• „Să-ți cauți fericirea zilnic” - proverb din Egiptul antic

Cele mai vândute cărți la Gaudeamus 2016

Cele mai vândute cărți la Gaudeamus 2016

Un articol sinteză cu premiile acordate la Gaudeamus 2016 și topurile celor mai vândute cărți ale câtorva dintre principalele edituri prezente. 


Premiile ediţiei 2016 a târgului, decernate duminică, 20 noiembrie, au fost:

Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Nemira (locul 3);

• Trofeul pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii Arthur, pentru seria „Harry Potter” de J. K. Rowling;

Trofeele Presei pe secţiunile TV, radio, publicaţii şi online au fost câştigate de: postul România TV, postul Europa FM, cotidianul Adevărul şi website-ul HotNews.ro. Trofeul pentru secţiunea agenţii de presă nu a fost acordat. Posturile Radio România, frecvent indicate drept surse de informaţii despre eveniment, nu au intrat în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei.

• Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Tracus Arte, pentru susţinerea generoasă şi amplă a literaturii române contemporane.

• Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus;

Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian”, decernat pentru traducători din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie: 
- Doamnei Ioana Ieronim - pentru traducerea volumului House of the People – When Big Is Not Beautiful, apărut la Editura Vremea
- Doamnei Grete Tartler, pentru traducerea volumului Poetry and Science – An Anthology of Contemporary Authors from Romania, apărut la Editura Vremea (acordat pentru traducere din română într-o limbă străină);
- Doamnei Veronica D. Niculescu, pentru traducerea volumului Scrisori către Vera de Vladimir Nabokov, apărut la Editura Polirom (pentru traducerea dintr-o limbă străină în limba română).

• Miss Lectura pentru ediţia 2016 a Târgului GAUDEAMUS a fost desemnată domnişoara Angela Izvercian. Premiul a fost oferit de Casa de Modă Ilinca din Craiova.

Invitatul de onoare al ediţiei a fost China, prima ţară din afara Europei care a participat la târg în această calitate. 
Preşedintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS 2016 a fost domnul prof. univ. dr. Liviu Papadima, prorectorul Universităţii din Bucureşti.

 

EDITURA ALL

1. Din Liverpool în Carpați, de Arabella McIntyre-Brown
2. Stabilit în România, de Nigel Shakespear
3. Culori și tradiții în folclorul românesc, de Devis Grebu
4. Colți-Lungi. Uniunea triburilor, de Alex Cuc
5. Dragă, mă duc la Charlie, De Maryse Wolinski
6. Gâtul Girafei, de Judith Schalansky
7. Zulu, de Caryl Férey
8. Supraviețuitorii. Cartea a IV-a. Un drum primejdios, de Erin Hunter
9. Ochiul furtunii, de Patrick White
10. Rețete pentru micile gospodine, de Laura Adamache  

 

EDITURA CORINT

În acest început de iarnă, vizitatorii standului CORINT la Gaudeamus au optat pentru lumea fantastică a colecției LEDA EDGE. Astfel, pe locul întâi în topul vânzărilor CORINT s-a situat cartea-eveniment Doamna de la Miezul Nopții, de Cassandra Clare. 

Copiii îndrăgostiți de lectură au avut și ei un cuvânt important de spus la Gaudeamus 2016: pe locul al doilea în clasamentul CORINT s-a situat volumul al treilea al seriei „Magisterium” de Holly Black și Cassandra Clare, Cheia de bronz (CORINT JUNIOR). 

Pe locul al treilea vine în forță colecția CORINT ISTORIE prin intermediul biografiei fabuloase a lui Vladimir Putin, Noul țar, de Steven Lee Myers. „Nicio personalitate nu a influențat atât de mult istoria europeană în secolul al XXI-lea așa cum a făcut-o Vladimir Putin. Noul țar este o biografie fascinantă, detaliată, care explică aproape în manieră shakespeariană resorturile acțiunilor lui Putin.” (Robert D. Kaplan)  
Următoarele cărți din topul vânzărilor GRUPULUI EDITORIAL CORINT sunt:

4. Mafia araba în România. De la Ceaușescu la Iliescu, de Marius Oprea (colecția CORINT ISTORIE - AUTORI ROMÂNI);

5. Un cântec de lebădă. Vlăstare boierești în Primul Război Mondial, de Filip-Lucian Iorga (colecția ISTORIE CU BLAZON);

6. Curs auto intensiv. Teorie și teste pentru obținerea permisului de conducere, de Colonel (r) de poliție Gino-Theodor Boșman și Maior (r) de poliție av. Ioan Roman;

7. Addison Cooke și Comoara Incașilor, de Jonathan W. Stokes (CORINT JUNIOR, colecția AVENTURĂ ȘI MISTER);

8. Viva Regina Maria! Un destin fabulous în reîntregirea României, de Diana Mandache (colecția ISTORIE CU BLAZON);

9. ISIS – Negustorii de oameni. Refugiați, răpiri și afaceri de miliarde, de Loretta Napoleoni (colecția CORINT ISTORIE);

10. Lindbergh. Povestea unui șoricel zburător, de Torben Kuhlmann (CORINT JUNIOR, colecția POVEȘTI ILUSTRATE).

                           

EDITURA CURTEA VECHE 

În cadrul evenimentelor Curtea Veche Publishing au fost lansate 18 titluri noi, printre care cărți regale (Ana Regina. Acasă pentru totdeauna coordonat de Alexandru Muraru, Calendarul Regal 2017 și Mihai I al României de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina), volumele Aproape liber de Daniel Cristea-Enache, Fluturele gladiator de Cristina Modreanu, cu desene de Dan Perjovschi și Povești cu gust de Mircea Radu. Printe autorii care au fost prezenți la târg s-au numărat Brîndușa Armanca, Diana Turconi și Ana Bărbulescu.

La standul Curtea Veche Publishing a fost lansată, într-un mod inedit, Cartea curajului de Adina Rosetti, cu ilustrații de Alexia Udriște. Evenimentul a fost transmis live în 19 biblioteci județene din întreaga țară. În cadrul acestei lansări am povestit despre dovezi reale de curaj care au inspirat povești minunate și am citit câteva pasaje din carte împreună cu zeci de copii din diferite orașe din țară. Proiectul Cartea curajului a fost inițiat și spijinit de Piraeus Bank.

Printre noutățile prezente la stand s-au aflat volumele semnate de Fernando Vallejo, Și vom merge cu toții în infern și Sfânta Fecioară a ucigașilor plătiți, dar și noul volum semnat de Jamie Oliver, Super Food în fiecare zi.

Top 3 al vânzărilor Curtea Veche Publishing la Gaudeamus 2016:

Pe primul loc în topul preferințelor s-a aflat volumul Jamila Cuisine. Cele mai iubite rețete de Geanina Staicu-Avram. Geanina Staicu-Avram, cunoscută drept Jamila pentru fanii ei de pe YouTube, a reușit să adune în ultimii ani peste 92 de milioane de vizualizări ale videoclipurilor în care prezintă modul de preparare al unora dintre cele mai gustoase rețete, devenite surse de inspirație pentru milioane de pasionați de gătit din țară și din străinătate. Jamila a câștigat în septembrie 2016 premiul “Online Personality of the Year”  în cadrul festivalului anual de social media Webstock. Cartea, bogat ilustrată cu fotografii sugestive, cuprinde cele mai apreciate rețete ale Jamilei, la care se adaugă o rețetă-surpriză pentru fanii ei.

Cel de al doilea loc în topul vânzărilor a fost ocupat de cel mai recent volum semnat de Adrian Hădean, #24centimetri. Acesta nu este un volum cu rețete, în schimb este o carte numai bună pentru a răspunde multor întrebări pe care cunoscutul bucătar le-a primit de-a lungul timpului. Cum a început – spălând, și de zece ori pe zi, podelele bucătăriei din casa bunicilor –, cum a aflat secretele organizării și ale falimentării unui restaurant – într-o încăierare de pomină –, cum se alcătuiește meniul unui Irish pub – creând câteva sandviciuri delicioase cu nume voit idiot și la fel de voit stâlcit irlandez („O’Ceapă“, „O’Felie“, „O’Tonă“ și „O’Bama“) –, cum e din interior un show de televiziune – muncind de la șapte dimineața și încheind seara târziu cu un pahar de prosecco, fără să fie nevoie să arunci cu farfurii în concurenți ș.a.m.d. Un șir de lecții – de gătit și de viață.

Al treilea cel mai vândut titlu la standul editurii Curtea Veche a fost Luarea Ismailului de Mihail Șișkin, apărut în traducerea Antoanetei Olteanu, un roman complex, care folosește metafore inedite pentru a răspunde la întrebări pe care puțini din noi au curajul să și le adreseze. Premiat cu premiul Booker rusesc în anul 2000, unul din cele mai prestigioase premii ale lumii literare, romanul o carte despre barbaria umană, despre complexitatea vieţii în care singura luptă care are sens este cea împotriva morţii, fie numai și pentru faptul că „viitorul e entuziasmant“.

Printre tilturile aflate în preferințele cititorilor s-au numărat și volumele Supă de încălzit inima de dr. Mihaela Bilic, Ana Regina. Acasă pentru totdeauna, coordonat de Alexandru Muraru, Cartea curajului de Adina Rosetti, cu ilustrații de Alexia Udriște, Aproape liber de Daniel Cristea – Enache și Erus și Valea Răbdării de Alec Blenche.

 

EDITURA HERG BENET

1. Tentații, de Corina Ozon
2  Sfîrșitul nopții, de Petronela Rotar
3. Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată, de Cristina Nemerovschi
4. Moștenirea babei Stoltz, de Alina Pavelescu
5. Jurnalul primei mele morți, de Ioana Duda

 

EDITURA HUMANITAS

1. Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei, de Lucian Boia
2. Inocenții, de Ioana Pârvulescu
3. Aștept să crăpi (de astăzi, în prime-time), de Radu Paraschivescu
4. Am ales România. Povestea mea, de Clotilde Armand
5. O teză de doctorat la Dumnezeu. Exerciţii de gândire, de Alexandru Dragomir


Humanitas Fiction
1. Spioana, de Paulo Coelho
2. În viaţă, de Yu Hua
3. Femeia cu buchetul de flori, de Mo Yan
4. Imago, de Ludmila Uliţkaia
5. Cinci Colţuri, de Mario Vargas Llosa


Humanitas Multimedia
1. Micul prinț, de Antoine de Saint-Exupéry (în lectura Oanei Pellea)
2. Pardon, scuzați, bonsoir, de Andrei Pleșu 

 

EDITURA LITERA

Top 5 vânzări Litera

Pe primul loc cititorii au ales bestsellerurile autoarei Jojo Moyes - povestea ecranizată și vândută în milioane de exemplare - Înainte să te cunosc, și continuarea acesteia: După ce te-am pierdut.   

Pe locul doi se află Scurtă istorie a șapte crime, de Marlon James, roman distins cu Premiul Man Booker 2015. O apariție extrem de așteptată în Colecția Clasici Contemporani Litera, Scurtă istorie a șapte crime este unul dintre cele mai fascinante și remarcabile romane ale secolului XXI. La lansare ne-am bucurat de prezența lui Adrian Despot, a traducătorului Ciprian Șiulea și a criticului literar Bedros Horasangian, care au declarat la unison că este o carte-monument ce trebuie citită. 

Locul trei îl ocupă seria de autor a scriitoarei chiliene Carla Guelfenbein, în cadrul deja binecunoscutei colecții Buzz Books, cu titlurile Cu tine în depărtare și Restul e tăcere. Am aflat date biografice despre autoarea chiliană și impresii despre primele două titluri din serie, Cu tine în depărtare și Restul e tăcere, de la traducătoarele Tudora Șandru - Mehedinți și Lavinia Similaru, și de la criticii literari Laura Câlțea și Bedros Horasangian. Monica Davidescu ne-a încântat cu un moment de lectură dintr-un fragment semnat Carla Guelfenbein.

Locul patru îl ocupă titlul My Dilemma is You, lansat într-o atmosferă dinamică în prezența autoarei Cristina Chiperi, cu sesiune de autografe și invitați talentați – Andra Gogan – dansatoare, cântăreață  și Criss & Vlad, prezentatorii emisiunii „Happy Day” de la Happy Channel. 

În top cinci preferințe ale cititorilor se regăsește și cea mai nouă serie de autor Agatha Christie. Primele titluri, disponibile la Gaudeamus, au fost: A treia fată, Cei patru mari, Ultimele cazuri ale lui Miss Marple. Până la sfârșitul anului, noi titluri sub semnătura Reginei Crimei vor îmbogăți colecția.

Top 3 vânzări Introspectiv, imprint Litera

15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit, ghidul motivațional care a făcut înconjurul lumii, scris de românca Luminița Saviuc, a fost pe primul loc în cererea cititorilor în categoria cărților de spiritualitate, psihologie și dezvoltare personală. Lansarea a avut loc în prezența autoarei și a invitaților săi – Mirela Retegan, Mirela Vașadi și Liana Stanciu. 

Al doilea loc îl ocupă binecunoscutul titlu semnat de Thich Nhat Hanh – Cum să iubești. Thich Nhat Hanh este autorul a peste 100 de cărți care abordează tematici precum meditația, mindfulness-ul sau budismul, volume care s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare doar în SUA.

Cititorii au plasat pe locul trei în top Introspectiv cartea Jocul vieții și cum să-l jucăm de Florence Scovel Shinn - susținătoare de marcă a puterii gândurilor, pledând pentru teoria conform căreia viața e un joc și, pentru a-l juca bine trebuie să înțelegi legile universale care îl guvernează. 

Top 5 vânzări Litera Mică

Pe primul loc al vânzărilor de carte pentru copii se află Elena din Avalor – povestea filmului – Disney! 
Următoarele locuri sunt ocupate de Elefănțelul care voia să adoarmă, de Carl-Johan Forssén Ehrlin, psiholog și lingvist suedez, Zootropolis – cartea filmului, Soyluna – agenda mea de școală și Atlasul lumii pentru elevi – colecția National Geographic. 

 

EDITURA NEMIRA

La Gaudeamus 2016 editura Nemira le-a adus cititorilor nenumărate titluri noi din colecţiile consacrate Nautilus SF şi Fantasy, Suspans, Babel, Young Adult, Istoria, Yorick şi Philemon.  S-au lansat mai multe volume semnate de autori români, printre care noua colecţie de poezie „Vorpal” cu volumele Dodii, de Florin Dumitrescu şi Sisteme de fixare şi prindere, de Ştefania Mihalache, volumul de poeme Trado, scris de Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad şi romanul Arhanghelul Raul, de Ovidiu Eftimie în colecţia Nautilus. 

La editura Nemi pentru copii au apărut la târg cărţi ilustrate şi romane pentru cei mici, ideale de pus sub brad de sărbători. 

Top 10 vânzări la editura Nemira

1. Zgomotul timpului, de Julian Barnes (colecţia Babel)
2. Istoria megalomaniei, de Pedro Arturo Aguirre (colecţia Istoria)
3. Cu ultima suflare, de Paul Kalanithi 
4. Pacea eternă, de Joe Haldeman (colecţia Nautilus SF)
5. Arhanghelul Raul, de Ovidiu Eftimie (colecţia Nautilus SF)
6. Înainte de cădere, de Noah Hawley (colecţia Suspans)
7. Fata cu toate darurile, de M.R. Carey (colecţia Nautilus SF)
8. Numărul de aur, de Matila C. Ghyka (colecţia Porta Magica)
9. Pisica. O poveste despre răscumpărarea femininului, de Marie Louise von Franz (colecţia Philemon)
10. Crăciunul în cele mai frumoase povestiri
 
Top 5 vânzări la editura Nemi de cărţi pentru copii

1. Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig
2. Viaţa pe Marte, de Jennifer Brown
3. Pinguinul care voia sa afle mai multe, de Jill Tomlinson 
4. Crăciun fericit, Matei!, de Brigitte Weninger 
5. Nick si Tesla în laboratorul de înaltă tensiune, de Bob Pflugfelder şi Steve Hockensmith 

 

EDITURA POLIROM ȘI CARTEA ROMÂNEASCĂ

Top 5 Polirom
1. Ulysses 732. Romanul Romanului, de Mircea Mihaies
2. Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov, traducere de Veronica D. Niculescu, Premiul „Antoaneta Ralian” pentru traducere, Gaudeamus 2016
3. Meseria de romancier, de Haruki Murakami, traducere de Andreea Sion
4. Dragoste la 17,50$, de Charles Bukowski, traducere de Cristian Neagoe, la egalitate cu Coajă de nucă, de Ian McEwan, traducere de Dan Croitoru
5. Viața și Opera, de Cristian Tudor Popescu

Top 5 Cartea Românească
1. Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă..., de Matei Vișniec
2. Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu și Mircea Nedelciu, de Gheorghe Crăciun
3. Imagini, litere, documente de călătorie, de Gheorghe Crăciun
4. Năluca, de Octavian Soviany
5. Șoseaua Virtuții. Cartea Cîinelui, de Cristian Teodorescu

 

EDITURA PUBLICA

1. TED TALKS. Ghidul oficial TED pentru vorbit în public
2. O PERECHE DE PANTOFI: FINANTELE ȘI CONTABILITATEA AFACERII – cea mai recentă carte semnată de un autor român: Tinca Celnicu
3. TOT EA… BECOMING MERYL STREEP din seria de biografii Victoria Books
4. PEAK. Secretele performanței de top și noua știință a expertizei
5. Longsellerul lui Kahneman: GÂNDIRE RAPIDĂ, GÂNDIRE LENTĂ
6. ARTA INTERVIULUI – renumita carte despre interviuri a lui Larry Grobel
7. Biografia antreprenorului ELON MUSK, TESLA SPACEX
8. FLUX. PSIHOLOGIA FERICIRII de Csikszentmihalyi
9. SMALL DATA de Martin Lindstrom
10. GRIT – cartea despre pasiune și performanță a Angelei Duckworth

 

EDITURA RAO

1. Inferno, de Dan Brown
2. Prețul demnității — o istorie altfel, de Laura Ganea
3. Crăciun la New York: rețete și povești, de Lisa Nieschlag, Lars Wentrup
4. În bucătăria lui Joseph, de Joseph Hadad
5. Biblia în pictura universală, de Gerard Denizeau

 

GRUPUL EDITORIAL TREI

Cele mai vândute volume de ficțiune au fost cele care se află în topurile internaționale de bestselleruri:
1. Fata din tren, de Paula Hawkins
2. Te las să pleci, de Claire Mackintosh
3. Cea mai norocoasă fată, de Jessica Knoll
4. Într-o pădure întunecată, de Ruth Ware
5. Ținutul Loney, de Andrew Michael Hurley

Colecțiile de psihologie au fost, de asemenea, apreciate de vizitatorii târgului, cele mai cumpărate cărții fiind:
1. Cum să-ți controlezi anxietatea, de Bret A. Moore
2. Depășirea de sine, de Verena Kast
3. Tratat de psihologie jungiană, de Renos K. Papadopoulos
4. Crearea și ruperea legăturilor afective, de John Bowlby
5. Ce este nebunia?, de Darian Leader

Tinerii cititori ai Editurii Trei au luat cu asalt zona de stand rezervată colecției Young Fiction Connection, căutând în special noutățile editoriale. Adolescenții au optat pentru:
1. Misterul de la London Eye, de Siobhan Dowd
2. Cu ochii minții, de James Dashner
3. Niciodată înduplecate, de Alexandra Bracken

Editura Lifestyle Publishing, imprint al Grupului Editorial Trei, a venit cu o ofertă bogată la Gaudeamus 2016. Cititorii au preferat cărțile care îi pot ajuta să obțină forma fizică optimă, să găsească soluții naturale pentru diverse probleme de sănătate sau să ajungă la echilibrul emoțional:
1. Anatomia alergării, de Joe Puleo & Dr. Patrick Milroy
2. În formă în 15 minute, de Joe Wicks
3. Medicina bună, de Patrick Holford
4. Ghidul complet al plantelor medicinale și al bolilor pe care le vindecă, de David Hoffmann
5. Magia ordinii, de Marie Kondo 

Top Pandora M și Panda

La această ediție Gaudeamus, în topul preferințelor cititorilor noștri s-au regăsit volumele pentru preșcolari și școlari:
1. Mog și vulpile, de Judith Kerr
2. Elmer și Moș Roș, de David McKee
3. Cum se face un Univers? Poveștiința vol. 1, de Alex Doppelgänger
4. Aventurile râmei Oli, de Olga Gudynn
5. Profesorul Astro Cat și Aventura Atomică, de Dr. Dominic Walliman & Ben Newman

Însă acestea nu au fost singurele titluri preferate de cititorii care ne-au vizitat standul, mulți dintre ei alegând și titluri din colecțiile Literary Fiction, StArt sau literatură middle grade:

1. Cei care pleacă și cei ce rămân, volumul 3 din Tetralogia napolitană de Elena Ferrante
2. Dă mai departe, de Catherine Ryan Hyde
3. Vânații, al doilea volum al serie Spirit Animals, de Maggie Stiefvater
4. Costumul Nici-nu-contează și alte povestiri, de Sylvia Plath
5. Confesiunile unei dependente de artă, de Peggy Guggenheim

 

EDITURA UNIVERS

1. Tipul din filme nu există, de Bogdan Stoica
2. Miercuri, respirăm, de Ioana Chicet-Macoveiciuc
3. O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, de Ioana Chicet-Macoveiciuc
4. Doamna Atatürk, de İpek Çalışlar 
5. Cuvântul pierdut, de Oya Baydar
6. Amuleta, de Roberto Bolaño
7. Dulceaţa de caise, de Alexandr Soljenițîn
8. Fata cu portocale, de Jostein Gaarder
9. Nașterea regatului, de Jan Guillou
10 Hendrik de Mol și Planeta de Jad, de KJ Mecklenfeld



Articole asemănătoare

Ediția aniversară, a V-a, a Nopții Literaturii Europene la București

Pe 9 septembrie, începând cu ora 19.00, iubitorii de literatură din București sunt invitați să pornească în căutarea poveștilor, în zona centrală a capitalei.

Universitatea din București organizează conferința „R.A.R.- Recuperarea Anglisticii în România”

Universitatea din București organizează miercuri, 30 martie 2016, conferința „R.A.R.- Recuperarea Anglisticii în România”

Cele mai vândute cărți la Bookfest 2018

Un articol sinteză despre topurile celor mai vândute titluri la Bookfest 2018.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu