Caută în blog

Noutăți literare 25 aprilie-8 mai 2016

Noutăți literare 25 aprilie-8 mai 2016

Noutăți editoriale și articole literare din ultimele două săptămâni (25 aprilie-8 mai). Evenimentele săptămânii aici.

Noutăți editoriale

ALL

Central Park, de Guillaume Musso.

ARTHUR

Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier, de Michelle Cuevas; Pippi Șosețica, de Astrid Lindgren; Însemnările unei puștoaice 10. Povestirile unei îngrijitoare de animale NU CHIAR atât de perfecte, de Rachel Renée Russell.

BAROQUE BOOKS&ARTS

Snobismul, o chestiune de caracter, de Adèle Van Reeth & Raphaël Enthoven; Arta de a gândi limpede, de Rolf Dobelli.

CARTIER

Inginerul Elena, de Cristina Poleacovschi, Sheryl Feinstein; Umbrela, de Petru Cărate; Șoapte de nuc, de Ion Druță; Horodiște, de Ion Druță. 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ

Islamul, de Abdelhamid Benachenhou.

CORINT

Stalinismul de fiecare zi. Viaţa cotidiană în Rusia sovietică a anilor 1930, de Sheila Fitzpatrick; Din zbuciumul captivităţii. Centenarul Primului Război Mondial, de Maior Gheorghe Caracaș; Duelul. Dramă la vânătoare, de Anton Cehov; Războiul vrăjitoarelor (vol.1), de Sibéal Pounder; Isteţ de mic! Lumea animalelor. Matematică - Citire - Scriere (3-4 ani), de Dominique Mézan; Isteţ de mic! Lumea animalelor. Matematică - Citire - Scriere (4-5 ani), de Dominique Mézan; Isteţ de mic! Lumea animalelor. Matematică - Citire - Scriere (5-6 ani), de Dominique Mézan; Hai să învăţăm în joacă! Ghidurile Usborne pentru părinţi, de Caroline Young.

CURTEA VECHE

Curajul de a fi vulnerabil, de Brené Brown.


 

HERALD

Spovedanie (Autobiografia). Căutând sensul vieții, de Lev Tolstoi; Sexualitatea masculină, de Michael Bader.

 

HUMANITAS 

Nebunia de a gândi cu mintea ta, de Gabriel Liiceanu; Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe), de Lucian Boia; „Republica de la Ploiești“ și începuturile parlamentarismului în România, de Silvia Marton; Romantism, pasiune, scandal. Viața amoroasă a scriitorilor celebri, Joni Rendon, Shannon McKenna Schmidt; Poate Estera, de Katja Petrowskaja.

LITERA

Maestra, de L.S.Hilton; Tot ce nu ţi-am spus, de Celeste Ng; Privilegiaţii, de Jonathan Dee; Urzeala tronurilor. Carte de colorat, de George RR Martin; Magnaţii, de Charles R. Morris; New York-ul de altădată, de Edith Wharton;  O minte curioasă. Secretul unei vieţi împlinite, de Brian Grazer, Charles Fishman; Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa, de George Friedman; Viitorul declasificat. Megatendințele care ne-ar putea distruge lumea, de Mathew Burrows; Napoleon. Viață, moștenire, imagine: o biografie, de Alan Forrest; Butoiul cu pulbere al Asisi. Marea Chinei de Sud şi sfârşitul stabilităţii în Pacific, de Robert D. Kaplan; Incredibil, dar adevărat, ed. DK; 101 mari experimente științifice, ed. DK; Misterele chimiei, de Robert Winston; Misterele corpului uman, de Robert Winston; Misterele fizicii, de Richard Hammond; Misterele matematicii, de Johnny Ball; Supe și creme. 365 de rețete pentru fiecare zi din an, de Kate McMillan; STAR WARS. Întoarcerea lui Jedi. Fereşte-te de forţa întunecată, de Tom Angleberger; STAR WARS. Imperiul contraatacă. Un nou cavaler Jedi, de Adam Gidwitz; STAR WARS. O nouă speranţă. Prinţesa, ticălosul şi puştiul de la fermă, de Alexandra Braken; Biscuit, o pisicuță speriată, de Holly Webb; Pufi, pisicuța rătăcită în zăpadă, de Holly Webb. 


NEMIRA

Ultima renaștere bizantină, de Steve Runciman; E greu să fii zeu, de Arkadi și Boris Strugațki; Problema Puer Aeternus, de Marie-Louise von Franz.

POLIROM

Cameră cu vedere, de E.M. Forster; Scurtă istorie a samurailor, de Jonathan Clements; Război și pace (2 vol.), de Lev Tolstoi; Fuga de competiție. O perspectivă instituțională asupra societății românești, de Adrian Miroiu; Sărbătoarea Corturilor, de Ioan T. Morar; Libertate, de Bogdan Teodorescu.

PUBLICA

Concentrat. Cum să prosperi prin muncă profundă într-un mediu perturbator, de Cal Newport; Gândirea de tip cutie neagră. Cum ia naştere inovaţia din eşecuri, de Matthew Syed.

RAO

Jean Pangal, documente inedite (1932-1942), de Bogdan Bucur; Închideți ochii, luați-vă de mână, de Chris Bohjalian.


TREI

În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine, de Chris Simion; Cleopatra, de Katie Daynes; Iulius Cezar, de Rachel Firth; Max cel curajos, de Ed Vere; Pom Pom e campion, de Sophy Henn; Fred. Prietenul imaginar, de Eoin Colfer; Înțepenit, de Oliver Jeffers.

UNIVERS

Doamna Atatürk, de İpek Çalışlar; Ferma, de Tom Rob Smith.

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Idei despre cult, de Friedrich Benesch; Zâna Floriana și dințișorul care se mișcă, de Li Lefébure și Margot Senden; Iliada, de Rosemary Sutcliff și Alan Lee.

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” IAȘI

Româna în contrast. O cercetare tipologică, de Michael Metzeltin.

Articole literare

• Adevărul Peste 100 de poeţi din 23 de ţări vor veni la Festivalul Internaţional de Poezie de la Bucureşti; Romanul scriitoarei Ioana Pârvulescu, Viaţa începe vineri, tradus în limba franceză.

• Blogul fanului Science-Fiction – Prințul fractal, de Hannu Rajaniemi; Luna nebună, de Jim Butcher; Muntele familiei Gray, de John Grisham.

• Bookaholic La marginea livezii, de Tracy Chevalier; În mișcare. O viață, de Oliver Sacks; Inovatorii, de Walter Isaacson; Occidentalismul: Războiul împotriva Occidentului, de Ian Buruma și Avishai Margalit; Cărți pentru Paște – lecturi problematice, dincolo de dogme; Începuturile literaturii scrise de femei în România – misoginism și atitudini macho sau clișeele bărbaților; Pallady scriind. Un jurnal plin de entuziasm, admiraţie, dragoste, revoltă şi dezgust; Vacanţe filocalice, de Gabriel Pătraşcu – fragment.

• BookAlarm – De ce citesc adulții literatură pentru adolescenți?

• Bookblog – Mini – Interviu: Norman Manea; Memorii din închisoare, de Shahrnush Parsipur; Pasiune pură, de Lena Andersson; Prietena mea genială, de Elena Ferrante; Ziua furnicilor, de Bernard Werber; Parcul cioburilor, de Alina Bronsky; Elita, de Kiera Cass.

• Bookhub – Orbirea, de Elias Canetti; După plâns, de Cristian Fulaș; Sinele. Construirea creierului conştient, de Antonio Damasio; Cartea pernei. Confesiunile unei doamne de onoare de la curtea imperială japoneză, de Sei Shonagon; Amantul japonez, de Isabel Allende; În gaură, de Arthur Suciu; Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Alexievici; Cincizeci de nuanțe ale feminismului, ed. Lisa Appignanesi, Rachel Holmes și Susie Orbach.

• Bookish Style – Să baţi din palme cu o singură mână, de Richard Flanagan; Iluzoria vulpe a fericirii, de Doina Popescu.

• Camera mea – Sărăcuțul lui Dumnezeu și împăcarea mea cu Kazantzakis; Ce citim în luna povestirii scurte.

• Cărți și călătorii – Fals tratat de manipulare, de Ana Blandiana.

• Ce am mai citit – Întoarcerea focului, de Leonida Neamţu; Petru cel Mare. Viaţa şi lumea lui, de Robert K. Massie.

• Chestii livrești – Lupta mea II. Un bărbat îndrăgostit, de Karl Ove Knausgård. 

• Cititor fantasy – Știrile fantasy ale lunii aprilie; Furia Roșie, de Pierce Brown.

• Cititor SF  Despre finalul Războiului tronurilor și păstrarea status-qou-ului; Nominalizările la premiile Hugo 2016.

• Cititori feroce – Întreab-o pe Alice, Autor anonim; Vinovatul, de Lisa Ballantyne; Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry, de Rachel Joyce.

• Colț Firesc de Refugiu – Nenorocirea secolului, de Alain Besançon; Ziua 21 (Cei 100 #2), de Kass Morgan; Sfârșitul a fost aproape, de Bogdan Costin; Furia Roșie, de Pierce Brown.

• Constantin Piștea blog – Central Park, de Guillaume Musso; Lâna de aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română, de Mircea Anghelescu.

• Cooltura Mall – Radu Găvan: „Îmi doresc să devin unul dintre cei mai importanți autori români contemporani”.

• Dilema Veche – Şi eu am trăit în comunism, editor Ioana Pârvulescu; Preferinţe, preocupări & tabieturi de scriitori.

• Dromarland – Lento. Meduza, de Antoni Casas Ros; Dezonoare, de J.M. Coetzee; Funny Boy, de Shyam Sevadurai; Cum să citești un romancier, de John Freeman.

• Filme-Cărți – Articole din „Cuvântul” lui Nae Ionescu, de Mihail Sebastian; Căluțul din margaretă, de Andreea Călinescu; Frica. Scrisoare de la o necunoscută, de Stefan Zweig; Sex, shopping și un roman, de Alain de Botton; Iuda, de Amos Oz; Imperiul Otoman. Epoca clasică. 1300-1600, de Halil Inalcik; Valetul de Pică, de Joyce Carol Oates.

• Hyperliteratura – Concurs: Cel mai bun blog de carte din România #2016 (ediția I).

• La PunktIeșirea din religie, de Marcel Gauchet; Firida rușinii, de Ismail Kadare; Iuda, de Amos Oz; Povestiri rurale, de Mariko Nagai; Foe, de Jonathan Coetzee; Sărbătoarea Corturilor, de Ioan T. Morar; Cărțile insomniei, de Gabriela Glăvan; Mitul şi editorul, de Mircea Mihăieş; Peste 100 de poeţi la FIPB.

• Lecturile Emei – Câteva cărți de proză scurtă; Viața mea printre cărți (XI) // Aventuri prin lumea cărtăresciană.

• Libris Efemeride, de Irvin Yalom; Sfârșitul a fost aproape, de Bogdan Costin.

• Mediafax  INTERVIU Norman Manea: Cacofonia globalizată a prezentului şi scandalul, şansa de a fi băgat în seamă. 

• Observator cultural – Călătorii peste mări și țări, despre Pascal desenează corăbii, de Radu Niciporiuc; Cînd povestitorul este un „om al mărilor“, despre Pascal desenează corăbii, de Radu Niciporiuc; Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă, de Matei Vișniec; Despre feminism în Le Magazine Littéraire; Introspecţii în lumea românească. Lecturi în vremuri de austeritate.

• PressOne Şi eu am trăit în comunism, ed. Ioana Pârvulescu.

• Suplimentul de cultură  Villa Margareta, de Doina Jela; Interviu cu istoricul Stefan Lemny: „S-ar putea scrie o istorie a exilului românesc în variate direcții, cu mult inainte de perioada comunistă“; Jurnal, de Chuck Palahniuk.

• VICE – Capra cu trei iezi e dovada că ne otrăvim copiii cu spaimă și ură.

• Ziarul Metropolis – Radu Paraschivescu: Cei trei muschetari a fost refugiul meu literar ani întregi.

Presa străină

            – BBC CultureWhen Cervantes was captured by pirates; How Game of Thrones became a hit.

            – Book Riot: The Immortal Life Of Henrietta Lacks Coming to HBO.

            – Brain PickingsUrsula K. Le Guin on Power, Oppression, Freedom, and How Imaginative Storytelling Expands Our Scope of the Possible.

            – FlavorwireThis Is the Best Translated Book of 2016 — and It Beat Elena Ferrante; Elisabeth Moss to Star in Series Adaptation of a Certain Margaret Atwood Book About a Certain Handmaid.

            – Literary HubWhy does literature hate babies?; The 10 russian literary heroines you should know; What is the writer’s place in a violent world?; The perpetual solitude of the writer; Why literature needs psychology; The secret bookstores of Buenos Aires; The joys (and perils) of literary tourism.

            – The Guardian Books: Top 10 landmarks in gay and lesbian literature; The Course of Love review – philosophy overload; Don DeLillo: ‘I think of myself as the kid from the Bronx.

            – The New Times BooksJoshua Ferris Reviews Don DeLillo’s ‘Zero K’; Review: Julian Barnes’s ‘The Noise of Time,’ the Inner Shostakovich.

            – The New YorkerHarper Lee's Forgotten Journalism.

            – Times Literary SupplementDon DeLillo, drenched in last things.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter