Noutăți literare 26 octombrie-8 noiembrie

Noutățile editoriale și articolele literare interesante dintre 26 octombrie-8 noiembrie. Un articol ceva mai lung, cu multe noutăți recuperate și din săptămâna 26 octombrie-1 noiembrie, dar și cu o parte dintre noutățile pe care editurile deja le pregătesc pentru Gaudeamus și care au început să apară pe site-urile proprii. Așa că e un moment bun să începeți să faceți liste de cumpărături la târg.
Noutăți editoriale
ALL – Poți fierbe un ou pe Everest?, de Christa Poppelmann; Cioran, un aventurier nemișcat, de Ciprian Vâlcan; Cum m-am vindecat de nefericire, de Gigi Ghinea; Maria Dragomiroiu. Cântecul și dragostea, de Oana Georgescu; Reglarea emoțională, de Radu Vrasti; Mulțumesc pentru amintiri, de Cecilia Ahern; P.S. Te iubesc, de Cecilia Ahern; Jurnalul expediției spre Polul Nord, vol. II, de Fridtjof Nansen.
ART – Micul Prinţ, de Antoine de Saint-Exupéry; Integrala prozei scurte, de Truman Capote; Pisica pe acoperisul fierbinte. Menajeria de sticla. Camino Real, de Tennessee Williams; Alif Nevăzutul, de G. Willow Wilson; Mințile lui Billy Milligan, de Daniel Keyes; Sirenele de pe Titan, de Kurt Vonnegut; Cronicile din Narnia I. Nepotul magicianului, de C.S. Lewis; Acolo unde nu mai e trotuar / Where the Sidewalk Ends, de Shel Silverstein; Pânza Charlottei, de E. B. White; Jurnalul unui puști 10. Ca pe vremuri, de Jeff Kinney; Însemnările unei puștoaice. Povestirile unei fete fițoase nu chiar atât de tocilare (Vol. 9), de Rachel Renée Russell.
CARTIER – Ion Druță: conștiință a istoriei basarabene, de Constantin Cubleșan; Teatru, de Constantin Cheianu; Tenis cu moldoveni, de Tony Hawks.
CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ – Necropola, de Boris Pahor; Morfina. Varşovia 1939: femei, droguri şi trădare, de Szczepan Twardoch; Écrire et parler Français au Moyen Âge, de Diana Gradu; Oglinzi alchimice, de Persida Rugu.
CASA DE PARIURI LITERARE – FSU Florin-Silviu Ursulescu în dialog cu Doru Ionescu.
CORINT – Tovarăşul baron. O călătorie în lumea pe cale de dispariţie a aristocraţiei transilvănene, de Jaap Scholten; Evadare din biblioteca domnului Lemoncello, de Chris Grabenstein; Cine ar putea fi la ora asta? (vol.1 din seria „Toate întrebările greșite”), de Lemony Snicket; Când ai văzut-o ultima dată? (vol.2 din seria „Toate întrebările greșite”), de Lemony Snicket; Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain; Grădina timpului. O poveste inspirațională, de Daria Song; Haos, de Alessandro Baussmerth; Maestrul şi Margareta, de Mihail Bulgakov; La graniţa dintre viaţă şi moarte, de Cristi Brancu; Distanţa dintre noi, de Kasie West; Elita (vol.2 din seria Alegerea), de Kiera Cass; Saga reginelor, de Jean des Cars; Norocul meu păcătos (Generala, vol.7), de James Patterson.
CURTEA VECHE – Ursulețul lui Freud, de Răzvan Petrescu.
HERALD – Hatha Yoga - context, teorie, practică, de Mikel Burley; Yoga Sutra, de Patanjali; Istoria samurailor, de Robert Calvet.
HUMANITAS – Povești de dragoste la prima vedere, de Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Adriana Bittel; Regina Maria. Ultima dorință, de Tatiana Niculescu Bran; Dostoievski în conștiinţa literară românească, de Dinu Pillat; Înfrângerea gândirii, de Alain Finkielkraut; Luminile şi umbrele sufletului, de Petru Creţia; De familia/Despre familie, de Leon Battista Alberti; Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea și desfacerea unui mit, de Lucian Boia; Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste, de Andrei Pleşu; Departe de trunchi. Douăsprezece feluri de dragoste. Părinți, copii și căutarea identității, de Andrew Solomon; Știrile. Manualul utilizatorului, de Alain de Botton; Viața domnului Leguat, de Nicolas Cavaillès; Pierdutul paradis, de Cees Nooteboom; Să cunoști o femeie, de Amos Oz; Evanghelia după Pilat, de Eric-Emmanuel Schmitt; De trei ori în zori, de Alessandro Baricco.
INSTITUTUL EUROPEAN – Justiție și coeziune socială, coord. Gabriela Rățulea; Dicționar de analiză a discursului, de Rodica Nagy; Despre ospitalitate. De la Homer la Kafka, de Alain Montanon.
LITERA – Prevenirea cancerului. 10 reguli obligatorii pentru sănătate și viață lungă, de Richard Béliveau; Biblia ilustrată. Repovestită și explicată; Cele mai frumoase orașe, ed. National Geographic; Academia copiilor isteți. Învățăm să măsurăm, ed. Disney; Întors pe dos. Ne jucăm cu... Bucuria și Tristețea, ed. Disney; Bunul dinozaur. Ne jucăm cu... Arlo și prietenul lui, ed. Disney; Antibiotice din plante, de Stephen Harrod Buhner; Capitalele Europei: De la Amsterdam la Zagreb; De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei, de Daron Acemoglu, James A. Robinson.
NEMIRA – Magicienii: Regele magician, de Lev Grossman; Costumul de teatru: De la schiță la miracol, de Doina Levintza; Cronicile Malazane: Amintirile gheții, de Steven Erikson; 111 Cele mai frumoase poezii ale generatiei 80, ed. Cosmin Ciotloș; Adam, zeul roșu, de Robert Ambelmain; Răbdarea păianjenului, de Andrea Calogero Camilleri; Muzici și Muze: De la piesa de teatru la musical, de Maria Zărnescu; Viața elfilor, de Muriel Barbery.
POLIROM – Orb prin Gaza, de Aldous Huxley; Cei trei împărați. Trei veri, trei imperii și drumul către Primul Război Mondial, de Miranda Carter; Blestemul regelui, de Philippa Gregory; Imperiul fetelor bătrâne, de Liliana Corobca; O istorie a Cenaclului de Luni, de Daniel Puia-Dumitrescu; Mistuiți, de David Cronenberg; Războiul Mondial al Fumătorilor, de Marin Mălaicu-Hondrari; Balada tristei cafenele, de Carson McCullers; Casa somnului, de Jonathan Coe; Compunere cu paralele inegale, de Gheorghe Crăciun; Marsilio Ficino (1433-1499) și problemele platonismului în Renaștere, de Ioan Petru Culianu.
PUBLICA – Marea divizare: Societăţile inegale şi ce putem face în privinţa lor, de Joseph E. Stiglitz; Minighid de fonduri de hedging: Ce trebuie să ştii despre fondurile de hedging, dar managerii acestora nu îţi vor spune, de Anthony Scaramucci; Marile detalii: MICI schimbări generează MARI influenţe, de Noah J. Goldstein, Robert B. Cialdini, Steve J. Martin.
RAO – Costel Constantin, un actor printre rolurile sale, de Ioana Bogdan; Cazul Rudolf Hess. Dezertor sau mesager?, de Lynn Picknett, Clive Prince, Stephen Prio; Pax: Câinele demonic, de Åsa Larsson; Creșterea bebelușului de la 0 la 3 ani, ed. Larousse; Prima enciclopedie Larousse, ed. Larousse; Marea carte a invențiilor care ne-au schimbat viața, ed. Larousse; Atlas cu abțibilduri: Pământul, de Katie Hewat; Atlas cu abțibilduri: Spațiul, de Sofija Stefanovic.
TREI – ENDGAME. Jocul Final: Cheia Cerului, de James Frey, Nils Johnson-Shelton; Chemarea monstrului, de Patrick Ness; Dracul şi mumia, de Stelian Tănase; Cum să-ţi întăreşti încrederea în tine, de Marie Haddou; Cum să te iubeşti pe tine pentru a te înţelege mai bine cu ceilalţi, de Christophe André, François Lelord; Spy the Lie. Foşti ofiţeri CIA te învaţă cum să detectezi înşelătoriile, de Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero, Don Tennant; Lumi paralele. O călătorie prin creaţie, dimensiuni superioare şi viitorul cosmosului, de Michio Kaku.
TRITONIC – Ultima privire - Volumul 4 seria „Dincolo de moarte”, de Adina Speteanu.
UNIVERS – Ocean Mare, de Alessandro Baricco; Fără sânge, de Alessandro Baricco; Interpret de maladii, de Jhumpa Lahiri; Balada de la Narayama, de Shichiro Fukazawa.
VELLANT – Fata babei și fata moșneagului, de Ion Creangă, ilustrații Ileana Surducan.
Articole literare
• Blogul fanului Science-Fiction – Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul, de Philip K. Dick; Alif Nevăzutul, de G. Willow Wilson; Blonda cu ochi negri, de Benjamin Black; Orașul iluziilor, de Ursula K. LeGuin/
• Bookaholic – 5 cărți recente pentru un Halloween ca la carte; Listă de bookaholic: 5 cărți de istorie; Ora de aur, de Ann Leary; Povestiri scrise de Truman Capote pe când era doar un puști; Charlotte, de David Foenkinos – despre carte și un fragment în avanpremieră; Septembrie, de Jean Mattern – fragment în avanpremieră; Imperiul fetelor bătrâne, de Liliana Corobca – fragment în avanpremieră.
• Bookblog – Imperiul fetelor bătrîne, de Liliana Corobca, fragment; Marile minciuni nevinovate, de Liane Moriarty; Ghidul autostopistului galactic, de Douglas Adams; Un cal intră într-un bar, de David Grossman; Trupuri subversive: o istorie secretă a femeilor și tatuajelor, de Margot Mifflin, fragment în avanpremieră; Jane Austen merge la Hollywood, de Abby McDonald; Top 5 cărți care îți deschid pofta de citit; 5 cărți în 5 minute; Top 5 NOUTĂȚI horror pentru Halloween; Trilogia New York-ului, de Paul Auster; Hotelul de pe acoperișul lumii, de Alec Le Sueur; Compunere cu paralele inegale, Seria de autor Gheorghe Crăciun, fragment; Floarea pasiunii, de Matilde Serao; Andrei Pleșu exclusiv pentru Bookblog.ro.
• Bookhub – Armele războiului nevăzut, de Sfântul Ignatie Briancianinov; Imperiul fetelor bătrâne, de Liliana Corobca (Editura Cartea Românească) – fragment; Bunul-simț ca paradox, de Alexandru Paleologu; Cum am (re)descoperit umanitatea prin intermediul orei de literatură universală; Apologia pîrleazului, de Vintilă Mihăilescu – fragment; Credinţele mele, de Bertrand Russell; Lecturi paralele; Prima carte a editurii Hecate, despre istoria secretă a femeilor și tatuajelor; Camera de povestit, de Michael Paterniti; Compunere cu paralele inegale, de Gheorghe Crăciun – fragment în avanpremieră; Septembrie, de Jean Mattern – fragment; Douăsprezece povestiri călătoare, de Gabriel Garcia Marquez.
• Bookish Style – Fata cu picioare de sticlă, de Ali Shaw; Audiobook Clopotul de sticlă – Sylvia Plath; Casa doctorului Dee, de Peter Ackroyd.
• Cărți și călătorii – Cum învață copiii, de John Holt; Plopii din Berlin, de Anne B. Ragde.
• Cititori feroce – Vicky, nu Victoria, de Cristina Nemerovschi.
• Cititor fantasy – Dosarele Dresden în limba română; Știrile fantasy ale lunii octombrie; Scourge of the Betrayer, de Jeff Salyard; The Alloy of Law, de Brandon Sanderson.
• Cititor SF – 19 scriitoare; Revelation Space, de Alastair Reynolds; Cum se elimină protecţia cărţilor digitale; Gânduri de miercuri într-o zi de joi despre cartea digitală şi cartea pe hârtie; 2015 British Fantasy Awards.
• Colț Firesc de Refugiu – Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei, de Elizabeth George Speare; Mr. Mercedes, de Stephen King; Cavalerul celor șapte regate, de George R.R. Martin; Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul, de Philip K. Dick; O istorie secretă a Ţării Vampirilor (Vol. 1) Cartea Pricoliciului, de Adina Popescu.
• COOLturaMall – Steinbeck, un vagabond cu Nobel; Traducătorul, un alt fel de autor; 7 întrebări: Radu Găvan.
• Dilema Veche – Bucureşti ’21. Epopee participativă. 840 de versuri. 40 de poeţi, coordonator Svetlana Cârstean; Cît (trebuie să) citim dintr-o carte?.
• Filme-Cărți – Panorama Iluminismului, de Dorinda Outram; Magadan, de Mihail Solomon; Beautiful You, de Chuck Palahniuk; Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieții cotidiene în societatea românească 1750-1860, de Constanța Vintilă-Ghițulescu; Noaptea de gardă, de Ionelia Cristea; Povestiri din Kolîma (vol. I-II), de Varlam Șalamov; Patrie Română, țară de eroi!, de Simona Preda; Despre unitatea intelectului – Fragmente sau tratate, de Toma din Aquino et alii; Medicii naziști. Exterminarea medicală și psihologia genocidului, de Robert Jay Lifton; Istoria comunismului prin bancurile epocii, de Ben Lewis; Marea Spovedanie a brokerului fugar, de Cristian Sima.
• La Punkt – Să nu plângi, de Lydie Salvayre; Corpul uman, de Paolo Giordano; AnaBASis, de Bogdan-Alexandru Stănescu.
• Lecturile Emei – Și v-am spus povestea-așa, de Florin Bican.
• Libris – De ce mi-e foame?, de Marie Thirion; O cale îngustă spre nordul îndepărtat, de Richard Flanagan.
• Mediafax – Premiul Goncourt 2015, cea mai importantă distincţie a literaturii franceze, câştigat de scriitorul Mathias Enard; Scriitorul turc Hakan Günday, recompensat cu premiul Médicis pentru roman străin pe 2015; Premiul Fémina pentru roman străin pe 2015, atribuit scriitoarei Kerry Hudson; Scriitoarea Delphine de Vigan a primit premiul literar Renaudot pe 2015; Celebrul scriitor israelian David Grossman se întâlneşte cu cititorii bucureşteni, pe 17 noiembrie; Nicu Ilfoveanu şi Radu Manelici, printre artiştii premiaţi la gala „Cele mai frumoase cărţi”.
• Oamenii simpli tac cel mai tare – Scriitorilor li se întâmplă noaptea tot felul de lucruri.
• Observator cultural – Protejaţi autorii, apăraţi drepturile de autor!; După „Zilele Mihail Sebastian“ la Brăila; „Popularitatea mi-a adus o libertate totală“, Interviu cu scriitorul francez David Foekinos; Să dăm puterea celui ce nu şi-o doreşte - Prefaţa volumului Scriitorul şi Puterea, în curs de apariţie la Editura Cartea Românească, în Seria de autor „Gheorghe Crăciun“; Cum să citeşti un poem şi să te îndrăgosteşti de poezie, de Edward Hirsch, fragment în avanpremieră; Necropola, de Boris Pahor, fragment în avanpremieră.
• România literară – Sindromul Stendhal, de Mircea Mihăieş; Sesiunea de toamnă, de Eugen Negrici; Teatru şi ritual. Scrieri esenţiale, de Jerzy Grotowski.
• Timpul – Celălalt Simion, de Petru Cimpoeșu; Istoria Regelui Gogoșar, de Radu Aldulescu.
• Presa străină
– The Guardian Books: The Bazaar of Bad Dreams by Stephen King review – dark stories with moments of magic; Food in books: Goat Curry from William Thackeray's Vanity Fair; A new anthology for Remembrance Day; Chile admits Pablo Neruda might have been murdered by Pinochet regime; It's a fact – children's non-fiction is worth discovering; Patrick Barkham: 'I tried to mirror the course of a human life'.
– Brain Pickings: Ursula K. Le Guin on the Sacredness of Public Libraries.
– Flavorwire: 30 Totally Relatable Quotes from Absurdist Fiction; Chilean Government Says It’s “Possible and Highly Probable” Pablo Neruda Was Murdered, Potentially by Pinochet Regime; 10 Must-Read Books About Art From 2015; 10 Must-Read Books for November 2015; Book Selling Disquietingly Comes Full Circle: Amazon Opens a Bookstore in Seattle; 30 of the Scariest Moments From Western Literature; Is This Jack the Ripper? Presenting 2015’s Craziest, Scariest Book; Google Books and the End of ‘The Art of the Publisher’; For Sylvia Plath’s Birthday, Experience Her Most Haunting Lines About Birth and Death.
– Electric Literature: American Writers Museum opening in Chicago in 2017; Infographic: Inspirational Quotes from Literature;
– The Telegraph: Five books about Guy Fawkes; How Proust's 'madeleine moment' changed the world forever; Steve Silberman's Neurotribes wins the 2015 Samuel Johnson Prize.
– Book Riot: Book Storage in Tiny Houses; 10 Gorgeous Journals That Will Inspire You to Write; The Perks of Reading a Wallflower at 28; Dear Inventors: Make These Bookish Things; Cool Bookish Places: OZ Museum; 10 Things You Should Know about the Book of Kells.
– Publishers Weekly: The 10 Best Science Fiction Books; The 10 Best Vladimir Nabokov Books;
– Bored Panda: Coloring Notebook With Beautiful Coloring Pages Helps Adults Relax.
– Mind Shift: Why Sleeping May Be More Important Than Studying.
– Bustle: 10 of Margaret Atwood's Favorite Books.
– The New York Times: Michel Houellebecq’s ‘Submission’.
– The New York Review of Books: Behind ‘King Lear’: The History Revealed.
– The New Yorker: Humans of New York and the Cavalier Consumption of Others; Bad Freudian Fathers; The Brief Wondrous Life of Oscar Wao.
– The Reading Room: Rowling Announces New Children's Book Project.

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Editura Frontiera la Bookfest 2017
Editura Frontiera își așteaptă cititorii la Salonul internațional de carte Bookfest 2017 la standul C30, în Pavilionul C4.
Lista pentru Bookfest 2015 și câteva recomandări
Am pus pe lista pentru Bookfest 2015, printre altele, „Cartea din nufăr”, de Nina Doroșeva, „Lumea de gheață și foc”, de G.R.R. Martin, „Legile frontierei”, de Javier Cercas, „Uriașul îngropat”, de Kazuo Ishiguro, „Castelul de sticlă”, de Jeanette Walls, „Interesanții”, de Meg Wolitzer, O lume ieșită din minți, de Sir Ken Robinson.
Cărți în pregătire la Publica în 2018
Anul acesta editorii Publica au ales multe titluri de nonficțiune de neratat: titluri de business, de economie comportamentală, cărți de popularizare a științelor, și biografii și memorii de impact.