Noutăți literare 4-10 mai

Noutăți literare 4-10 mai

Săptămâna asta aflăm care sunt laureații ediției a IV-a a Galei Bun de Tipar și facem economii ca să plecăm cu sacoșele pline de la Bookfest săptămâna viitoare.

 

Noutăți editoriale

ART – două cărți de Bohumil Hrabal: Trenuri cu prioritate și Lecții de dans pentru vârstnici și avansațiDe ce iubirea doare. O explicație sociologică, de Eva Illouz; două noi ediții din Vând kilometri de Mihai Barbu, una cu o copertă de Radu Florian Mihai și una cu copertă realizată de Octavian Catană; o reeditare pentru Iubire, de Toni Morrison; o ediție pentru tinerii cititori a volumului Eu sunt Malala, de Malala Yousafzai; un nou volum YoungArt, Castelul de sticlă, de Jeannette Walls; Noi aventuri cu Paddington, de Michael Bond; Cronicile familiei Kane (#2). Tronul de foc, de Rick Riordan; Cum să faci să NU citești în vacanța de vară. Ghidul lui Charlie Joe Jackson, de Tommy Greenwald.

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ – Origini comune hispano-române, de Gheorghe Vinţan, Jaime Gómez de Caso Zuriaga, Vasile Moga; Carnavalul florilor, de Maria Olteanu; Histoire de la langue française à travers les siècles, de Veronica Grecu; Căruţa luminoasă, de Mircea Ioan Casimcea.

 

CORINT – Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor, de Svetlana Aleksievici, și Roboţii din familia mea (Vol. 1 din seria Roboţii), de James Patterson.  

 

CURTEA VECHE – Atelierele de arte Veneția & New York. Vol. 1-3, O istorie trăită a artei, de Coriolan Babeți; Ghidul unui cuplu ocupat. Cum să împărtășiți și munca și bucuria, de Kathy Peel; și două romane noi în colecția Byblos, apărute cu ocazia Bookfest 2015, unde Cehia este invitata de onoare: Munții Roșii, de Petra Hůlová; Dumnezeițele din Moravia, de Kateřina Tučková.

 

HERALD – Istoria Diavolului, de Paul Carus.

 

HUMANITAS – O curiozitate fără margini. Cum am devenit om de știință, de Richard Dawkins; Ultima Thule. Cu desenele autorului şi texte însoţitoare de Ion Mureşan, Şerban Foarţă şi Ioan Es. Pop, de Sorin Vieru; Elizabeth Costello. Opt lecții, de J.M. Coetzee; Supunere, de Michel Houellebecq.

 

INSTITUTUL EUROPEAN – două cărți semnate de Laura Mesina: Uitarea Romei. Studii de arheologie a imaginarului și Imaginarul medieval. Forme și teorii, și un volum de C. John Hartsock: O istorie a jurnalismului. Nașterea formelor de narațiune modernă.  

 

LITERA – Citesc şi mă joc. Aventurile lui Rapunzel, o ediție Disney, și vol. 5 din seria Cavalerii Pardaillan, de Michel Zévaco, Fausta învinsă

 

METEOR PRESS – trei volume de Victor Țăruș pentru împătimiții pescuitului (că tot a venit căldura și începe sezonul): Pescuit la răpitori în ape de șes, Pescar începător și Pescuit din Deltă în Carpați.

 

NEMIRA Drumul prin poartă: Povestiri din universul Heechee, de Frederik Pohl. 

 

PARALELA 45 – trei cărți pentru copii semnate de Anamaria Smigelschi: Luna-Betiluna și Dora-Minodora în țara lui Pește-Mămăligă-Prăpădește, Luna-Betiluna și Dora-Minodora într-un gâz-album cu păsărele și Luna-Betiluna, Dora-Minodora și grădina.

 

POLIROM – trei cărți semnate de autori români: Colonia fabricii, de Moni Stănilă, Cronicile genocidului, de Radu Aldulescu, reeditat în colecția Top 10+, Sectanții, de Vasile Ernu, și un volum mult-așteptat: Numărul zero, de Umberto Eco. 

 

PUBLICA – un nou volum în colecția Antreprenoriat: Scurtături inteligente. Cum reuşesc hackerii, inovatorii şi figurile emblematice să accelereze succesul, de Shane Snow, și unul în Colecția Narator: Pe uscat sau cu paharul plin. Călătoriile unui băutor, de Lawrence Osborne. 

 

TREI – un volum de referință: Corespondenţa Freud – Jung, după o ediție germană publicată în 1974 la Fischer Verlag, și două noi apariții Lifestyle Publishing: Viitorul lui Dumnezeu. O abordare practică a spiritualităţii pentru vremurile noastre, de Deepak Chopra, și Întinerire. Metoda revoluţionară antiîmbătrânire, pentru o piele strălucitoare, de Dr. Harold Lancer.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD – Viitorul omenirii și al Pământului în viziunea lui Rudolf Steiner, de Richard Seddon. 

 

VELLANT – A opta povestire fără titlu, de Silvia Marinescu, cu ilustrații de Loreta Isac.

 

VREMEA – Amintiri fără culoare, de Martin Vopenka, și Cugetări, Reflecţii, Maxime. Volumul III, de Ovidiu Ioniță.

 

Articole interesante 

• Bookaholic – două interviuri, unul cu Grigore Erizanu, directorul Editurii Cartier, „Provocări există permanent”, și unul cu poeta Denisa Duran, „Mi-aş dori ca cititorii să se vadă pe ei înşişi în carte, şi să-nţeleagă că asta e poezia”;  un fragment în avanpremieră din Moartea lui Siegfried, de Octavian Soviany; un articol despre noua carte pe care Salman Rushdie o va publica în septembrie și unul despre cinci cărți pentru adolescenți mai profunde decât te-ai fi așteptat.

• Bookblog – Iulia Dromereschi scrie despre Fotograful Curții Regale și-i ia și un interviu autoarei, Simona Antonescu; alte recenzii pentru: Dublă expunere, coord. de Roxana Gamarț, Luminile Nordului, de Philip Pullman, The Silkworm, de Robert Galbraith/J.K.Rowling, Abonatul nu poate fi contactat, de Cristina Andrei, Ce (mai) înseamnă succesul la școală, de Ştefan Alexandrescu, Regele Carol al României, de Mite Kremnitz; și un fragment în avanpremieră din Prinţesa statornică de Philippa Gregory.

• Bookhub – recenzii pentru: Logodnica. Schiţe şi povestiri, de A.P. Cehov, Bizaroproze, Flavius Ardelean, România medicilor. Medici, țărani și igienă rurală în România de la 1860 la 1910, de Constantin Bărbulescu; un fragment în avanpremieră din Viaţa, jocul şi moartea lui Lul Mazrek, de Ismail Kadare (volum aflat în pregătire la Editura Univers); și două articole: În căutarea cărţii perfecte și Cărți de citit și recitit.

• Colț Firesc de Refugiu – Răzvan scrie într-un articol despre mai multe cărți pe care le-a citit într-un week-end, trei care nu i-au plăcut: Facebook, de Teodor Baconschi, Despre iubire și moarte, de Patrick Süskind, Max, de Sarah Cohen-Scali, și una care i-a plăcut: Partida neterminată, de Keith Devlin; și recenzii pentru: Furnicile (Saga furnicilor #1), de Bernard Werber, Cina, de Herman Koch, Dușmanca. Balul, de Irene Némirovsky, Vă place Brahms? de Françoise Sagan.

• Filme-Cărți – recenzii pentru: N-ai decât să mă citezi, de Aubrey Malone, Războiul redescoperit 1914-1918, de Stephane Audoin-Rouzeau şi Annette Becker, Lumea era toată a mea. Amintirile unei prințese, de Ana-Maria Callimachi, Podul Mogoșoaiei. Povestea unei străzi, de Gheorghe Crutzescu, Timmy Fiasco 2. Uite ce-ai făcut!, de Stephen Pastis, Al cincilea val, de Rick Tancey, și un articol: 5 cărți preferate ale lui Haruki Murakami.

• Filosofiatis – Valeriu Gherghel face o recenzie, nu tocmai favorabilă, romanului lui Anthony Burgess, Ochii doamnei mele, și scrie două articole: A fost Shakespeare gay? și Cartea din buzunarul de la piept, despre ce înseamnă o carte bună.

• LaPunkt – recenzii pentru Lolita de Vladimir Nabokov și Sărbătoarea neînsemnătății de Milan Kundera și mai multe fragmente din noul volum de eseuri al lui Ion Vianu, Frumusețea va mântui lumea.

• Miscellanea – pe Ce am mai citit, o recenzie despre Amintirile unui uituc. Exerciţii de memorialistică, de Barbu Cioculescu; Dana Dumitru scrie pe Bookish Style o recenzie pentru Incredibilul pelerinaj al  lui Harold Fry; Simona Husaru scrie pe blogul ei o recenzie pentru Vei fi acolo? de Guillaume Musso; Lavinia scrie pe Roșu Vertical un articol-sinteză Cărți cu muzici (și faze); Costi Piștea scrie pe blogul său despre Bucureștiul din Manuscrisul fanariot, de Doina Ruști; Ema scrie pe blog despre O delicatesă, de Muriel Barbery; o recenzie pentru Vremea moroiului, pe Revista Cultura și un inteviu cu autoarea, Viorica Răduță, în Ziarul Financiar„Nu cred că proza trebuie să fie o naraţie mai explicită decât viaţa cea de toate zilele” și, tot în Ziarul Financiar, o cronică a romanului Fotograful Curții Regale, de Simona Antonescu.

• Observator cultural – două articole critice referitoare la numirea lui Radu Boroianu la conducerea ICR: Radu Boroianu, început cu stîngul la ICR, de Ovidiu Șimonica, și O poveste halucinantă, de Jan Cornelius; recenzii pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest), de Bogdan Ghiu; Căsnicie, de Dan Coman; Foc palid, de Vladimir Nabokov; în lipsa unor lucruri importante, de Victor Țvetov; Cărturarii provinciei. Intelectuali și cultură locală în nordul Moldovei interbelice, de Anca Filipovici; Iubire şi moarte pentru totdeauna, de Liviu Surugiu; Marin Sorescu. Singur printre canonici, de Cosmin Borza; și un articol-sinteză al Cristinei Manolescu, Lecturi în vreme de austeritate, unde vorbește despre: Cozonac. Transilvania. O călătorie, de Adina Kenereş; Abonatul nu poate fi contactat, de Cristina Andrei; Manuscrisul fanariot, de Doina Ruști; Petru și Pavel, de Mircea Danieluc.

• Presa străină: Brain PickingsMay 8, 1923: Young Vladimir Nabokov Meets the Love of His Life and Wins Her Over with a Poem; Ray Bradbury on Storytelling, Friendship, and Why He Never Learned to Drive: A Lost Vintage Interview, Found and Animated;  Open Culture – The 10 Greatest Films of All Time According to 358 FilmmakersMichael Moore’s 13 Rules for Making Documentaries — Really Powerful & Entertaining Documentaries The Guardian – Why are YA books about politics always dystopian?; Arthur C Clarke award goes to 'elegy for the hyper-globalised present'; What are the best children's books on the second world war?; Post-apocalyse picks: your favourite end-of-the-world reading; Invented language lessons from George RR Martin and other writers; și recenzii pentru: On the Move: A Life by Oliver Sacks și A God in Ruins by Kate Atkinson.

• BookFun – Produse ciudate care mi-ar complica lecturile, pe BookaholicTemples of literature: writers' houses – in pictures, pe The Guardian8 Series to Start After You Finish the Fifty Shades Trilogy, pe Media Book Hub.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter