• „Nimic nu se schimbă cu adevărat în dragoste” - Alice Munro

Noutăți literare 29 mai-4 iunie 2017

Noutăți literare 29 mai-4 iunie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 29 mai-4 iunie 2017.

Noutăți editoriale

ARAMIS

Accidentul, de Mihail Sebastian; Hotelul Lăbuța fermecată, de Feline Lang; Miss Edison profesoara noastră aiurită, de Irene Zimmermann; Monstruos de haios. Tort lipicios pentru toată lumea, de Jochen Till; Profesorul Miracol. Atelierul dorințelor secrete, de Susan Niessen; Întrebări și răspunsuri. Științe și natură, de Eleonora Barsotti; Întrebări și răspunsuri. Istorie, de Eleonora Barsotti; Vrăjitorul din Oz - benzi desenate, de L. Frank Baum; Albumul exploratorului naturii, de Caz Buckingham, Andrea Pinnington; Mică enciclopedie. Păsări din grădină și cântecele lor (carte cu sunete);  Mică enciclopedie. Păsări din pădure și cântecele lor (carte cu sunete).

 

ART

Jurnal trist, de Katherine Mansfield; În căutarea timpului pierdut 6. Timpul regăsit, de Marcel Proust; Un bărbat pe nume Ove, de Fredrik Backman; Nova, de Samuel R. Delany; Ripley sub pământ, de Patricia Highsmith; Copacul cu 13 etaje, de Andy Griffiths; Stelaluna, de Janell Cannon; Prietenul meu e trist, de Mo Willems; Nu lăsa porumbelul la volan!, de Mo Willems; Domnișoara învățătoare e un monstru!, de Peter Brown; Asterix, viteazul gal, de René Goscinny.

 

CARTEA COPIILOR

O cunoști pe Pippi Șosețica?, de Astrid Lindgren, cu ilustrații de Ingrid Nyman; Corto Maltese. Sub semnul Capricornului, de Hugo Pratt; Lupul cel Mare și Lupul cel Mic, de Nadine Brun-Cosme, cu ilustrații de Olivier Tallec.

 

CASA DE PARIURI LITERARE

Povestiri cu înjurături, de Sorin Stoica; În grădina de la moară, de Mădălina Rotaru; Dialoguri metalice, de Carmina & Mihail Vakulovski; drumul furnicilor și câteva escale printre nori. un dialog cu Constantin Abăluță; Nea Fane de la Rockschool. Ștefan Mardale în dialog cu Nelu Stratone; Lucru de mînă, de Alice Popescu; Lavinucea, de Lavinia Bălulescu.

 

CORINT

Kreuztanne. Răscrucea, de Fate Velaj; BERLIN. Lupii din Brandenburg (vol.4 din seria Berlin), de Fabio Geda, Marco Magnone; Cronicile lui Magnus Bane, de Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson. 

 

CRIME SCENE PRESS

Fulger albastru, de Ann Cleeves; Negru de corb, de Ann Cleeves; Adevărul absolut, de James Rayburn; Trucaj, de George Arion.

 

CURTEA VECHE

Viața necunoscută a copacilor, de Alejandro Zambra.

 

HERALD

Lumea interioară a traumei, de Donald Kalsched; Piatra filosofală, de Israel Regardie; Memorii, de William Butler Yeats; Epoca rațiunii, de Thomas Paine.

 

HUMANITAS 

George și luna albastră, de Stephen Hawking, Lucy Hawking; Vecin cu viața. Poezia ortonimă. 1911–1935, de Fernando Pessoa.

 

LITERA

Io contra Statele Unite ale Americii, de Paul Beatty; Lupta mea. Cartea a patra: Dansând în întuneric, de Karl Ove Knausgård; Descătușarea, de Abigail Ellsworth; Animalele lumii. Carte de colorat; Învaţă să trăieşti din nou!, de Patricia Ionea; Bebe învață. Primele 100 de cuvinte; Spider-man 1000 de autocolante și peste 75 de activități distractive, ed. Marvel; Mașini 1. 1000 de autocolante. Peste 50 de activități antrenante!, ed. Disney.

 

NICULESCU

Virtuţile eşecului, de Charles Pépin; Descoperă bucuria din tine! 52 de meditaţii şi exerciţii pentru o viaţă liniştită şi fericită, de Agasi Stassinopoulos; Înapoi la serviciu. După concediul de maternitate, de Cheryl Casone, Stephanie Krikorian; Familia, un laborator complex. Strategii pentru relaţii armonioase, de Annie Germain.

 

POLIROM

Nujeen. Cum a reuşit o fată imobilizată în scaunul cu rotile să fugă din Siria în Germania, de Nujeen Mustafa, Christina Lamb; Tratat de psihoterapii cognitive și comportamentale, de Daniel David; Ascuns în transparenţă, de Pavel Vereș, Robert Șerban; Povestea lui Genji, de Murasaki Shikibu; Contraviaţa, de Philip Roth; Operațiunea Sweet Tooth, de Ian McEwan; Lumea lui Anaxagora, de Adrian Miroiu.

 

RAO

Tainica iscodire a celor tăcute, de Patrick Rothfuss; Dacă te-aș găsi, de Gayle Forman; Celula 7, de Kelly Drewery; Ultima bătălie, de Stephen Harding; Sunt aici, de Conan Doyle; Câinele, adevăratul meu prieten, de W. Bruce Cameron; Ultima amintire, de Deborah Bee; Musonul (vol. 10 din saga familiei Courtney), de Wilbur Smith; Enciclopedia relațiilor internaționale (2 vol.), de Dan Dungaciu.

 

TREI

Răzbunarea ciorilor, de Leigh Bardugo; Școala de noapte, de Lee Child; Vremea plecării, de Jodi Picoult; Cuplul din vecini, de Shari Lapena; Ultima scăpare, de Federico Axat; Înainte de noi, de Anna Todd; Istanbul. Orașul imperial, de John Freely; Moartea într-o gaură neagră și alte dileme cosmice, de Neil deGrasse Tyson; Peisaje interioare. Rescrierea istoriei emoționale prin psihoterapie psihanalitică, de Corneliu Irimia; Înțelepciunea banilor, de Pascal Bruckner; Medicul, pacientul său și boala. Aspecte inconștiente în practica medicală, de Michael Balint; Miracolul băieţilor. Ce pot face părinţii şi educatorii pentru a transforma băieţii în bărbaţi de excepţie, de Michael Gurian; Cum să-ți reinventezi viața. Cum să pui capăt comportamentelor negative şi să te simţi din nou bine, de Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko; Trei istorii metafizice pentru insomniaci, de Laurențiu Staicu; Trei prieteni, în căutarea înţelepciunii. Un călugăr, un filosof şi un psihiatru ne vorbesc despre lucrurile esenţiale, de Christophe André, Alexandre Jollien, Matthieu Ricard; Micul constructor, de Ross Montgomery; Ordinul iepurilor regali din Londra, de Santa Montefiore, Simon Sebag Montefiore; Puterea tăcută. Forţa secretă a introvertiţilor, de Susan Cain, Gregory Mone, Erica Moroz; Mă cheamă Charles Saatchi și sunt un artoholic. Răspunsuri la întrebări din partea jurnaliștilor și a cititorilor, de Charles Saatchi.

 

UNIVERS 

Adio, Margot, de Diana Adamek; Calendar girl, de Audrey Carlan; Literatura nazistă în America, de Roberto Bolaño; Rămâi insula mea de canabis, de Victoria Serman; Să te păzești de peisaje, de Corinne Desarzens; Legendele șefului de gară, de Adrian-Petru Stepan.

 

Articole literare

• Adevărul Scriitorul Lucian Dan Teodorovici: „Sunt persoane publice care vin cu aşa-zise argumente în favoarea unor tratamente penibile. Aceşti oameni sunt criminali“.

• Bookaholic – 10 cărți de citit în iunie 2017; Cele mai bine vândute cărți la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2017; Ce cărţi frumoase poţi aşeza pe măsuţa de cafea. Scurt discurs privind utilitatea spaţiului; The Subtle Art of Not Giving a F*ck – o carte ca o palmă; 10 sfaturi ca să citiţi mai mult şi mai eficient.

• Bookblog – Povestea noului nume, de Elena Ferrante; Ea & El, de Marc Levy; E greu să fii zeu, de Arkadi & Boris Strugațki; Arhivista Wasp, de Nicole Kornher-Stace; Cele mai vândute cărți la Bookfest 2017. Partea a doua; Cele mai vândute cărți la Bookfest 2017.

• Bookhub Şi munţii au ecou, de Khaled Hosseini; „Scrisoare unui copil nicicând născut” de Oriana Fallaci; Whole Lotta Love, de Maria Balabaș; Haiganu. Furia oarbă, de Marian Coman; Toma d’Aquino, de Anthony Kenny; Infinitezimal, de Amir Alexander; Scurt eseu despre ideea de libertate în filozofie și literatură (I); Bookfest 2017 – Reportaj fotografic; Povestiri din București, de Dana Fodor Mateescu; Lucru de mână, de Alice Popescu; Cățărarea în cer, de Petre Barbu.

• Bookish Style – Viaţa secretă a marilor scriitori, de Robert Schnakenberg.

• BookReport – Câinii diavolului, de Cătălina Fometici; Cartea oglinzilor, de  E.O. Chirovici; Ucide-l pe Tată, de Sandrone Dazieri.

• Blog Cărturești – Marta, Sacha și Cosma, sau despre grozăviile unor tați.

• Cititori feroce – Anul gândirii magice, de Joan Didion; Diavoli fragili, de Radu Găvan.

• Colț Firesc de RefugiuJucătorul de șah, de Stefan Zweig. 

• Constantin Piștea blog Lupta mea. Cartea a patra: Dansând în întuneric, de Karl Ove Knausgård; Am fost cândva femeie de onoare şi alte povestiri, de Radu Paraschivescu; Anul gândirii magice, de Joan Didion.

• Dilema Veche – Durerea e o făptură înaripată, de Max Porter. 

• Dromarland  Anul gândirii magice, de Joan Didion.

• Filme-Cărți – Istanbul Istanbul, de Burhan Sönmez; Grăsane făcând baie cu ușile larg deschise, de Marian Ilea; Cu și despre Wolinski și Charlie Hebdo: desene și mărturii; Hanul lui Manuc, de Simona Antonescu; Noua nobilime, de Andrei Soldatov și Irina Borogan.

• Fructitza Frații Burgess, de Elizabeth Strout.

• La PunktInterviu Evgheni VODOLAZKIN: Când am scris LAUR, am plâns cel mai multAnatomia ratării, de Teodor Baconschi și Dan-Liviu Boeriu; Statele Unite ale Românilor, de Dorian Branea; Premiul special: Uniunea Scriitorilor, la categoria „Lipsă de bune maniere”.

• Lecturile Emei Jurnal de lectură - mai.

• Literomania România și liberalismele ei, de Virgil Nemoianu; Miere, de Tudor Ganea; Clasici în benzi desenate; Vecin cu viaţa. Poezia ortonimă 1911-1935, de Fernando Pessoa; Cehov, aproapele nostru, de George Banu (fragment); Totul este frumos la femeie, îndeosebi virtutea.

• Libris blogSimpatizantul, de  Viet Thanh Nguyen.

• Observator cultural  „Cele mai multe catastrofe se întîmplă din cauza agresiunii interioare a oamenilor“. Interviu cu Evgheni VODOLAZKIN; „Autorii de policier au reprezentat pentru mine un soi de familie afectivă“. Interviu cu Caryl Férey; Cui îi este frică de Pippi Șosețica?; Impresii de vizitator la Bookfest 2017; Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, de Codrin Liviu Cuțitaru; Andreas Andrada, de Mircea Daneliuc; Neon Vernacular, de Yusef Komunyakaa; Bookfest 2017; SFada cu literatura. Recul: tîrg de carte cu patru noutăți.

• Pălărisme – Vegetariana, de Han Kang; Gameshouse, de Claire North.

• PressOne Pereţi subţiri, de Ana Maria Sandu.

• Raisa Beicu  Un bărbat pe nume Ove, de Frederick Backman. 

• Scena 9  Cum citesc bărbații cărțile femeilor, ed. Lia Faur, Șerban Axinte; Cărți pentru oameni mici&mari.

• Serial Readers blog – 7 cărți pentru copii. Poveștile vindecă încă din copilărie; Domnișoara Brodie în floarea vârstei, de Muriel Spark; Frumoasa și Bestia, de Ann Leysen; Cărți al căror conținut l-am uitat; Insuportabila aglomerație a ființelor.

• Suplimentul de cultură Cel care cheamă câinii, de Lucian Dan Teodorovici; Interviu cu Maria Balabaș: „Am uitat să scriu ca să pot scrie din nou“; Bookfest 2017 despre povești și piraterie; Zilele Literaturii Române la Chișinău, Cahul și Bălți, un dialog necesar.

Presa străină

            – BBC CultureThe secrets of Britain’s town of books.

            – Brain Pickings: Jeanette Winterson on How Art and Storytelling Redeem Our Inner Lives.

            – HuffPost Books: Now You Can Read A 100-Year-Old Elven Love Story By J.R.R. Tolkien; 11 Books Every High School Student Should Read.

            – Literary HubFranz Kafka, the Ultimate Self-Doubting Writer; The Queer Literary Origins of Wonder Woman

            – The Guardian BooksTop 10 books about Weimar and Nazi Berlin; Theft By Finding: Diaries Volume One by David Sedaris – review; David Sedaris: ‘There are things nobody wants to hear. But the disturbing things are great’; Hilary Mantel: why I became a historical novelist.

            – The New York Times BooksDennis Lehane’s Latest Follows a Woman in a Downward SpiralBob Dylan Delivers His Nobel Prize Lecture, Just in Time.

            – The New YorkerDenis Johnson in The New Yorker; Arundhati Roy Returns to Fiction, in Fury.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Cărți interesante august 2023

Selecția lunară a celor mai interesante cărți apărute pe piața de carte românească în august 2023, iar la final Top 10 cărți românești și Top 10 cărți în limba engleză din librăriile Cărturești.

Noutăți literare 13-19 mai 2019

Noutățile literare ale săptămânii 13-19 mai 2019.

Noutăți literare 29 martie-3 aprilie

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 29 martie-3 aprilie.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu