Annie Ernaux, laureata Nobelului literar din acest an, două romane în pregătire în colecția Anansi. World Fiction
Astăzi, 6 octombrie, Academia Suedeză a anunțat numele laureatului Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, distincție care merge către scriitoarea franceză Annie Ernaux – „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”.
Trei dintre romanele lui Annie Ernaux se află în pregătire la Editura Pandora M, în cadrul îndrăgitei colecții „Anansi. World Fiction”, coordonată de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu.
Două dintre acestea, romanul Pasiune simplă (reeditare, traducere de Vasile Zincenco) și Confesiunea adolescentei (traducere inedită, semnată de Mădălina Ghiu), vor fi publicate într-o ediție specială în această toamnă.
Următoarea carte semnată de Annie Ernaux care va apărea în limba română este monumentalul roman Anii, traducere semnată tot de Mădălina Ghiu.
Annie Ernaux s-a născut în 1940 şi a crescut în micul oraş Yvetot din Normandia, unde părinţii ei aveau un magazin alimentar şi o cafenea. Drumul ei ca scriitoare a fost lung şi anevoios. În opera sa, Annie Ernaux examinează în mod constant şi din unghiuri diferite o viaţă marcată de discordanțe puternice de gen, limbă şi clasă. A scris mai mult treizeci de titluri.
***
ANANSI. World Fiction este cea mai recentă colecție dedicată traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. Proiectul editorial, coordonat de scriitorul și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Așezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, colecția ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei.
Articole asemănătoare
„Hygge. Arta daneză a fericirii”, de Marie Tourell Søderberg
Ghidul minunat și autentic al lui Marie Tourell Søderberg, „Hygge. Arta daneză a fericirii”, vă va demonstra că hygge se găsește cu adevărat pretutindeni, dacă știm unde să ne uităm.
Micuța zână comunistă, despre „Fetița care nu zâmbea niciodată”, de Lola Lafon
Scrisă într-un stil ironic și jucăuș, care pare că nu judecă nimic, cartea te obligă, subtil, să renunți la comodități și false pretexte. Să accepți că asta nu e o carte despre Nadia Comăneci, este o carte despre tine, despre mama ta, despre femeia contemporană și despre idealul feminin al societății contemporane.
O carte pentru toți cei cărora li s-a spus că nu pot – „Scânteia”, de Kristine Barnett
Povestea Kristinei Barnett are ceva dintr-un roman, în sensul că e aproape incredibil să citești prin câte greutăți a putut trece împreună cu familia ei și că a reușit, în cele din urmă, să le depășească.