Organizatorii FILIT suspendă ediția din 2015 a festivalului în semn de protest

Organizatorii FILIT suspendă ediția din 2015 a festivalului în semn de protest

Organizatorii Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) anunță suspendarea, în semn de protest, a celei de-a treia ediții a manifestării, care ar fi urmat să aibă loc în perioada 30 septembrie-4 octombrie 2015.

Într-un comunicat de presă, organizatorii FILIT au transmis:

„Motivele pentru care am fost nevoiți să ajungem la această decizie sunt, pe scurt, următoarele:

1. Încercările repetate de a confisca politic festivalul, care s-au intensificat inacceptabil în ultima perioadă; considerăm că ingerința politicului în cultură, în sensul instrumentalizării acesteia, obligă la reacții radicale precum cea de față;

2. Continua denigrare și tentativele insistente de decredibilizare a membrilor echipei organizatoare, a colaboratorilor și, în unele cazuri, chiar a invitaților, ajunse, în ultima săptămână, la nivelul unei campanii sistematice de defăimare. Suntem o echipă matură, responsabilă, care a creat un concept de succes internațional și a gestionat profesionist două ediții, şi tocmai aceste aspecte ne obligă la a sancţiona public, printr-un gest ferm, asemenea practici;

3. Permanenta hărțuire instituțională care a îngreunat în mod semnificativ derularea proiectului, încă de la prima ediție;

4. Atmosfera tensionată de dispute politice locale, imprevizibilitatea instituțională, birocratizarea excesivă și legislația rigidă, care nu sunt deloc propice dezvoltării de proiecte solide, profesioniste, pe termen lung.

Ne exprimăm regretul în faţa celor peste o sută de invitați care au confirmat deja prezența la ediția a treia, în fața partenerilor noștri instituționali (ambasade, institute culturale, edituri, agenți literari, festivaluri internaționale) şi, nu în ultimul rând, în faţa publiculului festivalului, care, prin prezenţa extrem de numeroasă la precedentele două ediţii, a arătat că Iaşiul merită din plin, din acest punct de vedere, să fie gazda unor asemenea evenimente. 

Regretăm faptul că acestui public nu i se mai oferă prilejul, din motivele expuse deja, de a întâlni şi anul acesta nume importante ale literaturii mondiale, precum György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Șișkin – pentru a-i aminti doar pe câţiva dintre scriitorii străini care şi-au dat deja acceptul de participare la ediţia a treia a FILIT. De asemenea, suntem nevoiţi să întrerupem discuţiile, deja avansate, cu alţi scriitori recunoscuţi la nivel mondial, printre care și Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

Echipa FILIT a arătat că se poate construi un proiect de relevanță europeană la Iași, dar nu este dispusă să facă asta oricum. Demnitatea umană, profesionalismul, libertatea de expresie și, în acest context, independența politică sunt valori pe care le considerăm extrem de importante şi la care, evident, nu putem accepta să renunţăm.

Considerăm însă că suspendarea ediţiei a treia a FILIT, o decizie deloc confortabilă, rămâne unul dintre puținele moduri prin care putem protesta în mod credibil împotriva minciunii și manipulării grosolane. Ne dorim totodată ca în acest fel să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că amestecul politicianismului în cultură, la orice nivel, are efect distructiv.

Primele două ediții ale FILIT au avut parte de un succes răsunător. Dimensiunea cu adevărat internațională a festivalului, profesionalismul organizării evenimentelor, invitații de primă mână, interesul extraordinar al unui public tânăr pentru literatură au fost doar câteva dintre aspectele apreciate de invitații și participanții la FILIT, aspecte remarcate și de către presa internațională. Cotidianul spaniol El País a declarat că FILIT «este deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est», iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat că «un eveniment literar de asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România». De asemenea, recunoașterea anvergurii internaționale a evenimentului a venit și din partea Comisiei Europene, ediția din 2014 a festivalului desfășurându-se sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

La cele două ediții organizate până acum, FILIT s-a bucurat de prezența unor nume mari ale literaturii precum Herta Müller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), François Weyergans (Franța, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (România), Mircea Cărtărescu (România) etc. Calitatea manifestărilor din cadrul FILIT a atras, până acum, peste 60.000 de participanți, mai ales tineri.”

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter