Noutăți literare 10-16 octombrie 2016

Noutăți literare 10-16 octombrie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 10-16 octombrie 2016.


Noutăți editoriale

CASA DE PARIURI LITERARE

De ce Club? Uite d-aia! (sau viața unui om aproape obișnuit), Relu Gherghel în dialog cu Nelu Stratone, C.D.P.L.

 

CORINT

Făuritorul de baghete magice, de Ed Masessa; Noul ţar, de Steven Lee Myers; Statul în secolul XXI - Modelul chinez, de Dan Tomozei.

 

CURTEA VECHE

Dalnic. Istorii nespuse din satul lui Doja, coordonatori Brîndușa Armanca și Gazda Árpád. Reporteri în Secuime; Dálnok felfedezése. Román és magyar újságírók Dózsa falujáról, Szerkesztette Brîndușa Armanca și Gazda Arpad.

 

HERALD

Realitatea ființei. Ce-a de-a patra cale a lui Gurdjieff, de Jeanne De Salzmann. 

 

HERG BENET

Noumenoir, de Flavius Ardelean; Sânge satanic (ediția a 4-a), de Cristina Nemerovschi.

 

HUMANITAS 

Povestiri orientale, de Marguerite Yourcenar; Cum să lecuieşti un fanatic, de Amos Oz; Spioana, de Paulo Coelho.

 

INSTITUTUL EUROPEAN 

Intervenția românească în Războiul Mondial, de Dumitru Drăghicescu; Worlds of words, de Brândușa Răileanu.

 

LITERA

Animorphia, de Kerby Rosanes; Cum să crești un copil extraordinar. Metoda Montessori, de Tim Seldin; Istoria românilor pentru elevi, Ioan-Aurel Pop; Star Wars. Darth Vader și fetița lui, de Jeffrey Brown; Star Wars. Darth Vader și fiul, de Jeffrey Brown; Garda felină. Ne jucăm... cu Kion și prietenii lui, ed. Disney.

 

NEMIRA

Atacul roiului (Seria „Neîmblânziții”, partea a II-a), de Jacob Grey; Jucătorii de pe Titan, de Philip K. Dick; Parisul personal. Familia din Rivoli 18, de George Banu; Trădarea (Seria „Mila 2.0”, partea a II-a), de Debra Driza.

 

POLIROM

Trisțetea îngerilor, de Jon Kalman Stefansson; Chipul tău mâine. Venin și umbră și adio, de Javier Marías; Literatura eretică. Texte cenzurate politic între 1949 și 1977, de Liviu Malița; Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX, de Ruxandra Cesereanu; În punctul lui rebbe G., de Dan Alexe; Năluca, de Octavian Soviany; Catherine-Paris, de Martha Bibescu; Cărarea secretă, de Paul Brunton; Contabilitate și raportări financiare individuale și consolidate, de Costel Istrate.

 

PROSPERO

Cartea păsărilor pentru copii, de T. W. Burgess; Cartea păsarilor pentru copii, carte de colorat, de T. W. Burgess; Parabole din natură, de M. Gatty.

 

PUBLICA

Curaj cât trebuie. Mini-manual cu instrucțiuni pentru suflet, de Cheryl Strayed. 


RAO 

Soare și nori în Mallorca, de Emma Straub; Virusul Mona Lisa, de Tibor Rode; Treisprezece priviri diferite, de Colum McCann; Farmecul negru, de Yann Queffelec; Ultimul oraș (seria „Wayward Pines” vol. 3), de Blake Crouch; Căluțul alb, de Elizabeth Goudge; Mary Poppins în bucătărie, de P.L. Travers; Mary Poppins în parc, de P.L. Travers; Mary Poppins și casa de alături, de P.L. Travers; Mary Poppins și aleea cireșilor, de P.L. Travers.

 

RATIO ET REVELATIO

Ora 25, de C. Virgil Gheorghiu. 

 


TREI

Elmer în zăpadă, de David McKee; Elmer și Moș Roș, de David McKee; Antimemoriile unei muze, de Julia Kalman.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Toată lumea se ceartă, chiar și mama și cu tata!, de Dagmar Geisler; Tafiti și puiul de elefant, de Julia Boehme și Julia Ginsbach; Esența educației, de Rudolf Steiner.

 

VREMEA

Rănile unui oraș. București bombardat. 4 aprilie-26 august 1944, de Alexandru Arma.


Articole literare

• Adevărul – INTERVIU Andreea Răsuceanu, scriitoare: „Bucureştiul fiecăruia este unul mental“; Scurte reflecţii despre un eveniment editorial.

• Art7Memoria ca întâmplare; Nobel pentru fiecare.

• Bookaholic Bob Dylan – Premiul Nobel pentru Literatură 2016; Anchetă: 18 scriitori români despre Premiul Nobel pentru Literatură 2016; Pălării năstruşnice, inspirate de Alice in Wonderland; Oscar Wilde, impertinentul absolut; 2012. Cioburi – fragmente din „Jurnal fantasmatic (2010-2012)”; Les Diners de Gala, cartea cu rețete a lui Salvator Dali, reeditatăNarativ sau experimente cu lectura; Bucky F*cking Dent, de David Duchovny (fragment în avanpremieră).

• Bookblog – Jim Fergus: „Scriu pentru a evada și pentru a înțelege”; Scriitori la poliţie, coord. Robert Şerban (fragment); Umanii, de Matt Haig (fragment); Bob Dylan+Nobel: gooooool!; Căldura ghețarilor, de Nic Dobre.

• Bookhub – Memoriile Domnului Roșu, de Celestin Cheran; Cărţi aproape uitate (IV): Străinul, de Albert Camus; Ics. Fucktotum, de Alexandru Tiepac; Lebăda neagră, de Nassim Nicholas Taleb; „Un lucru este însă sigur: legătura cu România mi-a transmis-o mama prin cordonul ombilical, nu prea văd cum aș putea (chiar dacă aș vrea, ceea ce nu este cazul) să scap de ea.” – Irina Teodorescu în dialog cu Nona Rapotan; Rătăcitori prin Lisabona, de Philippe Besson (fragment); Recomandăm… de la Editura ADENIUM; Tristețea îngerilor, de Jón Kalman Stefánsson (Fragment în avanpremieră); „Omul nu e om până nu iese puțin din el însuși. De aici toată frumusețea speciei; și tot de aici toată abjecția ei.” (Radu Vancu în dialog cu Doru Căstăian).

• Bookish Style – Ce am mai citit (în octombrie)

• Camera mea de citit – Diavolul din Orașul Alb, de Erik Larson. 

• Cărturești blog – Playlist de scriitor: Ion Luca Caragiale.

• Cititor fantasy – Știrile fantasy ale lunii septembrie

• Cititori feroce – În noaptea timpului, de Antonio Muñoz Molina; Testul psihopatului, de Jon Rohnson. 

• Constantin Piștea blog – Cer întunecat. Fuga unui copil din Afganistan în Marea Britanie, de Gulwali Passarlay (împreună cu Nadene Ghouri); Pe Marte, în centrul Bucureştiului

• Dilema Veche De ce avem nevoie de Nobel.

• Dromarland  O lebădă sălbatică și alte povești, de Michael Cunningham; Un apartament la Paris, de Michelle Gable.

• Filme-Cărți – Genius! Cele mai revoluționare invenții din toate timpurile, de Deborah Kespert; Herina, de Marian Ilea; Împotriva zeilor. Remarcabila poveste a riscului, de Peter L. Bernstein; Agonia lui Turing, de David Lagercrantz.

• La Punkt Femei răspântii imprevizibile, de Constantin Abăluță.

• Lecturile Emei  Blestemul tâlharului mustăcios, de Irina Teodorescu; Ai uitat să râzi, de Bogdan Munteanu.

• Libris blogHalucinații, de Oliver Sacks.

• Observator cultural  10 ani de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia; Bob Dylan a cîștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2016; Toamna literară a început în Transilvania; „Important este instinctul“. Interviu cu Alessandro BARICCO; „Am sentimentul că, trăind, sînt parte a unei enigme“. Interviu cu scriitorul norvegian Jostein GAARDER; Nu sunt Einstein. Mic Larousse apocrif, de Constantin Abăluță; Trecerea, de Cătălin Pavel; Autori mai puţin frecventaţi. Lecturi în vremuri de austeritate; SFada cu literatura. O vedere asupra fantasticii românești la 2016 (V).

• PressOne – Prietena mea genială, de Elena Ferrante.

• Raisa Beicu blog – „Citesc cu adevărat doar atunci cînd traduc“ – interviu cu Iulia GORZO.

• Scena9 – Bob Dylan de la A la Z (și N de la Nobel); Iubire și obstacole, de Aleksandar Hemon (fragment în avanpremieră); Geografie și romane polițiste.

• Semne bune Editura Black Button Books – Interviu cu trei iubitoare de cărți.

• Suplimentul de cultură Spre văi de jad și sălbăție, de Veronica D. Niculescu; De veghe în lanul de cultură. Celebrii necunoscuți; Culegătorul de harfe: Scrisoare catre Isaac Babel; Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo (fragment).

 

Presa străină

            – Book Riot100 (Plus 5) Must-Read Books for Young Readers; 100 Must-Read YA Books With Little Or No Romance.

            – Brain Pickings: Why Anonymity Is More Artistically Rewarding Than Fame: Virginia Woolf on Elena Ferrante

            – Huffington Post BooksAre These The 10 Most Influential Poets In History, Or Nah?; J.K. Rowling Says The ‘Fantastic Beasts’ Series Will Probably Be Five Movies.

            – Le Magazine Littéraire: La parole de Dario Fo.

            – Literary Hub: The top five contenders for the Nobel prize in literature; Yes, Bob Dylan really did win the Nobel prize for literature; 10 books that don’t exist, but should.

            – New RepublicBob Dylan Won the Nobel Prize in Literature?! A Conversation.

            – Paris Review: In Memoriam: Dario Fo, 1926–2016.

            – The Guardian BooksTop 10 books about intelligent animals; Nutcrackers and Alice in Wonderland: Russian illustrated children's books – in pictures; War and peaceful gardens: in the land of Tolstoy; Salvador Dalí's surreal cookbook set to be Christmas bestseller.

            – The New York Times Books: Why Bob Dylan Shouldn’t Have Gotten a NobelMarina Abramovic: By the Book.

            – The New YorkerThe Fantastic Ursula K. Le Guin.

            – Times Literary SupplementPhilosopher among the Indians: Claude Lévi-Strauss: anthropologist, structuralist, celebrity and a widely influential thinker.

Comentarii

Yeeeeeey pentru Javier Marias la Polirom! Mersi, o s-o caut!

Așa de bun e? :) Eu încă nu am citit nimic de el. Cu ce zici să încep? :)

Laura Câlțea

17 oct. 2016

Măi, mie îmi place mult, dar nu toată lumea rezonează cu el. Aș recomanda Mâine în bătălie să te gândești la mine, apoi Inimă atât de albă și povestirile, Când eram muritor. Am scris pe blog despre câteva cărți de-ale lui, deși mi-au rămas destule necitite. Le dozez, să-mi ajungă. :p

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter