• „Când ai un copil, ești părinte. Când ai doi, ești arbitru” - David Frost

Cărți interesante septembrie 2022

Cărți interesante septembrie 2022

Hai că ne-am liniștit și cu Nobelul pentru Literatură de anul ăsta, a ajuns la Annie Ernaux, care avea deja în pregătire două titluri la „Anansi”, așa că putem să ne vedem de lecturile noastre obișnuite. Mai jos cele mai recente apariții ale lui septembrie și, la final, câteva recomandări, ca de obicei. 

Pentru cei interesați de clubul nostru lunar de carte, în octombrie vom discuta despre Cu sânge rece, de Truman Capote, și în noiembrie despre Femeile lui Lazăr, de Marina Stepnova.

 

Cărți interesante septembrie 2022


Ficțiune

La Editura Litera au mai apărut două noi cărți semnate de laureatul Premiului Nobel de anul trecut, Abdulrazak Gurnah, Vieți în derivă și Pe țărm (patru cu totul într-un an, alături de Paradis și Abandon, not bad at all) și, de asemenea, un mai vechi laureat al Man Booker International, Stăpânele lunii, de Jokha Alharthi (trad. engl. Celestial Bodies). Tot aici, un thriller comercial, Casa de sticlă, de Eve Chase, și, în pregătire, Motanul care voia să salveze cărțile, de Sosuke Natsukawa, o carte ce pare numai bună pentru o lectură de relaxare. 

Două noutăți literary incitante la Nemira: Elizabeth Finch, un nou roman de Julian Barnes (am citit primele pagini și mi-a plăcut), și O prietenie, de Silvia Avalone (pare o carte potrivită pentru fanii Elenei Ferrante), alături de reeditarea volumelor 2 și 3 ale unei serii SF (începută cu Problema celor trei corpuri) pe care am avut surpriza s-o văd citită (cu mare plăcere) și de cititori care nu sunt fani ai genului, Pădurea întunecată și Capătul morții, de Liu Cixin, dar și două volume comerciale, Cine este Maud Dixon?, de Alexandra Andrews (thriller), și Iubirea vieții mele, de Rosie Walsh (romance).

La Humanitas Fiction, un volum de proză scurtă semnat de scriitoarea americană Nicole Krauss, Să fii bărbat, și, tot aici, un nou roman istoric de Matteo Strukul, Dante, o povestire inspirațională, Doamna Pylinska și secretul lui Chopin, de Eric-Emmanuel Schmitt, și Anihilare, cel mai recent roman semnat de copilul teribil al literaturii franceze, Michel Houllebecq. 

Literatură română: Micile plăceri ale morții, de Goran Mrakić (Nemira, n'autor), Ophanim, de Ana Barton (Trei), Sevraj, de Liviu Surugiu (Polirom, Ego. Proză), Iorgu, de Adrian Jicu (Humanitas, 821.135.1 - Scriitori români contemporani), și trei noi apariții în colecția „Biblioteca de Proză Contemporană” a Editurii Litera: Femei de iasomie, de Ionel Bușe, Ultimul an cu Ceaușescu, de Daniela Rațiu, Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte, de Alexandru Lamba

Alte apariții: la Curtea Veche Publishing, Scurtă istorie a Mișcării, de Petra Hůlová, și Interior. Chinatown, de Charles Yu; la Trei, Claudius Zeul, de Robert Graves (Anansi), și Cartea poștală, de Anne Berest (Fiction Connection); Eneida, de Vergilius, la Humanitas (ediție de colecție, ilustrată, în proză, în traducerea lui Lovinescu); la Art, Nefericire împăcată, de Peter Handke, Băiatul din pădure, de Harlan Coben, Telegraph Avenue, de Michael Chabon; la Polirom, Butcher's Crossing, de John Williams; la Herg Benet, NOS4A2, de Joe Hill.


Nonficțiune

Mult mai multe (și mai interesante, după mine) sunt aparițiile de nonficțiune. Cărți diverse de istorie, popularizare a științei, memorialistică, eseistică, parenting, psihologie și dezvoltare personală ș.a. 

La Editura Litera a apărut un celebru volum de eseuri literare (deși cu greu această carte poate fi încadrată unui gen), Nunta lui Cadmus și a Harmoniei, de Roberto Calasso („De la povestea Europei și a taurului la căderea Troiei, Roberto Calasso își croiește drum prin mitologia Greciei cu un simț captivant al curiozității și al intrigii care ne înfățișează aceste povești clasice într-o nouă lumină, potrivită cititorului modern.”), volumul Literatura din seria „Idei fundamentale”, alături de multe multe cărți de istorie (și nu numai): Primii pași. Cum ne-a făcut mersul biped oameni în 7 milioane de ani de istorie și evoluție, de Jeremy DeSilva, Istoria Greciei și a Romei, de Tony Spawforth, Copiii nopții. Povestea stranie și eroică a României moderne, de Paul Kenyon, Imperiul pierdut, de Serhii Plokhy, În mintea tiranilor. Profiluri psihologice, narcisism și dictatură, de Dean A. Haycock, dar și memorialistică: Mareșalul Alexandru Averescu. Militarul, omul politic, legenda, de Petre Otu, Ce nu am scris în cărțile mele. Memorii, de Viktor E. Frankl; Mari personalități. Brâncuși, de Sanda Miller, Mari personalități. Ceaikovski, de Philip Ross Bullock.  

O apariție notabilă și la Polirom, o nouă istorie a lumii, Zorii tuturor lucrurilor. O nouă istorie a omenirii, de David Graeber și David Wengrow, „O carte de sinteză, în răspăr cu istoriografia tradiţională, care porneşte de la preistorie pentru a demonta numeroasele mituri încă prezente în manuale, precum egalitarismul aşa-zisei «comune primitive» ori mitul rousseauist al «nobilului sălbatic», şi încearcă să răspundă marilor întrebări ale istoriei omenirii în lumina numeroaselor dovezi arheologice descoperite recent.” Tot aici, alte apariții: Vechile drumuri. O călătorie pe jos, de Robert Macfarlane, o carte despre „relația dintre drumuri, mersul pe jos și imaginație”, două volume de eseuri despre identitate: Travesti. Identități fluide, de Aurora Liiceanu, și Identități ucigașe, de Amin Maalouf, și mai multe cărți de memorialistică și istorie: Dragă Scott, scumpă Zelda. Scrisorile de dragoste dintre F. Scott Fitzgerald și Zelda Fitzgerald, de Jackson R. Bryer și Cathy W. Barks, Șampania regilor. O istorie a primei fabrici de șampanie din România, Pivnițele Rhein & Cie, de Dorin Stănescu, Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989, de Andrei Ursu, Roland O. Thomasson.

La Humanitas: Geneza Antichității târzii, de Peter Brown, o carte despre „schimbările religioase și sociale de la Marcus Aurelius până la moartea lui Constantin cel Mare”, Arta războiului, de Niccolò Machiavelli, o ediție de colecție, un nou volum semnat de filozoful Gabriel Liiceanu, Ce gândește Dumnezeu? Puțină teologie, Filozofia cercetătorului. Înțelegerea fizicii cuantelor la Niels Bohr și Werner Heisenberg, de Mircea Flonta, și o nouă carte de istorie semnată de Tudor Dinu, Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești.

Cărți de popularizare a științei & inspiraționale la Publica și Trei: Control. Istoria întunecată și prezentul tulburător al eugeniei, un nou volum de Adam Rutherford, o carte care se prezintă suficient încă din titlu, Creierul deprimat. De ce ne simțim atât de rău cand o ducem atât de bine?, de Anders Hansen, un volum ce amestecă evoluționismul cu psihologia încercând să ofere explicații pentru nefericirea continuă a rasei noastre (totul într-o foarte frumoasă prezentare grafică), Termină ce ai început. Lecții surprinzătoare din știința motivației, de Ayelet Fishbach, Conflict distructiv. De ce picăm în capcană și cum ieșim din ea, de Amanda Ripley, și un volum autobiografic în colecția „Victoria Books”: Adrenalină. Poveștile mele nespuse, de Zlatan Ibrahimović și Luigi Garlando (la Publica); Exasperarea creatoare: corespondență, Geo Bogza și Sașa Pană (col. „Anansi”), Despre consolare. Cum să-ți găsești alinarea în vremuri întunecate, de Michael Ignatieff, O (foarte) scurtă istorie a vieții pe Pământ. 4,6 miliarde de ani în 12 capitole, de Henry Gee („o poveste revelatoare despre supraviețuire și rezistență, care pune în lumină echilibrul delicat în care viața s-a aflat dintotdeauna”), și De ce iubim. Noua știință din spatele celor mai strânse relații dintre noi, de Anna Machin („studiază în detaliu relațiile intime, pornind de la nivelul biologiei, chimiei și neuroștiinței și ajungând până la psihologie, sociologie și evoluție, într-o lucrare antrenantă, accesibilă și fermecătoare.”) (la Trei).

Alte apariții: Corint a inițiat o nouă colecție de cărți de parenting, „Corint pentru părinți”, unde au apărut deja două cărți, Frica și anxietatea copilului. Soluții practice pentru a-l ajuta să le depășească, de Geneviève Pelletier, și Copii mai puternici decât bullyingul. Cum să crești un copil încrezător, echilibrat și puternic, de Stella O’Malley; la Curtea Veche Publishing a mai apărut un volum în seria „Scrisori remarcabile” a lui Shaun Usher, Arta; un nou volum în colecția „Versant” de la Vellant, Ești ceea ce faci. Cum să creezi cultura propriei organizații, de Ben Horowitz; iar la Nemira, în colecția „Orion” a apărut (în sfârșit în librării) Librarul din Florența. Vespasiano da Bisticci și manuscrisele care au iluminat Renașterea, de Ross King.


Cărți pentru copii 

La noutățile pentru copii sunt, în primul rând, mai multe cărți apărute la Editura Signatura: Ce este școala?, de Luca Tortolini, cu ilustrațiile superbe ale lui Marco Somà, Parfumul zilelor de vacanță, de Thibault Prugne, Legendarele nave ale Căpitanului Squid, de Eric Puybaret (pe care îl cunoașteți, poate, din Semințe de cabane), Scrisoare către învățătorul fiului meu, de Abraham Lincoln.

Două cărți ilustrate despre anotimpuri: Pettson și Findus. Cunoști Anotimpurile? (la Panda) și Caută și găsește. Anotimpurile (la Casa), Prințul Miorlau, de Nina Cassian, cu ilustrațiile Oanei Ispir (la Frontiera) și Somn ușor, vise plăcute! Unsprezece povești și jumătate de citit înainte de culcare, scrise de Vulpe și Iepure, de Kristina Andres (la Humanitas Junior).

 

Cărți citite și recomandări 

Nici septembrie nu a fost o lună cu mult spor la citit, dar ce-am citit mi-a plăcut (măcar atât). Ordinea este cea a citirii pentru că au fost atât de diferite cărțile între ele încât nu încape comparație. Prima pe listă este Intimități, de Katie Kitamura, un roman simpatic despre relații și limbaje, despre apropieri și depărtări, care se citește ușor și are acea calitate a poveștilor închegate care-ți dau o stare de bine la final.

A urmat apoi Un basm, cel mai recent roman al lui Stephen King, o poveste frumoasă ca un basm (de 800 de pagini!), citit cu plăcere de la prima la... a 600-a pagină (ca și alte romane recente ale lui King și pe ăsta mi se pare că l-a lungit la final; dar a meritat, nu mă plâng, doar mă alint puțin).

Și, în fine, ultima lectură (integrală) a lunii a fost Sezonul uraganelor, de Fernanda Melchor, o carte pe care nu cred că aș fi citit-o dacă nu ar fi fost aleasă pentru clubul de carte din septembrie. O începusem imediat după Bookfest, când a apărut, și mi s-a părut mult prea alertă pentru gustul meu, așa că am abandonat-o. Nu aș fi reluat-o în lipsa clubului și acum, în cunoștință de cauză, pot să spun că ar fi fost păcat. Are o scriitură alertă și dinamică, într-adevăr, cu fraze lungi (dar limpezi până la capăt) pe care le asociem demult cu literatura sud-americană de limbă spaniolă (deși autoarea e ceva mai de la nord, mai exact din Mexic). Mi-a plăcut măiestria scriiturii, construcția, povestea, e o carte ireproșabilă (și o traducere asemenea semnată de Marin Mălaicu-Hondrari), deși a fost o carte pe care am apreciat-o mai mult cerebral (tot nu a fost pe gustul meu literar, dar a meritat efortul). 

Ca să nu pară că nu am citit deloc nonficțiune, menționez și câteva titluri pe care le-am început în septembrie, dar pe care nu am apucat să le termin, deși îmi plac mult: Gust. Autobiografia mea culinară, de Stanley Tucci (citesc cu lingurița, de obicei seara, e perfectă ca să-ți închei ziua cu un zâmbet), Geografia timpului. De ce timpul nu se măsoară la fel în toate culturile, de Robert Levine, și o carte pe care o revizuiesc și care va apărea în curând și în limba română în (da, ați ghicit bine) colecția „Orion” a Editurii Nemira, The Musical Human, de Michael Spitzer (ed. rom. Omul muzical) - o splendidă sinteză a istoriei muzicii trecută prin filtrele evoluționismului, antropologiei culturale, istoriei, sociologiei, psihologiei, biologiei și ale altor științe, într-o lectură-carusel care te face să-ți dorești să existe câte o astfel de sinteză pentru toate manifestările umane (și naturale), una care să pună totul cap la cap și să le plaseze într-un context, larg. 

Cam asta cu noutățile și cărțile mele, vă doresc lecturi plăcute și o toamnă frumoasă și liniștită! 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 4-10 martie 2019

Noutățile literare ale săptămânii 4-10 martie 2019.

Noutăți literare 20-26 mai 2019

Noutățile literare ale săptămânii 20-26 mai 2019.

Toamna literară 2019 la Editura Litera

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019.

1 Comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Surugiu 21-10-2022 01:43

    foarte buna acest articol! recomandari foarte bune

    Raspunde