American Short Stories. În 2004 a primit o bursă Guggenheim și un premiu MacArthur „Genius”. În 2011 a primit premiul PEN/W.G. Sebald Award. Locuiește în Chicago, împreună cu soția și cele două fiice și predă la Columbia College.
„Aleksandar Hemon povestește despre copilărie ca despre război și privește războiul cu familiaritate. Umorul se manifestă cu cele mai neașteptate gesturi, iar drama se ascunde în locuri unde nu ești obișnuit să privești. Ca orice carte adevărată, povestirile sale îți arată și mai clar obstacolele vieții.” (Marius Chivu)
„Arareori am pus mâna pe o carte contemporană care să reușească să ne aducă aproape o lume îndepărtată și totuși atât de profund familiară, a cărei lumină răzbate dintre numeroasele pete de întuneric, cu cinism și blândețe deopotrivă.” (Black Button) (©Editura Black Button) Traducere: Anca Dumitrescu


Articol

O nouă editură și-a făcut apariția zilele astea în peisajul editorial românesc, Black Button Books, o editură care, în ciuda numelui, este plină de culoare și de viață.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu