Cărți interesante august 2021

Cărți interesante august 2021

În august a fost vacanță și nu prea, întrucât am descoperit că au apărut o grămadă de cărți noi, multe dintre ele apariții care ar fi deschis, în alte vremuri, toamna literară în septembrie. 

Pentru cei interesați de clubul nostru de carte, pe 30 septembrie vom discuta despre Patrula djinnilor, de Deepa Anappara, iar în octombrie, pe 29, despre Profesorul și nebunul, de Simon Winchester

 

Cărți interesante august 2021

 

Ficțiune

La Black Button Books au apărut două volume noi de ficțiune, un volum de proză scurtă, Tot ce e înăuntru, de Edwidge Danticat, „o colecție de proze vii despre comunitate, familie și iubire”, și un volum la granița genurilor, o ficțiune inspirată din viața reală (povestea unei deținute din penitenciarul de femei din Qanatir, consemnată de autoare în urma unei conversații din ultima zi de viața acestei femei), Femeie în punctul zero, de Nawal El-Saadawi, o carte publicată inițial în 1973 și ulterior tradusă în peste 35 de limbi și reeditată de nenumărate ori, acum, pentru prima oară, și în variantă română. 

Tot la categoria recuperări și apariții de excepție intră și două romane apărute în colecția „Anansi. World Fiction”, Arta bucuriei, de Goliarda Sapienza, o carte cu o poveste interesantă atât prin conținut, cât și prin istoria sa literară, dar și romanul-cult al lui William S. Burroughs, Queer, un roman ajuns legendar, „atât un autoportret plin de cruzime, cât și un roman politic mușcător, cea mai realistă poveste de dragoste a autorului, dar și un montaj de scene fantastice comic-grotești”. O altă aparție de remarcat la Editura Trei este și romanul Suflete goale, de Guillermo del Toro (da, regizorul) și Chuck Hogan, primul volum din seria „Benzile Blackwood”. Și, tot la aceeași editură, câteva romane de relaxare (nu mai spun „de vară”, că s-a dus): Fleishman are necazuri, de Taffy Brodesser-Akner, Eroul, de Lee Child, Focul mocnit, de Paula Hawkins, Cactusul, de Sarah Haywood

Două romane polițiste noi în colecția „Paladin Crime Masters”, Cuvântul e crimă, de Anthony Horowitz, și Nu trezi diavolul adormit, de John Verdon, și, la aceeași editură noutăți SF&F, un clasic SF, Omul invizibil, de H.G. Wells, și un fantasy recent, Cele zece mii de uși ale lui January, de Alix E. Harrow. Tot la clasic SF intră și noua ediție a celebrului roman Jocul lui Ender, de Orson Scott Card, apărută în Armada. Și, tot aici, volumul doi al seriei „Copiii timpului”, de Adrian Tchaikowsky, Copiii distrugerii, și, la precomandă, un nou roman de Stephen King, Billy Summers, unul care a fost primit extrem de bine de publicul cititor la lansarea internațională făcută cu puțin timp în urmă. 

Multe noutăți literare la Editura Art, Transcrieri, un nou roman semnat de Kate Atkinson, o scriitoare britanică extrem de interesantă și cu o scriitură polifonică originală, un nou roman al laureatului Nobel din 2019, Femeia stângace, de Peter Handke, romanul premiat cu Goncourt în 2018, Și copiii copiiilor lor, de Nicolas Mathieu, dar și o carte extrem de interesantă pentru cititori, și anume Profesorul şi nebunul: o poveste despre crimă, insanitate şi crearea Dicționarului Oxford, de Simon Winchester. E o carte care va deștepta amintiri (plăcute) absolvenților de Litere sau alte discipline umaniste, obișnuiți cu discuțiile interminabile (ah, ce plăcere!) despre originea unui cuvânt. 

Alte apariții literare: în colecția „Clasici contemporani Litera” a apărut Harta sentimentelor, de Ana Merino, roman ce a primit în 2020 Premiul Nadal, în colecția „Biblioteca italiană” un volum de nuvele de Alberto Savinio care are un titlu irezistibil, Oameni, spuneți-vă povestea!, în „Raftul Denisei”, două romane noi, Iubirea nu e un vers liber, de Susana Fortes, și un nou roman de Paula Maclain, de o factură diferită față de cele cu care își obișnuise cititorii până acum, un thriller construit în jurul unei dispariții, Când stelele se întunecă, iar la Rao a apărut în colecția „Biblioteca Rao” o nouă ediție a romanului clasic Maestrul și Margarita, de Mihail Bulgakov, și un nou roman de John Boyne, Un călător printre secole, o fel de fantasy istoric, ce urmărește destinul a doi frați pe parcursul a două milenii de existență, un fel de trecere în revistă prin istoria ultimilor două mii de ani. 

 

Nonficțiune

O apariție de excepție în luna august a fost volumul Geții lui Burebista și lumea lor, de Radu Oltean, un album istoric, o reconstituire a istoriei naționale, atât prin text, cât și prin imagini, în stilul ilustrativ din care Radu Olteanu și-a făcut deja o marcă. Este povestea unei epoci prea puțin cunoscute și prea mult mitologizate din istoria noastră, iar un astfel de volum era o apariție necesară. 

Cărți de popularizare a științei, la Editura Publica: Munca. O istorie a modului în care ne petrecem timpul, de dr. James Suzman, o istorie alternativă privită din perspectiva timpului dedicat muncii de-a lungul istoriei, How To - Cum Să. Sfaturi științifice absurde pentru probleme obișnuite, din viața reală, de Randall Munroe, o carte plină de lucruri interesante și utile, în stilul deja consacrat al autorului, Omul care a rezolvat piața. Povestea captivantă a lui Jim Simons, un matematician de clasă mondială și fost spărgător de coduri care a reușit să fie mai tare decât piața, de Gregory Zuckerman, și Chimie socială. Decodarea tiparelor legăturilor umane, de Marissa King

La ed. Litera, în colecția „Kronika”, a apărut un volum semnat de doi istorici marcanți ai lumii contemporane, Gânduri despre secolul XX, de Tony Judt și Timothy Snyder, „structurată ca o serie de conversații intime între Judt și prietenul și colegul său istoric Timothy Snyder, Gânduri despre secolul XX prezintă triumfurile și eșecurile celor mai proeminenți intelectuali ai secolului XX și ale ideilor lor, îndrumând cititorii prin dezbateri care ne-au definit lumea”, un nou volum din seria „Mică istorie a...”, Mică istorie a științei, de William Bynum, o serie de cărți scurte și consistente pentru cei care vor să aibă o introducere într-un domeniu. Tot aici am descoperit o carte care introduce în lumea noastră ocupată și cosmopolită, un nou cuvânt (alături de hygge, tsundoku și altele asemenea), Honjok. Arta de a trăi singur, de Francie Healey. După cum se precizează în prezentare, „honjok este termenul sud-coreean pentru cei care aleg să ia parte singuri la activități și care îmbrățișează solitudinea. Un honjok respinge presiunile și așteptările societății și sărbătorește faptul de a fi un individ unic.” 

Metropolis. O istorie a celei mai mari invenții a omenirii, de Ben Wilson, o istorie dedicată uneia dintre cele mai complexe și definitorii invenții umane, orașul, a apărut la ed. Trei. Trecând prin 7 000 ani de istorie urbană autorul prezintă evoluția societății prin prisma acestei organizări specific umane. Tot la aceeași editură, Factorul Evrica. Momentele Aha, insightul creativ și creierul, de John Kounios, Mark Beeman, Cartea celor supradotați, de Béatrice Millêtre, un nou volum din seria „Parentingul magic” (seria mea preferată pe acest subiect), Primii ani de școală: 6-13 ani. Șapte pași simpli pentru o copilărie de succes în perioada școlară, de Hedvig Montgomery, și două volume dedicate omului viitorului, Cum să predai ca un campion 2.0. 62 de tehnici pentru a le deschide elevilor calea către facultate, de Doug Lemov, un bestseller internațional utilizat de peste 1,3 milioane de profesori din lumea întreagă, și Peter 2.0, de Peter B. Scott-Morgan, povestea primei persoane din lume care, îmbinând umanitatea cu robotica, s-a transformat în cyborg uman (whatever that means).

Mai multe apariții noi pe raftul de memorialistică, un volum dedicat dizidentului rus Aleksei Navalnîi, Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului, de Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet, Ben Noble, Promisiunile mele. Despre viață și politică, autobiografia actualului președinte USA, Joe Biden, Născut în '02, de Sașa Pană, „cea mai substanțială istorie a avangardei autohtone scrisă de un insider” (Paul Cernat), și Familia Cartier. Neștiuta poveste din spatele imperiului de bijuterii, de Francesca Cartier Brickell

Două reeditări ale unor cărți devenite clasice, Maimuța goală, de Desmond Morris, evoluția omului văzută prin ochii, reci și aparent obiectivi, ai unui biolog, și Copilul invizibil, de Gáspár György, ediție aniversară, revizuită și adăugită. Alte apariții: pentru cititorii de cărți de popularizare a științei, Noise. Un defect al judecății umane, de Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein, și Din cauze naturale. Epidemia de wellness, certitudinea morții și cum ne omorâm încercând să ne prelungim viața, de Barnbara Ehrenreich, pentru cititorii pasionați de sport, De ce înotăm, de Bonnie Tsui, „compus din cinci perspective - supraviețuire, stare de bine, comunitate, competiție ți stare de flux - volumul este o scufundare rapidă în istoria înotului, cu povești captivante scrise cu multă vervă și talent”, și, pentru cititorii de cărți motivaționale, Cartea alinării, de Matt Haig

 

Cărți pentru copii

La ed. Litera am descoperit numeroase cărți de nonficțiune pentru copii, cu subiecte diverse și utile: Viața amoroasă a animalelor, de Katharina von der Gathen, Anke Kuhl, Capodopere ale picturii. Puzzle creativ din autocolante, Animale sălbatice. Puzzle creativ din autocolante, Cicluri de viață. Tiparele evoluției în univers și în lumea vie, Ce este arta. Noțiuni fundamentale, de Sarah Hull.

Tot din categoria cărți educaționale, la ed. Casa am găsit: Să învățăm regulile de circulație, Experimentăm și descoperim. Mai mult de 30 de experimente cu aer și apă, de Angela Weinhold, De unde vin bebelușii? și Știu să număr, de Doris Rubell, Pământul nostru, de Angela Weinhold, La fermă. Carte-puzzle, de Anne Moller, Și eu știu să fac pipi la oliță, de Frauke Nahrgang, O îmbrățișare de noapte bună. Cartea mea de noapte bună cu abțibilduri, de Bernd Penner, Când copilașii sunt obosiți, de Katja Reider

Cărți (nu doar utile, ci și) frumoase am găsit, ca de obicei, la ed. Signatura, Mulțumesc, Miyuki!, de Roxane Marie Galliez, Secretul din grădina bunicului, de Sonja Danowski, Regina broaștelor, de Davide Cali, Giordano și farul, de Janna Carioli, Un milion de fluturi, de Edward van der Vendel. De asemenea, o apariție de excepție este și volumul Fabule și vorbe cu tâlc, apărut la ed. Arthur, o antologie îngrijită de Adrian Săvoiu și Diana Zografi, cu ilustrații de Adelina Butnaru, și cu fabule de Jean de La Fontaine, Gheorghe Asachi, Anton Pann, Grigore Alexandrescu, I.L. Caragiale,Camil Petrescu, Nina Cassian, Marin Sorescu, Grete Tartler, Alexandru Mușina ș.a.

Alte apariții: Robin Hood, de Mauri Kunnas, la Cartea Copiilor, Lămpița și băiatul-sirenă. O poveste despre curaj, încredere și prietenie, de Annet Schaap, Etty Darwin și problema celor patru pietricele, de Lauren Soloy, la Panda, Legendele Egiptului antic, de Roger Lancelyn Green, la Curtea Veche.

 

Cărți citite și recomandări 

Lecturile mele din august au fost puține și diverse. Cred că au fost, de fapt, mai multe cărți începute decât terminate, dar una peste alta, am reușit și să termin patru dintre cele începute, așa că e binișor. Încep cu cea mai frumoasă carte dintre cele citite. De fapt, nu a fost doar o carte citită, ci revizuită pentru că urmează să apară în curând în colecția Orion pe care o coordonez. Este vorba despre H is for Hawk, de Helen Macdonald, un memoir despre suferință și frumusețea vieții, o carte despre natură, dar și o carte despre o carte, un volum dificil de limitat la un singur gen, întrucât este extrem de personal și de emoționant, dar la care nici nu mai simți nevoia unei categorisiri, de fapt. Sunt foarte bucuroasă că am putut nu doar să citesc, ci și să editez această carte pentru cititorii români. Abia aștept să apară ca să pot vorbi despre ea și cu alți cititori, pentru că, știm cu toții, adevărata bucurie a lecturii stă nu doar în citit, ci în împărtășirea lecturii cu ceilalți. 

Am citit și două romane, extrem de diferite, dar ambele plăcute și interesante, este vorba despre Povești de vară, de Mieko Kawakami, o carte despre feminitate și maternitate în lumea contemporană, cu o poveste simplă, în aparență, dar foarte profundă și cu implicații pe mai multe planuri. Romanul are o scriitură lejeră care-l face foarte ușor de citit, iar povestea te ține captiv de la început până la sfârșit, așa că e o recomandare bună când aveți chef de o poveste cu tâlc și ușor de citit, în care să evadați pentru scurt timp. 

Tot o astfel de poveste ușor de citit, interesantă și care te pune pe gânduri (dar într-un alt fel și cu alte subiecte) este și Proiectul Hail Mary, de Andy Weir, un roman SF comercial, care imaginează o apocalipsă și o viitoare călătorie în spațiu, foarte ancorat în realitatea imediată și cu numeroase date științifice transpuse, de cele mai multe ori, pe înțelesul cititorilor nespecializați. În plus, este și povestea foarte frumoasă și emoționantă a unei prietenii speciale, o schimbare binevenită de la paradigma romanelor comerciale de a arunca în poveste un love story imposibil și lacrimogen. Mi-a plăcut, am citit-o ușor și a fost o evadare plăcută într-o lume în care, cel mai probabil, nu voi ajunge niciodată. 

Cea de-a patra carte citită în august a fost chiar, scuzați previzibilitatea, volumul de proză scurtă August, de Elena Vlădăreanu. 10 proze scurte despre cuplu, familie și parenting, cu personaje vii și foarte bine construite, cu o scriitură meșteșugită, dar ușor de citit (aproape o performanță în literatura română contemporană) pe care le-am citit cu plăcere, în ciuda faptului că mai toate poveștile sunt mai degrabă incomode decât plăcute. De citit, recomand, foarte bun volumul. 

 

Cam atât despre cea mai scurtă lună editorială (teoretic). Urmează septembrie și toamna literară, sper că sunteți pregătiți. 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter