• „Consecințele mâniei sunt mult mai grave decât cauzele ei” - Marc Aureliu

Noutăți literare 31 octombrie-6 noiembrie 2016

Noutăți literare 31 octombrie-6 noiembrie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 31 octombrie-6 noiembrie. Evenimentele săptămânii aici.

 

Noutăți editoriale

ALL 

Gâtul girafei, de Judith Schalansky. 

 

ART

Frații Karamazov, de F.M. Dostoievski; Talentata Clementina, de Sara Pennypacker; Cartea lui Julian, de R.J. Palacio.

 

CARTIER

Câți ani ai?, de Grigore Vieru.

 

CORINT

Winesburg, Ohio, de Sherwood Anderson; Anna Karenina, de Lev Tolstoi; Mafia arabă în România. De la Ceauşescu la Iliescu, de Marius Oprea; Regina Victoria. Secretele unei epoci, de Matthew Dennison; Ocna... ce binecuvântare! Jurnal, partea a doua, de Evghenia Ghinzburg; Exploratori de poveste, de Anna Claybourne; Inventatori de poveste, de Anna Claybourne; Poveşti pentru fetiţe, de Italo Calvino; Desene nărăvaşe, de Italo Clavino; Nici eu nu mai ştiu cine sunt..., de Marina Almășanu.

 

CURTEA-VECHE

„Tot înainte!”. Amintiri din copilărie, ed. Simona Preda, Valeriu Antonovici; Creierul și inteligența emoțională. Noi perspective, de Daniel Goleman; Între speranță și deziluzie. Democrație și anticorupție în România postcomunistă, de Sebastian I. Burduja.


EPICA

LOVE&GELATO. Vacanță la Florența, de Jenna Evans Welch. 

 

HERALD

Edda. Povești din mitologia nordică, de Snorri Sturluson. 


HUMANITAS 

Jurnale. 1919, 1936-1939, 1939-1940, 1959-1960, de Cornelia Blaga-Brediceanu; Cartea cu Apolodor, de Gellu Naum; O parantezã în timp, de Jeanette Winterson. 

 

LITERA

Sun Tzu și arta afacerilor, de Mark R. McNeilly; Sfârșit de veac în București, de Ion Marin Sadoveanu; Rețeta fericirii, de Dr. Paul Dolan; Daruri de preț, de Danielle Steel; Sub acoperire, de Danielle Steel; Cum vorbesc pisicile. Ghid pentru decodificarea limbajului pisicii, de Dr. Gary Weitzman; 1000 de întrebări. Teste de cultură generală (vol. 5), ed. National Geographic Kids; 1000 de întrebări. Teste de cultură generală (vol. 6), ed. National Geographic Kids.

 

NEMIRA

Zgomotul timpului, de Julian Barnes; Arhanghelul Raul, de Ovidiu Eftimie; Pacea eternă, de Joe Halderman; Panica, de Lauren Oliver; Istoria megalomaniei, de Pedro Arturo Aguirre; Calea transformării, de Étienne Perrot.

 

NICULESCU

Cei deştepţi nu ţin diete. Cum ne pot ajuta ultimele descoperiri ştiinţifice să slăbim şi să ne menţinem supli, de Charlotte N. Markey; Terapia prin atingere pentru adolescente, de Christine Wheeler; Terapie pentru cupluri, de Elizabeth şi Jim Carroll; Ce întrebări pun copiii şi cum să le răspunzi, de Miriam Stoppard.

 

POLIROM

Meseria de romancier, de Haruki Murakami; Oamenii-șobolani. În subteranele interzise ale Chinei, de Patrick Saint-Paul; Ea și El. Biografia unei relații, de Aurora Liiceanu; Bandiții, de Vasile Ernu; Dragoste la 17,50 $, de Charles Bukowski; 1927. O vară care a schimbat lumea, de Bill Bryson; Libertate, de Jonathan Franzen; Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu și Mircea Nedelciu, de Gheorghe Crăciun.

 

PROSPERO

Aventurile Palavragiului, veverițoiul roșu, de T.W.Burgess.


