• „Dați-i omului o mască și vă va spune cine este” - Oscar Wilde

Gaudeamus 2019: wishlist și recomandări

Gaudeamus 2019: wishlist și recomandări

Marele târg al toamnei literare, Gaudeamus 2019, va avea loc în noul spațiu expozițional de la Romexpo, cel în care are loc și Bookfest vara (și, având în vedere temperaturile din ultimele săptămâni, chiar am avut impresia că ne pregătim de Bookfest, nu de Gaudeamus; noroc cu ceața și frigul din ultimele zile). Ca în fiecare an, îmi fac și eu lista de dorințe, chiar dacă, tot ca în fiecare an, socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg. 

Pentru că sunt o persoană organizată, am împărțit secțiunile de Wishlist și Recomandări în: Ficțiune, Non-Ficțiune (în ultima vreme în categoria asta apar cărți din ce în ce mai bune; cum ar veni, așa cum viața bate filmul și non-ficținea începe să bată ficțiunea) și cărți pentru copii (și aici, de la an la an, avem cărți tot mai frumoase și mai deosebite). Împărtășesc cu voi lista, poate vă ajută în alegeri și, chiar dacă nu, știu că, în general, cititorii sunt o specie aparte de curioși care trag cu ochiul la cărțile celorlalți. 

 

Wishlist Gaudeamus 2019

Ficțiune

Străinul, de Stephen King (Ed. Nemira): Stephen King e noul meu crush literar, aș citi non-stop numai cărțile lui. 

Inima cedează ultima, de Margaret Atwood (Art): Margaret Atwood e o iubire mai veche, nu se face să-i ratez cea mai nouă carte tradusă la noi.

Tăcerea femeilor, de Pat Barker (Pandora): prezentarea zice așa: „o repovestire în cheie feministă, necruțătoare a Iliadei”. Îmi plac la nebunie repovestirile, deci nu trebuie ratată. 

A fost odată un râu, de Diane Setterfield (Humanitas Fiction): specialitatea Dianei Setterfield pare a fi cea de a țese povești în povești. Îmi place și asta, abia aștept noul ei roman. 

Artemis, de Andy Weir (Paladin): mi-a plăcut Marțianul, cu toate criticile care i s-au adus și mi-e dor să citesc un SF bun. 

Merlin. Anii pierduți, de T.A. Barron (Litera): o serie fantasy young-adult pe care voiam demult s-o citesc, mă bucur că apare, în sfârșit, traducerea. 

Regele cicatricilor, de Leigh Bardugo (Trei): avem cu toții junk-food-urile noastre literare, seria young-adult „Grisha” de Leigh Bardugo e la mine în capul listei. Fantasy, răzvrătiți, lupta dintre bine și rău, mister, suspans, iubiri imposibile tot ce trebuie ca să fie frumos. 

• Un secol de poezie română scrisă de femei. Volumul I (1990–2019), antologie de Alina Purcaru și Paula Erizanu (Cartier): o antologie de avut în bibliotecă. 

 

Nonficțiune

În umbra omului, de Jane Goodall (Art): voiam de mult s-o citesc, am acasă prima ediție, dar nu-mi plce hârtia aia veche (fițe, da). Mă bucur s-o văd reeditată. 

Creaturile pământului. O enciclopedie haioasă, de Adrienne Barman (Art): pare simpatică. 

• Pompeii. Viața unui oraș roman, de Mary Beard (Trei): îmi place stilul nou al cărților de istorie care încearcă să descrie felii de viață, nu doar aglomerează date istorice. 

• Nebunie și vindecare, de Barbara K. Lipska, Elaine McArdle (Trei): o neuroloagă încearcă să descrie misterele creierului uman și ale bolilor psihice. E #decitit. 

Psihologia culorilor, de Karen Haller, și, dacă va apărea până la târg, Firul de aur, de Kassia St Clair (Baroque Books&Arts): cărți frumoase, cu subiecte frumoase. În general, cărțile de la Baroque Books & Arts sunt obiecte frumoase în sine, dincolo de valoarea lor textuală. 

Pacientul H.M., de Luke Dittrich (Vellant): tot o carte ce încearcă să pătrundă în misterele creierului uman. 

• Dicţionar de locuri literare bucureştene, de Andreea Răsuceanu, Corina Ciocârlie (Humanitas): o carte de avut în bibliotecă, literatura română avea nevoie de așa ceva. 

• Cum să-ți schimbi mintea. Ce ne învață noua știință a psihedelicelor despre conștiință, moarte, adicție, depresie și transcendență, de Michael Pollan (Publica): da, știu e a treia carte despre misterele creierului uman, dar nu mă mai satur. #astae 

Porunca lui rabbi Akiba. Ceremonia lecturii de la sfîntul Augustin la Samuel Pepys, de Valeriu Gherghel (Polirom): îmi place mult cum scrie Valeriu Gherghel despre cărți, Roata plăcerilor a fost un deliciu. 

 

Cărți pentru copii

• două noi apariții în colecția Arthur Retro, care au fost printre preferatele mele în copilărie: Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea. Pagini alese, de Anton Pann, ilustrații de Marcela Cordescu și Muzicanții din Bremen, de Frații Grimm, ilustrații de Vasile Olac 

• Darwin. Expediția pe Beagle, de Jérémie Royer, Fabien Grolleau (Humanitas Junior): expediția lui Darwin pe Beagle e una dintre aventurile la care orice om curios despre lumea asta va visa mereu cu ochii deschiși. Sau va citi o carte frumos ilustrată despre ea.

• O călătorie prin univers. Astrofizica povestită, de Cristian Presură, cu il. de Ana Alfianu (Humanitas Junior): încă o carte de astronomie pentru copii scrisă de un om de știință român. Să fie cât mai multe și mai bune! 

• Harry Potter și piatra filosofală (ediția ilustrată), J.K. Rowling, ilustrații de Jim Kay (Arthur): nu știam că apare în română ediția ilustrată după Harry Potter, abia aștept s-o văd. 

• Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, de Florin Bican, ilustrații de Dan Ungureanu  (Arthur): orice carte scrisă de Florin Bican e o bucurie pentru cititorii de toate vârstele. 

• Profesorul Astro Cat și odiseea corpului uman, de Dr. Dominic Walliman & Ben Newman (Pandora): o serie de popularizare a științei pentru copii foarte interesantă, ăsta e al treilea volum, primele două sunt despre fizică și astronomie. 

• Noi suntem aici. Note despre viață pe planeta Pământ, de Oliver Jeffers (Pandora): în stilul său original, Oliver Jeffers explică copiilor cum e treaba cu viața pe Pământ. 

 

Recomandări Gaudeamus 2019 

Ficțiune

Soldatul iernii, de Daniel Mason (Nemira): o foarte frumoasă poveste de iubire și război, o carte care te ține în suspans până la ultima pagină, cu o construcție narativă impecabilă în care sunt foarte bine dozate atât descrierile și ororile războiului, cât și iubirea, frumusețile naturii, întâlnirile pasagere ale vieții, cu personaje puternice și foarte bine realizate. Odată începută n-am mai putut s-o las din mână și am făcut ce n-am mai făcut de foarte multă vreme: am renunțat la somn ca s-o pot termina (ceea ce e mare lucru pentru un proaspăt părinte). 

Schiță, de Rachel Cusk (Litera): prima parte dintr-o trilogie, Schiță e o carte care amestecă într-un stil natural și nepretențios viața și literatura. Personajul principal este o profesoară de creative writing, iar cele 10 schițe din care este compus romanul urmăresc întâlnirile ei cu diverși oameni într-o călătorie în Grecia. Mi-a plăcut felul foarte subtil în care, pentru oamenii cărții și ai scrisului, literatura se inserează în viața trăită și totul devine semnificativ mai degrabă prin prisma lucrurilor pe care le citim, decât a celor pe care le trăim. 

Toamna, de Karl Ove Knausgård (Litera): primul volum dintr-o serie de 4 cărți, Toamna este o carte de-o simplitate emoționantă, scrisă în stilul binecunoscut al scriitorului norvegian, un amestec de banal și inefabil care, pentru unii cititori, e irezistibil. 

• Simetria dorințelor, de Eshkol Nevo (Humanitas Fiction): Eshkol Nevo e un psiholog foarte fin și un povestitor desăvârșit. 

Povești de Crăciun, antologie (Litera) : o antologie de fragmente din texte clasice de Crăciun, un fel de teaser care adună unele dintre cele mai frumoase imagini literare ale Crăciunului, de la Andersen, la Collodi, Charles Dickens, frații Grimm, E.T.A. Hoffmann, până la Jerome K. Jerome, Selma Lagerlöf sau Gianni Rodari. E o carte atât pentru copii, cât și pentru adulți și e interesantă atât din punct de vedere literar, cât și istoric. 

