Un băiat iubea o fată

Un băiat iubea o fată

Iubiri complicate în Pan, de Knut Hamsun...

O fată stătea închisă în turnul unui castel. Iubea pe un senior. De ce? Întrebați vântul și stelele, întrebați-l pe Dumnezeu, stăpânul vieții… nimeni altul nu cunoaște aceste mistere. Iar seniorul acesta era prietenul și iubitul ei; dar, într-o bună zi, el a văzut altă fată și sentimentele i s-au schimbat.

Pe prima o iubise ca un adolescent; îi spunea că este îngerul său păzitor, porumbița lui și că îmbrățișarea ei este fierbinte. El a zis: Dăruiește-mi inima! Și ea i-a dăruit-o. Apoi el a zis: Pot să-ți cer ceva, iubita mea? Iar ea a răspuns fermecată: Da. I-a dat totul, dar el nu i-a mulțumit.

Pe cealaltă o iubea ca un sclav, ca un nebun și ca un cerșetor. De ce? Întrebați praful de pe drum, frunzele care cad. Întrebați-l pe Dumnezeu cel nepătruns, care este stăpânul vieții, căci nimeni altul nu cunoaște aceste lucruri. Ea nu i-a dat nimic, absolut nimic și totuși el i-a fost recunoscător. Ea spunea: Dăruiește-mi liniștea ta sufletească și mintea ta! Iar lui îi părea nespus de rău că nu-l ruga să-i dea și viața.

Iar fata lui era închisă într-un turn…

 

Knut Hamsun, Pan, în Pan. Victoria, Ed. Humanitas Fiction, 2014, trad. Valeriu Munteanu

Iubiri imposibile, recenzie despre Pan. Victoria, de Knut Hamsun

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter

Clubul cititorilor de cursă lungă