• „Teama de ridicol determină în noi cele mai mari laşităţi” - André Gide
Cum l-am descoperit pe Eminescu

Reflecții personale despre cum a început să-mi placă opera lui Mihai Eminescu pornind de la poezia „Peste vârfuri”.

Cum l-am descoperit pe Eminescu

ESEU

Despre mirabilul medieval

Despre mirabilul medieval

Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale Evului Mediu european este reprezentat de situarea pe același plan de existență a lucrurilor reale, foarte concrete, și a celor imaginare. Ăsta poate fi și un motiv pentru faptul că tindem să receptăm în continuare lumea medievală ca una de basm, deși condițiile de viață de atunci numai de basm nu erau.

Citeste mai mult...
Oameni, lupi şi oameni-lupi în Grecia Antică

Oameni, lupi şi oameni-lupi în Grecia Antică

Un eseu ce urmărește să dezvolte tema lycantropiei în contextul lumii clasice. Eseul cuprinde consideraţii asupra simbolismului lupului, continuând cu precizări referitoare la confreriile de tineri războinici ale căror ritualuri de iniţiere presupuneau metamorfoza într-un animal totemic, şi se încheie cu expunerea vechii credinţe indo-europene în ceea ce priveşte unitatea de identitate dintre lup şi exilat.

Citeste mai mult...
Apariția conștiinței umane

Apariția conștiinței umane

Apariția conștiinței pare a fi unul dintre elementele fundamentale care au asigurat superioritatea oamenilor atât asupra rudelor sale apropiate, cât și asupra celorlalte specii. Descoperirea faptului că oamenii au 98,7% ADN comun cu cimpanzeii și cu bonobo mi se pare în continuare un fapt uluitor. Cum e posibil să fim atât de apropiați și, totuși, atât de diferiți? O diferență procentuală infimă și o diferență factuală enormă.

Citeste mai mult...