Cele mai frumoase romane englezești: Curs la Fundația Calea Victoriei
Fundația Calea Victoriei vă invită la un curs dedicat uneia dintre cele mai bogate literaturi europene, literatura engleză. „Cele mai frumoase romane englezești” se va desfășura începând de luni, 23 ianuarie, de la ora 19:00, timp de 6 săptămâni consecutive.
Literatura engleză ne încântă cu naraţiuni în mod egal instructive şi plăcute. Marile nume ale literaturii engleze răspund imperativului de a fi de folos (ca educatori culturali), fiind, în acelaşi timp, agreabili (în calitate de esteţi discreţi).
Romanul se reclamă de la secolul al XVIII-lea, epoca lui Defoe şi Fielding sau prima vârstă de aur a romanului englez. Publicul cititor iubind pagini cu totul fermecătoare, de la Robinson Crusoe şi Tom Jones la Tristram Shandy.
Epoca lui Dickens, George Eliot şi Hardy, a doua vârstă de aur a romanului englez, legitimează definitiv acest gen ca scriitură pentru un public cât mai larg şi mai variat. Secolul al XIX-lea, timp al domniei victoriene, este cel al afirmării internaţionale masive a spiritului englez: Imperiul Britanic se întindea de jur împrejurul globului, urmând o linie simbolică unde nu apunea niciodată soarele.
Temele celor 6 întâlniri (cu suport vizual):
1. Romanul ca naraţiune modernă, gen pentru şi despre „Mr. And Mrs. Average”.
2. Prima vârstă de aur a romanului englez: secolul al XVIII-lea, timp al „sferei publice”, al lecturii individuale şi al deliciului confortabil.
3. Daniel Defoe şi romanul de aventuri „utile şi plăcute”; Henry Fielding, afirmarea romanului cu „acte în regulă”, manifestul romanesc al modernităţii clasice engleze.
4. A doua vârstă de aur a romanului englez: romanul victorian şi „comedia umană” a epocii industriale – Dickens şi ethosul burghez.
5. Romanul victorian chestionat de „tragedia umană”. Hardy şi mitologia păgână metabolizată de cultura consumismului în afirmare.
6. În secolul XX romanul devine psihologic marcat de existența tracasantă a marelui oraș. Tehnicile folosite sunt fluxul de conștiință, flashback-ul, monologul interior – așa cum ni le livrează Virginia Woolf sau James Joyce.
Lector: Mihaela Irimia
Data începere: 23 ianuarie 2017; Ora curs: 19:00
Număr ateliere: 6; Frecvența: săptămânal, luni
Vârsta Minimă: 16 ani
Cost: 220 ron (total 6 întâlniri); Cost redus (studenți, pensionari): 200 ron (total 6 întâlniri)
Loc desfășurare: Fundația Calea Victoriei - Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1
Înscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Articole asemănătoare
Concurs: câștigă un curs la Fundația Calea Victoriei în iulie 2022 [încheiat]
Împreună cu cei de la Fundația Calea Victoriei am organizat săptămâna asta un concurs al cărui premiu este un curs sau un atelier la alegere din oferta Fundației în luna iulie 2022.
BucharEst STudent BEST Letters Colloquia: Colocviile naționale studențești ale Facultății de Litere, Universitatea din București (ediția a IV-a, 5-6 mai 2017)
Facultatea de Litere a Universității din București organizează în zilele de 5 și 6 mai 2017 cea de-a IV-a ediție a colocviilor naționale studențești, din seria BucharEst Student BEST Letters Colloquia
REVISTA LITERARĂ RADIO, un adevărat brand Radio România Cultural, împlineşte jumătate de secol
Radio România Cultural aniversează 50 de ani de difuzare a emisiunii Revista Literară Radio. Emisiune literară fanion a radioului public, Revista Literară Radio a fost inițiată de scriitorul Vasile Voiculescu în 1929.