Concurs Editura Trei: „Orizonturi”, de James Poskett, și „Mesagerul stelar”, de Neil deGrasse Tyson [încheiat]
De curând, au apărut la Editura Trei două volume interesante de popularizare a științei, Orizonturi. Originile globale ale științei moderne, de James Poskett (trad. rom. Bogdan Ghiurco), și Mesagerul stelar. Perspective cosmice asupra civilizației, de Neil deGrasse Tyson (trad. rom. Constantin Dumitru-Palcus), două volume care ne invită într-o odisee a cunoașterii, atât istorică, cât și cosmică.
Descrierea cărților
Când ne referim la originile științei moderne, începem de obicei cu Europa. Ne amintim de marile minți ale lui Nicolaus Copernic, Isaac Newton, Charles Darwin și Albert Einstein. Dar istoria științei nu este și nu a fost niciodată un efort exclusiv european. Copernic s-a bazat pe tehnicile matematice provenind din texte arabe și persane. Legile mișcării ale lui Newton au plecat de la observații astronomice realizate în Asia și Africa. Când Darwin scria Despre originea speciilor, a consultat o enciclopedie chineză din secolul al XVI-lea. Și când Einstein a studiat mecanica cuantică, a avut ca sursă de inspirație pe de fizicianul bengalez, Satyendra Nath Bose.
Orizonturi, de James Poskett, este o istorie a științei așa cum nu a fost vreodată povestită până acum, dezvăluindu-și eroii necunoscuți, dar și faptul că cele mai importante descoperiri științifice au avut loc prin schimbul de idei al diferitelor culturi din întreaga lume. În această istorie ambițioasă, revelatoare, James Poskett reformulează istoria științei, dezvăluind contribuțiile vitale pe care oamenii de știință din Africa, America, Asia și Pacific le-au adus acestei povești globale.
Printr-o perspectivă cosmică asupra civilizației pe Pământ, Neil deGrasse Tyson pune într-o lumină nouă liniile de falie cruciale ale timpului nostru – război, politică, religie, adevăr, frumusețe, gen și rasă – reușind totodată să intensifice sentimentul profund al unității lumii.
Într-o perioadă în care opiniile noastre politice și culturale par a fi mai polarizate ca oricând, Tyson oferă antidotul necesar pentru multe dintre lucrurile care ne despart, pledând cu pasiune pentru cele două componente îngemănate ale iluminării - perspectiva cosmică și raționalitatea științei.
După o analiză profundă asupra modului în care știința vede lumea și asupra planetei Pământ, creierul uman are capacitatea de a reseta și a recalibra prioritățile vieții, modelându-ne, în consecință, acțiunile și capacitatea de reacție. Nicio perspectivă asupra culturii, societății sau civilizației nu rămâne neatinsă.
Cu un condei precis și clar, Mesagerul stelar ne îndrumă să descoperim lumea altfel. De la aspecte legate de rezolvarea conflictelor globale până la îndemnuri de a aprecia viața la adevărata ei valoare, Tyson dezvăluie, cu căldură și elocvență, o serie de adevăruri mărețe și frumoase valabile pentru noi toți – informați și iluminați de cunoașterea locului nostru în univers.
Împreună cu Editura Trei am organizat săptămâna asta un concurs pe blog ce are ca premii trei premii ce conțin ambele cărți. Pentru a participa la acest concurs trebuie doar să răspundeți la întrebarea: Ce om de știință este preferatul tău?
Aștept comentariile voastre de azi, 13 iulie, până duminică, 16 iulie 2023 (inclusiv). Vă rog să lăsați un comentariu în josul acestui articol în căsuța de comentarii (nu pe Facebook și nici pe mail la adresa de contact) pentru că toate comentariile trebuie să fie într-un singur loc ca să participe la extragere. Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți și anunțați printr-un mail (e bine să verificați și în Spam) și pe pagina de Facebook Blogul unei cititoare de cursă lungă, luni, 17 iulie 2023. Din rațiuni de organizare, voi aștepta răspunsul cu datele de contact maxim o săptămână.
Premiile vor fi expediate de Editura Trei la o adresă de pe teritoriul României.
Multă baftă!
UPDATE: Câștigătorii concursului organizat împreună cu Editura Trei sunt: Cristiana A., Mădălin Filip și Andreea Plăcintă. Felicitări și mulțumesc tuturor pentru comentarii!
Articole asemănătoare
Obraz de toval și suflet de Karamazov – „Limonov”, de Emmanuel Carrère
Istoria mică și istoria mare se combină în roman, iar biografia ieșită din comun a lui Limonov, pe numele real Eduard Savenko, este însoțită și de o radiografie (de multe ori ironică și chiar ușor ridicolă) a lumii din ultima jumătate de secol.
Concurs Cărturești „Cititori pentru scriitori” [închis]
Campania #CititoriPentruScriitori se întoarce în 2021 în librăriile Cărturești și pe blog cu un concurs special.
Concurs: câștigă un curs la Fundația Calea Victoriei în noiembrie [încheiat]
Împreună cu Fundația Calea Victoriei am organizat săptămâna asta un concurs al cărui premiu este un curs sau un atelier la alegere din oferta Fundației în luna noiembrie 2020.
Sir Isaac Newton
Grigore Antipa
Albert Einstein
Leonardo da Vinci
Alexandru Stermin :)
Charles Darwin
Louis Pasteur
Marrie Curie
Marie Curie
Galileo Galilei
Albert Einstein
Ana Aslan
Nikola Tesla
Ana Aslan
Galileo Galilei
Adrian Şonka
Cristian Presura
ANA ASLAN
Charles Darwin
Carl Sagan
Richard Dawkins.
Stephen Hawking
Marie Curie
David Sinclair
Thomas Edison
Michael Faraday
Antonio Damasio
Charles Darwin
Nikola Tesla
Alexandru Stermin
Omul de știință preferat este Ioan Cantacuzino.
Richard Dawkins. E omul care mi-a trezit placerea de a citi despre biologie, apoi despre stiinta in general cu The Selfish Gene acum multi ani, un autor care reuseste mereu sa faca accesibile subiecte complicate.
Isaac Newton
Isaac Newton
Richard Feynman
Isaac Newton
Ana Aslan
Richard Dawkins
Marc van Ranst
Carlo Rovelli