Noutăți literare 30-mai-5 iunie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 30-mai-5 iunie. Evenimentele săptămânii aici.
Noutăți editoriale
ADENIUM
Crearea statului italian în viziunea lui Antonio Gramsci, de Ioana Cristea Drăgulin; Alfabetul în 31 de poezii și o scenetă, de Aurora Georgescu; Greierele milionar. Fabule, de Adela Dobran; Căpitanul RO. Volumul 1. Război în inima Europei?, de Adrian Cioroianu.
ALL
Sub acoperire, de Rob Evans, Paul Lewis; Ultimul vis al Cleopatrei, de Christian Jacq; Porțile de foc, de Steven Pressfield; În umbra eșafodului, de Carol Birch.
ART
Viață după viață, de Kate Atkinson; Umilirea publică în epoca internetului, de Jon Ronson; Un bărbat la singular, de Christopher Isherwood; Acum ne despărțim. Povestiri inedite, de Truman Capote; Vremurile bune de altădată, de Bohumil Hrabal; Zgomotul și furia, de William Faulkner; Nu cred în sfârșitul lumii, de Antoaneta Ralian; Casa veselă. O tragicomedie de familie, de Alison Bechdel; Aici, de Richard McGuire.
ARTHUR
Tuck pentru totdeauna, de Natalie Babbitt; Pinguinii domnului Popper, de Richard și Florence Atwater; Cronicile din Narnia III. Calul și băiatul, de C.S. Lewis; Dosarul Popcorn, de Ana Rotea; Olguţa şi un bunic de milioane, de Alex Moldovan; Rostogol merge acasă, de Lavinia Branişte; Uite cine vorbeşte, de Florentina Sâmihăian, Liviu Papadima (coord.); Angry Birds - benzi desenate; Ordinul Povestitorilor #3.
CARTEA COPIILOR
Copiii pădurii, de Elsa Beskow; Oul soarelui, de Elsa Beskow.
CORINT
Românce văzute de străini, de Vasile Panopol; Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu, de Diana Mandache; Berlin. Zorii din Alexanderplatz, de Fabio Geda și Marco Magnone; Magonia, de Maria Dahvana; Jacky Ha-Ha, de James Patterson; Suave zâne şi gingaşe prinţese.
CURTEA VECHE
Inteligența erotică. Reconcilierea vieții erotice cu viața de familie, de Esther Perel; Cel mai vestit vânzător din lume, de Og Mandino; Exilul regelui, de Diana Mandache; Cea mai frumoasă poveste II. Nu putem evada din istoria noastră, de Adrian Cioroianu; Euro-Falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic, de Armand Goșu; Jilț și caldarâm, de Szekely Ervin.
HERALD
Drama copilului dotat, de Alice Miller.
HERG BENET
Baricadele II, de Andrei Crăciun; Superstar, de Ștefan Caraman; Ani cu alcool și sex, de Cristina Nemerovschi; Rockstar, de Cristina Nemerovschi; Până când mă voi vindeca de tine, de Corina Ozon.
HUMANITAS
Vremuri second-hand, de Svetlana Aleksievici; Levantul. Ediție adnotată de Cosmin Ciotloș, de Mircea Cărtărescu; Portretul lui M, de Matei Călinescu; Un altfel de jurnal. Ieșirea din timp, de Matei Călinescu; Viața și opiniile lui Zacharias Lichter, de Matei Călinescu; Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?). Catalog de perle, de Radu Paraschivescu; Un personaj care-mi poartă numele. Colaj memorialistic 1923–1947, de Petre Solomon; Neliniști vechi și noi, de Andrei Pleșu; Tâlcul tuturor faptelor. Povestiri hasidice, de Shmuel Yosef Agnon; Bucureștiul meu, ed. Humanitas; Islamul si violenţa, Adonis în dialog cu Houria Abdelouahed; Anatomia ratării. Tipuri și tare din România postcomunistă, de Dan-Liviu Boeriu, Teodor Baconschi; Elegie pentru uman. O critică a modernității poetice de la Pound la Cărtărescu, de Radu Vancu; Trilogia balcanică. Migraaaanți sau Prea suntem mulți în aceeași barcă, de Matei Vișniec; Jurnal 1935–1944, de Mihail Sebastian; Halucinaţii, de Oliver Sacks; În oglinda Antichității. Scriitorii români și cultura greco-latină, de Alexandra Ciocârlie; Originile vieții, de Freeman Dyson; A doua carte de la Vama Veche, de Cristian Pepino; Țara pe care o iubesc. Memorii din exil, de Maria regina României; Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica şi religia?, de Jonathan Haidt; Lupta în jurul unui rug. Castellio împotriva lui Calvin, de Stefan Zweig; Fragmentele stoicilor vechi. Volumul I – Zenon și discipolii lui Zenon, ed. Hans von Arnim; Trei sute de ceauşeşti liliputani. Micro)istorii personale în dialog, de Vladimir Tismăneanu, Ciprian Măceşaru; Solenoid, de Mircea Cărtărescu; George şi codul indescifrabil, de Stephen Hawking, Lucy Hawking; Orologiul fără ore, de Ana Blandiana; Jurnal din vremea ocupației (vol. II), de Vasile Th. Cancicov
HUMANITAS FICTION
2084. Sfârşitul lumii, de Boualem Sansal; Rosa Alchemica şi alte scrieri, de William Butler Yeats; Zbor în jurul soarelui, de Paula McLain; Calea Idei Brown, de Ricardo Piglia; Scrisoare către tata, de Franz Kafka; Naufragii, de Akira Yoshimura.
LITERA
Crizele de după criză, de Paul Dobrescu; Grădina secretă. Ediţie pentru artişti, de Johanna Basford; De ce eşuează naţiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei, de James A. Robinson; Cât de deştept eşti? Testează-ţi IQ-ul matematic, de Thomas J. Craughwell; Zvonul, de Elin Hilderbrand; 501 locuri minunate; OSHO. Viaţă, iubire, râs; Limba engleză. 250 de exerciţii de gramatică. Pentru începători şi avansaţi. Cu soluţii detaliate; Cypherpunks. Libertatea și viitorul internetului, de Julian Assange; Totul despre mitologie, ed. National Geographic; Totul despre Egiptul Antic, ed. National Geographic; Cu mami şi cu tati înveţi literele toate (5-7 ani); A doua carte a junglei, de Rudyard Kipling; CARTEA JUNGLEI. Puterea lupului e haita, ed. Disney.
NEMIRA
Viața mea, de Charlie Chaplin; O noapte, Marcovici, de Ayelet Gundar-Goshen; Fata cu toate darurile, de M.R. Carey; Talismanul (Seria Outlander, partea a II-a), de Diana Gabaldon; Ready Player One, de Ernest Cline; Bufnița care se temea de întuneric, de Jill Tomlinson.
PALADIN
Fundaţia IV. Marginea fundaţiei, de Isaac Asimov; Omul Ilustrat, de Ray Bradbury; Lupul din umbră, de Tony Hillerman; Poştaşul sună întotdeauna de două ori, de James M. Cain; Steaua Polară, de Martin Cruz Smith; Vânătorul, de Richard Stark.
PARALELA 45
Soluții contra autoimunității, de Amy Myers; Opere IV. Tratament fabulatoriu, de Mircea Nedelciu; Opera poetică. Emil Hurezeanu, de Emil Hurezeanu; Zbor prin lucarna spartă, de Diana Andreea Ilie; Începuturile poeziei postmoderne (1977-1985), de Ion Bogdan Lefter; „Generaționismul” literar. Concepte, istorie, mărturii, de Ion Bogdan Lefter; Fenomenul tungus, de Liviu Georgescu.
POLIROM
Seri antice, de Norman Mailer; 1913. Vara secolului, de Florian Illies; Clubul Dumas, de Arturo Perez-Reverte; Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India, de Desirée Halaseh; Cronicile unei societăți lichide, de Umberto Eco; Scurtă istorie a viitorului. Ediția 2016, de Jacques Attali; Diavolul și ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian, de Marta Petreu; Învelit în propriul corp, de Denisa Duran.
PUBLICA
Dragostea modernă, de Aziz Ansari, Eric Klinenberg; Prezenţă. Găseşte-ţi echilibrul între corp şi minte în faţa marilor provocări, de Amy Cuddy; Nudge. Cartea ghionturilor pentru decizii mai bune legate de sănătate, bogăţie şi fericire, de Cass R. Sustein, Richard H. Thaler; Puterea obişnuinţei. De ce facem ceea ce facem în viaţă şi în afaceri, de Charles Duhigg; Când să jefuieşti o bancă. Şi alte 131 de idei trăsnite şi polemici bine intenţionate, de Stephen J. Dubner, Steven D. Levitt.
TREI
Teama de moarte, de Erica Jong; Teama de zbor, de Erica Jong; Arta de a iubi, de Erich Fromm; Povestea noului nume, de Elena Ferrante; Bookătăria de texte & imagini. Povestiri scrise, desenate, condimentate, sărate și dulci, pentru toate vârstele…, coord. Florin Bican, Stela Lie; Filosofia pentru copii. 40 de raspunsuri la curiozitaile tale despre lume, de Dr. David A. White; Profesorul Astro Cat și Frontierele Universului, de Dr. Dominic Walliman, Ben Newman.
UNIVERS
Apa vie. Ora stelei, de Clarice Lispector; Povestea unei iubiri zbuciumate, de Horacio Quiroga; Ieșirea la suprafață, de Cormac James; Crabii eremiți, de Anne B. Ragde; Salutări lui Troțki, de Dumitru Crudu; Cât mai aproape de tine, de Vlad Roman; Clavecinul domnului Daumier, de Cati Giurgiu; Literatura comparată la turnanta ultimului secol, de Vasile Voia.
UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD
Psihologia școlarului greu educabil, de Alfred Adler; Despre crearea lumii potrivit lui Moise, de Filon din Alexandria; Joaca îi face pe copii puternici, de Christiane Kutik; E. Lovinescu. Scepticul mântuit, de Eugen Simion; Arhipelagul gustian, de Sanda Golopenția.
UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” IAȘI
Nazismul și Antichitatea, de Johann Chapoutot; Dreptul degenerat. Teorii juridice şi jurişti proeminenţi în cel de-al Treilea Reich, de Bernd Rüthers; Copilărie, familie, şcoală: politici educaţionale şi receptări sociale, de Cătălina Mihalache; Bolile și îmbătrânirea, de Bogdan-Alexandru Hagiu; Dor de Iași. Imagini din Iașul vechi/ Images du vieux Iaşi/ Images of Old Iaşi, de Jil Silberstein (ed.).
Articole literare
• Adevărul – BookFest 2016. Lista lui Ernu; BOOKFEST Peste 100.000 de vizitatori au fost la Salonul de Carte, timp de cinci zile. De la „Preţul aurului“ la viaţa lui Charlie Chaplin, cele mai vândute cărţi; Cărţile autorilor israelieni, în topul celor mai bine vândute titluri la Bookfest VIDEO.
• Bookaholic – Zeruya Shalev: „Iubirea are multe chipuri” (interviu); Meir Shalev: Spunem bancuri la înmormânare în timp ce plângem; Burhan Sönmez: „Cel mai bun mod de a supraviețui este de a spune povești” (interviu); dosar Bookshake.
• Bookblog – Fragment: Calea Idei Brown de Ricardo Piglia; Croitoreasa de la Dachau, de Mary Chamberlain; Cu ce cărți să pleci acasă de la Bookfest 2016; Fragment: Ea şi El. Biografia unei relaţii de Aurora Liiceanu.
• Bookhub – Impresii și provizii de la Bookfest; La cald, de la Bookfest; Până când noaptea descreşte-n rău, de Ramona Băluţescu.
• Bookish Style – Referinţe literare în seriale TV – One Tree Hill; Mai este oare acesta un om?, de Primo Levi.
• Cărți și călătorii – Cărți necitite; Impresii de la Bookfest 2016.
• Chestii livrești – Povestirile lui Honoré de Balzac.
• Cititor fantasy – Știrile fantasy ale lunii mai.
• Constantin Piștea blog – Bookfest – fiecare editură cu „must”-ul ei.
• Dilema Veche – Revista de proză scurtă.
• Dromarland – Exorcizat, de Radu Găvan.
• Filme-Cărți – Platforma, de Michel Houellebecq; În umbra Europei. Două războaie reci și trei decenii de călătorie prin România, de Robert D. Kaplan.
• Filosofiatis – A patra modalitate de a atinge profunzimile gândirii; Nimic nu este de crezut. Cum se naște o profunzime.
• Lecturile Emei – Articole pe Bookaholic (I).
• Observator cultural – Iuda, de Amos Oz; Să cunoşti o femeie, de Amos Oz; Festivalul Internațional Primăvara Europeană a Poeților, ediția a VI-a; „Am încercat să creez cea mai dramatică întîlnire dintre o femeie şi trecutul ei“, Interviu cu Zeruya Shalev; Criticii noului val şi provocările actualităţii (III); Lecturi în vremuri de austeritate. Bookfest 2016: enciclopedii şi enciclopedism; Existenţa prin cultură. Represiune, colaboraţionism şi rezistenţă intelectuală sub regimul comunist, de Gabriel Andreescu; În umbra Europei, de Robert D. Kaplan; Miasma, de Flavius Ardelean.
• Roșu Vertical – The Bookshop Band – cîntece inspirate din cărți.
• Scena9 – Celestele aventuri ale lui Tristan Tzara; Cum am devenit fermecător, simpatic şi delicios, de Tristan Tzara; Ce cărți să vă luați de la Bookfest.
• Suplimentul de cultură – Autorul Întoarcerii huliganului, aniversat la 80 de ani: Un puzzle numit Norman Manea; Țăranii sub asediu, de Gail Kligman și Katherine Verdery; O ciudațenie a minții mele, de Orrhan Pamuk; O ciudațenie a minții mele, de Orrhan Pamuk - fragmente în avanpremieră.
• Yorick – Misterul regelui. Despre scris, de Stephen King.
• Ziarul financiar – Ana Nicolau: „E ameţitor pentru noi, cei din noua generaţie de editori, care nu au prins anii '90, să ne uităm în urmă la ce însemna un succes editorial în acei ani”.
• Ziarul Metropolis – Iulian Tănase: N-ar fi rău să fi scris „Un veac de singurătate”.
Presa străină
– Brain Pickings: Leo Tolstoy, Shortly Before His Death, on Love, Reason, Human Nature, and What Gives Meaning to Our Lives; Primo Levi on the Spiritual Value of Science and How Space Exploration Brings Humanity Closer Together; The Power of Cautionary Questions: Neil Gaiman on Ray Bradbury’s ‘Fahrenheit 451,’ Why We Read, and How Speculative Storytelling Enlarges Our Humanity; Walt Whitman’s Advice on Living a Vibrant and Rewarding Life.
– Flavorwire: 8 Inspired Book and Film Pairings; Clever Posters That Imagine the Conceptual Houses of International Writers; 10 Must-Read Books for June 2016; How Are Libraries Doing Around the World?.
– Literary Hub: 13 books you should read this June; 10 Italian books by women we'd love to see in english; Why hardcover is the new vinyl; Actually, criticism is literature.
– The Guardian Books: Top 10 books to make you a better person; Jonathan Coe: ‘Where do I write? On the train, in the pub, Heathrow Terminal 5...'; Top 10 fictional shops in children's books.
– The New York Times: My 10 Favorite Books: James Franco.
– The New Yorker: What we’re reading with our kids this summer.

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Noutăți literare 5-11 septembrie 2016
Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 5-11 septembrie 2016.
Noutăți literare 2-8 ianuarie 2017
Noutăți editoriale și articole literare din perioada 2-8 ianuarie 2017.
Cărți interesante iunie 2020
În luna iunie editurile au recuperat multe noutăți puse în stand-by înainte de Bookfest.