Nonficțiune

• Filozofia ca mod de viață. Convorbiri cu Jeannie Carlier și Arnold I. Davidson, de Pierre Hadot (Humanitas): un volum de amintiri despre viață și filozofie ce urmărește atât parcursul unui om, cât și al unei pasiuni. E ceva reconfortant, în aceste vremuri tulburi, să citești despre pasiunea cunoașterii și despre cum au încercat oamenii să răspundă, de-a lungul timpului, la „marile întrebări” existențiale. Simplu, fără fasoane. 

• Creatorii. De la Chaucer și Dürer la Picasso și Disney, de Paul Johnson (Humanitas): o serie de mini-biografii în stilul inconfundabil al lui Paul Johnson, extrem de bine documentat, dar atent și la detalii și cu numeroase considerații personale. 

• În Africa. Uimitoarele aventuri ale lui Stanley și Livingstone, de Martin Dugard (Corint): o carte de istorie și de antropologie, un volum despre vremuri demult trecute, cu exploratori temerari care căutau să definească contururile unei lumi încă necunoscute. 

• Aventurile unui tânăr naturalist. Expedițiile Zoo Quest, de sir David Attenborough (Publica): tot un document antropologic, în primul rând, este și volumul de memorii al lui sir David Attenborough.

Caragiale. Scrisoarea pierdută, de Bogdan-Alexandru Stănescu (seria „Biografii romanțate”, Editura Polirom): volumul este apărut într-o colecție ce recuperează o serie de personalități ale culturii române. Am citit și mi-a plăcut enorm biografia lui Caragiale scrisă de Bogdan-Alexandru Stănescu, o biografie ce urmărește atât omul, cât și scriitorul și este scrisă într-o minunată limbă română, una ce l-ar fi făcut fericit și pe nenea Iancu. 

Cărți pentru copii 

• Povești cu căpcăuni și vrăjitoare. 50 de basme și legende din lumea întreagă, de Angela McAllister, cu ilustrații de Mădălina Andronic (Humanitas): o ediție splendid ilustrată, cu basme din lumea întreagă. Cartea e o bucurie în sine. 

Cum a salvat Felix Crăciunul, de Alex T. Smith (Litera Mică): o carte realizată în tradiția Adventului, cu 24 de povești și jumătate, între care se intercalează tot felul de activități de Crăciun pentru copii și părinți. Iar ilustrațiile sunt absolut superbe. 

Zăpadă, de Walter de la Mare, cu ilustrații de Carolina Rabei (Litera Mică): o carte-poezie despre frumusețea iernii, minunat ilustrată, cu un lirism deopotrivă textual și vizual. 

O dorință de Crăciun, de Katherine Rundell, cu ilustrații de Emily Sutton (Nemi): o carte perfectă pentru Crăciun, care ilustrează foarte frumos, atât vizual, cât și textual, acea idee care ne place foarte mult, și anume că, de Crăciun, toate dorințele se împlinesc. 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Ce pregătește editura Nemira în prima jumătate a anului 2019

Editura Nemira pregătește în 2019 multe surprize pentru cititorii de literatură străină, de literatură science fiction, fantasy sau thriller, de romane de dragoste sau de nonficțiune, bestsellere internaționale sau autori îndrăgiți cu volume noi.

Noutăți literare 4-10 februarie 2019

Noutățile literare ale săptămânii 4-10 februarie 2019.

Cărți interesante octombrie 2023

Premiile literare franceze ale toamnei, noutăți, recomandări și topuri de vânzări din octombrie 2023.

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Georgiana 29-11-2019 00:23

    Dacă o să ai vreodată chef, aruncă un ochi și pe Argintul preschimbat de la Nemira/Armada. E fantasy, dar e mai serios decât seria Grisha, e un roman de sine stătător și e o repovestire după un basm popular, că tot ai menționat că-ți plac. Mie mi s-a părut un roman destul de surprinzător, cu o poveste faină despre niște fete care nu vor să se supună normelor. Cred că ți s-ar părea un junk food mai fancy, așa :))

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 05-12-2019 12:42

    Am citit-o, nu mi-a plăcut :))) Mi se pare că a amestecat prea multe povești. Am scris despre ea în alt articol: http://lauracaltea.ro/articlesite/cartile-lunii-octombrie-2019