TREI

Casa păpușilor, de M.J. Arlidge; Îmblânzitorul de lei, de Camilla Läckberg; Orizontul răsturnat, de Marc Lévy; Viața e ușoară, nu-ți face griji, de Agnès Martin-Lugand; Sceptrul și sângele: Regi și regine în tumultul celor două Războaie Mondiale, de Jean des Cars; Viitorul minții umane, de Michio Kaku; Cu ochii minții, de James Dashner; Copilul și spiritualitatea. Noua știință a parentajului pentru o viață împlinită și sănătoasă, de Lisa Miller; Cum să-ți ajuți copilul la teme cu calm și fără stres, de Noel Janis-Norton; Cooperarea între sexe. Despre femei, iubire și căsătorie, de Alfred Adler; Școli care învață. A cincea disciplină aplicată în educație, coord. Peter Senge, Nelda Cambron-Mccabe, Timothy Lucas, Bryan Smith, Janis Dutton, Art Kleiner; Dă mai departe, de Catherine Ryan Hyde; Alexandru cel Mare, de Jane Bingham; Cine a fost Charles Darwin?, de Deborah Hopkinson; Distrează-te și colorează Lumea lui Oli, de Olga Gudynn; Cum se face un Univers. Poveștiința 1, de Alex Doppelgänger.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC JUNIOR

Micul dragon Ignațiu și cavalerul, de Udo Weigelt și Rike Janssen; Povestea puiului de urs polar, de Sandra Grimm; Povestea puiului de elefant, de Sandra Grimm; Prințesa și pirații, de Isabel Abedi și Lisa Althaus; Istoria românilor, vol. X, ed. Academia Română; Despre sensul piedicilor, de Jaap van der Weg; Copilul la nouă ani, de Hermann Koepke.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” 

Arta discursului public și discursul public al artei, ed. Dan S. Stoica.

 

VELLANT

Zissicusut, Curator- Alexandru Davidian; Miroirs, de Gigi Căciuleanu.


Articole literare

Art7 – Librăria din Trujillo, de Marius Chivu.

 Atelier LiterNet Mihaela Pascu, un interviu cu Veronica D. Niculescu: „Mi-am dorit o carte la care să scriu mult, o poveste în care să trăiesc”

• Blogul fanului Science-Fiction Recolta RomCon + Kilipirim 2016

• Bookaholic Anchetă cu tineri Alecart: de ce citesc literatură română contemporană și ce ne recomandă; Perioadele când nu citeștiCele mai interesante cărți din octombrie 2016; Literatura în școală: Mi-ar plăcea să dau azi BAC-ul la română; Distribuitorul de literatură – proza scurtă de la colţul străzii; Omuleţii din bibliotecă – ceramică realizată de Elizabeth Price; Trafic de literatură: Drumul spre înţelepciune a fost pavat cu 10.000 de cărţi. O nouă instalaţie Luzinterruptus; Gulerul cu cărţi – insigne de la Ideal Bookshelf.

• Bookblog  Convinge-mă!, de Lee Child; Bucurville, de Carmen Tiderle (fragment); Republica, de Bogdan Suceavă (fragment); Interviu Irina Teodorescu: „…este mai bine, când ești scriitor – sau cel puțin pentru mine – să nu te gândești prea mult la cititori sau la înțelegerea unui text”.

• Bookhub Cărţi aproape uitate (V), Martin Eden, de Jack London; Nechemat în țărână, de William Faulkner; Stoner, de John Williams; Cu ultima suflare, de Paul Kalanithi; Occident express, de Matei Vișniec; Chanson douce, de Leïla Slimani; Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta, de Ciprian Măceșaru; O hologamă pentru rege, de Dave Eggers.

• Bookish Style – Cele mai bune cărți de literatură portugheză din ultimii 100 ani.

• Camera meaImago, de Ludmila Ulițkaia. 

• Cărturești blog George Banu: Cărțile te-mbogățesc și teatrul deseori te însuflețește; Medgidia, orașul de apoi, de Cristian Teodorescu. 

• Cărți și călătorii – Ce am mai citit (6)

• Chestii livrești Un bărbat la singular, de Christopher Isherwood.

• Cititor fantasy – Știrile fantasy ale lunii octombrie.

• Cititor SF  Câștigătorii din 2016 ai World Fantasy Award; Beyond Redemption – Michael R. Fletcher (Manifest Delusions #1); Nightmare’s Realm: New Tales of the Weird & Fantastic – S. T. Joshi; Harap Alb continuă nr. 25.

• Colț Firesc de Refugiu – Dezastrul de la Cernobîl, de Svetlana Aleksievici; Ultimii martori, de Svetlana Aleksievici. 

Constantin Piștea blog – Cum l-am mâncat pe tata, de Roy Lewis; Irina Teodorescu – fragment din Blestemul tâlharului mustăcios.

• Cooltura Mall – Apucături ale scriitorilor celebri

• Dilema Veche Proza scurtă înseamnă...;„E prea târziu să-mi mai fie frică în Rusia de azi“ – interviu cu Ludmila Ulițkaia.

• Dromarland – Un om fără de țară, de Kurt Vonnegut; Toată lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr. 

• Filme-Cărți – Viața ficțiunii după o revoluție, de Radu Cosașu (Oscar Rohrlich); Fiica papei, de Dario Fo.

• Hyperliteratura – Interviu cu Ovidiu Eftimie de la Times New Roman: „Mă sâcâie tânguirea intelectualilor”.

• La Punkt – Ulysses, 732. Romanul romanului, de Mircea Mihăieș. 

• Libris blog – Povestea lui O, de Pauline Réage. 

• Observator cultural – Catherine Cusset a obţinut Premiul Lista Goncourt – Alegerea studenţilor români; FILIT 2016 – invitatul special: Cititorul; Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara 2016; Învoiala, de George Bălăiță; Fiica papei, de Lucrezia Borgia; Afganii, de Alexandru Vakulovski; Cărţi rătăcite, cărţi regăsite. Lecturi în vremuri de austeritate; Republica, de Bogdan Suceavă (fragment); Jurnal fantasmatic, de Tudor Crețu (fragment); Noumenoir, de Flavius Ardelean.

• PressOne – Ludmila Ulițkaia: „În Rusia se cultivă concepția că suntem înconjurați de dușmani"; Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură, de Andrei Oișteanu.

• Raisa Beicu blog  Eu o să vorbește drăguț cândva, de David Sedaris.  

• Roșu vertical – Cele mai bune cărți în spaniolă din ultimii 25 de ani.

• Scena9 Interior zero, de Lavinia Braniște; Partaj, de Horia Corcheș; Aștept să crăpi (de astăzi în prime-time), de Radu Paraschivescu (fragment). 

• Semne bune – Scriitori la poliție, ed. Robert Șerban; Lumina ce se stinge, de G.R.R. Martin; Humanitas Cișmigiu &Co. și Ludmila Ulițkaia

• Suplimentul de cultură  Interviu cu scriitoarea Irina Teodorescu: „Suntem însetați de povești. Asta e natura umană“; Christopher Marlowe, „negrul“ lui Shakespeare, și alți scriitori-fantomă; Republica, de Bogdan Suceavă (fragment); Luna și focurile, de Cesare Pavese; Scrisoare către Radu Cosașu.

• YorickDavid Esrig: Eu n-am fost eroul vieții mele

• Ziarul Metropolis – Premiul Goncourt 2016, atribuit franco-marocanei Leila Slimani; Ludmila Ulițkaia sau Antonio Muñoz Molina? Care este cartea lunii octombrie?

 

Presa străină

            – Book Riot: Reading The Handmaid’s Tale in the Year of Trump; 25 More Outstanding Podcasts for Readers; 65 of Your Favorite Horror Novels; 100 Must-Read Books About Sisters; 12 Amazing Memoirs by WomenRediscovering The Surprises of The Classics.

            – Brain PickingsUrsula K. Le Guin on Writing as Falling in Love; Roland: A Charming Vintage Illustrated Ode to the Imagination and the Animating Power of Kindness; Staying Alive: Mary Oliver on How Books Saved Her Life and Why the Passion for Work Is the Greatest Antidote to Pain

            – Flavorwire: 10 Must-Read Books for November.

            – Huffington Post Books: 10 Purses That Are Brilliantly Disguised As Books.  

            – Le Magazine Littéraire: Leïla Slimani remporte le Prix Goncourt; Yasmina Reza, Prix Renaudot pour Babylone; Prix Médicis: Ivan Jablonka récompensé pour Laëtitia

            – Literary Hub22 Famous Writers on Donald Trump; Kafka on Clothes, Laughter, and Miserable Words; A Young Woman Called Death… On Neil Gaiman, The Sandman Series, and The Way We Gender the Grim Reaper; Odd, Weird, Scary: 12 Books to Read This Halloween Night.

            – The Guardian BooksZadie Smith: the smart and spiky recorder of a London state of mind; Dining with death: crime fiction’s long affair with food; Top 10 books about exileHow to get your boy reading

           – The New York Review of BooksElena Ferrante: Hiding in Plain Sight; The New York Times Best Illustrated Children’s Books of 2016.

           – The New YorkerA Great Translator Takes on one Final and Nearly Impossible Project.

           – Weekly Standard: Follow the algorithm to bestseller status.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Poveștile TREI prind viață în 2019

Se conturează un an fabulos pentru cititorii Grupului Editorial TREI, cu multe întâlniri cu autorii preferați, cu bestselleruri ecranizate și cluburi de lectură pentru copii și tineri.

Noutăți literare 11-17 martie 2019

Noutățile literare ale săptămânii 11-17 martie 2019.

Cărți interesante septembrie 2022

Cărți noi, recomandări, cluburi de carte, Premiul Nobel pentru Literatură 2022.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu