Caută în blog

Cărți interesante octombrie 2023

Cărți interesante octombrie 2023

Au fost decernate marile premii ale toamnei literare în Franța, iar două dintre ele (Goncourt & Femina) sunt deja în curs de traducere în limba română (ambele la Editura Trei, primul în colecția „Fiction Connection”, iar cel de-al doilea în colecția Anansi. World Fiction): Premiul Goncourt: „Veiller sue elle”, de Jean-Baptiste Andrea; Premiul Femina: „Triste tigre”, de Neige Sinno; Premiul Renaudot: „Les Insolents”, de Ann Scott; Marele Premiu al Academiei Franceze pentru Roman: „Une façon d'aimer”, de Dominique Barbéris. 

De asemenea, a fost anunțată perioada în care se va desfășura luna aceasta târgul de carte Gaudeamus, și anume 22-26 noiembrie la Romexpo (în vechiul loc, adică la Cupolă). 

 

Cărți interesante octombrie 2023

FICȚIUNE


Ficțiune literară

Demon Copperhead, de Barbara Kingsolver: Premiul Pulitzer 2023; „Demon Copperhead este povestea unui băiat adus pe lume de o mamă adolescentă, dependentă de droguri, un băiat fără alte atuuri în afară de frumusețea și părul arămiu moștenite de la tatăl decedat, spiritul caustic și un talent extraordinar de a supraviețui. El se vede obligat să înfrunte singur pericolele pe care le implică asistența maternală, exploatarea prin muncă, abandonul școlar, succesul sportiv, dependența, iubirile dezastruoase și pierderile devastatoare.” (Ed. Trei; trad. Paul S. Grigoriu; livrare după 16 noiembrie)

• Ghepardul, de Giuseppe Tomasi di Lampedusa: „Romanul este însoțit de prefața lui Gioacchino Lanza Tomasi, fiul adoptiv al autorului, dedicată metamorfozelor pe care le-a suferit textul, precum și de două fragmente inedite și câteva poeme cuprinse în așa-numitul Canțonier al casei Salina”. (Ed. Humanitas Fiction; trad. Gabriela Lungu) 

Eu cânt și muntele dansează, de Irene Solà: „Tradus în peste 30 de țări și încununat cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene în 2020, romanul Eu cânt și muntele dansează al scriitoarei catalane Irene Solà sparge canoanele genului și țese din voci umane și nonumane o tapiserie hipnotică.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Jana Balacciu Matei)

Moartea fericită, de Albert Camus: „Moartea fericită este primul roman al lui Camus. Scriitorul a lucrat la el între anii 1936 şi 1938, însă cartea a fost publicată postum, abia în 1971. Autobiografic, bogat în descrieri luxuriante şi punctat de reflecţii profunde, care au devenit marca stilului camusian, romanul explorează tema căutării asidue a fericirii, pentru atingerea căreia nici un preţ nu este considerat prea mare.” (Ed. Polirom; trad. Daniel Nicolescu)

Arcul de Triumf, de Erich Maria Remarque: „Publicat în 1945, romanul Arcul de Triumf spune povestea lui Ravic, un refugiat de origine germană care trăieşte la Paris în perioada dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Scris în SUA, unde Remarque fugise din calea naziştilor, Arcul de Triumf a devenit repede bestseller internaţional, fiind întrecut doar de celălalt roman celebru al său, Pe frontul de vest nimic nou.” (Ed. Polirom; trad. Sanda Munteanu) 

Piatră și umbră, de Burhan Sönmez: „Aceasta este povestea lui Avdo, meșter făuritor de pietre de mormânt, a cărui existență traversează istoria modernă a Turciei. Călătoria vieții lui se împletește cu a multor personaje ce ilustrează diversitatea religioasă și culturală a Turciei: creștini, musulmani sunniți, alaviți, turci, kurzi, armeni.” (Ed. Pandora M; trad. Veronica D. Niculescu) 

• Portretul căsătoriei, de Maggie O’Farrell: „Într-o vreme în care s-a tot vorbit despre scriitori care «dau glas» trecutului, O’Farrell are curajul să aducă în prim-plan personajele fără glas ale istoriei.” (The Scotsman) (Ed. Pandora M; trad. Mariana Piroteală; livrare estimată: 20 noiembrie)

Cum să-ți iubești fiica, de Hila Blum: „Cu o rară precizie psihologică, Hila Blum urmărește pașii greșiți și amăgirile aparent nesemnificative ale vieții de familie, unde granița dintre protecție și posesie este atât de ușor de depășit, adesea fără cale de întoarcere.” (Ed. Pandora M; trad. Monica Pruteanu)

1979, de Christian Kracht: „S-a spus despre 1979 că ar fi o «fantezie a extincției». Naratorul, tânăr designer de interior german, și iubitul lui ajung la Teheran exact în momentul în care se scrie sfârșitul unei epoci: șahul este îndepărtat de pe tron, iar islamiștii preiau puterea. Pe fondul unui soi de opulențe a decăderii, fiecare obiect capătă semnificație și greutate în text, la fel ca fiecare detaliu, deja inutil, al acestei lumi pe cale să se stingă.” (Andrei Anastasescu) (Ed. Cartier; trad. Andrei Anastasescu)

Grand Hotel Europa, de lja Leonard Pfeijffer: „Un roman năucitor despre atmosfera și identitatea Europei, concentrat în jurul unui hotel care adăpostește contradicțiile multiple ale continentului.” (Ed. Nemira; trad. Irina Anton)

Parcul Mansfield, de Jane Austen: „Jane Austen a creat în romanul Parcul Mansfield cea mai atipică eroină din galeria tinerelor care populează universul său literar: Fanny Price, o protagonistă discretă și, aparent, neînsemnată, dar care se dovedește remarcabilă, mai ales prin forța cu care își urmează propria busolă morală, nelăsându-se dominată de așteptările societății în care a fost crescută.” (Ed. Corint; trad. Anca Irina Ionescu)

 Sentința, de Louise Erdrich: „În plină pandemie, o fantomă bântuie o mică librărie din Minneapolis. Încercând să rezolve misterul, Tookie, proaspăt angajată după zece ani de închisoare, se străduiește să-și înțeleagă și locul într-o lume ieșită din matcă.” (Ed. Curtea Veche Publishing; trad. Andreea Florescu)

Vârtej în reluare, de Péter Demény: „O carte-confesiune despre relații familiale sau de cuplu, o revărsare de sentimente contradictorii în încercarea sisifică de a descâlci misterul unei vieți și, poate, a o face mai puțin apăsătoare.” (Ed. Curtea Veche Publishing; trad. Kocsis Francisco)

Ficțiune contemporană

• Palatul Magnolia, de Fiona Davis: „Palatul Magnolia rescrie istoria unui reper al New Yorkului și al lumii artei: Muzeul Frick. Fiona Davis insuflă viață capodoperelor din Colecția Frick, transformându-le în personaje-cheie în descifrarea unui mister care dăinuie, din anii 1920, mai bine de patru decenii.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Sînziana Dragoș)

Viețile secrete ale culorilor, de Laura Imai Messina: „Viețile secrete ale culorilor ne restituie o imagine fermecătoare a ritualurilor și a ceremoniilor tradiționale nipone într-o poveste de iubire, delicată precum o stampă, între o tânără cu darul de a vedea culori imperceptibile altora și un bărbat care învață să le recunoască prin descrierile ei.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Cristina Gogianu) 

Ora nevăzută, de Alice Hoffman: „O călătorie fantastică, în care descoperi puterea salvatoare a poveștilor și a cărților.” (Ed. Trei; trad. Elena Marcu)

Aquitania, de Eva García Sáenz de Urturi: „Un roman tulburător, un thriller istoric captivant, Aquitania traversează un secol de răzbunări, intrigi și bătălii, gravitând în jurul a trei personaje care vor făuri ceea ce mai târziu se va numi Europa.” (Ed. Pandora M; trad. Ana-Maria Tamaș)

Îndrăgostiții de la miezul nopții, de Mieko Kawakami: „Îndrăgostiții de la miezul nopții este un roman acut și pătrunzător, înduioșător și captivant, viu și poetic, modern și șocant. Îi va face pe cititori câteodată să râdă, iar alteori să plângă, amintindu-le însă mereu, cum doar cărțile bune o pot face, că, uneori, suferința este un preț ce merită plătit.” (Ed. Litera; trad. Iolanda Prodan)

 

Crime fiction & thriller

• Prada, de Yrsa Sigurdardóttir: „Prada e un roman care-ți îngheață sângele în vine, te tulbură și-ți dă fiori. În acest uluitor thriller de sine stătător, Yrsa Sigurdardóttir dovedește, o dată în plus, că este «un generator de spaimă la fel de talentat ca Stephen King».” (The Independent) (Ed. Trei; trad. Liviu Szoke)

Misterul cărților de tarot, de Katy Hays: „Reunind modernul și medievalul mistic, Misterul cărților de tarot este o poveste bogată și emoționantă despre obsesie și lupta nemiloasă pentru putere.” (Ed. Litera; trad. Dana-Ligia Ilin)

Am trăit întotdeauna la castel, de Shirley Jackson: „Purtând cititorul printr-un labirint întunecat al nevrozelor, Am trăit întotdeauna la castel este un roman savuros și tulburător despre o familie perversă, izolată și probabil ucigașă care se restrânge până în pragul extincției, încăpățânându-se totuși să-și păstreze independența și modul de viață.” (Ed. Litera; trad. Oana-Celia Gheorghiu)

• Budapest Noir, de Vilmos Kondor: „Roman considerat primul noir maghiar autentic. Un thriller captivant, evocativ, debordând de suspans și intrigi politice.” (Ed. Crime Scene Press; Bara Hajnal) 

• Reykjavik, de Ragnar Jónasson & Katrín Jakobsdóttir: „Un mister minunat construit, scris de doi parteneri la crimă superinteligenți.” (Anthony Horowitz) (Ed. Crime Scene Press; trad. George Arion Jr.)

 


Literatură română 

Stela, de Simona Goșu: „Simona Goșu trece cu dexteritate la roman, păstrându-și interesul pentru spațiul domestic și pentru momente de tensiune familială, rezolvate surprinzător, deseori cu violență.” (Gabriela Adameșteanu) (Ed. Polirom) 

Linia Kármán, de Andreea Răsuceanu: „Ultimul volum al trilogiei satului C., Linia Kármán, e o poveste fascinantă, în care trecutul se amestecă permanent în prezentul narațiunii. Frecventele suprapuneri temporale, discontinuitatea cronologică, jocul cu perspectivele narative, alternarea vitezelor cu care curge textul fac din trilogia Andreei Răsuceanu una dintre cele mai subtile și convingătoare aventuri narative contemporane.” (Carmen Mușat) (Ed. Polirom)

• Teoria fricii, de Iulian Tănase: „Teoria fricii e un roman de comedie, doar că, pe parcurs, frica devine personajul principal, iar comedia se transformă-n dramă.” (Ed. Trei; ilustrator: Radu Botez) 

Toată dragostea dintr-o fotografie arsă, de Maria Orban: „Toată dragostea dintr-o fotografie arsă pune reflectorul pe relația dintre trei generații de femei, care înțeleg lumea în moduri aproape incompatibile unul cu celălalt.” (Ed. Nemira)

• Păturica roz. Întemnițat în China comunistă, de Marius Balo: „Un profesor român este arestat în China. Are 33 de ani și nu înțelege pentru ce e arestat. Aceasta este premisa romanului semnat de Marius Balo, scriere autobiografică, o mărturie despre libertate, dragoste și speranță într-un univers kafkian.” (Ed. Litera; livrare estimată: 22 noiembrie)

Adevărul despre vacanțe, de Cătălin Pavel: „Treizeci de povestiri care curg una într-alta cu blândețe, melancolie, calm, uneori cu o resemnare care destinde. Cu fiecare text, Cătălin Pavel pune în mișcare câte un carusel discret.” (Tania Radu) (Ed. Humanitas)

Poezie

Noi, cei care am râs, de Miroslav Holub: „Miroslav Holub (1923-1998) a fost un poet și imunolog ceh, a cărui recunoaștere internaţională a început cu publicarea poemelor sale în limba engleză, din numărul inaugural al legendarei reviste fondate de Ted Hughes în 1965, Modern Poetry in Translation, pentru ca traducerile ulterioare, culminând cu masiva Poems Before & After (2006), să îl impună ca pe una dintre cele mai remarcabile personalităţi ale poeziei europene postbelice.” (Ed. Casa de editură Max Blecher; trad. Claudiu Komartin, Jirina Vyoralkova) 

Războiul s-a terminat, dragostea mea, de Goran Simić: „Goran Simić s-a născut în 1952 la Vlasenica, pe teritoriul actual al Bosniei-Herțegovina. Considerat un important poet al fostei Iugoslavii, a trecut prin experiența tumefiantă a asediului orașului Sarajevo.” ((Ed. Casa de editură Max Blecher; trad. Anastasia Gavrilovici, Claudiu Komartin) 

Etica grunge. Sîntem generația extincției. Poeme Alese (2003-2023), de Ștefan Manasia: „Vorbind în numele «generației extincției», proiectînd viziuni ale distrugerii cosmice și ale evadării prin tehnologie și metanoia, Ștefan Manasia este clasicul necesar al noilor poeți militanți, eco și postumani de astăzi.” (Doris Mironescu) (Ed. Cartier)

• Panteră neagră am fost cândva. Poeme alese de Giovanni Magliocco și Ilona Duță, de Ruxandra Cesereanu (Ed. Cartier)

 

Teatru

O îmbrățișare insuportabil de lungă, de Ivan Viripaev: „…citind textele lui Vîrîpaev, simțeam cum respiră adevăr și contemporaneitate, cum valoarea cuvintelor așezate cu meșteșug unele după altele creează ancore în viața noastră…” (Radu Tudosie) (Ed. Cartier; trad. Raluca Rădulescu)


NONFICȚIUNE


 

Istorie

• Americanii liniștiți. Patru spioni CIA la începuturile Războiului Rece – O tragedie în trei acte, de Scott Anderson: „Înțesată cu crochiuri pline de viață ale unor personaje și perspective fundamentale asupra geopoliticii secolului XX, această cronică inedită ne ajută să înțelegem lumea de azi.” (Publisher’s Weekly) (Ed. Trei; trad. Irina Negrea) 

• Europa. The Europe illusion, de Stuart Sweeney: „Stuart Sweeney descrie relațiile Marii Britanii cu Franța și Prusia-Germania încă din perioada în care harta Europei a fost redesenată la Westfalia în 1648. Cartea reprezintă un studiu oportun și de perspectivă, care susține că integrarea europeană a evoluat prin legături diplomatice, economice și culturale consolidate între aceste trei state și că – pe măsură ce războaiele au devenit din ce în ce mai distructive și așteptările economice au crescut – statelor le-a fost din ce în ce mai greu să supraviețuiască singure. Cu toate acestea, s-a întâmplat rar ca toate cele trei să fie prietene în același timp.” (Ed. Paideia; trad. Alexandra Grigore)

Adam și Eva. Mărire și decădere, de Stephen Greenblatt: „Povestea lui Adam și a Evei își găsește ecou în noi toți. Vorbește despre cine suntem, de unde venim, de ce iubim și de ce suferim. Această vastă rază de acțiune pare să facă parte din felul în care a fost concepută. Deși joacă rolul pietrei de temelie a trei mari religii din lume, ea precedă, sau așa pretinde, orice religie. Surprinde bizarul mod în care specia noastră tratează munca, sexul și moartea – trăsături ale existenței pe care le avem în comun cu orice alt animal – ca obiecte de speculație, de parcă ar fi determinate de o faptă a noastră din trecut, de parcă ar fi putut să fie și altfel.” (Stephen Greenblatt) (Ed. Humanitas; trad. Mariana Piroteală)

• Imaginea lui Isus Cristos în oglinda ereziilor și în cea a ortodoxiei creștine, de Harold O.J. Brown: „Brown trebuie citit nu doar pentru documentarea sa științifică solidă și pentru stilul său foarte plăcut, cât mai ales pentru că lucrarea sa este o împunsătură la adresa creștinismului modern, pe jumătate amorțit.” (Frank E. James III) (Ed. Humanitas; trad. Dan Siserman)

Anul 1000. Exploratori, negustori și începutul globalizării, de Valerie Hansen: „Extraordinară… O carte plină de viață și captivantă care descrie deopotrivă fascinant și detaliat modul în care comerțul a îmbogățit lumea. Putem vedea exuberanța încântătoare a unei autoare profund îndrăgostite de subiectul ei.” (The Times) (Ed. Corint; trad. Matei Ciurică)

Femei în Războiul celor Două Roze, de Philippa Gregory, David Baldwin, Michael Jones: „Toate trei au fost de familie bună şi au avut o educaţie aleasă. Toate trei, prin naştere sau prin căsătorie, au ajuns să joace un rol esenţial în complicatele intrigi şi conflicte din Războiul celor Două Roze. Şi totuşi, ştim foarte puţine lucruri despre ele, pentru că femeile lipsesc în general din cronicile medievale. Cele trei sunt Jacquetta de Luxemburg, fiica ei Elizabeth Woodville, soţia regelui Eduard al IV-lea, şi Margaret Beaufort, mama primului rege din dinastia Tudorilor.” (Ed. Polirom; trad. Justina Bandol)

Misteriile Antichității. Dionysos și Orfeu - Misteriile din Eleusis - Cybele și Attis - Isis și Osiris - Mithra, de Alfred Loisy: „Această lucrare își propune să expună contribuția originală a lui Alfred Loisy în studiul relației dintre creștinismul timpuriu și cultele misteriilor păgâne. Scopul explicit al lui Loisy a fost să integreze abordările istorice, sociologice, psihologice și antropologice ale timpului său într-un cadru metodologic original și atotcuprinzător.” (Ed. Herald; trad. Gabriel Doru Avram) 


Memorii, biografii, jurnale, corespondență

• Agutoki. Impresii de călătorie în Papua Noua Guinee, de Carmen Strungaru: „Cartea de faţă este o mică bijuterie prin caracterul ei genuin şi tandru, un manifest pentru a urma calea pasiunii într-o lume tot mai obtuză, mai nişată şi mai superficială şi, nu în ultimul rând, într-o lume chestionată în chiar temeiul ei ontologic de emergenţa mediilor virtuale. Din toate aceste motive, salut în cartea doamnei Carmen Strungaru o apariţie excepţională, prima contribuţie, din câte ştiu, a unui etolog român la sfera literaturii hibride care adună în acelaşi loc, cu talent, emoţie şi graţie, biografia, biofilia şi biologia.” (Doru Căstăian) (Ed. Trei)

 Între Schengen și Levant. Reportaje și însemnări de călătorie în România, Balcani și împrejurimi, de Bogdan Stanciu: „Între Schengen și Levant este, în primul rând, o culegere de povești despre România de azi și de ieri, precum și una despre Europa contemporană și vecinătățile ei orientale complicate.” (Ed. Corint)

• Provocarea Ierusalimului. O călătorie în Țara Sfântă, de Eric-Emmanuel Schmitt: „În fond, sunt două modalități de a concepe o călătorie în Israel și Palestina, la fel de legitime și una, și cealaltă. Unii își caută în pământul de acolo rădăcinile. Eu le-am găsit în cer.” (Eric-Emmanuel Schmitt) (Ed. Humanitas Fiction; trad. Doru Mareș)

Centrul nu se mai susține. Ceea ce ne desparte, de Vasile Ernu & Bogdan-Alexandru Stănescu: „Totul vă desparte: cum spune Bogdan undeva, proveniți din medii diferite, înțelegeți diferit literatura, credeți în funcții diferite ale ei. Și totuşi tot ce vă desparte e nimic în fața a ceea ce vă uneşte: credința în norul verbal care vă învăluie pe amândoi, hipnoza în fața zeului camuflat acolo. Vă e de ajuns că aveți asta în comun; chiar dacă totul vă desparte, literatura face ca nimic să nu vă poată despărți. Și abia asta (dincolo de inteligență, cultură ş.cl.) e pentru mine impresionant: voi ați găsit în literatură zeul care uneşte — într-­o epocă în care aproape toți zeii şi aproape toți oamenii nu mai ştiu decât să despartă.” (Radu Vancu) (Ed. Trei; livrare după 15 noiembrie)

