Noutăți literare 23-29 ianuarie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 23-29 ianuarie 2017.
Noutăți editoriale
ALL
Dragoste cu năbădăi, de George Wolinski; Femeia modernă vs. grijile excesive, de Holly Hazlett-Stevens.
ART
De-a v-aţi ascunselea, de Ian Rankin; Animale fantastice și unde le poți găsi - scenariul original, de J.K. Rowling.
BAROQUE BOOKS&ARTS
Tot ceea ce aţi dorit să ştiţi despre regi şi nu aţi îndrăznit să întrebaţi niciodată, de Alexander von Schönburg; Călăuza rătăciților, de Jean d’Ormesson; Bunele maniere, de Sabine Denuelle; Bunele maniere la masă, de Jeremiah Tower.
CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ
Copiii mlaştinii, de Octavio Paz; Ţiganca, de Vladimir I. Dal; Décrire ou raconter. En hommage au Professeur Yvonne Goga, de Dora Mănăstire
CORINT
Pecetea morții, de Veronica Roth; Nancy Parker. Jurnalul unei detective, de Julia Lee; Copilul inteligent, de Julian Chomet; Poezii, de Octavian Goga.
HERALD
Cosmologia voioasă. Incursiuni în chimia conștiinței, de Allan Watts.
HUMANITAS
Omul şi clima. Teorii, scenarii, psihoze, de Lucian Boia; Însemnările unui diplomat de altădată. În România, 1916–1920, de Contele de Saint-Aulaire.
LITERA
Calea deschisă. Călătoria în jurul lumii a celui de-al XIV-lea Dalai Lama, de Pico Iyer; Revoluția de 22 de zile. Programul pe bază de plante care îţi va transforma corpul şi îţi va schimba obiceiurile şi viaţa, de Marco Borges; Cum să crești un câine în apartament, de Sandrine Otsmane.
METEOR PRESS
Prieteniile toxice, de Mireille Bourret; Negocieri în stilul lui Donald Trump, de George H. Ross; TRUMP şi trumpisme. Perle şi tromboane.
NEMIRA
Femeia inventată, de Camille Laurens.
NICULESCU
Dacă eşti aşa deştept, de ce nu eşti fericit?, de Raj Raghunathan; Geografia geniului. Cele mai creative locuri din lume: de la Atena antică la Silicon Valley, de Eric Weiner; Limbajul corpului. Atenţie, gesturile vorbesc pentru noi, de Isabelle Duvernois; Femei care aleargă cu lupii. Poveşti şi mituri ale arhetipului femeii sălbatice, de Clarissa Pinkola Estés; Cheia mindfulness. Conştientizează prezentul pentru a fi fericit şi echilibrat, de Sarah Silverton; Vârsta, dorinţa & dragostea. O pledoarie pentru viaţa intimă, de Marie de Hennezel; Internetul nostru. Ştim mai mult, înţelegem mai puţin, de Michael Patrick Lynch; Al treilea val. Viitorul în viziunea antreprenorului, de Steve Case; Mame puternice, fii puternici. 10 secrete pe care orice mamă ar trebui să le ştie, de Meg Meeker; 100 de paşi pentru o viaţă de succes, de Nigel Cumberland; Cum poate mintea să vindece corpul, de David R. Hamilton.
POLIROM
Un motan pe nume Bob (Ediție limitată), de James Bowen; Adevărul, mai frumos decât legenda, de Ion Dichiseanu; Cum ne construim dușmanul, de Umberto Eco; Kant și ornitorincul, de Umberto Eco.
RAO
Cartea oglinzilor, de Eugen Ovidiu Chirovici.
TREI
Atracție fatală, de Meredith Wild; Monștrii din oameni, de Patrick Ness; Zăpada mieilor, de Jenny Hubbard; Adevărul și alte minciuni, de Sascha Arango.
UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD
Animalele. Introducere în zoologia goetheană, de Ernst-Michael Kranich; Dezvoltarea sănătoasă a ființei umane, de Rudolf Steiner; Nelli și ținutul învăluit în ceață, de Annika Scheffel.
Articole literare
• Atelier LiterNet – Toată lumina pe care nu o puteți vedea, de Anthony Doerr.
• Art7 – Jogging cu cărți.
• Blogul fanului Science Fiction – Metro 2033, de Dmitri Gluhovski; Robogeneza, de Daniel H. Wilson.
• Bookaholic – Scene din cărți. „Fanatismul începe acasă” – Amos Oz, Cum să lecuieşti un fanatic; Artiștii și cărțile: Peca Ștefan – „«Ulise» are un rol enorm în cum scriu teatru”; Autori în casă, autori acasă – #2: Cătălin Pavel; Anchetă: 11 scriitori români despre excluderea lor din U.S.R. de către Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere; La o poveste cu două bufnițe – interviu cu Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan; Bucuria de a nu fi perfectă. Memorii București – Tel Aviv 1941-2015, de Riri Sylvia Manor; Omar şi diavolii, de Dan Ciupureanu – fragment.
• Bookblog – Cehov, de Virgil Tănase; Colți-Lungi: Uniunea triburilor, de Alex Cuc; Meseria de romancier, de Haruki Murakami.
• Bookhub – „Experiența m-a determinat să cred că e inutil să te adresezi celor care nu sunt în căutarea unor răspunsuri” (Doru Căstăian în dialog cu Eduard Olaru); Lansarea romanului Noaptea de foc la Humanitas Cișmigiu – Recomandare BookHub; Întâlnirile de la „Tudor Vladimirescu” – Matei Florian; Белые одежды, de Vladimir Dudințev; 1001 de zile sau Noua Șeherezadă, de Ilf și Petrov; Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov la București; Luna și focurile, de Cesare Pavese; Peripețiile lui Nastratin Hogea; Dincolo de ferestre, de Irina Georgescu Groza.
• Bookish Style – Calitatea luminii, de Mircea Pricăjan.
• Cărturești blog – Bursa cititorilor – recomandări din ianuarie; Matei Florian: Scrisul e un alt fel de viață de care am mare, mare nevoie.
• Chestii livrești – Crăiasa zăpezii, de Michael Cunningham.
• Cititor fantasy – Așteptările fantasy ale anului 2017.
• Cititor SF – Dark Horizons: An Anthology of Dark Science Fiction, Charles P. Zaglanis (Editor).
• Cititori feroce – Viermele de mătase, de Robert Galbraith.
• Colț Firesc de Refugiu – Seria Detectivii Aerieni: Dosarul popcorn și Dosarul clopoțeilor de Crăciun, de Ana Rotea.
• Constantin Piștea blog – Prizonieră în Teheran, de Marina Nemat; Dincolo de ferestre, de Irina Georgescu Groza
• Dilema Veche – Meseria de romancier, de Haruki Murakami.
• Dromarland – Alteță regală, de Thomas Mann; Inocenții, de Ioana Pârvulescu.
• Filme Cărți – Senilitate, de Italo Svevo; Ragtime, de E.L. Doctorow; Trambulina, bat-o vina!, de Nicoleta Sibișan.
• Filosofiatis – Ultimul cuvînt al lui Kugel.
• Hyperliteratura – Noaptea de foc, de Eric-Emmanuel Schmitt.
• Literomania – Manualul întâmplărilor, de Ștefan Agopian; Când traducătorul fantasmează cartea: Ștefan Agopian, „Sara”, traducere în franceză de Laure Hinckel (I); Zaira, de Cătălin Dorian Florescu; Istoria lecturii, de Alberto Manguel; Nu cred în sfârșitul lumii. Articole, amintiri, interviuri, de Antoaneta Ralian.
• Lecturile Emei – Invenția lui Morel, de Adolfo Bioy Casares.
• Libris blog – Ucenicul arhitectului, de Elif Shafak.
• Observator cultural – O boală învinsă. Max Blecher (video); Gheorghe Crăciun: poeme inedite; 9 puncte de fugă. Prezentare pentru Editura Cartea Românească; Efectele secundare ale vieții, de Vlad Zografi - recenzie Alina Purcaru, recenzie Laura T. Ilea; Turma păstorului mut, de Marius Oprea; În urmă nu mai e nimic, de Cosmin Perța; Prozatori români neconsacrați. Încă…; SFada cu literatura. 35 de ani pentru Exploratorii Lumii de Mîine.
• Pălărisme – Am uitat să fim fericiți, de Liane Moriarty; Cele O Sută de Mii de Regate (Cele O Sută de Mii de Regate #1), de N. K. Jemisin.
• PressOne – Cartea cetății doamnelor, de Christine de Pizan; Literatura eretică. Texte cenzurate politic între 1949 și 1977, de Liviu Malița.
• Scena 9 – Iocan 3.
• Semne bune – „Am tăiat cu foarfeca romanul” – interviu cu Rareș Fogaș.
• Serial Readers blog – Fata care și-a dorit să trăiască într-o carte; TED Talks: ghidul oficial TED pentru vorbit în public, de Chris Anderson; 10 tipuri de cititori pe care toți îi cunoaștem; Împreună creștem cititori: Încurajați copiii să citească, dându-le alternative.
• Suplimentul de cultură – Geneza culturii române moderne, de Alex Drace-Francis; Uniunea Scriitorilor văzută prin ochii a nouă autori din afara sa.
Presa străină
– Book Riot: The Ultimate Stephen King Reading Guide (From A Constant Reader); The Hardest Books We’ve Ever Read; 100 Must-Read Books About Life in Cults and Oppressive Religious Sects; Once a library kid, always a library kid.
– Brain Pickings: Oliver Sacks on Evolving Our Notions of Normalcy to Include the Differently Abled.
– Open Culture: A Free Course on Dante’s Divine Comedy from Yale University; George Orwell’s 1984 Is Now the #1 Bestselling Book on Amazon.
– The Guardian Books: Alain de Botton: ‘Raw experience is too overwhelming, dense, messy or dark – I have to write it down’; Bibliomania: the strange history of compulsive book buying; Top 10 books about voyeurs.
– The New York Review of Books: Why ‘1984’ Is a 2017 Must-Read.
– The New Yorker: César Aira’s Infinite Footnote to Borges.

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Noutăți literare 3-9 august
Noutăți editoriale și articole literare interesante din săptămâna 3-9 august.
Noutăți editoriale Nemira pentru toamna 2020
Nemira revine din toamna asta cu o producție bogată și variată, plină de titluri noi, continuări de serii și ediții noi ale unor bestsellere.
Noutățile editurilor Nemira și Nemi la Gaudeamus 2016
Editura Nemira participă la târgul de carte Gaudeamus 2016 cu o mulțime de noutăți editoriale de excepție și oferte speciale pentru vizitatori.