Laureații celei de-a patra ediții a Galei Bun de Tipar

Laureații celei de-a patra ediții a Galei Bun de Tipar

Joi, 14 mai 2015, la Biblioteca Națională a României au fost decernate premiile celei de-a patra Gale Bun de Tipar organizată de Heasome Communication și AER (Asociația Editorilor din România). Deja un eveniment cu tradiție, misiunea juriului Galei devine tot mai dificilă. De exemplu, anul acesta au fost înscrise în competiție 750 de proiecte editoriale. 

Eu m-am bucurat foarte tare pentru câteva dintre premiile care au fost acordate aseară. Mi-a părut bine că la secțiunea de Librării, la Best New Entry, au câștigat două librării foarte dragi mie, două librării pornite din pasiune de oameni tineri și entuziaști: Librăria Bizantină și Librăria Habitus din Sibiu.

De asemenea, Editura Baroque Books&Arts, o editură mică (formată, am aflat aseară, din doar trei oameni), dar care are unele dintre cele mai frumoase și elegante cărți de pe piața editorială, a câștigat Premiul pentru cea mai bună colecție: „Savoir-Vivre”, două bibliotecare pasionate, una din Sibiu și una din Comuna Hangu, au fost premiate pentru activitatea lor, iar un roman care mi-a plăcut foarte tare, Laur, de Evgheni Vodolazkin, primit premiul pentru cea mai bună traducere (Adriana Liciu). Gala a avut parte și de un moment foarte emoționant în care a fost adus un omagiu lui Valentin Nicolau, directorul Editurii Nemira. Mai jos aveți lista completă a premianților de aseară.

1. CEA MAI FRUMOASĂ CARTE A ANULUI:

CARTE ILUSTRATĂ: În faţa blocului. O colecţie de 55 de jocuri şi „faze” ale generaţiei cu cheia la gît de Vlad Tomei, Mihai Gheorghe (Supersomething Studio)
CONCEPŢIE GRAFICĂ: Premiu: Radu Manelici (concepție grafică), pentru volumul Ioana Nemeș. Carte de artist – concept, publicație şi editor: Alina Şerban (Asociaţia pepluspatru) – concepţie grafică: Radu Manelici
• Mențiunea specială a juriului: Ana-Maria Nica şi Alexandru Ciubotariu (concepție grafică), pentru volumul Să creştem mici: carte pentru cei mici care trebuie neapărat citită de cei mari de Laura Grünberg (Editura Arthur)

2. CEA MAI BUNĂ CARTE A ANULUI:

BELETRISTICĂ: Premiu: 1989 de Adrian Buz (Editura Polirom) • Mențiunea specială a juriului: Și cuvintele sînt o provincie de Adela Greceanu (Editura Cartea Românească)
NONFICȚIUNE: Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană de Mirel Bănică (Editura Polirom)
CARTE PENTRU COPII ȘI TINERET: Domnişoara Poimîine și joaca de-a Timpul de Adina Rosetti și Cristiana Radu (Curtea Veche Publishing)
CARTE DE ȘTIINȚĂ: Proiectul feroviar românesc (1842-1916) de Toader Popescu (Editura Simetria)
CARTE DE POPULARIZARE: Premiu: Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii de Oana Marinache (Editura ACS) • Mențiunea specială a juriului: Basarabia. Coloniștii germani de la Marea Neagră de Ute Schmidt (Editura Cartier) – traducere de Cristina Grossu-Chiriac

3. CEA MAI BUNĂ CARTE NETIPĂRITĂ:

AUDIOBOOK: Mariana Marin, Scrisoare deschisă sau Nu mă mai aşteptaţi la ore mici (Editura Casa Radio)
E-BOOK: Casele vieților noastre (Humanitas Multimedia)

4. CEA MAI BUNĂ TRADUCERE: Laur de Evgheni Vodolazkin – traducere din limba rusă de Adriana Liciu (Editura Humanitas Fiction) • Casa tăcerii de Orhan Pamuk – traducere din limba turcă de Luminița Munteanu (Editura Polirom)

5. CEA MAI BUNĂ COLECȚIE: • Savoir-Vivre (Baroque Books and Arts)

6. CEA MAI BUNĂ BIBLIOTECĂ: Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu • Biblioteca Comunală Hangu

7. CEA MAI BUNĂ LIBRĂRIE: Premiu: Humanitas de la Cișmigiu (București) • Mențiunea specială a juriului: Book Corner Librarium (Cluj-Napoca)

8. CEA MAI BUNĂ TIPOGRAFIE: Nu a fost acordat

9. BESTSELLER ROMÂNESC: Pas cu pas de Klaus Iohannis

10. BEST NEW ENTRY:

EDITURI: Editura Ozalid
LIBRĂRII: Premiu: Librăria Bizantină • Mențiunea specială a juriului: Librăria Habitus

PREMII SPECIALE:

CEL MAI BUN REDACTOR / ÎNGRIJITOR DE EDIȚIE: Cătălin Strat (îngrijire de ediţie) – Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi de Gheorghe Crutzescu (Editura Humanitas) • Eugenia Dima (îngrijitor de ediție) – Poemul Erotocrit al lui Vincenzo Cornaro în cultura română (versiunea lui Alecu Văcărescu) (Editura Universității „Al.I. Cuza”)
CEA MAI BUNĂ CAMPANIE DE MARKETING / PR / CSR: Premiu: „Cărțile copilăriei în fiecare casă” (Asociația Curtea Veche) • Mențiunea specială a juriului: „Cărțile pe față” (Victor Miron)

Bun de Tipar – Gala Industriei de Carte din România este un proiect inițiat în mai 2012, de agenția Headsome Communication și Asociația Editorilor din România.
Gala Industriei de Carte din Romania „Bun de Tipar” este un eveniment organizat de Headsome Communication si Asociatia Editorilor din Romania (AER).
Sponsor: Banca Transilvania.
Co-Producator: TVR 1.
Un eveniment sustinut de: Dacia, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Roman, Biblioteca Nationala a Romaniei, Musat & Asociatii, CLB.
Cu sprijinul: Printescu, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, RFI, Observator cultural, Bookaholic, Dilema Veche, Societate si cultura, BookMag, Agentia de Carte, Semne Bune, Suplimentul de cultura, Bookhub

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter