• „Oamenii vor să afle răspunsuri pe căi cât mai comode, dar nu există drumuri pentru regi, cunoașterea trebuie plătită” - Solomon Marcus

Editura Litera lansează colecția „Clasici moderni”, împreună cu ziarul Libertatea

Editura Litera lansează colecția „Clasici moderni”, împreună cu ziarul Libertatea

Joi, 27 noiembrie, Editura Litera lansează colecția Clasici moderni, împreună cu ziarul Libertatea. Primele patru volume ale colecției, Prea multă fericire de Alice Munro, Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov, Portretul lui Dorian Grey de Oscar Wilde și Olive Kitteridge de Elizabeth Strout, vor apărea săptămânal la toate chioșcurile de ziare, la prețul de 11,99 lei.

Colecția Clasici moderni adună laolaltă scriitori moderni ale căror opere au devenit deja repere clasice, dar și autori contemporani a căror valoare literară le prefigurează statutul de „clasici“. Cele mai importante, mai provocatoare, mai emoționante, mai revoluționare opere din ultimii 125 de ani – cărți care vor continua să fie citite de la o generație la alta.

Prea multă fericire de Alice Munro (trad. rom. Ioana Opaiț), câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2013, este prima carte din colecție. Cu o voce narativă unică, Alice Munro se strecoară în labirintul întunecos al sufletului uman, dezvăluind secrete şi încordări interioare indescifrabile din exterior. Eroii celor zece povestiri îndură pierderi, şocuri, dezamăgiri, revelaţii neplăcute despre propriul caracter şi totuşi merg mai departe, pentru că acesta este sensul vieţii. Undeva, prin întunericul în care înaintează, ei simt strălucirea intensă a fericirii, fie că este vorba despre fericirea trecută, despre cea care ar fi putut fi sau despre cea care îi aşteaptă.

 

Despre capodopera lui Mihail Bulgakov, Maestrul și Margareta (trad. rom. Natalia Radovici), a doua carte din colecție, Serghei Ermolinski afirma: „Diabolică păpuşă rusească, cu numeroase faţete care se îmbină perfect, Maestrul şi Margareta nu încetează să-i sfideze şi să-i încânte pe critici. […] Scoateţi primul capac al păpuşii şi vă veţi trezi cu 2 000 de ani în urmă, din Moscova la Ierusalim.“

 

Portretul lui Dorian Grey de Oscar Wilde (trad. rom. Dumitru Mazilu) este cea de-a treia carte din colecție. „Firește, o mare operă de artă răspunde multor întrebări, dar ridică în mod inevitabil tot atât de multe. De aceea [Portretul lui Dorian Gray] rămâne o operă clasică, o carte la care se întoarce fiecare generaţie.“ (Washington Post)

 

Olive Kitteridge de Elizabeth Strout (trad rom. Ioana Opaiț) este o carte despre pierdere, despre neputinţa de a stabili sau a reînnoda legăturile sufleteşti cu cei apropiaţi, dar şi despre speranţă şi reînnoire. Ceea ce înseninează existenţa dureros de confuză, uneori lipsită de sens a personajelor sunt clipele fugare în care aceştia înţeleg că viaţa vibrează totuşi de frumuseţe şi că merită a fi trăită. Cartea a obţinut Premiul Pulitzer pentru ficţiune în 2009. 

 

Următoarele cărți din colecție sunt: Portretul artistului la tinerețe, de James Joyce, și America, de Franz Kafka. 

Portretul artistului la tinerețe, de James Joyce, traducere: Frida Papadache

„Am terminat acum de citit superbul sfârşit al romanului Portret al artistului la tinereţe şi dacă aş încerca să-ţi spun cât este de frumos, aş izbucni într-o hiperbolă stupidă. [...] Cred că e o carte care va dura la fel cele scrise de Flaubert şi Stendhal.” (Ezra Pound)
„Joyce abandonează credința, dar nu și obsesia religioasă. Prezența trecutului său catolic iese la suprafață în toate lucrările sale, sub forma unei mitologii personale și cu o furie blasfematoare care trădează, în felul lor, permanența afectivă.” (Umberto Eco)
Portret al artistului... este, de fapt, gestaţia unui suflet.” (Richard Ellmann)
„Admirabil... Joyce a scris într-o limbă creată de el... a adus englezei o muzică nouă.” (Jorge Luis Borges)

 

 America, de Franz Kafka, traducere: Erika Voiculescu

„Kafka se pricepe să dezvăluie pretutindeni lumina tăinuită. Ai impresia că descoperi o mare însorită, cu valuri ce sunt țâșniri de lumină și în fața căreia trebuie să închizi, orbit, ochii, pentru a te adăposti la umbră.” (Max Brod) 
„Kafka este cel mai mare scriitor german al timpului nostru. Poeți precum Rilke, romancieri precum Mann, fie nu-i ajung nici la degetul mic, fie sunt prea impecabili în comparațiecu el.” (Vladimir Nabokov )
„Poate cel mai interesant scriitor al generației sale... Un geniu straniu și deconcertant.” (Edwin Muir)
 „Cu cât opera e mai desăvârșită, cu atât mai puțin ne trimite ea spre autorul ei. [...] Franz Kafka este scriitorul care ;i-a consumat experiența de viață în asemenea măsură, încât referirea la biografie devine superfluă.” (Martin Walser)Articole asemănătoare

Nebun după tine, despre „Fata dispărută”, de Gillian Flynn

„Fata dispărută” este o poveste cu eroi și eroine, despre fericirea obligatorie și iubirea necondiționată, despre dorința de a fi excepțional și teama de a fi mediocru, despre iubiri toxice și puritanism american, un roman scris pe două voci, pe două planuri narative distincte și care reușesc, ambele, să convingă și să fie veridice.

„A fost odată un râu”, de Diane Setterfield (fragment în avanpremieră)

Plin de suspans, romantic, îmbibat de atmosfera de secol XIX, „A fost odată un râu”, de Diane Setterfield, combină superstiția cu descoperirea științifică, magia și legendele cu povești de iubire și ură, purtându-și cititorii în cel mai misterios loc de pe malurile Tamisei.

Editura Litera oferă 2000 de cărți companiilor, în cadrul campaniei „O, brad din cărți!”

Editura Litera relansează campania „O, brad din cărți!”, dedicată companiilor din București. Colegii de serviciu vor construi împreună bradul de Crăciun de la birou, iar la anul îl vor... citi.

4 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


 1. Glad 03-01-2015 07:28

  Olive Kitteridge de Elisabeth Strout este absolut incintatoare si extrem de bine scrisa. De mult nu am mai citit o carte atit de bine elaborata si scrisa cu atita pricepere. Multumesc Laura pentru prezentul articol ce mi-a deschis calea spre Elisabeth, dar mai ales in primul rand, multumesc pentru articolele din care rezida o atit de mare iubire de carti si pe care nu te sfiesti s-o impartasesti atit de darnic cu noi, ceilalti.Citesc de fiecare data articolele tale de indata ce aflu de ele si nu odata s-a intimplat ca pe baza articolelor tale sa-mi coonstruiesc wishlisturi pe elefant.Multumesc si cele bune sa se adune.

  Raspunde
 2. Laura Câlțea 03-01-2015 11:12

  Mi-am luat și eu cartea, dar nu am apucat s-o citesc; am văzut că e și o miniserie pe HBO. Mersi de recomandare, acum că mi-ai spus cât de mult ți-a plăcut, m-ai făcut și mai curioasă ;)) Îți mulțumesc pentru apreciere și pentru gândurile bune! Sper să-ți fie de folos recomandările pe care le găsești pe blog. Îți doresc un an nou minunat și cu mult timp de lectură, ca să poți citi toate cărțile frumoase pe care ți le-ai pus în wishlist-uri :)

 3. Vlad 10-12-2014 10:14

  Sunt ateu, dar jur ca mi-am facut cruce dupa ce am citit(de vreo 3 ori, sa fiu sigur ca am inteles bine) ca Libertatea vinde, mai nou, literatura. Ma duc la chioscul de ziare chiar acum :)

  Raspunde
 4. Laura Câlțea 10-12-2014 11:32

  Ohoo... și ce mai vinde :) Miercurea apare o carte Nemira (acum sunt la seria Stephen King, după Raymond Chandler și Andrea Camilleri) și joia apare o carte Litera :) Vezi ce dăunătoare sunt prejudecățile? :)