În afară și înăuntru

În afară și înăuntru

Un scurt fragment din Dragă viață, de Alice Munro, despre felul în care oamenii petreceau o seară de vară în secolul XIX (afară, pe veranda casei, vorbind, privind puținii trecători) și felul în care o petrec în secolul XX (înăuntru, la adăpostul răcorii artificiale oferită de aparatele de aer condiționat).

Casele pe lângă care trece sunt în majoritate construite în secolul al nouăsprezecelea. Unele din lemn, altele din cărămidă. Cele din cărămidă au de multe ori etaj complet, cele din lemn sunt întrucâtva mai modeste, abia o jumătate de etaj, cu tavane înclinate în camerele de sus. Unele uși de la intrare se deschid la doar un metru-doi de trotuar. Altele dau pe terase largi, învelite, unele în geamuri. Cu un secol în urmă, într-o seară ca asta, oamenii ședeau probabil pe verande sau poate pe treptele de la intrare. Gospodinele care terminaseră de spălat vasele și de măturat bucătăriile pentru ultima oară în seara aceea, bărbații care încolăciseră furtunul după ce stropiseră nițel iarba. Nici vorbă de scaune de grădină goale, dându-și aere, așa cum vede acum. Se stătea numai pe treptele de lemn sau pe scaunele de bucătărie scoase afară. Se purtau conversații despre vreme, despre vreun cal rătăcit sau despre cineva care căzuse la pat și nu mai avea șanse să-și revină. Speculații despre ea însăși, de îndată ce se depărta suficient.

Dar ea nu le-ar fi potolit oare deja curiozitatea oprindu-se și întrebându-i: „Vă rog, puteți să-mi spuneți unde e casa doctorului?”

Un nou subiect de conversație. Pentru ce are nevoie de doctor?

(Asta după ce ea s-a depărtat suficient ca să nu mai audă.)

Astăzi toată lumea e înăuntru, cu ventilatoare sau cu aparatele de aer condiționat pornite. Apar numere pe case, exact ca în orașele mari. De doctor nici urmă. 

Dragă viață (Vedere spre lac), de Alice Munro, Litera, 2014, trad. Justina Bandol

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter

Clubul cititorilor de cursă lungă