La vie en rose cu Clody Bertola, de Ludmila Patlanjoglu: „Ideea Ludmilei Patlanjoglu de a scoate o carte despre marea actriță Clody Bertola este extrem de prețioasă. Uitarea, implacabila soartă a slujitorilor scenei, este învinsă. Am fost fericit să citesc cartea, să fiu din nou alături de Clody, căreia îi datorez enorm ca actor, deoarece am avut onoarea să‑i fiu partener în multe spectacole.” (Victor Rebengiuc) (Ed. Nemira)

Enigma Pacepa. Un dosar inedit despre România în timpul Războiului Rece, de Stefano Romei: „Evadarea generalului român Ion Mihai Pacepa, la 29 iulie 1978, este una dintre cele mai importante și spectaculoase operațiuni de informații desfășurate în timpul Războiului Rece. Obținerea de azil politic în Occident de către generalul român de atunci a condus jocul de spionaj subteran dintre cele două blocuri politice la o transformare radicală: de la intensitatea redusă a tatonărilor și păstrarea unei distanțe prudente la o înfruntare fățișă și sângeroasă.” (Ed. Curtea Veche Publishing; trad. Steliana Croicu)

Atatürk. Renașterea unei națiuni, de Patrick Kinross: „Lord Kinross scrie despre intrigile imperiale, despre atrocitățile războiului civil, despre curajul personal – prezentându-ni-l pe Atatürk, întruparea gloriei –, dar și despre ambițiile acestuia din tinerețe și problemele pe care le-a avut cu tânăra sa soție.” (Ed. Omnium; Veronica Tomescu) 

În iadul camerelor de gazare. Sonderkommando, de Shlomo Venezia: „Cartea lui Shlomo Venezia este unica mărturie completă care ne-a parvenit de la un supravietuitor al Sonderkommando, unitatile speciale din lagărul de la Auschwitz.” (Ed. Omnium; trad. Felicia Mardale) 

Martin Scorsese. O călătorie, de Mary Pat Kelly: „Impactul pe care Martin Scorsese l-a avut asupra cinematografiei a schimbat modul în care înțelegem azi filmul. Încă din 1970, a aruncat în aer convențiile cinematografice și și-a impus propriul stil, abordând, într-un mod riscant, dar cu totul strălucit, poveștile în care credea cu adevărat.” (Ed. Nemira; trad. Anamaria Manolescu)

Psihologi români din secolul XX, de Pavel Mureșan, Ion Mânzat: „O viziune sintetică asupra psihologiei românești cu succesele, dramele și insuccesele ei, surprinsă prin portretele creatorilor ei. Un tablou sintetic, o frescă istorică a psihologiei românești care spune generațiilor viitoare, de peste decenii și secole, cine au fost, prin ce au trecut și ce au realizat psihologii români din secolul XX.” (Ed. Paideia) 

• Scrisori către Milena, de Franz Kafka: „Un roman de dragoste străbătut de firul incandescent al angoasei, din care s-au păstrat doar scrisorile lui Kafka, nu şi cele ale Milenei, care avea să moară ani mai târziu în lagărul de la Ravensbrück, acesta pare pe alocuri dialogul epistolar a două fantome îndrăgostite, despărțite de un zid impenetrabil.” (Ed. Pandora M; trad. Radu Gabriel Pârvu)

• I love you, my Marie. Scrisorile lui Barbu Stirbey către Regina Maria: „Redactate în franceză, cu tonul care se cuvine a fi folosit când un supus i se adresează reginei, aceste scrisori alcătuiesc un minunat documentar despre aristocrația românească și europeană, despre cercurile înalte ale puterii și despre viața cotidiană a oamenilor bogați și influenți din prima jumătate a secolului XX.” (Ed. Corint; trad. Carmen Dobre)

Eseuri

Uite cum stă treaba, de Joan Didion: „De la admirația sa pentru fraza lui Hemingway la povestea Marthei Stewart, a cărei istorie «le-a dat curaj femeilor din țara asta, chiar dacă a devenit o amenințare la adresa bărbaților», eseurile lui Joan Didion sunt rodul unei observații acute, al mirării, al incisivității și clarviziunii.” (Ed. Pandora M; trad. Bertha Savu)

The Game. Jocul civilizatiei digitale, de Alessandro Baricco: „În eseul său, Alessandro Baricco încearcă să înțeleagă profunda transformare digitală prin care trecem astăzi, subliniind că aceasta nu este doar consecința unei revoluții tehnologice și a utilizării de noi instrumente, ci și rezultatul unei «insurecții mentale».” (Din motivația juriului Prix Européen de l’Essai, 2020) (Ed. Humanitas; trad. Anamaria Gebăilă)

Călătoarea nocturnă. Gânduri despre experiența îmbătrânirii, de Laure Adler: „Provocatoare, curajoasă și personală, deopotrivă amară și duioasă, această istorie culturală a vârstelor din fiecare om e o invitație la regândirea tinereții și îmbătrânirii, în amestecul de indiferență și tehnologie al secolului XXI.” (Tatiana Niculescu) (Ed. Humanitas; trad. Ștefania Iordan)

 

Filozofie

• Logica sensului, de Gilles Deleuze: „Prezentăm aici niște serii de paradoxuri care formează teoria sensului. Faptul că această teorie nu poate fi separată de paradoxuri este lesne de explicat: sensul este o entitate inexistentă, ea se află, chiar, cu nonsensul în niște relații cu totul aparte.” (Ed. Tact; trad. Bogdan Ghiu)


Științe exacte și naturale

• Istoria corpului uman. Evoluție, sănătate și boală, de Daniel E. Lieberman: „Evoluţia cu cele mai puternice efecte nu este cea biologică, ci evoluţia culturală, procesul prin care se formează şi se transmit mai departe idei şi comportamente noi. Unele dintre aceste comportamente, în special consumul anumitor alimente şi activităţile pe care le efectuăm (sau nu le efectuăm), ne îmbolnăvesc. Dacă dorim să punem capăt acestui cerc vicios, trebuie să învăţăm şi, uneori, chiar să ne silim a adopta o alimentaţie benefică sănătăţii şi să fim mai activi din punct de vedere fizic.” (Ed. Polirom; trad. Andreea Rosemarie Lutic) 

• Feluri de a fi. Dincolo de inteligența umană, de James Bridle: „În Feluri de a fi, James Bridle examinează modurile fascinante şi diverse de a exista pe Pământ. Ce putem învăţa din aceste forme diferite de inteligenţă şi de personalitate şi cum ne putem schimba societatea pentru a trăi mai armonios unul cu celălalt şi cu lumea non-umană? De la oracole greceşti la caracatiţe, păduri şi sateliţi, Bridle spune o poveste cu totul nouă despre ecologie, tehnologie şi inteligenţă.” (Ed. Polirom; trad. S.G. Drăgan şi Dan Bălănescu)

• Cum a evoluat religia. Și de ce rezistă, de Robin Dunbar: „O analiză a religiei ca manifestare a credinței din cele mai vechi timpuri. Autorul urmărește aspectul psihologic/neuronal care ne predispune să credem într-o altă lume și care face posibilă întâlnirea cu spiritualul.” (Ed. Rao)

Ruperea vrăjii. Religia ca fenomen natural, de Daniel C. Dennett: „Filozoful Daniel C. Dennett supune fenomenul religios unei analize cu adevărat ştiinţifice şi multidisciplinare, ţinând seama de imensa complexitate a aspectelor lui antropologice, psihologice, sociale şi istorice, și abordează frontal atât problema originilor, cât şi a semnificațiilor sale în lumea de azi.” (Ed. Humanitas; trad. Alexandru Anghel)

Dumnezeu, om, animal, mașină, de Meghan O’Gieblyn: „Începând cu filozofii Antichității, trecând prin Descartes și ajungând la transumaniști, Meghan O’Gieblyn ne poartă într-o călătorie spre adâncurile fricilor și speranțelor noastre legate de sensul vieții și de relevanța culturii și a metaforelor pe care le-am creat, într-o lume care își schimbă aproape zilnic chipul și reperele.” (Ed. Humanitas; trad. Iulian Comănescu) 

Anaximandru din Milet sau nașterea gândirii științifice, de Carlo Rovelli: „Aducând în prim-plan figura lui Anaximandru, care pe bună dreptate poate sta alături de Newton sau Einstein, Rovelli are prilejul să analizeze împrejurările istorice ale apariției „miracolului grec“ – importanța creării unui alfabet fonetic și a instituirii democrației – și însăși condiția științei, care presupune cultivarea spiritului critic, permanenta punere în discuție a ceea ce ni se pare că știm, curajul de a renunța la certitudini comode. Cartea lui Rovelli te îndeamnă să gândești rațional.” (Ed. Humanitas; Patricia Apostol)

Aventuri în Antropocen. Călătorii prin lumea modelată de om, de Gaia Vince: „Pentru a documenta viața semenilor în aceste vremuri tulburi, Gaia Vince s-a hotărât să călătorească prin întreaga lume. De la ghețarii artificiali din Himalaya, munții pictați din Peru, recifele electrificate din Maldive până la insulele de deșeuri din Caraibe, ea a găsit comunități care se străduiesc să rezolve problemele pe care tot noi le-am creat.” (Ed. Art; trad. Laura Ciobanu)

De ce E = mc2? (Și de ce e important s-o știm?), de Brian Cox & Jeff Forshaw: „Citindu-i pe Cox și Forshaw, descoperim că știința nu-i chiar atât de dificilă pe cât credem, iar Einstein n-a fost vreun supra­om, ci un om plin de imaginație, mânat de curiozitate, preocupat de întrebări aparent simple și având tenacitatea de a deduce până la capăt consecințele ideilor lui.” (Ed. Humanitas; trad. Iulian Comănescu)


Studii literare

• Miturile grecești. Repovestire din perspectivă feminină, de Charlotte Higgins: „Charlotte Higgins pune într-o nouă lumină unele dintre cele mai cunoscute mituri antice, povești despre iubire și răzbunare, despre zei necruțători și oameni neputincioși, despre vrăjitoare ingenioase și creaturi înfricoșătoare.” (Ed. Nemira; trad. Andreea Călin)

O istorie culturală. Cititul, de Steven Roger Fischer: „Cartea fascinanta a lui Steven Roger Fischer urmareste povestea lecturii din momentul in care simbolul a devenit semn pentru prima data pana la textele electronice din zilele noastre. Autorul descrie actul lecturii, practicantii acestuia si mediile lor sociale, precum si numeroasele manifestari ale lecturii pe piatra, os, scoarta de copac, perete, monument, tablita, sul, codex, carte, ecran si hartie electronica.” (Ed. Paideia; trad. Sandor-Jozsef Torok)

Aventura lecturii. Eseuri alese, de Virginia Woolf: „Ca teoreticiană a romanului modernist, dar și ca ilustră practicantă a literaturii experimentale de la începutul veacului al XX-lea, Virginia Woolf introduce schimbări fundamentale în relația dintre scriitor și lector. În cheie postromantică, ea își apropie publicul prin empatie, dar face un pas mai departe, îndemnându-l pe cititor să devină judecător și să-și asume o răspundere egală cu a autorului pentru evoluția ulterioară a literaturii. Virginia Woolf contează în acest sens pe reacțiile interlocutorului, stimulându-i creativitatea, incitându-l la dispute, dezvoltându-i spiritul critic.” (Monica Pillat) (Ed. Spandugino; trad. Monica Pillat)

• Teatrul lui Jon Fosse, de Ioan Daria-Carmen: „Daria-Carmen Ioan ne pregăteşte pentru întâlnirea şi confruntarea complexă cu teatrul lui Jon Fosse ‒ «un teatru în care tot ceea ce se întâmplă s-a întâmplat deja». Un teatru aparent static, în descendenţa celui creat de Maurice Maeterlinck, dar având subtile atingeri şi cu cel beckettian, un teatru pe care autoarea cărţii îşi propune să-l supună, prin analiză cvasi-exhaustivă, atenţiei noastre, tocmai pentru a-i demonstra gradul înalt de performativitate.” (Ed. Casa Cărții de Știință)

Parenting

• Povestioare terapeutice înainte de culcare. Ajută-ți copilul să facă față schimbărilor și să se maturizeze, de Sabrina Féret-Hubert: „Bazate pe respirația abdominală, pe metafore, pe forța imaginației sau pe repetarea unor sugestii sau cuvinte-cheie, poveștile din această carte oferă copiilor, într-un mod ludic, instrumentele necesare pentru o bună dezvoltare psihică și pentru un plus de autonomie și autocontrol.” (Ed. Trei; trad. Alexandra Talaș)

Creierul matern. Cum rescriu neuroștiințele povestea parentalității, de Chelsea Conaboy: „O carte profund captivantă, nu numai pentru că dezleagă atâtea mistere, ci și pentru că ne ajută să reformulăm ceea ce credeam că știm deja – despre maternitate, despre parenting, despre noi înșine. O carte care schimbă datele problemei.” (Ed. Omnium; trad, Adriana Ionescu)

Drama copilului interior. Prizonieri ai copilăriei în căutarea adevăratului sine, de Alice Miller: „De ce mulți dintre cei mai de succes oameni sunt afectați de sentimente de gol și alienare? În acest volum bestseller, Alice Miller examinează consecințele traumelor copilăriei și efectele pe termen lung ale furiei și durerii reprimate.” (Ed. Herald; trad. Monica Medeleanu)

Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman. Informații complete pentru mame și specialiști, de Jack Newman, Teresa Pitman: „Dr. Jack Newman este unul dintre cei mai cunoscuți experți în lactație și probleme legate de alăptare, care a ajutat zeci de mii de femei cu sfaturi și soluții practice. Acest ghid cuprinzător propune o serie de strategii și soluții pentru cele mai întâlnite probleme legate de alăptare.” (Ed. ZYX Books; trad. Sanda Watt & Carmen Tărniceru)

Somn ușor. Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani, de Sarah Ockwell-Smith: „Somn ușor oferă soluții blânde și eficiente pentru cele mai întâlnite dificultăți legate de somn ale copiilor mici, de la 0 la 5 ani. Sarah Ockwell-Smith propune metode blânde de gestionare a problemelor de somn, încercând să păstreze un echilibru între nevoile părinților și cele ale copilului.” Ed. ZYX Books; trad. Andreea Stănescu)

• Inima curată a poveștilor, de Vigen Guroian: „Inima curată a poveștilor este locul adânc de unde pornesc toate învățăturile bune și clăditoare de caractere. Avem nevoie de aceste învățături ca să înțelegem mai bine lumea și ce putem face noi în mijlocul ei.” (ed. Frontiera; Monica Manolachi)

 

Gastronomie

One. Minuni într-o singură tigaie, de Jamie Oliver: „120 de rețete accesibile, cu maxim 8 ingrediente fiecare, de pregătit într-un singur vas. Ideale pentru cina în familie, un prânz rapid când lucrezi de acasă sau o seară cu prietenii. Chiar dacă ești începător în bucătărie.” (Ed. Curtea Veche Publishing; trad. Elena Ceciu)

Colecționarul de Sarmale și alte povestiri gastronomice, de Cosmin Dragomir: „O antologie de articole, editoriale și studii culinare publicate în diferite media în perioada 2017-2023. Volumul cuprinde și câteva texte care au apărut în Curatorul de Zacuscă. Cartea are peste 700 de pagini, copertă cartonată și este structurată în 13 capitole tematice și este ilustrată de artistul Mihai Coșulețu.” (Ed. Gastroart)

 

Sănătate

Focul tăcut, de Shilpa Ravella: „O captivantă investigare a inflamației – forța ascunsă aflată la rădăcina tuturor bolilor moderne – precum și a modului în care putem să o prevenim, să o tratăm sau chiar să îi neutralizăm efectele.” (Ed. Trei; trad. Măciucă)


CĂRȚI PENTRU COPII


Cărți ilustrate

• Elmer și cântecelul, de David Mckee: „Rozalia a auzit un cântecel de-a dreptul molipsitor și nu se mai poate opri din fredonat... ba chiar îl cântă cu prietenii săi din junglă. Acum, e pe buzele tuturor, fie că vor, fie că nu, și nimeni nu și-l mai poate scoate din minte…” (Ed. Trei; trad. Maria Popescu) 

Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul. Povestea animată, de Charlie Mackesy: „Eu și câțiva prieteni am făcut un film despre un băiat, o cârtiță, un vulpoi și un cal - despre călătoria lor împreună și încercarea băiatului de a-și găsi drumul spre casă. Aceasta este cartea ce s-a născut în urma filmului. Sper să-ți dea curaj și să te facă să te simți iubit.” (Ed. Art; trad. Beatrice Feleagă)

Marile legende medievale, de Francesc Miralles: Marile legende medievale repovestite pe înţelesul copiilor de Francesc Miralles: Robin Hood • Cidul • Reginele Kriemhilda şi Brunhilda • Regele Arthur • Sir Gawain • Tristan şi Isolda • Romeo şi Julieta • Perceval • Yvain sau Cavalerul cu leul • Roland • Lancelot. (Ed. Humanitas Junior; trad. Camelia Dinică; il. Adria Fruitos)

Nu-i nimic greșit la mine, de Giuseppe Caliceti: „Toată lumea îl sfătuieşte pe micul cangur cum să meargă. Aşa că micul cangur învaţă să se târască precum un şarpe, să păşească legănat ca o gâscă, să meargă înapoi ca un homar. Până când se satură de toate aceste sfaturi şi se hotărăşte să facă lucrurile cum trebuie.” (Ed. Univers; il. Isabelle Gornet)

Cutia cu jucării a naturii, de Wenda Surety: „Tilly se întreabă ce să facă după ce se închide televizorul. În faţă i se deschide o nouă lume când o păsăruică o ajută să descopere că grădina este o mare cutie cu jucării. Cutia cu jucării a naturii arată, cu frumoasele sale ilustraţii şi textul plin de inspiraţie, cum plictiseala se poate transforma în entuziasm şi aventură, în lumea naturii şi a imaginaţiei!” (Ed. Univers; il. Harriet Hobday)

Bufnițoiul știe-tot, de Emma Perry: „Convins că ştie totul despre construirea vizuinilor, Bufniţoiul se apucă să ajute zgomotos. Şi des. Un pic prea des. Bufniţoiul Ştie-Tot este o carte care ilustrează perfect entuziasmul unui copilaş dornic să ajute la ceva la ce poate că nu se pricepe atât de bine.” (Ed. Univers; il. Andrea Stegmaier)

Soarele strălucește la culcare, de Clare Helen Welsh: „Miki cea curioasă observă că serile sunt mai luminoase seara şi vrea să afle de ce. Împreună, mami şi Miki descoperă minunile soarelui, tocmai la timp pentru a merge la culcare. O poveste de seară frumoasă, poetică şi reconfortantă, cu o pagină dublă de informaţii la final.” (Ed. Univers; il. Sally Soweol Han)

Mami, ce e viața?, de Ioana Chicet-Macoveiciuc: „Am scris această poveste pentru noi mai demult, când am vrut să-mi încurajez copiii într-un moment greu al vieții noastre. Firul poveștii i-a ajutat să meargă mai departe și mi-am dat seama că mulți copii și părinți ar putea folosi metafora râului și a rucsacului din poveste pentru a depăși împreună etapele dificile prin care cu toții trecem din când în când. Pentru că așa e viața. Frumoasă. Grea. Pestriță. Extraordinară!” (Ioana Chicet-Macoveiciuc) (Ed. Univers; il. Anna Clariana)

Mami, ce e războiul?, de Ioana Chicet-Macoveiciuc: „Am scris această poveste pentru a-i ajuta pe părinți și copii să abordeze o temă grea într-un mod prietenos și onest, astfel încât cei mici să se simtă auziți, înțeleși, dar și informați și mai ales în siguranță.” (Ioana Chicet-Macoveiciuc) (Ed. Univers; il. Anna Clariana)

Micul prinț, de Antoine de Saint-Exupéry: „Această ediție include textul original al lui Antoine de Saint-Exupery, publicat pentru prima dată în limba engleză după exilul său în SUA, în 1943. Un tribut extraordinar adus de ilustratoarea Claudia Bordin pentru a sărbători 80 de ani alături de Micul Prinț, una dintre cele mai îndrăgite cărți, cu peste 140 de milioane de exemplare vândute în lumea întreagă.” (Ed. Didactica Publishing House; il. Claudia Bordin)

 

Cărți de Crăciun

Crăciun fericit, Lama Lama!, de Anna Dewdney: „Este Ajunul Crăciunului! Lama Lama oferă cadouri și cântă colinde cu prietenii, iar împreună cu mama, pregătește turtă dulce. Sunt, într-adevăr, sărbători fericite!” (Ed. Nemi; trad. Anastasia Gavrilovici) 

Vine Crăciunul!, de Monika Utnik: „Despre Nașterea Domnului, Moș Crăciun, Moș Nicolae și alte tradiții de sărbători din lume. Vine Crăciunul! este o lectură relaxantă pentru serile lungi de iarnă, petrecute în sânul familiei, și nu doar în jurul bradului de Crăciun.” (Ed. Nemi; trad. Mihaela Fiscutean)

Marea petrecere de Crăciun la Zoo, de Sophie Schoenwald: „Crăciunul bate la uşă, iar animalele de la grădina zoologică vor să-şi facă daruri! Ariciul Didi, directorul grădinii zoologice, Alfred Gargară, şi ceilalţi se tot gândesc: care este cadoul perfect?” (Ed. Univers; trad. Marilena Iovu; il. Gunther Jakobs)

Crăciun fericit, animăluțe drăgălașe!, de Bernd Penners: „Ratonul a făcut fotografii cu toate animalele din pădure pentru că vrea să le facă fericite de Crăciun. Oare are un cadou potrivit pentru toată lumea?” (Ed. Casa; il. Antje Flad)

• Seria „O poveste de Crăciun ilustrată” (Ed. Girasol): Cine a furat nasul Omului de Zăpadă? (trad. Miruna Sile; il. Rob Parkinson); Motanul care nu iubea Crăciunul (trad. Miruna Sile; il. Rob Parkinson); Iepurașul care a salvat Crăciunul (trad. Miruna Sile; il. Rob Parkinson); Moș Crăciun a răgușit (trad. Miruna Sile; il. Rob Parkinson)

Crăciunul familiei Motanilă, de Lucy Brownridge: „Începe numărătoarea inversă până la Crăciun împreună cu familia Motănilă în această carte de advent cu peste 140 de clapete de deschis, în timp ce îi ajuți să decoreze, să coace și să pregătească casa pentru sezonul sărbătorilor.” (Ed. Didactica Publishing House; il. Eunyoung Seo)

Romane

• Cea de pe urmă, de Katherine Applegate: „Prima carte dintr-o nouă serie de Katherine Applegate, Endling: Cea de pe urmă ne redă încrederea în eroul pe care uneori uităm că îl purtăm cu toții în noi.” (Ed. Arthur; trad. Iulia Arsintescu)


Nonficțiune

• Lumea vie: Model de armonie. Biologia pe care nu o înveți la școală, de Silvia Olteanu, Florina Miricel, Iuliana Tanur, Ștefania Giersch: „Lucrarea, destinată elevilor, dar și publicului larg, este accesibilă, ușor de citit, reprezentând o lume fascinantă a informațiilor, o cuprinzătoare enciclopedie, care celebrează viața pe Pământ și care vă așteaptă să o descoperiți.” (Ed. Corint)

Când am devenit oameni. Incredibila poveste a evoluției noastre, de Michael Bright: „Din această carte excelent documentată și minunat ilustrată veți afla o sumedenie de lucruri despre povestea fascinantă a devenirii și transformării noastre ca specie. Veți întâlni termeni noi precum „australopitec“, „ADN“ și „artă rupestră“. Veți călători în trecut alături de omul de Neanderthal și mai apoi alături de Homo sapiens, veți făuri primele unelte, veți descoperi focul, limbajul și importanța unui adăpost sigur.” (Ed. Humanitas Junior; trad. Matei Măceșaru-Szorenyi; il. Hannah Bailey)

Planeta noastră. O casă pentru toți: „Cartea pentru copii bazată pe serialul original Netflix și o celebrare glorioasă a lumii naturale pentru toată familia.” (Ed. Litera; trad. Justina Bandol)

Aceasta e lumea noastră, de Tracey Turner: „O celebrare a diverselor medii şi culturi ale planetei noastre – o călătorie de neuitat care aduce în faţa micilor cititori oameni, obiceiuri şi stiluri de viaţă din 20 de locuri din întreaga lume.” (Ed. Univers; trad. Carmen Scarlet; il. Asa Gilland)

Stele și planete, de Andrea Erne: „Ajutați de multe ferestre, micii entuziaști ai spațiului cosmic vor putea descoperi multe curiozități și noi progrese în cercetarea acestui domeniu fascinant.” (Ed. Casa; il. Markus Humbach)

• Grădina noastră. Cum să ne amenajăm grădina într-un an, de Megyeri Annamaria: „O gradină poate deveni cel mai bun loc din lume oferind relaxare, adăpost, bunătăți pentru camară sau chiar un loc de joacă. Ideal ar fi să le întrunească pe toate!” (Ed. Casa)

Răspundel Istețel. Științele naturii. Aventuri prin natură: „Achim este o ghindă care are o mulțime de informații «sub pălărie». El a decis că, dacă va avea norocul să nu ajungă în stomacul niciunui animal, va găsi un loc unde să prindă rădăcini și să devină un stejar robust.” (Ed. Albi)

Botanica ilustrată, de Maria Carmen Soria: „În paginile acestei cărți vom putea admira o frumoasă selecție a câtorva dintre ilustrațiile realizate de diferiți cercetători ai naturii de-a lungul anilor.” (Ed. Didactică și Pedagogică) 

Zoologia ilustrată, de Maria Carmen Soria: „Ilustrațiile pe care le poți vedea în această lucrare sunt o selecție din minunata colecție a Cabinetului Regal de Istorie Naturală, însoțită de comentarii.” (Ed. Didactică și Pedagogică)

Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor. Volumul III: Începutul epocii moderne.- De la Elisabeta I la Goana după aur, de Susan Wise Bauer: „Al treilea volum, consacrat începutului epocii moderne, face, în primele capitole, legătura între Sfântul Imperiu Roman și domnia Elisabetei I și se încheie cu Goana după aur. De la războinicii Japoniei și otomani la primul președinte american, de la mărul lui Newton și Ecaterina cea Mare la războaiele din Noua Zeelandă, volumul ne povestește despre regi și regine, descoperiri, revoluții și libertate.” (Ed. Polirom; trad. Ioana Avădanei; il. Jeff West)

Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor. Volumul IV: Epoca modernă - De la imperiul victorian la căderea Uniunii Sovietice, de Susan Wise Bauer: „Al patrulea volum, consacrat epocii moderne, cuprinde principalele fapte istorice dintre anii 1850 și 2000. Vom afla că nimic nu este întâmplător și că tot ce s-a petrecut în ultimul secol și jumătate a contribuit la modelarea lumii așa cum o știm astăzi, stabilind granițele țărilor și dictând relațiile dintre popoare.” (Ed. Polirom; trad. Ioana Avădanei; il. Jeff West)

 

Cărți practice

Desenează artistic cu degetele!, de Marion Deuchars: „Desenează artistic cu degetele și uimește-te de creaturile minunate care rămân pe hârtie: păsări, reni, tigri sau… extraterești. Imprimă forme artistice cu obiecte neobișnuite din casă: capace, legume sau hârtie. Degetele tale sunt nu doar instrumente de scris sau scotocit, ci și unelte artistice!” (Ed. Frontiera; trad. Claudia Drăgănoiu)

• Mai isteț decât regele, de George Shannon: „Dacă vă plac poveștile cu păcălici, bufoni și farsori, iată o carte de neuitat pentru biblioteca voastră. Autorul american George Shannon a fost și el fascinat de aceste personaje și a decis să le dedice timpul său, adunând povești celebre care au o trăsătură aparte: sfârșitul lor este imprevizibil!” (Ed. Frontiera; trad. Ileana Achim; il. Eugen Berlo)

• Joacă-te cu Pettson și Findus. Cifre și forme, de Sven Nordqvist: „Ieșiți la joacă alături de Pettson și Findus și rezolvați sarcini distractive și inteligente. Să exersăm împreună cifrele și formele!” (Ed. Pandora M; trad. Gabriella Eftimie)


Cărți citite și recomandări

• Agutoki. Impresii de călătorie în Papua Noua Guinee, de Carmen Strungaru (Ed. Trei): Agutoki este un volum de memorii, relatarea unei expediții antropologice în Papua Noua Guinee, făcută de Carmen Strungaru, biolog și etolog român, o carte pe care am avut plăcerea s-o lucrez alături de autoare și, acum, s-o văd și publicată. Este o relatare sinceră și onestă, o carte inspiratoare și o minunată mărturie a pasiunii pentru știință și manifestările lumii naturale. V-o recomand cu drag. 

• Clitemnestra, de Constanza Casati (Ed. Trei; trad. Laura Karsch): O nouă reinterpretare a mitologiei grecești, de astă dată având-o în prim-plan pe Clitemnestra, soția lui Agamemnon. O poveste umană, interesantă în primul rând prin încercarea de a reda umanitatea personajelor (și a le scoate, astfel, din șabloanele rigide ale legendei). O scriitură simplă, nepretențioasă și o lectură plăcută, antrenantă. 

• Casa numelor, de Colm Tóibín (Ed. Humanitas Fiction; trad. Mihnea Gafița): Tot o reinterpretare a mitologiei grecești și, culmea, pornind tot de la Clitemnestra. Evident că alegerea nu a fost întâmplătoare: aveam cartea în casă și după ce am terminat-o pe cea de mai sus, mi s-a părut interesant să continui cu altă perspectivă asupra acelorași evenimente și personaje. Ca scriitură, romanul lui Colm Tóibín este mai prețios și elaborat, iar ca poveste ceva mai îndepărtat de narațiunea mitologică. Accentul nu este pus doar pe Clitemnestra, ci și pe copiii săi, mai ales Oreste și Electra, iar relațiile dintre personaje sunt cu totul diferite față de romanul Constanzei Casati. 

• Chiajna din Casa Mușatinilor, de Simona Antonescu (Ed. Polirom): Cel mai recent roman istoric al Simonei Antonescu se concentrează pe figura emblematică a Doamnei Chiajna, realizând, totodată, și un tablou cuprinzător al epocii în care a trăit. Mie mi se pare cel mai reușit roman al ei de până acum (și le-am citit pe toate pe măsura apariției), cel mai bine construit, rotund, echilibrat. Dincolo de portretul protagonistei (urmărită din copilărie până la maturitatea deplină), mi-a plăcut foarte mult cum a reușit autoarea să redea atmosfera cotidiană din țările românești (se plimbă din Moldova în Transilvania și Muntenia), dar și din alte spații geografice cu care acestea aveau legătură (Constantinopol și Florența sunt cele mai bine reprezentate). O recomand și pe aceasta cu tot dragul! 

• Teatru de hârtie, de Milorad Pavić (Ed. Corint; trad. Mariana Ștefănescu): Un roman experimental, interesant mai degrabă prin idee decât prin poveste. Ideea e chiar incitantă: un autor care își propune să scrie „în genul...” altor autori din țările în care el însuși a fost tradus. Este o panoramă a literaturii și un carusel de personaje și stiluri care denotă, în mod clar, o mare măiestrie stilistică. Ar fi un bun manual de literatură comparată (alături de alte opere „adevărate” din respectivele spații) sau de predat la un curs de scris. Mai interesante decât poveștile în sine mi s-au părut biografiile imaginare ale autorilor imaginați. 

• Metazoare. Viața animală și nașterea minții, de Peter Godfrey-Smith (Ed. Publica; trad. Constantin Vlad): Un excelent volum de popularizare a științei în care autorul (poate vă e deja cunoscut din Celelalte minți) își propune să urmărească dezvoltarea vieții și a minții inteligente pornind de la cele mai îndepărtate forme de manifestare ale acestora. Primele capitole sunt destul de încărcate și de teoretice (cu informații nu doar din biologie, ci și din fizică sau chimie), dar sunt necesare în viziunea pe care autorul a construit-o. Mi-a plăcut foarte mult abordarea lui și felul în care a demonstrat că mintea nu este o proprietate exclusiv umană și că cunoaște nenumărate forme diferite de manifestare, fiecare cu specificul propriu, iar noi suntem doar o fațetă a incredibil de complexei vieți naturale. Te invită la modestie și reflecție și, mai ales, la o mai bună înțelegere a vieții. Recomand! 


TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI (octombrie 2023) 
 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ

1. Provocarea Ierusalimului, de Eric-Emmanuel Schmitt (trad. Doru Mareș)

2. Atomic Habits, James Clear (trad. Otilia Tudor)

3. Ține-ți copiii aproape, de Gordon Neufeld&Gabor Maté (trad. Oana Pascu)

4. Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius (trad. Cristian Bejan)

5. Revoluția glucozei, Jessie Inchauspé (trad. Smaranda Nistor)

6. Întoarcerea acasă, Kate Morton (trad. Sînziana Dragoș) 

7. Inocenții, Ioana Pârvulescu 

8. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns, de Gabor Maté (trad. Adriana Ionescu) 

9. Numele celălalt, Jon Fosse (trad. Ovio Olaru) 

10. Nu mă poți răni, David Goggins (trad. Sabrina Florescu)

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ

1. 1984 (Signet Classics), George Orwell 

2. The 48 Laws of Power, Robert Greene

3. The Bell Jar, Sylvia Plath 

4. Atomic Habits: An Easy Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, James Clear

5. Icebreaker, Hannah Grace 

6. Percy Jackson and the Olympians. The Chalice of the Gods, Rick Riordan 

7. A Good Girl's Guide to Murder, Holly Jackson

8. Fourth Wing, Rebecca Yarros

9. Divine Rivals, Rebecca Ross 

10. Twisted Love, Ana Huang 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter