• „A fi viu: să dorești și să fii dorit! Aici e secretul, știința, dibăcia! Să fii pulsație – și inima va bate oricum...” - Mihai Măniuţiu

Noutăți literare 25 aprilie-8 mai 2016

Noutăți literare 25 aprilie-8 mai 2016

Noutăți editoriale și articole literare din ultimele două săptămâni (25 aprilie-8 mai). Evenimentele săptămânii aici.

Noutăți editoriale

ALL

Central Park, de Guillaume Musso.

ARTHUR

Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier, de Michelle Cuevas; Pippi Șosețica, de Astrid Lindgren; Însemnările unei puștoaice 10. Povestirile unei îngrijitoare de animale NU CHIAR atât de perfecte, de Rachel Renée Russell.

BAROQUE BOOKS&ARTS

Snobismul, o chestiune de caracter, de Adèle Van Reeth & Raphaël Enthoven; Arta de a gândi limpede, de Rolf Dobelli.

CARTIER

Inginerul Elena, de Cristina Poleacovschi, Sheryl Feinstein; Umbrela, de Petru Cărate; Șoapte de nuc, de Ion Druță; Horodiște, de Ion Druță. 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ

Islamul, de Abdelhamid Benachenhou.

CORINT

Stalinismul de fiecare zi. Viaţa cotidiană în Rusia sovietică a anilor 1930, de Sheila Fitzpatrick; Din zbuciumul captivităţii. Centenarul Primului Război Mondial, de Maior Gheorghe Caracaș; Duelul. Dramă la vânătoare, de Anton Cehov; Războiul vrăjitoarelor (vol.1), de Sibéal Pounder; Isteţ de mic! Lumea animalelor. Matematică - Citire - Scriere (3-4 ani), de Dominique Mézan; Isteţ de mic! Lumea animalelor. Matematică - Citire - Scriere (4-5 ani), de Dominique Mézan; Isteţ de mic! Lumea animalelor. Matematică - Citire - Scriere (5-6 ani), de Dominique Mézan; Hai să învăţăm în joacă! Ghidurile Usborne pentru părinţi, de Caroline Young.

CURTEA VECHE

Curajul de a fi vulnerabil, de Brené Brown.


 

HERALD

Spovedanie (Autobiografia). Căutând sensul vieții, de Lev Tolstoi; Sexualitatea masculină, de Michael Bader.

 

HUMANITAS 

Nebunia de a gândi cu mintea ta, de Gabriel Liiceanu; Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe), de Lucian Boia; „Republica de la Ploiești“ și începuturile parlamentarismului în România, de Silvia Marton; Romantism, pasiune, scandal. Viața amoroasă a scriitorilor celebri, Joni Rendon, Shannon McKenna Schmidt; Poate Estera, de Katja Petrowskaja.

LITERA

Maestra, de L.S.Hilton; Tot ce nu ţi-am spus, de Celeste Ng; Privilegiaţii, de Jonathan Dee; Urzeala tronurilor. Carte de colorat, de George RR Martin; Magnaţii, de Charles R. Morris; New York-ul de altădată, de Edith Wharton;  O minte curioasă. Secretul unei vieţi împlinite, de Brian Grazer, Charles Fishman; Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa, de George Friedman; Viitorul declasificat. Megatendințele care ne-ar putea distruge lumea, de Mathew Burrows; Napoleon. Viață, moștenire, imagine: o biografie, de Alan Forrest; Butoiul cu pulbere al Asisi. Marea Chinei de Sud şi sfârşitul stabilităţii în Pacific, de Robert D. Kaplan; Incredibil, dar adevărat, ed. DK; 101 mari experimente științifice, ed. DK; Misterele chimiei, de Robert Winston; Misterele corpului uman, de Robert Winston; Misterele fizicii, de Richard Hammond; Misterele matematicii, de Johnny Ball; Supe și creme. 365 de rețete pentru fiecare zi din an, de Kate McMillan; STAR WARS. Întoarcerea lui Jedi. Fereşte-te de forţa întunecată, de Tom Angleberger; STAR WARS. Imperiul contraatacă. Un nou cavaler Jedi, de Adam Gidwitz; STAR WARS. O nouă speranţă. Prinţesa, ticălosul şi puştiul de la fermă, de Alexandra Braken; Biscuit, o pisicuță speriată, de Holly Webb; Pufi, pisicuța rătăcită în zăpadă, de Holly Webb. 


NEMIRA

Ultima renaștere bizantină, de Steve Runciman; E greu să fii zeu, de Arkadi și Boris Strugațki; Problema Puer Aeternus, de Marie-Louise von Franz.

POLIROM

Cameră cu vedere, de E.M. Forster; Scurtă istorie a samurailor, de Jonathan Clements; Război și pace (2 vol.), de Lev Tolstoi; Fuga de competiție. O perspectivă instituțională asupra societății românești, de Adrian Miroiu; Sărbătoarea Corturilor, de Ioan T. Morar; Libertate, de Bogdan Teodorescu.

PUBLICA

Concentrat. Cum să prosperi prin muncă profundă într-un mediu perturbator, de Cal Newport; Gândirea de tip cutie neagră. Cum ia naştere inovaţia din eşecuri, de Matthew Syed.

RAO

Jean Pangal, documente inedite (1932-1942), de Bogdan Bucur; Închideți ochii, luați-vă de mână, de Chris Bohjalian.


TREI

În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine, de Chris Simion; Cleopatra, de Katie Daynes; Iulius Cezar, de Rachel Firth; Max cel curajos, de Ed Vere; Pom Pom e campion, de Sophy Henn; Fred. Prietenul imaginar, de Eoin Colfer; Înțepenit, de Oliver Jeffers.

UNIVERS

Doamna Atatürk, de İpek Çalışlar; Ferma, de Tom Rob Smith.

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Idei despre cult, de Friedrich Benesch; Zâna Floriana și dințișorul care se mișcă, de Li Lefébure și Margot Senden; Iliada, de Rosemary Sutcliff și Alan Lee.

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” IAȘI

Româna în contrast. O cercetare tipologică, de Michael Metzeltin.

Articole literare

• Adevărul Peste 100 de poeţi din 23 de ţări vor veni la Festivalul Internaţional de Poezie de la Bucureşti; Romanul scriitoarei Ioana Pârvulescu, Viaţa începe vineri, tradus în limba franceză.

• Blogul fanului Science-Fiction – Prințul fractal, de Hannu Rajaniemi; Luna nebună, de Jim Butcher; Muntele familiei Gray, de John Grisham.

• Bookaholic La marginea livezii, de Tracy Chevalier; În mișcare. O viață, de Oliver Sacks; Inovatorii, de Walter Isaacson; Occidentalismul: Războiul împotriva Occidentului, de Ian Buruma și Avishai Margalit; Cărți pentru Paște – lecturi problematice, dincolo de dogme; Începuturile literaturii scrise de femei în România – misoginism și atitudini macho sau clișeele bărbaților; Pallady scriind. Un jurnal plin de entuziasm, admiraţie, dragoste, revoltă şi dezgust; Vacanţe filocalice, de Gabriel Pătraşcu – fragment.

• BookAlarm – De ce citesc adulții literatură pentru adolescenți?

• Bookblog – Mini – Interviu: Norman Manea; Memorii din închisoare, de Shahrnush Parsipur; Pasiune pură, de Lena Andersson; Prietena mea genială, de Elena Ferrante; Ziua furnicilor, de Bernard Werber; Parcul cioburilor, de Alina Bronsky; Elita, de Kiera Cass.

• Bookhub – Orbirea, de Elias Canetti; După plâns, de Cristian Fulaș; Sinele. Construirea creierului conştient, de Antonio Damasio; Cartea pernei. Confesiunile unei doamne de onoare de la curtea imperială japoneză, de Sei Shonagon; Amantul japonez, de Isabel Allende; În gaură, de Arthur Suciu; Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Alexievici; Cincizeci de nuanțe ale feminismului, ed. Lisa Appignanesi, Rachel Holmes și Susie Orbach.

• Bookish Style – Să baţi din palme cu o singură mână, de Richard Flanagan; Iluzoria vulpe a fericirii, de Doina Popescu.

• Camera mea – Sărăcuțul lui Dumnezeu și împăcarea mea cu Kazantzakis; Ce citim în luna povestirii scurte.

• Cărți și călătorii – Fals tratat de manipulare, de Ana Blandiana.

• Ce am mai citit – Întoarcerea focului, de Leonida Neamţu; Petru cel Mare. Viaţa şi lumea lui, de Robert K. Massie.

• Chestii livrești – Lupta mea II. Un bărbat îndrăgostit, de Karl Ove Knausgård. 

• Cititor fantasy – Știrile fantasy ale lunii aprilie; Furia Roșie, de Pierce Brown.

• Cititor SF  Despre finalul Războiului tronurilor și păstrarea status-qou-ului; Nominalizările la premiile Hugo 2016.

• Cititori feroce – Întreab-o pe Alice, Autor anonim; Vinovatul, de Lisa Ballantyne; Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry, de Rachel Joyce.

• Colț Firesc de Refugiu – Nenorocirea secolului, de Alain Besançon; Ziua 21 (Cei 100 #2), de Kass Morgan; Sfârșitul a fost aproape, de Bogdan Costin; Furia Roșie, de Pierce Brown.

• Constantin Piștea blog – Central Park, de Guillaume Musso; Lâna de aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română, de Mircea Anghelescu.

• Cooltura Mall – Radu Găvan: „Îmi doresc să devin unul dintre cei mai importanți autori români contemporani”.

• Dilema Veche – Şi eu am trăit în comunism, editor Ioana Pârvulescu; Preferinţe, preocupări & tabieturi de scriitori.

• Dromarland – Lento. Meduza, de Antoni Casas Ros; Dezonoare, de J.M. Coetzee; Funny Boy, de Shyam Sevadurai; Cum să citești un romancier, de John Freeman.

• Filme-Cărți – Articole din „Cuvântul” lui Nae Ionescu, de Mihail Sebastian; Căluțul din margaretă, de Andreea Călinescu; Frica. Scrisoare de la o necunoscută, de Stefan Zweig; Sex, shopping și un roman, de Alain de Botton; Iuda, de Amos Oz; Imperiul Otoman. Epoca clasică. 1300-1600, de Halil Inalcik; Valetul de Pică, de Joyce Carol Oates.

• Hyperliteratura – Concurs: Cel mai bun blog de carte din România #2016 (ediția I).

• La PunktIeșirea din religie, de Marcel Gauchet; Firida rușinii, de Ismail Kadare; Iuda, de Amos Oz; Povestiri rurale, de Mariko Nagai; Foe, de Jonathan Coetzee; Sărbătoarea Corturilor, de Ioan T. Morar; Cărțile insomniei, de Gabriela Glăvan; Mitul şi editorul, de Mircea Mihăieş; Peste 100 de poeţi la FIPB.

• Lecturile Emei – Câteva cărți de proză scurtă; Viața mea printre cărți (XI) // Aventuri prin lumea cărtăresciană.

• Libris Efemeride, de Irvin Yalom; Sfârșitul a fost aproape, de Bogdan Costin.

• Mediafax  INTERVIU Norman Manea: Cacofonia globalizată a prezentului şi scandalul, şansa de a fi băgat în seamă. 

• Observator cultural – Călătorii peste mări și țări, despre Pascal desenează corăbii, de Radu Niciporiuc; Cînd povestitorul este un „om al mărilor“, despre Pascal desenează corăbii, de Radu Niciporiuc; Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă, de Matei Vișniec; Despre feminism în Le Magazine Littéraire; Introspecţii în lumea românească. Lecturi în vremuri de austeritate.

• PressOne Şi eu am trăit în comunism, ed. Ioana Pârvulescu.

• Suplimentul de cultură  Villa Margareta, de Doina Jela; Interviu cu istoricul Stefan Lemny: „S-ar putea scrie o istorie a exilului românesc în variate direcții, cu mult inainte de perioada comunistă“; Jurnal, de Chuck Palahniuk.

• VICE – Capra cu trei iezi e dovada că ne otrăvim copiii cu spaimă și ură.

• Ziarul Metropolis – Radu Paraschivescu: Cei trei muschetari a fost refugiul meu literar ani întregi.

Presa străină

            – BBC CultureWhen Cervantes was captured by pirates; How Game of Thrones became a hit.

            – Book Riot: The Immortal Life Of Henrietta Lacks Coming to HBO.

            – Brain PickingsUrsula K. Le Guin on Power, Oppression, Freedom, and How Imaginative Storytelling Expands Our Scope of the Possible.

            – FlavorwireThis Is the Best Translated Book of 2016 — and It Beat Elena Ferrante; Elisabeth Moss to Star in Series Adaptation of a Certain Margaret Atwood Book About a Certain Handmaid.

            – Literary HubWhy does literature hate babies?; The 10 russian literary heroines you should know; What is the writer’s place in a violent world?; The perpetual solitude of the writer; Why literature needs psychology; The secret bookstores of Buenos Aires; The joys (and perils) of literary tourism.

            – The Guardian Books: Top 10 landmarks in gay and lesbian literature; The Course of Love review – philosophy overload; Don DeLillo: ‘I think of myself as the kid from the Bronx.

            – The New Times BooksJoshua Ferris Reviews Don DeLillo’s ‘Zero K’; Review: Julian Barnes’s ‘The Noise of Time,’ the Inner Shostakovich.

            – The New YorkerHarper Lee's Forgotten Journalism.

            – Times Literary SupplementDon DeLillo, drenched in last things.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăţile editurii Cartea Copiilor la Bookfest 2018

Editura Cartea Copiilor îşi așteaptă cu drag cititorii și prietenii la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XIII-a (30 mai - 3 iunie), în noul pavilion B2 al Romexpo

Noutăți literare 30-mai-5 iunie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 30-mai-5 iunie

Noutăți literare 12-18 noiembrie 2018

Noutățile literare ale săptămânii 12-18 noiembrie 2018.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu