• „…eu gândesc că frumos este ceea ce este iubit” - Sappho

Noutăți literare 22-28 mai 2017

Noutăți literare 22-28 mai 2017

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 22-28 mai 2017.

Noutăți editoriale

AQUILA

Prima mea enciclopedie. Animale domestice.

 

ART

Un proiect sângeros, de Graeme Macrae Burnet; Lenin Dada, de Dominique Noguez; Abatorul cinci, Kurt Vonnegut; Am să te iubesc așa cum ești tu, de Marius Tucă; Sindicatul polițiștilor idiș, de Michael Chabon; Assassin’s Creed. Frăția, de Oliver Bowden; Zorii Fundației, de Isaac Asimov; Rostogol păzește pepenii, de Lavinia Braniște; Stuart Little, de E.B. White; Regele Arthur I: Sabia din stâncă, de T.H. White; Harriet spionează, de Louise Fitzhugh; Eroii Olimpului #1. Eroul pierdut, de Rick Riordan; Lupul jucător de poker, de Irina Dobrescu; Ivan cel fără-de-seamăn, de Katherine Applegate; Gașca pofticioșilor, de David Arnold. 

 

CARTEA ROMÂNEASCĂ

Harap-Alb. Povești, de Ion Creangă; Lapte şi miere, de Rupi Kaur; Alexandru Lăpuşneanul. Fragmente istorice, de Costache Negruzzi; Amintiri din copilărie, de Ion Creangă; Dansând cu generalii, de Sergiu Viorel Urma; Negru pe alb. Scrisori, de Costache Negruzzi; Craii de Curtea-Veche, de Mateiu I. Caragiale; Arta paricidului la români, de Cornel Ungureanu; Viaţa la ţară, de Duiliu Zamfirescu. 

 

CARTIER

Misterioasa dispariție a lui Teo Neamțu, de Val Butnaru; Urme pe prag, de Alexei Marinat; Eu și lumea, de Alexei Marinat; Texte egoiste. Blogograme, de Gheorghe Erizanu.

 

CORINT

Felix, asta-i culmea!, de Răzvan „Franco” Nițoi; Niculae Filipescu. Însemnări (1914 - 1916), de Nicolae Polizu-Micșunești; Jurnal, vol.1. Începuturile unui exil îndelungat (1940-1954), de Ion Rațiu; Islamiștii europeni, de Robert S. Leiken; Originea lumii, de Rita Petro; Cele treisprezece motive, de Jay Asher; Tronul secret. Regina viselor (vol.1), de Peter F. Hamilton.

 

CRIME SCENE PRESS

Moarte în ținutul secuilor, de Caius Dobrescu.

 

CURTEA VECHE

Nopțile salamandrelor, de Márton Evelin; Teze și antiteze la Washington, de Vladimir Tismăneanu; Dracula. Repovestire după romanul lui Bram Stoker, de Tania Zamorsky.

 

EPICA

Flower, de Elizabeth Craft, Shea Olsen.

 

GAMA

Cea mai frumoasă carte despre viețuitoare; Challenger Deep, de Neal Schusterman; 7 zile, de Eve Ainsworth; Cum să trăieşti veşnic, de Sally Nicholls; O insulă numai a noastră, de Sally Nicholls; Montessori la tine acasă. 80 de jocuri pedagogice ușor de realizat.

 

HERALD

Misticii Islamului, de Reynold Nicholson.

 

HERG BENET

#confuz, de Alex Andronic.


HUMANITAS 

America la răscruce. Un dialog transatlantic, de Cristian Pătrăşconiu, Martin S. Martin; Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații, de Emilia Șercan; A citi, a reciti. Către o poetică a (re)lecturii, de Matei Călinescu; Conceptul modern de poezie. De la romantism la avangardă, de Matei Călinescu; Zodia Cancerului. Jurnal 2012–2015, de Radu Vancu; Noaptea, ca hoții, de Ramona Ursu; Infinitezimal. Cum a contribuit la făurirea lumii moderne o teorie matematică periculoasă, de Amir Alexander; Jurnal de idei, de Constantin Noica; Confesiunile unei călugărițe budiste, de Ani Chöying Drolma; Lumea explicată. Descoperirea științei moderne, de Steven Weinberg; Voi, cuvinte. 101 poeme antume și postume, de Ingeborg Bachmann; Vanessa și sora ei, de Priya Parmar; Iată-mă, de Jonathan Safran Foer.

 

INSTITUTUL EUROPEAN

I Trionfi. Triumfuri, de Francesco Petrarca; The Pillars of the Beat Generation. Ginsberg, Kerouac, Burroughs, de Raluca Rogoveanu.

 

LITERA

Marea evadare. Sănătatea, bogăția și originile inegalității, de Angus Deaton; Aripile destinului, de Danielle Steel; Cum să-ți îmblânzești ducele, de Juliana Gray. 

 

METEOR PRESS

Comploturile pentru asasinarea lui Hitler, de Roger Moorhouse; Călătorie magică în Oraşul Stelelor, de Mary Hoffman.


NEMIRA

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, de Iulian Tănase și Alexia Udriște; Supraviețuitorii, de Bear Grylls; Cele mai mici proze, de Doina Ioanid; Beatitudine (eseu politic), de Cosmina Moroșan; Transformarea, de Justin Cronin; Grădina cu rodii. Viziuni despre Arborele Vieții, de Israel Regardie; Noaptea eclipsei (Seria „Lumi la Răspântie”, partea a III-a), de Antoinette Wornik; Închisoarea OGPU, de Sven Hassel; Camarazi de front, de Sven Hassel.

 

NICULESCU

Ştiinţa lui „De ce”, de Jay Ingram; Întreabă-l pe astronaut! O galaxie de răspunsuri uimitoare despre zborul în spaţiu, de Tom Jones; Adevăr sau minciună. Fii sincer cu tine şi cu ceilalţi!, de Marc Pistorio; Ordinea viitoare a lumii, de Andrei Marga; Secretele somnului profund şi revigorant. Cum să adormi rapid şi să te trezeşti PLIN DE ENERGIE, de Dr. Nerina Ramlakhan; Gândeşte ca un inovator. 76 de inovatori şi gânditori şi ce pot ei să vă înveţe, de Paul Sloane; Lasă-ţi copilul cu mâinile murdare! Sănătate prin creşterea imunităţii, de Dr. B. Brett Finlay; Cele cinci efecte ale bunătăţii, de Dr. David R. Hamilton.

 

PARALELA 45

Opere VI. Zodia scafandrului, de Mircea Nedelciu; Opera poetică, de Bogdan Ghiu; Uite ce e, de Ioana Geacăr; Aripi sub asfalt, de Marius Ganea; Autoanaliză, de Lorena Enache; Cele mai frumoase fabule în benzi desenate, de Chris Duffy; Femeia cu colier de velur, de Alexadre Dumas; Povestea lui Peter Iepurilă, de Beatrix Potter; Biroul de investigații nr. 2. Operaţiunea Nor de Furtună, de Jørn Lier Horst; Hans Jørgen Sandnes; Biroul de investigații nr. 2. Operaţiunea Omul Negru, de de Jørn Lier Horst; Hans Jørgen Sandnes; Dieta Young. Miracolul pentru o sănătate perfectă, de Robert O. Young, Shelley Redford Young; Frumuseţe deplină. Cum să te transformi din interior, de Deepak Chopra, Kymberly Snyder; Codul greutăţii corporale. Secretul unui corp sănătos, de Jason Fung; Butonul LIKE. Cum să îi câștigi pe ceilalți, de Marvin Karlins; Jack Schafer; Creierul se transformă. Experienţele neuroplasticităţii, de Norman Doidge.

 

PUBLICA 

Dezordonat. Puterea dezordinii de a ne transforma viața, de Tim Hatford; Coaching zi de zi. Spune mai puțin, întreabă mai mult și schimbă pentru totdeauna felul în care conduci, de Michael Bungay Stanier; Zece materiale minune și poveștile lor incredibile, de Mark Miodownik.

 

RAO

Istoria lumii. 7650 date istorice importante, ed. Larousse; Coroana de săbii, de Robert Jordan; Spune-mi când s-a întâmplat?, ed. Larousse; Spune-mi știință și invenții, ed. Larousse.

 

TREI

Povestea fetiței pierdute (Tetralogia Napolitană, vol. 4), de Elena Ferrante; Copiii spun… emoțiile sunt bune, de Virgul Ianțu.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Vino cu noi prin pădure! Animalele și plantele de-a lungul anului, de Susanne Riha; Ursulețul Bobby, de Charles Ghigna; Iepurica Drăgălașă, de Charles Ghigna; Tafiti și comoara stră-stră-stră-stră-stră-străbunicului, de Julia Boehme; Micul Păianjen Firicel. Vacanța la fermă, de Diana Amft; Discuții cu profesorii, de Rudolf Steiner; Influența nutriției asupra vieții omului, de Rudolf Steiner.

 

VELLANT

Eroul din mansardă, de Álvaro Pombo; Laura și Julio, de Juan José Millás; Pornographia, de Jean-Baptiste Del Amo.

 

VREMEA 

Basarabia decapitată, de Valentina Sturza; Gheorghe Simotta între noblețe și arhitectură, de Cornel Samara; Amintiri din Cotroceni ale unui fiu de „burghezo-moșier”, de Sorin M. Rădulescu; Bijuteriile Josephinei Dengel, de Tatiana Mărgescu; Nuda Veritas, de Nicolae Stroescu-Șovarna; Cum să nu faci un partid politic, de Ioana Constantin.

 

Articole literare

• Bookaholic – Autori în casă, autori acasă – #9: Adi-George Secară; „Mă sperie obiectificarea frumuseții“ – interviu cu Neil LaBute; Creşterea şi decăderea marilor puteri, de Tom Rachman – fragment; Pericolul pe care îl reprezintă Amazon pentru librăriile independente este unul real; Muzeografia, o altă artă de familie; Cele mai mici proze, de Doina Ioanid, și Beatitudine (eseu politic), de Cosmina Moroșan – fragmente.

• Bookblog Despre dreptate, milă și iubire ca opțiuni în fața Răului: Evgheni Vodolazkin în dialog cu Horia-Roman Patapievici; O inimă inteligentă, de Alain Finkielkraut; Câinii, de Allan Stratton; Jocul lui Westing, de Ellen Rasking.

• Bookhub  Ochi de lup, de Daniel Pennac; Fata din tren, de Paula Hawkins; „M-am gândit că dacă muzica enesciană de inspirație națională ar fi cusută, atunci cu siguranță ar fi o ie” (Cristina Andone în dialog cu Nona Rapotan); Mâţa Vinerii, de Doina Ruşti; Supraveghetorul și alte povestiri, de Șerban Tomșa; Fragment din romanul Diavoli fragili, de Radu Găvan; Diavoli fragili, de Radu Găvan; Visul unei Teorii Finale. În căutarea legilor ultime ale naturii, de Steven Weinberg.

• BookReport –  Prizonieră în pânza de păianjen. Millennium 4, de David Lagercrantz; Marțianul, de Andy Weir; Gheorghe, un om special, de Dan Doboș; Frumosul asasin, de V.T. Morogan; Luna nouă, de Ian McDonald; Zodiac, de Anamaria Ionescu; Sub steaua infraroşie, de Alexandru Lamba.

• Cititori feroce – În spatele blocului, de Mara Wagner; Wonderland. Cum a creat jocul lumea modernă, de Steven Johnson; Hanul lui Manuc, de Simona Antonescu; Băiatul care voia să-și construiască lumea, de Keith Stuart; Așteptându-l pe Bojangles, de Olivier Bourdeaut.

• Colț Firesc de Refugiu – Valetul de pică, de Joyce Carol Oates; Interviu Firesc cu Adrian Mihălțianu.

• Constantin Piștea blog – Losing My Religion, de Anna Erelle; Fragment din romanul Diavoli fragili, de Radu Găvan; Pete Motanul. Ador tenişii albi, de Eric Litwin şi James Dean.

• Dilema Veche – Scriitorii faţă cu istoria; Cum să fii dilematic în lumea Ultimilor martori (II); Cele mai aşteptate cărţi la Bookfest 2017.

• DLite. Blog de literatură german-românAndrei DÓSA în dialog cu Bogdan Coșa.

• Dromarland – O ciudățenie a minții mele, de Orhan Pamuk; Fata cu fragi, de Lisa Strømme.

• Filme-Cărți  Sexualitate şi societate, de Andrei Oișteanu.

• Hyperliteratura – Ferestrele zidite, de Alexandru Dona; Înalt este numele tău, de Ioana Bradea.

• La Punkt DEX-ul şi sexul, de Radu Pavel Gheo; Impresii de la Bookfest 2017.

• Lecturile Emei – Casa Heap, de Edward Carey; Inocenții, de Ioana Pârvulescu.

• Literomania – În urmă nu mai e nimic, de Cosmin Perța; Voi, cuvinte, de Ingeborg Bachmann (fragment); Ioan Petru Culianu. Ipostazele unui eretic, de Raul Popescu (fragment); „Paștele mamii voastre!” – Cum traduci asta sau despre cum pierderile pe drum sunt regăsiri...

• Libris blog Plânsul lui Nietzsche, de Irvin D. Yalom.

• Observator cultural – Recenzie Hanul lui Manuc, de Simona Antonescu, recenzie Alina Purcaru, recenzie Bianca Burța-Cernat; „Fenomenul” Ferrante (III). Inventarea femeii. Body politic; Neutrul, de Roland Barthes; Ulysses, 732. Romanul romanului, de Mircea Mihăieș; Avanpremieră la Bookfest 2017; Adio, Margot, de Diana Adamek (fragment în avanpremieră).

• Pălărisme Vraja dorințelor (Tărâmul Poveştilor #1), de Chris Colfer.

• PressOne  Cel care cheamă câinii, de Lucian Dan Teodorovici.

• Scena 9 – Ce cărți să-ți iei de la Bookfest 2017.

• Serial Readers blog Împreună creștem cititori: Citiți împreună, pe rând!

• Suplimentul de cultură – Viața dincolo de graniță, de Dorit Rabinyan; Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu (fragment).

Presa străină

            – Book Riot100 Must-Read Books by International Romance Authors.

            – Brain PickingsThree Worlds: Composer Max Richter Brings Virginia Woolf’s Most Beloved Writing to Sonic Life; Billy Collins’s Advice to Writers; Neuroscientist Christof Koch How the „Qualia” of Our Experience Illuminate the Central Mystery of Consciousness.

            – Literary HubThe Wisdom of Sendak: Children Are Wild, Honest, Immoral Beings; The Literary World Says Goodbye To Denis Johnson; Reading Susan Sontag in Paris; Words Can Erase and Distort: An Interview with Madeleine Thien.

            – The Guardian BooksThirty years of Hay: Christopher Hitchens, Margaret Atwood, Hilary Mantel – in conversation; ‘Fiction takes its time’: Arundhati Roy on why it took 20 years to write her second novel; Top 10 unlikely romantic heroes in fiction.

            – The New York Times BooksDenis Johnson, Who Wrote of the Failed and the Desperate, Dies at 67; Elena Ferrante on ‘My Brilliant Friend’ Moving to the Screen.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Poveștile TREI prind viață în 2019

Se conturează un an fabulos pentru cititorii Grupului Editorial TREI, cu multe întâlniri cu autorii preferați, cu bestselleruri ecranizate și cluburi de lectură pentru copii și tineri.

Noutăți literare 19-25 iunie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 19-25 iunie 2017.

Noutățile Grupului Editorial Art la Gaudeamus 2015

Noutățile Grupului Editorial ART (Art, YoungArt, Paladin și Arthur) la Gaudeamus 2015.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu