• „A fi liber înseamnă a gândi totul cu mintea ta” - Petre Ţuţea

Italia, țară invitată la Bookfest 2023

Italia, țară invitată la Bookfest 2023

Italia este țara invitată de onoare a celei de-a XVI-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest ce va avea loc între 24-28 mai 2023, iar în această dimineață, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, a avut loc o conferință de presă în care au fost prezentate programul evenimentelor pregătite, precum și lista invitaților italieni (deopotrivă autori și edituri de prestigiu).

Tema aleasă pentru această ediție poartă denumirea „Anima Latina” („Spirit latin”) și este inspirată de dorința de a evidenția legăturile importante dintre cele două țări (de ordin istoric, lingvistic, cultural, social). Atât la standul Italiei din cadrul Bookfest, cât și la Scena Arena, vor avea loc evenimente menite să celebreze literatura și cultura italiană în toate cele cinci zile ale târgului. De asemenea, participarea Italiei la târg stă și sub semnul centenarului Italo Calvino (100 de ani de la naștere). 

Cititorii pot participa, astfel, la întâlniri cu autori italieni contemporani sau cu reprezentanți ai editurilor din Italia. De asemenea, tot la conferința de azi dimineață domnul Grigore Arsene (președintele AER) a declarat că până la Bookfest va fi gata un studiu asupra consumului de carte din România, studiu în care vom afla atât care este situația acestei industrii la noi în țară, cât și ce ar trebui să fie făcut pentru ca aceasta să fie îmbunătățită. Eu una abia aștept să-l văd. 

Voi reveni cu detalii în privința evenimentelor dedicate Italiei la târg ca să vă puteți face programul de vizitare din timp. Până atunci, vă las mai jos comunicatul de presă aferent evenimentului de azi, cu detalii legate de autorii și editurile invitate, alături de câteva date statistice referitoare la piața editorială italiană: 


Italia este țara invitată de onoare la cea de-a XVI-a ediție a Bookfest Bucureşti, programată în perioada 24-28 mai 2023. Astăzi, la librăria Humanitas Cișmigiu, a avut loc conferința de presă de prezentare a programului italian la prestigiosul târg de carte în prezența Ambasadorului Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, directoarei Biroului de la București al ICE-Agenția pentru promovarea în străinătate și internaționalizarea companiilor italiene în străinătate, Micaela Soldini, directoarei Institutului Italian de Cultură din București, Laura Napolitano și președintelui Asociației Editorilor din România, Grigore Arsene. Întâlnirea a fost moderată de doamna Cristina Gogianu, cercetătoare la Universitatea din București.

Doisprezece autoare și autori italieni vor lua parte la evenimente și dezbateri pe durata salonului de carte: Pietrangelo Buttafuoco, Vichi De Marchi, Helena Janeczek, Nicola Lagioia, Federica Manzon, Melania Mazzucco, Piergiorgio Odifreddi, Vanni Santoni, Andreea Simionel, Stenio Solinas, Matteo Strukul, Marcello Veneziani. Multă proză, dar și publicaţii pentru copii și eseistică. Aproape jumătate dintre oaspeții italieni sunt deja prezenți pe piața locală cu lucrări traduse în limba română.

Titlul programului cultural pentru participarea Italiei ca invitat de onoare la Bookfest București este inspirat din legătura - lingvistică, istorică, culturală - dintre țările noastre: Anima Latina. Un titlu care se referă la sufletul împărtășit al Italiei și României, precum și la importanța limbii ca suflet esențial al scrisului. Se va vorbi despre limbajul istoriei cu Veneziani, Solinas și Strukul, despre limbajul numerelor cu Odifreddi, despre limbaj ca construcție a identității și despre multilingvism cu Janeczek, Simionel și Manzon, despre limbile și literaturile prezentului cu Lagioia, despre limbajul artei și al vieții cu Mazzucco, despre limbajul copilăriei cu Vichi De Marchi, despre limbajul spiritualității și despre limbajul scriitorilor cu Vanni Santoni, despre limbajul mediteranean cu Buttafuoco.

Centenarului Italo Calvino i s-a dedicat expoziția „Excelențe italiene. Figuri pentru Italo Calvino”, curatoriată de Accademia Drosselmeier/Cooperativa Giannino Stoppani - promovată de Regiunea Emilia-Romagna prin Bologna Children’s Book Fair și sprijinită de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, care va fi găzduit în afara Pavilionului Italiei. Reuneşte 31 de ilustrații ale unor artiști consacrați care au dat propria lor interpretare textelor lui Calvino.

În final, salonul va găzdui prezentarea traducerii în limba română a cărții L'altra metà dell'Europa prof. Francesco Guida, profesor emerit de istorie est-europeană la Universitatea RomaTre.

Opt edituri italiene - Mondadori Libri, Editrice Il Castoro, Edra, Reggio Children, Hoepli, Keller Editore, White Star, Edizioni Centro Studi Erickson - vor expune o gamă largă de lucrări în Pavilionul Italian la Bookfest, de la proză la eseuri și literatură pentru copii, istorie și nu numai, și vor oferi o panoramă largă și actualizată a producției editoriale italiene, o imagine emoționantă a valorii activităţii editoriale italiene contemporane, îmbogățită de dialogul profund și de durată cu cultura românească.

Ambasadorul Alfredo Durante Mangoni s-a declarat „entuziast că Asociația Editorilor din România a ales Italia pentru ediția din 2023 a Bookfest. Această întâlnire dă un nou impuls relațiilor bilaterale, care sunt deja solide în toate sectoarele. În zilele salonului de carte, publicul român pasionat de limba și cultura noastră va putea aprecia evenimentele programate și va putea vizita pavilionul Italiei, respirând puțin din creativitatea și capacitatea de a inova, din bogăția culturală și artistică ce  caracterizează „italienii” și „italianitatea”.

Directoarea Institutului Italian de Cultură Laura Napolitano a subliniat că „programul pe care îl prezentăm la Bookfest este bogat și variat și ne permite să subliniem legătura culturală și lingvistică dintre țările noastre, sporind multitudinea limbajelor posibile. Anima Latina prin excelență este cel al Siciliei lui Buttafuoco, dar se va vorbi de multe limbi diferite, de la limbajul cifrelor la cel al istoriei, de la cel al artei la multilingvism, de la limbajul copiilor la cel al contemporanului”.

Micaela Soldini, Directoarea Biroului de la București al Agenției-ICE a menţionat că „potrivit Raportului privind dinamica editurilor editat de AIE, Asociația Editorilor Italieni, activitatea editorială italiană post-pandemie nu doar că a susținut valul de șoc, dar a marcat o creștere puternică în toate sectoarele în 2021, cu vânzări totale de 3,429 miliarde de euro (+10,7%). Astfel, se confirmă ca fiind prima industrie culturală din Italia, a patra industrie editorială europeană, după Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Franța. Datele includ, pe lângă piața comercială (cărți tipărite de ficțiune și non-ficțiune vândute în librăriile fizice și online și în distribuție pe scară largă), sectorul educațional, sectorul profesional (cărți, e-book, baze de date și servicii de internet), exportul de cărți. În primele 9 luni ale anului 2022 în Italia - la capitolul eseuri și romane, prin librării fizice și online și în distribuția pe scară largă - s-au vândut cărți în valoare de 1,022 miliarde, în scădere cu 1,9% față de 2021, dar în orice caz în creștere cu 14,4% comparativ cu 2019”.

Poate chiar mai dificil de organizat decât ediția post-pandemică de anul trecut, Bookfest 2023 are șansa unui Invitat de Onoare – Italia - care ocupă un loc principal în ierarhia piețelor de carte europene, sprijinul dat de autoritățile publice culturii scrise italiene fiind un foarte bun exemplu și pentru noi. Îmi doresc ca publicul să accepte într-un număr cât mai mare invitația noastră și să ne bucurăm împreună de cele mai bune cărți ale anului literar 2023”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, organizatoarea evenimentului.

Participarea Italiei ca Invitat de onoare la Bookfest este posibilă datorită sprijinului Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale cu Ambasada Italiei la București și Institutul Italian de Cultură din București, Ministerului Culturii, al ICE-Agenția pentru promovarea în străinătate și internaționalizarea companiilor italiene în străinătate, al Centrului de carte şi lectură care promovează programul cultural şi colaborării din partea AIE - Associazione Italiana Editori, prin intermediul agenţiei Ex Libris.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Polirom și Cartea Românească la Bookfest 2015

La Bookfest 2015, Editurile Polirom şi Cartea Românească vor participa cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere (20-50%). La standul celor două edituri vizitatorii târgului vor putea găsi cele mai recente apariţii (circa 400 de titluri noi de la ediţia anterioară a târgului), pachete promoţionale, dar şi 150 de titluri-surpriză cu reducere de 50%.

„Răbdarea păianjenului”, de Andrea Camilleri (fragmente)

Andrea Camilleri surprinde din nou și se reinventează pe sine într-un roman trepidant. „Răbdarea păianjenului” nu are pare parte nici de „delict“, nici de sânge împroșcat peste tot.

Editura Herald la Bookfest 2018

Între 30 mai și 3 iunie 2018, Editura Herald aduce în atenţia publicului cititor o serie de noutăţi editoriale ce acoperă o gamă largă de domenii şi interese.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu