Noutăți literare 3-9 decembrie 2018

Noutățile literare ale săptămânii 3-9 decembrie 2018.
Noutăți editoriale
ALL
Câinele-fantomă. Tătănuș Pipăruș, volumul 1, de Claire Barker; Câinele-fantomă și ultimul tigru de circ, volumul 2, de Claire Barker; PIXI - Marea carte a anotimpurilor.
AQUILA
România. Atlas ilustrat bilingv român-german.
ART
Casa Secretelor #2. Bătălia Fiarelor, de Chris Columbus, Ned Vizzini; Cronicile oraşelor flămânde #1. Mașinării infernale, de Philip Reeve; Peppa Pig: Eu și mama; Peppa Pig: Eu și tata.
BLACK BUTTON BOOKS
Freeman’s: mai bune texte noi despre putere, de John Freeman.
CARTEA COPIILOR
Licurici își caută amici, de Eric Carle.
CORINT
Nobili și artizani. O istorie neștiută a sașilor din Transilvania, de Rudiger von Kraus; Adulții ăștia!, de Caroline Hulse; Friedrich, marele detectiv, de Philip Kerr; Studiu despre otravă (vol.1 din Cronicile din Ixia), de Maria V. Snyder; Dinastia vulturilor, de Alessandro Baussmerth; Sadie, de Courtney Summers.
CURTEA VECHE
Dumnezeu, o amăgire, de Richard Dawkins; Ronțăieli (ne)vinovate, de Mihaela Bilic.
DIDACTICA PUBLISHING HOUSE
De ce nu putem avea mereu ce ne dorim?, de Heidi Howarth, Daniel Howarth; Enciclopedia animalelor, de Laura Aceti, Chiara Brizzolara.
HERALD
Introducere în Tantra Sastra, de Arthur Avalon; Despre educație, de Jiddu Krishnamurti; Devino ceea ce ești, de Alan Watts.
HERG BENET
Boris, de Valentina Negoiță; Drumurile amanților, de Corina Ozon; În așteptare, de Adina Popescu; Nemuritorii de rând, de Ana Barton; Privind înăuntru, de Petronela Rotar; Singurătatea singularității, de Alexandru Lamba.
HUMANITAS
Cartea ceasului de nisip, de Ernst Jünger.
LITERA
Sfârșitul lui Eddy Bellegueule, de Edouard Louis; Persoana întâi, de Richard Flanagan; Toamna, de Ali Smith; Mici focuri pretutindeni, de Celeste Ng; Un nou început, de Kristin Hannah; Văduve, de Lynda La Plante; 10.000 de vise interpretate, de Pamela Ball; Psihoterapia lui Dumnezeu, de Boris Cyrulnik.
METEOR PRESS
Pe muchie de cuțit. Serviciile secrete americane în epoca terorii, de Michael V. Hayden; Lacul dispărut, de Elizabeth Enright; Vrabia roşie, de Jason Matthews; Serviciile secrete, de John Hughes-Wilson; Puterea sub influența drogurilor. Mari oameni de stat și doctorii lor, de Tania Crasnianski; Tracii. Oameni, zei, războaie, de Sorin Paliga, Alexandra Comşa, Cătălin Borangic; Cea mai mare zi din istorie. Cum a luat sfârșit, cu adevărat, marele război, de Nicholas Best.
NEMIRA
Păcatul originar, de Anthony Quinn; Teatrul absurdului, de Martin Esslin; Clipa ca imagine. Teatru și fotografie, de Octavian Saiu.
RAO
Imperiul furtunilor, de Sarah J. Maas; De la Marele Război la România întregită, de Liviu Maior.
TACT
Introducere în lectura lui Hegel, de Alexandre Kojève.
TREI
Prietena mea genială, ediție Tie-in, de Elena Ferrante; Băieții sensibili: cum să devină mai puternici, de Betsy de Thierry.
UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD
Ce bine e să ai prieteni!, de Stefanie Dahle; Omulețul din stele, de Max von Thun, Marta Balmaseda.
VELLANT
Tiptil, Crăciunul se apropie, de Eugenia Glăvan.
Articole literare
• Filosofiatis: De la poeți citire: Fiule, asta înseamnă că ai reușit...
• HotNews: Dan Lungu, scriitor: În România se citește mai puțin si nu se poate trăi din scris / Ce înseamnă în cifre un scriitor de succes / Despre migrație: Avem o generație hipersensibilă care nu va rămâne în țară.
• The Guardian: Elena Ferrante: I like to rewrite stories – swapping men for women. It doesn’t always work.
• The New York Times Books: Michelle Obama: By the Book.

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Noutăți literare 22-28 iunie
Marea știre de săptămâna asta a fost una tristă: organizatorii FILIT au hotărât să anuleze ediția de anul acesta ca fomă de protest împotriva intruziunilor politice în cultură. Colega mea, Eli Bădică, a scris pe Bookaholic un articol-sinteză: Protestul FILIT, o sinteză sau de ce politica trebuie să stea departe de cultură.
Noutăți literare 16-22 ianuarie 2017
Noutăți editoriale și articole literare din perioada 16-22 ianuarie 2017.
Cărți interesante iulie 2020
Luna iulie a fost deosebit și neobișnuit de bogată în apariții noi, iar august se anunță asemenea.