Caută în blog

Cărți interesante septembrie 2023

Cărți interesante septembrie 2023

Scriitorul norvegian Jon Fosse este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2023, „pentru piesele sale de teatru inovatoare și proza care dă glas lucrurilor nespuse.” 

 

Cărți interesante septembrie 2023

FICȚIUNE


Ficțiune literară

În căutarea timpului pierdut. Prizoniera (Volumul V), de Marcel Proust: „În căutarea timpului pierdut este o operă atât de meditativă, încât transcende toate canoanele occidentale de judecată.” (Harold Bloom) (Ed. Cartier; trad. Cristian Fulaș)

• Impostorul, de Zadie Smith: „Extrem de apreciată de criticii literari și de cititorii din întreaga lume, Zadie Smith realizează o operă caleidoscopică pe fundalul procesului care a divizat Anglia victoriană.” (Ed. Litera; trad. Adriana Bădescu)

• Până când m-a cunoscut, de Julian Barnes: „Până când m-a cunoscut de Julian Barnes este o poveste captivantă și complexă despre iubire, posesivitate și obsesie, scrisă remarcabil și cu o perspectivă profundă asupra relațiilor umane.” (Ed. Nemira; trad. Radu Paraschivescu)

Dicționarul cuvintelor pierdute, de Pip Williams: „...o carte emoționantă despre puterea cuvintelor, egalitatea de gen și lupta pentru recunoaștere și dreptate în societate.” (Ed. Nemira; trad. Silvia Năstasie)

Junky, de William S. Burroughs: „Scris la îndemnul lui Allen Ginsberg, în America anilor de după război, când până și a vorbi despre droguri era o infracțiune, romanul de debut al lui William S. Burroughs, considerat «calea de acces» spre infernul din Prânzul dezgolit, este o mărturie de o răceală aproape clinică despre ravagiile dependenței de stupefiante.” (Ed. Pandora M; trad. Sorin Gherguț)

• Demonul lui Maxwell, de Steven Hall: „Thomas Quinn, un scriitor de treizeci de ani fără succes, e bântuit nu doar de relaţia distrusă cu celebrul său tată, acum mort, ci şi – aproape la propriu – de enigmaticul şi genialul Andrew Black, fost protejat al tatălui său.” (Ed. Polirom; trad. Ariadna Ponta)

• Călătoria în Est, de Christine Angot: „Scriitoarea înaintează cu luciditate şi curaj printre amintirile incestului căruia i-a fost victimă în adolescenţă.” (Marie Claire) (Ed. Polirom; trad. Sînziana Cotoară) 

Maestrul din Petersburg, de J.M. Coetzee: „Cel de-al șaptelea roman semnat de J.M. Coetzee, distins cu Irish Times International Fiction Prize în 1995, este o alegorie politică și în același timp un pasionant și documentat portret psihologic.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Maria Berza)

Ultima licornă, de Peter S. Beagle: „O poveste emoționantă despre iubire, pierdere și miracole, care a încântat milioane de cititori din întreaga lume. Un adevărat clasic al genului fantasy.” (Ed. Univers; trad. Ana-Veronica Mircea)

Astașev la Paris. Roman de capă și lacrimi. Lacheul și târfa, de Nina Berberova: „Surorile din Roman de capă și lacrimi trăiesc în precaritate și tânjesc să fie iubite; cinicul Astașev își forțează ascensiunea pe scara socială, iar Tania din Lacheul și târfa ajunge pe o treaptă foarte disprețuită a societății.” (Ed. Univers; trad. Diana Crupenschi, Alina Hlinski)

Muntele albastru, de Meir Shalev: „Plină de imaginaţie, umor şi înţelegere a condiţiei umane, această poveste întinsă pe câteva generaţii respectă amănuntele istorice, adaugă o briză de fantezie, forfoteşte de personaje colorate, pline de hachiţe şi defecte, pune în discuţie idealuri sociale şi conflicte regionale, captivează, instruieşte, farmecă.” (Ed. Univers; Gheorghe Miletineanu)

E OK, nu-mi pasă, de Per Petterson: „ Un tată alcoolic și violent este umbra de care tânărul Audun nu poate să scape, orice ar face, toată copilăria și adolescența lui.” (Ed. Univers; trad. Carmen Langseth)

Divisadero, de Michael Ondaatje: „Un roman care pledează cu atâta pasiune pentru ficțiune ca mijloc de supraviețuire.” (Olivia Cole, The Independent on Sunday) (Ed. Univers; trad. Mihaela Andronic) 


 

Ficțiune contemporană

• Cățeaua-de-noapte, de Rachel Yoder: „Un roman revoltător de original despre artă, putere și feminitate, îmbrăcat în hainele unui basm satiric, Cățeaua-de-Noapte te va face să vrei să urli de râs și recunoștință.” (Ed. Trei; trad. Radu Șorop)

Întoarcerea acasă, de Kate Morton: „Alternând magistral planurile, romanul Întoarcerea acasă, publicat în 2023, își acaparează cititorii cu întrebări aparent simple: Cum suntem dispuși să acționăm pentru a-i salva pe cei dragi? Putem face rău cu minciuni bine intenționate? Și, mai ales, ce înseamnă «acasă» într-o lume care se schimbă cu o viteză derutantă?” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Sînziana Dragoș)

Casa destinului, de Jesse Burton: „Dacă în Miniaturista Nella Brandt era personajul principal, acum este rândul nepoatei sale, Thea, să se lase prinsă în țesătura de intrigi a Amsterdamului secolului al XVIII-lea și să-și croiască propriul drum.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Elena Drăgușin-Richard)


Crime fiction & thriller

• Fata din ghearele vulturului, de Karin Smirnoff (Volumul 7 din seria Millenium): „În Fata din ghearele vulturului, cei doi navighează printr-o lume a conspirațiilor și trădării, populată cu dușmani vechi și prieteni noi, o sălbăticie înghețată și corporații globale care amenință s-o sfâșie.” (Ed. Trei; trad. Carmen Vioreanu)

Moarte subită, de J.K. Rowling: „Un roman colosal despre o lume în miniatură, Moarte subită este prima carte pe care J.K. Rowling o dedică cititorilor adulți. O poveste memorabilă, o carte unică.” (Ed. Trei; Constantin Dumitru-Palcus)

Fără plan de rezervă, de Lee Child, Andrew Child: Un nou roman din seria Jack Reacher. (Ed. Trei; trad. Constantin Dumitru-Palcus)

Căutătorul, de Tana French: „Cu același talent care, după ce i‑ai dat de gust, te cheamă din nou către poveștile ei, Tana French creează un tablou realist, întunecat și crud al unei comunități rurale ce funcționează asemenea unui organism viu. Un thriller care te cuprinde încet și tulburător ca un vis din care nu te poți trezi. O poveste memorabilă.” (Marian Coman, redactor‑șef Armada) (Ed. Nemira; Iulia Dromereschi)

• Crimă prin mica publicitate, de Rodica Ojog-Brașoveanu: „Cu inegalabilul său talent, Rodica Ojog-Brașoveanu ne propune să descifrăm un nou mister șocant.” (Ed. Nemira)


Literatură română 

• Nu-i ușor să fugi de fericire, de Laura Frunză: „În romanul său de debut, Nu-i ușor să fugi de fericire, Laura Frunză reușește să-și captiveze cititorul mai ales prin protagoniștii săi cu care este ușor de empatizat.” (Ed. Trei)

• Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă, de Alex Olteanu: „Andrei, antieroul romanului, este blocat într-un job rutinier pe care îl face de acasă. Locuieşte singur şi are puţini oameni în viaţa lui, iar aceştia de cele mai multe ori îşi fac simţită prezenţa doar online, într-un cadru formal.” (Ed. Polirom)

• Chiajna din Casa Mușatinilor, de Simona Antonescu: „O carte plină de farmec, cu negustorese care plimbă mărfuri scumpe și informații secrete, cu domnitori pribegi, când reușesc să scape de decapitare sau otravă, cu iubiri fără viitor, fiindcă mariajele servesc doar alianțelor.” (Gabriela Adameșteanu) (Ed. Polirom)


NONFICȚIUNE


 

Istorie

• Lumi antice. O istorie globală a Antichității, de Michael Scott: „În Lumi antice, istoricul Michael Scott ne prezintă o narațiune uluitoare despre această epocă unică în civilizația umană, arătându-ne cum au răspuns societăți diferite la presiuni similare și cum s-au influențat una pe alta: prin cuceriri și convertiri, prin comerț cu oameni, bunuri și idei.” (Ed. Litera; trad. Miruna Andriescu)

Colaps. Cum aleg societățile să eșueze sau să reușească, de Jared Diamond: „Daunele aduse mediului, schimbările climatice, globalizarea, creșterea rapidă a populației și alegerile politice neînțelepte au fost factorii care au dus la dispariția unor societăți în întreaga lume.” (Ed. Litera; trad. Cristina Niculescu)

Liniștea de dinainte. Despre originile neașteptate ale unor idei radicale, de Gal Beckerman: „…una dintre cele mai apreciate cărți despre originea, formarea și desfășurarea mișcărilor sociale din anii 1600 până în prezent, precum și influența companiilor tech asupra revendicărilor actuale.” (Ed. Publica; trad. Adina Avramescu)

Carol al II-lea, carlismul și carliștii în România anilor 1930, de Doru Lixandru: „Un factor care m-a determinat să examinez carlismul este maniera în care persoana regelui Carol al II lea a rămas în memoria colectivă. Deși există nenumărate surse care dovedesc popularitatea remarcabilă de care acest monarh s-a bucurat de-a lungul anilor 1930, în mod paradoxal, pe cât de popular și de prezent a fost în acest deceniu, pe atât de impopular și de absent a devenit odată cu destrămarea României Mari și abdicarea sa în septembrie 1940.” (Doru Lixandru) (Ed. Corint)

Cum să trăiești ca un victorian. O zi din epoca reginei Victoria, de Ruth Goodman: „Istorisindu-ne propriile aventuri într-un mediu care a recreat condițiile de trai din vremea reginei Victoria, autoarea se oferă să ne fie călăuză într-o călătorie în secolul al XIX-lea.” (Ed. Corint; trad. Adriana Bădescu)

Miliardarii naziști. Istoria întunecată a celor mai bogate dinastii germane, de David de Jong: „Povestea colaborării unora dintre cele mai bogate familii germane cu puterea nazistă, precum și a modului în care acestea au prosperat în timpul celui de-Al Treilea Reich.” (Ed. Corint; trad. Alina Popescu)

Alexandru al II-lea. Țarul reformator, de Henri Troyat: „În această Rusie din secolul al XIX-lea, plină de intrigi și comploturi, Alexandru al II-lea apare ca victima generozității sale, a ezitărilor sale, a nesfârșitei pendulări între tentația liberalismului și frica de anarhie…” (Ed. Corint; Sorin Cristescu)

Nomazii. Hoinarii care ne-au modelat lumea, de Anthony Sattin: „O viață modelată de peisaje, în care oamenii nu au nevoie de ceas, unde totul se măsoară după fazele lunii și anotimpuri, într-o sublimă armonie cu natura.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Mihai Moroiu)


Memorii, jurnale, biografii, interviuri

• Călătorie într-o fotografie, de Dia Radu: „Cartea de față e rezultatul unui pariu. E pariul unor întrebări și răspunsuri care te deschid spre celălalt, care te deschid spre lume. Am oprit între copertele ei 16 interviuri: 16 moduri de a fi, 16 ferestre spre peisaje cu totul diferite, 16 călătorii pentru care nu aveți nevoie nici de bagaj, nici de bilet. Sunt 16 scriitori, muzicieni, regizori, plasticieni, alături de care am petrecut ore și care mi-au oferit fiecare o cheie spre părți mai puțin cunoscute din viețile lor.” (Dia Radu) (Ed. Nemira)

Despre memoriile femeii și alți dragoni, de Raluca Nagy: „Cum să-ți retrăiești copilăria după 30 de ani.” (Ed. Nemira)

Supraviețuitorul. Mărturia zguduitoare a unui deținut din lagărele naziste, de Frank Krake: „…o carte în care cruzimea, hazardul și absurdul sunt personajele principale.” (Ed. Corint; trad. Anca Irina Ionescu) 

Manifest. Despre cum să nu renunți niciodată, de Bernardine Evaristo: „Povestea vieții lui Bernardine Evaristo este un manifest despre curaj, integritate, optimism, inventivitate și tenacitate. Este un manifest pentru oricine a trăit vreodată la marginea societății și pentru oricine vrea să-și lase amprenta asupra istoriei. Este un manifest al forței de neoprit din fiecare dintre noi.” (Ed. Corint; trad. Andreea Călin)

Dragă Pier Paolo, de Dacia Maraini: „În cartea Dragă Pier Paolo, publicată la editura italiană Neri Pozza în 2022, Dacia Maraini evocă relația de prietenie care a legat-o de celebrul regizor și scriitor Pier Paolo Pasolini (1922-1975). Recurgând la modelul epistolar, scriitoarea se reîntoarce în vremurile petrecute alături de acesta, rememorează momentele de afinitate intelectuală, activitățile culturale și sociale comune pe care le-au trăit în perioada de efervescență artistică a anilor ’60-’70.” (Ed. Casa Cărții de Știință; trad. Gabriela Lungu)


Eseuri

• Fără instrucțiuni de folosire, de Ioana Burtea: „Eseuri despre căutările și bagajele unei mileniale.” (Ed. Nemira)

Iertarea. O explorare, de Marina Cantacuzino: „Bazată pe poveştile unor oameni care au suferit enorm – de la Eva Mozes Kor, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, la persoane care au pierdut pe cineva drag în urma unor acte de violenţă şi la victime ale discriminării sau chiar genocidului –, Iertarea explorează implicaţiile şi limitele iertării pe cele mai diferite planuri, de la relaţiile personale la politică, justiţie sau religie.” (Ed. Polirom; trad. Miruna Andriescu)

Brâncuși: Surse românești și perspective universale, de Doina Lemny: „Cele 16 eseuri sunt consacrate operei lui Brâncuși, de la operele realizate în perioada 1907 – 1914, la celebrul proces contra Statelor Unite (1926-1928), până la construcția ansamblului de la Târgu Jiu (1937-1938). O serie de texte subliniază rolul capital pe care l-au avut fotografia și filmul în creația și receptarea artistului. Catalogul Brâncuși: surse românești și perspective universale este o publicaţie mult așteptată în spațiul editorial românesc, care, împreună cu această importantă expoziție, ne oferă prilejul de a redescoperi dintr-o nouă perspectivă opera unuia dintre cei mai importanţi sculptori ai secolului XX.” (Ed. Art Encounters; trad. Mirela Iacob, Samuel Onn)

Cărțile întregesc viața. Cum scriem și cum citim despre știință, de Richard Dawkins: „Richard Dawikins a publicat un număr important de cărți despre evoluție, cu mare succes la public, luând totodată parte la o serie de talk-show-uri având ca temă biologia evoluționistă, creaționismul și religia.” (Ed. Curtea Veche; trad. Bogdan Ghiurco)

 

Studii literare

• Monștri fabuloși. Dracula, Alice, Superman și alți prieteni literari, de Alberto Manguel: „Într-un stil fermecător și erudit, Alberto Manguel scrie cu multă căldură despre personajele care i-au fost alături de-a lungul timpului, printre care Robinson Crusoe, Jim din Huckleberry Finn, Scufița-Roșie, căpitanul Nemo, Iov și monstrul lui Frankenstein.” (Ed. Nemira; trad. Oana Ionașcu)

Cărți care au schimbat istoria. De la Arta războiului la Jurnalul Annei Frank, ed. DK: „Cărți care au schimbat istoria este un ghid frumos și captivant ce include peste 80 dintre cele mai celebre, rare și importante lucrări scrise vreodată, de la Manuscrisele de la Marea Moartă la Jurnalul Annei Frank.” (Ed. Litera; trad. Gabriel Tudor)

Spațiul gol, de Peter Brook: „Fără îndoială, Spațiul gol a rămas și va rămâne o piatră de hotar în gândirea teatrală de astăzi. Ferm înrădăcinată în propria experiență a lui Brook, această carte iconoclastă continuă să inspire și să îndrume noile generații de creatori de pretutindeni.” (Ed. Nemira; trad. Monica Andronescu)

 

Științe exacte și naturale

 Înainte de Big Bang. Originea Universului și ce se află dincolo de el, de Laura Mersini-Houghton: „O uluitoare călătorie prin multivers, Înainte de Big Bang ne va schimba modul în care percepem universul și locul pe care îl ocupă omenirea în imensitatea insondabilă a cosmosului.” (Ed. Trei; trad. Constantin Dumitru-Palcus)

Evoluția minții. O istorie a creierului uman, de Joseph Jebelli: „Reunind descoperiri din neuroștiințe, biologie, psihologie și filozofie, Joseph Jebelli descrie evoluția creierului uman, prezentând factorii de mediu, accidentele genetice și dezvoltările culturale care au marcat istoria speciei noastre.” (Ed. Nemira; trad. Carmen Strungaru)

Cea mai mică realitate comună, de Mai Thi Nguyen-Kim: „Pe baza celor mai recente descoperiri științifice, autoarea abordează problemele stringente ale timpului nostru și ne arată ce este adevărat, ce este fals și ce este plauzibil.” (Ed. Publica; trad. Iulia Dromereschi)

 Cum a evoluat religia. Și de ce rezistă, de Robin Dunbar: „O analiză a religiei ca manifestare a credinței din cele mai vechi timpuri. Autorul urmărește aspectul psihologic/neuronal care ne predispune să credem într-o altă lume și care face posibilă întâlnirea cu spiritualul.” (Ed. Rao)


Psihologie

Epoca inconștientului. Explorarea inconștientului în artă, minte și creier, din Viena anului 1900 până în zilele noastre, de Eric R. Kandel: „În Epoca inconștientului, Eric R. Kandel ne poartă într-o călătorie în Viena începutului de secol XX, unde artiști, scriitori și oameni de știință au pus bazele unei revoluții care a schimbat radical ce se știa despre mintea umană și despre relația acesteia cu arta.” (Ed. Polirom; trad. Cristina Ilie, Adina Avramescu, Dan Bălănescu)

• Cine suntem: Cum percepem, cum simțim, cum iubim. Tot ce trebuie să știi despre psihologie, de Stefanie Stahl: „Cum funcționează oamenii? Există un model structural pentru psihicul uman sau un tipar mental universal valabil? Stefanie Stahl oferă o perspectivă fascinantă asupra interacțiunii dintre percepție, conștientizare și comportament.” (Ed. Litera; trad. Cora Radulian)

• Punctul ideal. Plăcerile suferinței și căutarea sensului, de Paul Bloom: „Analizând descoperirile revoluționare ale psihologiei, Punctul ideal ne arată cum tipul potrivit de suferință pregătește terenul pentru împlinire. Nu suntem în mod natural hedoniști.” (Ed. Curtea Veche; trad. Ruxandra Comșa)

Emoții în farfurie. Cum să faci pace cu tine și cu farfuria ta, de Ancuța Coman-Boldișteanu: „Mâncarea ne însoțește toată viața. Poate tocmai de aceea ajunge să aibă atât de multe nuanțe. Uneori este un prieten bun care ne alină, care este acolo când ne e greu. Alteori, când nu ne putem gestiona impulsurile în fața frigiderului sau a cămării cu dulciuri, poate părea că pune stăpânire pe noi și ne controlează.” (Ed. Trei)

Cartea Roșie (Ediția fără ilustrații), de C.G. Jung: „De la publicarea ediției originale a existat o cerere din partea cititorilor pentru un volum mult mai ușor de mânuit, ca o completare care să ușureze studiul aprofundat al acestei lucrări. Ediția de față cuprinde traducerea completă, prefața, introducerea și toate notele ediției originale, mai puțin paginile de început – cele în care apare facsimilul cu textul caligrafiat și desenele lui Jung –, de data aceasta cartea fiind paginată pe o singură coloană, similar cu manuscrisul autorului.” (Ed. Trei; trad. Viorica Nișcov, Simona Reghintovschi)

• Nebuni după pisicile noastre nebune, de Claude Beata: „Mulți dintre noi suntem «nebuni» după pisicile noastre, aceste ființe seducătoare de care ne atașăm ușor. Doar că pe cât de ingenioase și adaptabile sunt, au și momente în care se dereglează: încep să fie anxioase, se deprimă, par confuze sau devin brusc extrem de agresive.” (Ed. Trei; trad. Liana Haidar) 

• Lucrurile pe care le iubim: Cum ne conectează și ne definesc identitatea pasiunile noastre, de Aaron Ahuvia: „În Lucrurile pe care le iubim, dr. Aaron Ahuvia prezintă descoperiri uimitoare care demonstrează că suntem mult mai puțin „raționali" decât credem, atunci când vine vorba despre posesiunile și hobbyurile noastre. În realitate, avem relații pasionale cu lucrurile pe care le iubim, iar aceste relații sunt acționate de influențe adânc înrădăcinate în cultura și biologia noastră.” (Ed. Trei; trad. Otilia Tudor)

Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru, de Silviu Dragomir: „Autorul ne poartă dinspre întunecare spre geana de lumină și odată cu el, pe aceste drumuri, înțelegem ce înseamnă să îți trăiești viața cu forța plină­tății și a descoperirii cu bucurie, până în ultima clipă, a echilibrului.” (Mihaela Minulescu) (Ed. Trei)

Secrete și minciuni în psihoterapie, de Barry A. Farber, Matt Blanchard, Melanie Love: „Cartea poate fi utilă atât psihoterapeuților, profesorilor și studenților din domeniul sănătății mentale, dar și clienților pentru care acest demers fascinant este încă în desfășurare, și care vor regăsi în paginile acestei lucrări numeroase elemente cu care se vor identifica.” (Ed. Trei; trad. Ioana Brigle)

 

Dezvoltare personală

• Din prietenia unui munte. Mic tratat de elevare, de Pascal Bruckner: „De ce muntele exercită o asemenea fascinație? Temuți în trecut, munții au fost considerați încă de la Rousseau drept locul luminii și al liniștii, spre deosebire de orașele în care te poți pierde. Atracția pe care o trezesc nu a mai scăzut de atunci. Copil al zăpezii și al brazilor, crescut în Austria și Elveția, autorul are o relație cu totul specială cu subiectul său: cu cât urcă mai mult, cu atât reface legătura cu tinerețea.” (Ed. Trei; trad. Doru Mareș)

Viața este grea. Cum ne poate ajuta filosofia să ne găsim calea, de Kieran Setiya: „Bazându-se pe filosofia antică și modernă, precum și pe ficțiune, istorie, memorii, film, comedie, științe sociale și povești din experiența autorului, Viața este grea aduce mângâiere și compasiune. Accesibilă, plină de căldură și de bună-dispoziție, această carte oferă o hartă pentru a naviga pe teren accidentat, de la traume personale la nedreptățile și absurditatea lumii.” (Ed. Trei; trad. Radu Șorop)

Cuvinte magice. Ce să spui ca să obții ce vrei, de Jonah Berger: „Cercetarea inovativă a lui Jonah Berger dezvăluie modul în care șase tipuri de cuvinte pot să ne sporească influența în toate sectoarele vieții: de la persuadarea altor persoane și construirea unor relații mai trainice, până la sporirea creativității și motivarea personalului.” (Ed. Publica; trad. Adina Avramescu)

Înrădăcinați. Viața la răscrucea dintre știință, natură și spirit, de Lyanda Lynn Haupt: „Înrădăcinați este o invitație entuziastă să ne trăim viața pe pământ în moduri pe cât de simple, pe atât de profunde – de la mersul desculț prin pădure și reimaginarea relației noastre cu animalele și copacii, până la examinarea limbajului pe care îl folosim pentru a descrie și a ne gândi la natură.” (Ed. Pilot Books; trad. Mihaela Sofonea)

Mai întâi a fost găina... Poate. 52 de povestiri despre optimism și despre contrariul său, despre oameni, mâncare, vin, viață și dragoste, de Oscar Farinetti: „Un mic manual de criză, o carte inteligentă și seninăcare te învață să zâmbești din nou. Poate.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Mircea Vasilescu)

• Filozofia unei vieti simple, de Jérôme Brillaud: „Filozofia unei vieți simple cartografiază idei și practici ale simplității din Antichitate până în zilele noastre. Jérôme Brillaud discută mai ales concepțiile și motivațiile unor filozofi și personalități precum Diogene, Marcus Aurelius, Rousseau, Thoreau și Steve Jobs, dar și ale unor mișcări religioase și curente moderne care au îmbrățișat un stil de viață simplu.” (Ed. Humanitas; trad. Simina Bălășoiu)

 

Parenting

Iubire necondiționată pentru copilul tău. Drumul de la pedepse și recompense la o relație bazată pe încredere, de Alfie Kohn: „Autorul care a revoluționat conceptul de creștere a copiilor, mutând accentul de pe autoritate pe dialog, de pe condiționare a comportamentului, pe iubire și încredere. O abordare inovatoare a unui specialist în educație cunoscut în întreaga lume.” (Ed. ZYX Books; trad. Monica Losonti)

Părinți liniștiți, copii fericiți. Cum să nu mai țipi și să educi cu blândețe, de Laura Markham: „Un ghid practicșsi eficient despre cum să crești copii responsabili, independenți și fericiți. O carte care se bazează pe zeci de ani de experiență clinică și cercetări științifice aprofundate privind dezvoltarea creierului copiilor.” (Ed. ZYX Books; trad. Sanda Watt) 

Părinți fericiți, frați fericiți. Cum să pui capăt certurilor și să crești prieteni pe viață, de Laura Markham: „Cu o experiență clinică de zeci de ani și peste 130.000 de familii consiliate, dr. Laura Markham privește relațiile dintre frați din perspectiva părinților și a ceea ce pot face aceștia ca să creeze o relație de încredere între copiii lor.” (Ed. ZYX Books; trad. Teodora Neagu)

Limite. Cum să pui limite conștiente copilului tău, crescând alături de el, de Miriam Tirado: „Știm sigur că vrem ca relaţia cu copiii noştri să se bazeze pe comunicare, adevăr şi cooperare. Știm, de asemenea, că limitele sunt extrem de importante.
Dar cum le alegem? Cum ştim sigur care e o limită bună?” (Ed. Univers; trad. Anca Coman Doicin)

Cel de-al doilea copil, de Sarah Ockwell-Smith: „Când e momentul potrivit pentru al doilea copil? E sănătoasă o diferență mai mare sau mai mică între nașteri? Cum pregătești primul-născut pentru nașterea celui de al doilea? Cum hrănești relația dintre ei, lăsându-i în același timp să-și construiască propria dinamică?” (Ed. Univers; trad. Raluca Conțiu)

Cum să creștem oameni buni, de Hunter Clarke-Fields: „Autoarea oferă multe strategii de mindfulness foarte puternice, cu care veți reuși să vă reduceți răspunsul la stres, pentru a sta în fața copilului calm, curios, ferm și eficient. Pe parcursul cărții veți călători în trecut, pentru a înțelege de unde vin mai exact mecanismele parentingului reactiv, cu voci ridicate și pedepse care de care mai inutile.” (Ed. Univers; trad. Raluca Conțiu)

 


CĂRȚI PENTRU COPII

Cărți ilustrate

• Disney. Povești ca să te cunoști mai bine: „Patru povești minunat ilustrate despre emoții, avându-i ca protagoniști pe eroii Disney.” (Ed. Litera)

Cofetăria, de Lavinia Braniște: „Bunicul abia așteaptă s-o cunoască pe Clara, nepoțica adoptată. Vrea să-i lase ei cofetăria moștenită de la propriul lui bunic și-și dorește ca fetița să scrie istoria familiei. Pentru ziua întâlnirii pregătește cea mai mare tartă cu cireșe, demnă de Cartea recordurilor, și va atârna el însuși de macara, ca un acrobat, pentru a pune glazura în mijloc. Cât de greu poate fi? Și va reuși s-o cucerească pe Clara?” (Ed. Cartier; il. Mihaela Paraschivu)

Basme și povești românești. Neghiniță și alte povești: „Sunt basme și povești care, sub penelul Dianei Tivu, nu-și vor pierde niciodată farmecul și nu vor înceta să stârnească jocul imaginației.” (Ed. Corint; il. Diana Tivu)

• Crăciun fericit, animăluțe drăgălașe!, de Bernd Penners (Ed. Casa; il. Antje Flad)

Lisabet și bobul de mazăre, de Astrid Lindgren: „Alături de Pippi Șosețica, Lisabet și Madicken sunt unele dintre cele mai neconvenționale și simpatice personaje feminine create de Astrid Lindgren.” (Ed. Cartea Copiilor; il. Ilon Wikland; trad. Andreea Caleman)

O școală mare cât lumea toată, de Gianni Rodari: „Datorită talentului lui Gianni Rodari, şcoala devine un tărâm magic, de poveste, unde fiecare copil crește liber, dând frâu liber creativității, viselor şi aventurii.” (Ed. Humanitas Junior; il. Noemi Vola; trad. Cristina Gogianu)

Frumoasele povești ale bunicii, de Karine-Marie Amiot: „Cartea reunește opt povești pline de farmec, numai bune pentru a fi citite împreună cu familia seara, înainte de culcare.” (Ed. Kreativ; il. Julie Mellan)

• Măgarul e o zebră fără dungi, de Martin Ebbertz: „44 de poveşti aproape adevărate.” (Ed. Univers; il. Catharina Westphal; trad. Cora Radulian)

Mari clasici pentru cei mici, de Tony Wolf: „Emoții, aventură, mistere și lumi fantastice într-o singură carte! Patru mari opere clasice, într-o versiune adaptată pentru cei mici!” (Ed. Litera; trad. Oana Safta)

 

Romane
• Băiatul-flamingo, de Michael Morpurgo: „Un nou roman de referință al scriitorului Michael Morpurgo, plasat în peisajul unic al ținutului Camargue din sudul Franței, pe fundalul celui de-Al Doilea Război Mondial.” (Ed. Nemi; trad. Gabriela Iorga)

Recreația mare, de Mircea Sântimbreanu (Ed. Corint)


Nonficțiune

• Universul exotic. Carte de recorduri astronomice, de Adrian Șonka: „O nouă carte doldora de informații, scrisă în stilul plin de haz cu care ne-a obișnuit Adrian Șonka.” (Ed. Nemi; il. Oana Ispir)

• Prima mea enciclopedie Larousse: „O carte care vine în întâmpinarea curiozităţii celor mici despre lumea din jurul lor, graţie textelor simple și ilustraţiilor atrăgătoare, pline de detalii amuzante.” (Ed. Litera; trad. Angela Ilie)

• Enciclopedia cunoașterii. Pământul: „Descoperă cum s-a format Pământul cu miliarde de ani în urmă și de ce planeta noastră este unică.” (Ed. Litera; trad. Gabriel Tudor)

Viața extraordinară a lui Michelle Obama, de Sheila Kanani: „Povestea unei femei care a devenit sursă de inspirație pentru semenele ei.” (Ed. Nemi; trad. Andreea Iancu)

Viața extraordinară a lui Neil Armstrong, de Martin Howard: „Povestea unui om ale cărui realizări au depășit frontierele lumii noastre.” (Ed. Nemi; trad. Oana Ionașcu)

Povestea lumii: Istoria pe înțelesul copiilor. Începutul epocii moderne (Volumul 3), de Susan Wise Bauer: „Al treilea volum, consacrat începutului epocii moderne, face, în primele capitole, legătura între Sfântul Imperiu Roman și domnia Elisabetei I și se încheie cu Goana după aur.” (Ed. Polirom; trad. Ioana Avădănei)

• Lumea vie: Model de armonie. Biologia pe care nu o înveți la școală, de Silvia Olteanu, Florina Miricel, Iuliana Tanur, Ștefania Giersch: „Lucrarea, destinată elevilor, dar și publicului larg, este accesibilă, ușor de citit, reprezentând o lume fascinantă a informațiilor, o cuprinzătoare enciclopedie, care celebrează viața pe Pământ și care vă așteaptă să o descoperiți.” (Ed. Corint)

Planeta noastră. O casă pentru toți: „Cartea pentru copii bazată pe serialul original Netflix și o celebrare glorioasă a lumii naturale pentru toată familia.” (Ed. Litera; trad. Justina Bandol)

• Ce facem toamna?, de Andrea Erne: „Paginile splendid ilustrate ale cărții le prezintă copiilor ce se poate face toamna în grădină, în pădure, cum se pregătesc vietățile pentru iarna care se apropie cu pași repezi.” (Ed. Casa; il. Susanne Szesny)

• Ce facem de Crăciun?, de Andrea Erne: „Copiii așteaptă cu nerăbdare Sărbătoarea Crăciunului. La grădiniță, acasă, la bunici au loc pregătiri pentru a sărbători nașterea Pruncului Iisus. Cartea prezintă toate aceste pregătiri în imagini bogate și ferestre explicative.” (Ed. Casa; il. Sanne Dufft) 

Magia realității. De unde știm care este de fapt adevărul, de Richard Dawkins: „Însoţită de desenele spectaculoase ale lui Dave McKean, Magia realităţii dezvăluie prin povestiri pasionante frumuseţea poetică a ştiinţei.” (Ed. Humanitas Junior; il. Dave McKean; trad. Vlad Zografi)

• Africa. Continentul culorilor, de Soledad Romero Marino, Raquel Martin: „Un jurnal de călătorie în mii de culori, o fereastră deschisă spre diversitatea culturilor și spre frumusețea lumii.” (Ed. Niculescu; trad. Gina Belabed)

 


Cărți citite și recomandări

• Vrăjitorul, de Vladimir Nabokov (Ed. Polirom/Humanitas; trad. Luana Schidu): O „schiță” pentru Lolita, interesantă din punctul de vedere al istoriei literare și ca privire în culisele „laboratorului de creație” al scriitorului. 

• Miss Marple. 12 povestiri noi (Ed. Litera; trad. Dana-Ligia Ilin): O antologie de 12 povestiri scrise de scriitoare contemporane care o „învie” pe celebra Miss Marple a Agathei Christie și o pun să „performeze” în contexte noi. Sunt simpatice povestirile (mă rog, nu toate în aceeași măsură), bune de citit între lecturi sau în călătorii și bune, mai ales, să-ți facă chef să citești literatură polițistă. 

Spații mici, de Adriana Jderu (Ed. Humanitas): Un debut care mi-a plăcut mai mult ca scriitură decât prin conținut. Tehnic e foarte bine lucrat, cu observații atente ale personajelor și acțiunilor lor. 

Moartea la Veneția, de Thomas Mann (Ed. Humanitas Fiction; trad. Ion Roman): Am recitit doar povestirea care dă titlul volumului, din dorința de a mă apropia mai bine, contextual, de Lolita lui Nabokov. Am constatat că-mi place prețiozitatea și divagările lui Mann (deși încă nu suficient ca să mă întorc la Muntele vrăjit și să-l și termin). 

Lolita, de Vladimir Nabokov (Ed. Polirom; trad. Horia Florian-Popescu): Amân de ani de zile să recitesc Lolita, dar am constatat că, în ciuda subiectului odios, romanul încă se susține prin forța și frumusețea scriiturii. Mi-a plăcut așa de mult (am scris mai multe aici) că mi-a făcut poftă să citesc și alte cărți de Nabokov (în primul rând, Vorbește, memorie și Adevărata viață a lui Sebastian Knight), dar și recent reeditatele sale Cursuri de literatură.

• Nabokov în America. Drumul spre Lolita, de Robert Roper (Ed. Litera; trad. Carmen Ardelean): O monografie citită tot ca urmare a interesului pentru Nabokov și care redă în detaliu anii americani ai scriitorului, atât în plan personal, cât și literar. E o carte bine documentată, scrisă prietenos, și care oferă un context operei lui Nabokov (și, în special, romanului său cult, Lolita).

•  Consimțământul, de Vanessa Springora (Ed. Polirom; trad. Alexandra Cozmolici): Tot de la Nabokov a plecat și lectura asta. O scriere-confesiune despre legătura de iubire (iubire?) între autoare (pe atunci în vârstă de 13 ani) și un scriitor francez, acum aproape uitat dacă n-ar fi fost această carte (la vremea respectivă în vârstă de aproape 50 de ani). Dincolo de povestea în sine, cartea e interesantă de citit și pentru a urmări cum s-au schimbat mentalitățile de la finalul anilor '70 până azi. 

Pe cine iubești mai mult?, de Mihaela Buruiană (Ed. Nemira): Un alt debut și un alt volum de proză scurtă (apărut ca și cel de mai sus tot anul ăsta), dar care mi-a plăcut mai mult. La fel, tehnic impecabil, doar că mi s-a părut că nu vrea doar să impresioneze prin măiestrie artistică. La nivel subiectiv, am rezonat mai bine și mai ușor cu personajele și poveștile Mihaelei Buruiană.  

Nu-i ușor să fugi de fericire, de Laura Frunză (Ed. Trei): Și ultimul, dar nu cel din urmă, este un roman pe care l-am citit anul ăsta de două ori: o dată ca să văd despre ce e vorba și dacă este potrivit pentru a fi publicat și a doua oară ca să-i fac revizia în vederea publicării. Este un roman de dragoste contemporan cu adulți peste 40 de ani, relații complicate de familie, părinți și copii, carieră și fericire. Nu-i pe felia mea, deși pentru relaxare mai citesc și astfel de cărți, dar nu mai mult de 1-2 pe an; cu romanul Laurei Frunză consider că mi-am făcut norma pe anul ăsta. Cu o scriitură onestă și limpede, autoarea și-a dorit să scrie un roman de dragoste românesc asemenea celor pe care ea (cititoare de romance-uri) le citea mai degrabă în traducere sau direct în engleză. Eu cred că i-a reușit și sper să placă și cititoarelor de cărți romantice de la noi (urmează să aflăm: abia ieșit din tipar a plecat săptămâna asta către primele cititoare care l-au comandat - în număr destul de mare, de altfel). Pentru mine a fost un experiment interesant și, profesional, a fost una dintre cele mai line colaborări pe care le-am avut. 


TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI (septembrie 2023) 
 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ

1. Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius (trad. Cristian Bejan)

2. Atomic Habits, James Clear (trad. Otilia Tudor)

3. Revoluția glucozei, Jessie Inchauspé (trad. Smaranda Nistor)

4. Inocenții, Ioana Pârvulescu 

5. Ține-ți copiii aproape, de Gordon Neufeld&Gabor Maté (trad. Oana Pascu)

6. Din cer au căzut trei mere, Narine Abgarian (trad. Luana Schidu)

7. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns, de Gabor Maté (trad. Adriana Ionescu) 

8. Acolo unde cântă racii (ediție tie-in), Delia Owens (trad. Bogdan Perdivară)

9. O vară cu Isidor, Veronica D. Niculescu

10. Nu mă poți răni, David Goggins (trad. Sabrina Florescu)

 


CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ

1. Fourth Wing, Rebecca Yarros

2. Icebreaker, Hannah Grace 

3. The 48 Laws of Power, Robert Greene

4. A Good Girl's Guide to Murder, Holly Jackson

5. Divine Rivals, Rebecca Ross 

6. Atomic Habits: An Easy Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, James Clear

7. Twisted Love, Ana Huang 

8. If He Had Been with Me, Laura Nowlin

9. 1984 (Signet Classics), George Orwell 

10. The Secret History, Donna Tartt

 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter