• „Scopul omului e să prefacă materia în bucurie” - Nikos Kazantzakis

Noutăți literare 30-mai-5 iunie 2016

Noutăți literare 30-mai-5 iunie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 30-mai-5 iunie. Evenimentele săptămânii aici.

 

Noutăți editoriale

 

ADENIUM

Crearea statului italian în viziunea lui Antonio Gramsci, de Ioana Cristea Drăgulin; Alfabetul în 31 de poezii și o scenetă, de Aurora Georgescu; Greierele milionar. Fabule, de Adela Dobran; Căpitanul RO. Volumul 1. Război în inima Europei?, de Adrian Cioroianu.

 

ALL

Sub acoperire, de Rob Evans, Paul Lewis; Ultimul vis al Cleopatrei, de Christian Jacq; Porțile de foc, de Steven Pressfield; În umbra eșafodului, de Carol Birch.

 

ART

Viață după viață, de Kate Atkinson; Umilirea publică în epoca internetului, de Jon Ronson; Un bărbat la singular, de Christopher Isherwood; Acum ne despărțim. Povestiri inedite, de Truman Capote; Vremurile bune de altădată, de Bohumil Hrabal; Zgomotul și furia, de William Faulkner; Nu cred în sfârșitul lumii, de Antoaneta Ralian; Casa veselă. O tragicomedie de familie, de Alison Bechdel; Aici, de Richard McGuire.

 

ARTHUR

Tuck pentru totdeauna, de Natalie Babbitt; Pinguinii domnului Popper, de Richard și Florence Atwater; Cronicile din Narnia III. Calul și băiatul, de C.S. Lewis; Dosarul Popcorn, de Ana Rotea; Olguţa şi un bunic de milioane, de Alex Moldovan; Rostogol merge acasă, de Lavinia Branişte; Uite cine vorbeşte, de Florentina Sâmihăian, Liviu Papadima (coord.); Angry Birds - benzi desenate; Ordinul Povestitorilor #3.

 

CARTEA COPIILOR

Copiii pădurii, de Elsa Beskow; Oul soarelui, de Elsa Beskow.

 

CORINT

Românce văzute de străini, de Vasile Panopol; Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu, de Diana Mandache; Berlin. Zorii din Alexanderplatz, de Fabio Geda și Marco Magnone; Magonia, de Maria Dahvana; Jacky Ha-Ha, de James Patterson; Suave zâne şi gingaşe prinţese.

 

CURTEA VECHE

Inteligența erotică. Reconcilierea vieții erotice cu viața de familie, de Esther Perel; Cel mai vestit vânzător din lume, de Og Mandino; Exilul regelui, de Diana Mandache; Cea mai frumoasă poveste II. Nu putem evada din istoria noastră, de Adrian Cioroianu; Euro-Falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic, de Armand Goșu; Jilț și caldarâm, de Szekely Ervin.

 

HERALD

Drama copilului dotat, de Alice Miller.

 

HERG BENET

Baricadele II, de Andrei Crăciun; Superstar, de Ștefan Caraman; Ani cu alcool și sex, de Cristina Nemerovschi; Rockstar, de Cristina Nemerovschi; Până când mă voi vindeca de tine, de Corina Ozon.

 

HUMANITAS

Vremuri second-hand, de Svetlana Aleksievici; Levantul. Ediție adnotată de Cosmin Ciotloș, de Mircea Cărtărescu; Portretul lui M, de Matei Călinescu; Un altfel de jurnal. Ieșirea din timp, de Matei Călinescu; Viața și opiniile lui Zacharias Lichter, de Matei Călinescu; Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?). Catalog de perle, de Radu Paraschivescu; Un personaj care-mi poartă numele. Colaj memorialistic 1923–1947, de Petre Solomon; Neliniști vechi și noi, de Andrei Pleșu; Tâlcul tuturor faptelor. Povestiri hasidice, de Shmuel Yosef Agnon; Bucureștiul meu, ed. Humanitas; Islamul si violenţa, Adonis în dialog cu Houria Abdelouahed; Anatomia ratării. Tipuri și tare din România postcomunistă, de Dan-Liviu Boeriu, Teodor Baconschi; Elegie pentru uman. O critică a modernității poetice de la Pound la Cărtărescu, de Radu Vancu; Trilogia balcanică. Migraaaanți sau Prea suntem mulți în aceeași barcă, de Matei Vișniec; Jurnal 1935–1944, de Mihail Sebastian; Halucinaţii, de Oliver Sacks; În oglinda Antichității. Scriitorii români și cultura greco-latină, de Alexandra Ciocârlie; Originile vieții, de Freeman Dyson; A doua carte de la Vama Veche, de Cristian Pepino; Țara pe care o iubesc. Memorii din exil, de Maria regina României; Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica şi religia?, de Jonathan Haidt; Lupta în jurul unui rug. Castellio împotriva lui Calvin, de Stefan Zweig; Fragmentele stoicilor vechi. Volumul I – Zenon și discipolii lui Zenon, ed. Hans von Arnim; Trei sute de ceauşeşti liliputani. Micro)istorii personale în dialog, de Vladimir Tismăneanu, Ciprian Măceşaru; Solenoid, de Mircea Cărtărescu; George şi codul indescifrabil, de Stephen Hawking, Lucy Hawking; Orologiul fără ore, de Ana Blandiana; Jurnal din vremea ocupației (vol. II), de Vasile Th. Cancicov

 

HUMANITAS FICTION

2084. Sfârşitul lumii, de Boualem Sansal; Rosa Alchemica şi alte scrieri, de William Butler Yeats; Zbor în jurul soarelui, de Paula McLain; Calea Idei Brown, de Ricardo Piglia; Scrisoare către tata, de Franz Kafka; Naufragii, de Akira Yoshimura.

 

LITERA

Crizele de după criză, de Paul Dobrescu; Grădina secretă. Ediţie pentru artişti, de Johanna Basford; De ce eşuează naţiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei, de James A. Robinson; Cât de deştept eşti? Testează-ţi IQ-ul matematic, de Thomas J. Craughwell; Zvonul, de Elin Hilderbrand; 501 locuri minunate; OSHO. Viaţă, iubire, râs; Limba engleză. 250 de exerciţii de gramatică. Pentru începători şi avansaţi. Cu soluţii detaliate; Cypherpunks. Libertatea și viitorul internetului, de Julian Assange; Totul despre mitologie, ed. National Geographic; Totul despre Egiptul Antic, ed. National Geographic; Cu mami şi cu tati înveţi literele toate (5-7 ani); A doua carte a junglei, de Rudyard Kipling; CARTEA JUNGLEI. Puterea lupului e haita, ed. Disney.

 

NEMIRA

Viața mea, de Charlie Chaplin; O noapte, Marcovici, de Ayelet Gundar-Goshen; Fata cu toate darurile, de M.R. Carey; Talismanul (Seria Outlander, partea a II-a), de Diana Gabaldon; Ready Player One, de Ernest Cline; Bufnița care se temea de întuneric, de Jill Tomlinson.

 

PALADIN

Fundaţia IV. Marginea fundaţiei, de Isaac Asimov; Omul Ilustrat, de Ray Bradbury; Lupul din umbră, de Tony Hillerman; Poştaşul sună întotdeauna de două ori, de James M. Cain; Steaua Polară, de Martin Cruz Smith; Vânătorul, de Richard Stark.

 

PARALELA 45

Soluții contra autoimunității, de Amy Myers; Opere IV. Tratament fabulatoriu, de Mircea Nedelciu; Opera poetică. Emil Hurezeanu, de Emil Hurezeanu; Zbor prin lucarna spartă, de Diana Andreea Ilie; Începuturile poeziei postmoderne (1977-1985), de Ion Bogdan Lefter; „Generaționismul” literar. Concepte, istorie, mărturii, de Ion Bogdan Lefter; Fenomenul tungus, de Liviu Georgescu.


POLIROM

Seri antice, de Norman Mailer; 1913. Vara secolului, de Florian Illies; Clubul Dumas, de Arturo Perez-Reverte; Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India, de Desirée Halaseh; Cronicile unei societăți lichide, de Umberto Eco; Scurtă istorie a viitorului. Ediția 2016, de Jacques Attali; Diavolul și ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian, de Marta Petreu; Învelit în propriul corp, de Denisa Duran.

 

PUBLICA

Dragostea modernă, de Aziz Ansari, Eric Klinenberg; Prezenţă. Găseşte-ţi echilibrul între corp şi minte în faţa marilor provocări, de Amy Cuddy; Nudge. Cartea ghionturilor pentru decizii mai bune legate de sănătate, bogăţie şi fericire, de Cass R. Sustein, Richard H. Thaler; Puterea obişnuinţei. De ce facem ceea ce facem în viaţă şi în afaceri, de Charles Duhigg; Când să jefuieşti o bancă. Şi alte 131 de idei trăsnite şi polemici bine intenţionate, de Stephen J. Dubner, Steven D. Levitt.


TREI

Teama de moarte, de Erica Jong; Teama de zbor, de Erica Jong; Arta de a iubi, de Erich Fromm; Povestea noului nume, de Elena Ferrante; Bookătăria de texte & imagini. Povestiri scrise, desenate, condimentate, sărate și dulci, pentru toate vârstele…, coord. Florin Bican, Stela Lie; Filosofia pentru copii. 40 de raspunsuri la curiozitaile tale despre lume, de Dr. David A. White; Profesorul Astro Cat și Frontierele Universului, de Dr. Dominic Walliman, Ben Newman.

 

UNIVERS

Apa vie. Ora stelei, de Clarice Lispector; Povestea unei iubiri zbuciumate, de Horacio Quiroga; Ieșirea la suprafață, de Cormac James; Crabii eremiți, de Anne B. Ragde; Salutări lui Troțki, de Dumitru Crudu; Cât mai aproape de tine, de Vlad Roman; Clavecinul domnului Daumier, de Cati Giurgiu; Literatura comparată la turnanta ultimului secol, de Vasile Voia.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Psihologia școlarului greu educabil, de Alfred Adler; Despre crearea lumii potrivit lui Moise, de Filon din Alexandria; Joaca îi face pe copii puternici, de Christiane Kutik; E. Lovinescu. Scepticul mântuit, de Eugen Simion; Arhipelagul gustian, de Sanda Golopenția.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” IAȘI

Nazismul și Antichitatea, de Johann Chapoutot; Dreptul degenerat. Teorii juridice şi jurişti proeminenţi în cel de-al Treilea Reich, de Bernd Rüthers; Copilărie, familie, şcoală: politici educaţionale şi receptări sociale, de Cătălina Mihalache; Bolile și îmbătrânirea, de Bogdan-Alexandru Hagiu; Dor de Iași. Imagini din Iașul vechi/ Images du vieux Iaşi/ Images of Old Iaşi, de Jil Silberstein (ed.).

 

Articole literare

• Adevărul – BookFest 2016. Lista lui Ernu; BOOKFEST Peste 100.000 de vizitatori au fost la Salonul de Carte, timp de cinci zile. De la „Preţul aurului“ la viaţa lui Charlie Chaplin, cele mai vândute cărţi; Cărţile autorilor israelieni, în topul celor mai bine vândute titluri la Bookfest VIDEO.

• Bookaholic – Zeruya Shalev: „Iubirea are multe chipuri” (interviu); Meir Shalev: Spunem bancuri la înmormânare în timp ce plângem; Burhan Sönmez: „Cel mai bun mod de a supraviețui este de a spune povești” (interviu); dosar Bookshake.

• Bookblog – Fragment: Calea Idei Brown de Ricardo Piglia; Croitoreasa de la Dachau, de Mary Chamberlain; Cu ce cărți să pleci acasă de la Bookfest 2016; Fragment: Ea şi El. Biografia unei relaţii de Aurora Liiceanu.

• Bookhub – Impresii și provizii de la Bookfest; La cald, de la Bookfest; Până când noaptea descreşte-n rău, de Ramona Băluţescu.

• Bookish Style – Referinţe literare în seriale TV – One Tree HillMai este oare acesta un om?, de Primo Levi.

• Cărți și călătorii – Cărți necitite; Impresii de la Bookfest 2016.

• Chestii livrești Povestirile lui Honoré de Balzac.

• Cititor fantasy – Știrile fantasy ale lunii mai.

• Constantin Piștea blog – Bookfest – fiecare editură cu „must”-ul ei.

• Dilema Veche Revista de proză scurtă.

• Dromarland Exorcizat, de Radu Găvan.

• Filme-Cărți – Platforma, de Michel Houellebecq; În umbra Europei. Două războaie reci și trei decenii de călătorie prin România, de Robert D. Kaplan.

• Filosofiatis A patra modalitate de a atinge profunzimile gândirii; Nimic nu este de crezut. Cum se naște o profunzime.

• Forbes – Ana Nicolau (Nemira): „Nu sunt în tabăra celor care cred că până la urmă cartea digitală va duce la dispariţia cărţii pe print”.

• Lecturile Emei – Articole pe Bookaholic (I)

• Observator cultural – Iuda, de Amos Oz; Să cunoşti o femeie, de Amos Oz; Festivalul Internațional Primăvara Europeană a Poeților, ediția a VI-a; „Am încercat să creez cea mai dramatică întîlnire dintre o femeie şi trecutul ei“, Interviu cu Zeruya Shalev; Criticii noului val şi provocările actualităţii (III); Lecturi în vremuri de austeritate. Bookfest 2016: enciclopedii şi enciclopedism; Existenţa prin cultură. Represiune, colaboraţionism şi rezistenţă intelectuală sub regimul comunist, de Gabriel Andreescu; În umbra Europei, de Robert D. Kaplan; Miasma, de Flavius Ardelean.

• Roșu Vertical – The Bookshop Band – cîntece inspirate din cărți.

• Scena9 Celestele aventuri ale lui Tristan Tzara; Cum am devenit fermecător, simpatic şi delicios, de Tristan Tzara; Ce cărți să vă luați de la Bookfest.

• Suplimentul de cultură – Autorul Întoarcerii huliganului, aniversat la 80 de ani: Un puzzle numit Norman Manea; Țăranii sub asediu, de Gail Kligman și Katherine Verdery; O ciudațenie a minții mele, de Orrhan Pamuk; O ciudațenie a minții mele, de Orrhan Pamuk - fragmente în avanpremieră.

• Yorick Misterul regelui. Despre scris, de Stephen King.

• Ziarul financiar – Ana Nicolau: „E ameţitor pentru noi, cei din noua generaţie de editori, care nu au prins anii '90, să ne uităm în urmă la ce însemna un succes editorial în acei ani”.

• Ziarul Metropolis – Iulian Tănase: N-ar fi rău să fi scris „Un veac de singurătate”.

Presa străină

            – Brain Pickings: Leo Tolstoy, Shortly Before His Death, on Love, Reason, Human Nature, and What Gives Meaning to Our Lives; Primo Levi on the Spiritual Value of Science and How Space Exploration Brings Humanity Closer Together; The Power of Cautionary Questions: Neil Gaiman on Ray Bradbury’s ‘Fahrenheit 451,’ Why We Read, and How Speculative Storytelling Enlarges Our Humanity; Walt Whitman’s Advice on Living a Vibrant and Rewarding Life.

            – Flavorwire8 Inspired Book and Film Pairings; Clever Posters That Imagine the Conceptual Houses of International Writers; 10 Must-Read Books for June 2016; How Are Libraries Doing Around the World?.

            – Literary Hub13 books you should read this June; 10 Italian books by women we'd love to see in english; Why hardcover is the new vinyl; Actually, criticism is literature.

            – The Guardian Books: Top 10 books to make you a better person; Jonathan Coe: ‘Where do I write? On the train, in the pub, Heathrow Terminal 5...'; Top 10 fictional shops in children's books.

            – The New York TimesMy 10 Favorite Books: James Franco.

            – The New YorkerWhat we’re reading with our kids this summer.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Cărți interesante mai 2020

În luna Bookfestului am avut mai multe noutăți editoriale decât în ultima vrem, deși nu la fel de multe cum am fi avut în mod normal.

Cărțile anului 2019 la Editura LITERA

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

Noutăți literare 11-17 decembrie 2017

Noutățile literare ale săptămânii 11-17 decembrie 2017.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu