• „Nu te neliniști pentru răul de anul viitor” - Proverb turcesc

Cărți interesante noiembrie 2021

Cărți interesante noiembrie 2021

După cum urmează să vedeți, noiembrie a fost cea mai bogată lună editorială, cu multe lansări, noutăți și târguri online care să compenseze și anul ăsta absența tradiționalului Gaudeamus. 

Pentru cei interesați de clubul nostru de carte, care va avea loc în ultima zi de vineri a fiecărei, pe 31 decembrie despre Dacă într-o noapte de iarnă un călător, de Italo Calvino, și vom începe anul următor cu U de la uliu, de Helen Macdonald

 

Cărți interesante noiembrie 2021
 

Ficțiune

În colecția Anansi a apărut romanul care a câștigat anul trecut International Man Booker, Neliniștea serii, de Marieke Lucas Rijneveld, o carte cel puțin incitantă prin subiect și care a aprins multe discuții și despre și pe lângă subiectul poveștii. Tot aici, a mai apărut Confiteor, de Jaume Cabré, un roman monumental despre problema răului, bestseller internațional și tradus în aproape 30 de țări, și Întoarcerea acasă a baronului Wenckheim, de László Krasznahorkai, un alt scriitor laureat al International Man Booker (în 2015 pentru Satantango). 

Un alt roman nominalizat la International Booker Prize a apărut la Black Button Books, Eu plec, tu pleci, el/ ea pleacă, de Jenny Erpenbeck, „ un roman memorabil despre criza refugiaților din Europa, scris de una dintre cele mai apreciate autoare germane contemporane”, iar la Humanitas Fiction, Zahăr ars, de Avni Doshi, roman finalist la Booker Prize, o carte care examinează „maternitatea ca sursă de împlinire sufletească și dragoste necondiționată”. Tot la Humanitas Fiction au mai apărut: Serenadă pentru Nadia, de Zülfü Livaneli, „un roman despre ororile nesfârșite ale oamenilor, despre cruzime și necruțare, dar și despre compasiune și îndurare”, o antologie de proză scurtă din opera scriitoarei sud-americane Clarice Lispector, Cea mai mică femeie din lume. Proză scurtă (1940–1964), o ediție de colecție a povestirilor lui Thomas Mann, Moartea la Veneția. Povestiri I (1893–1912), un nou roman de Lorenzo Marone, Un băiat ca toți ceilalți, Greutatea unui pian, de Chris Cander, „o carte despre memorie, pierdere și renunțare, despre obiectele simbolice, păstrătoare ale celor mai dragi amintiri, și despre gesturile uneori violente pe care trebuie să le facem pentru a ne desprinde de vraja lor și a intra pe făgașul vieții noastre”, dar și două reeditări, Visul celtului, de Mario Vargas Llosa, și Incest. Din Jurnalul dragostei, necenzurat, de Anaïs Nin

Un nou roman de Javier Marías a apărut în colecția „Clasici contemporani Litera”, Bărbatul sentimental, și, tot aici, Oamenii din copaci, de Hanya Yanagihara, „o aventură antropologică fascinantă, cu o viziune profundă și tragică asupra ciocnirii culturilor”, scrisă de autoarea bestsellerului O viață măruntă, Locul secund, o nouă carte de Rachel Cusk, și O soție de poveste, de Olga Grushin, o repovestire a basmului Cenușăresei (și imediat ce am citit repovestire am pus-o în teancul de citit). 

Multe cărți în noiembrie pe raftul de literatură română, Copiii ecosistemului, de Ilinca Mănescu, „o distopie ecologică queer”, și Vene rare, de Flavius Ardelean, „un roman-metaforă”, „cea mai autobiografică dintre cărțile lui Flavius Ardelean”, în colecția n'autor. La Polirom, Dispariția, de Cosmin Perța, Un secol de ceață, de Matei Vișniec, Oameni în trening, de Robert Șerban, și Geaca lui Kafka, de Teodor L. Nedeianu, câștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, 2021. Câte două cărți noi de literatură română au mai apărut și la Trei - Orbi, de Petronela Rotar, ediție nouă, revizuită, și Semnătura indiană, de Radu Sergiu Ruba, iar în colecția Biblioteca de Proză Contemporană, a Editurii Litera, au apărut Înainte de întuneric, de Dan Stanca, și Drumu-i lung, căldura mare, de Radu Aldulescu. La Humanitas a apărut romanul …Și toate zilele de azi, de George C. Dumitru, iar în colecția Grafic a Editurii Art a apărut un roman grafic despre copilăria în comunism, Epoca mea de aur (Partea întâi), de Daniel Horia

Pe raftul de thrillere și polițiste avem un nou roman din seria „Harry Hole”, de Jo Nesbø, Mântuitorul, și mai multe cărți apărute la Crime Scene Press: Întunericul, de Ragnar Jónasson, primul volum din seria bestseller „Hulda”, ales printre cele mai bune 100 de romane polițiste din 1945 încoace de publicația The Times, Capcana, de Lilja Sigurðardóttir, al doilea volum din seria „Reykjavík Noir”, După război, de Hervé Le Corre, un roman „bogat în istorie și analiză psihologic”, și Pământ rece, de Ann Cleeves, volumul 7 din seria „Shetland”.

Alte apariții: trei romane contemporane noi la Polirom: Parcul pentru câini, de Sofi Oksanen, un roman ce „ne dezvăluie o lume crudă şi violentă din anii de după destrămarea Uniunii Sovietice, o lume unde sărăcia, privatizările dubioase, clanurile interlope, drogurile, omorurile şi abuzurile sunt realităţi curente”, Iubita pictorului, de Simone Van der Vlugt, un roman istoric ce oferă „o perspectivă surprinzătoare asupra unei părţi importante din biografia lui Rembrandt”, Sub punte, de Sophie Hardcastle, un roman ce are ca temă „ femeile, corpurile lor şi peisajul înconjurător, însă şi violenţa sexuală, trauma şi supravieţuirea prin revendicarea propriei poveşti”, o ediție de colecție Ciberiada, de Stanisław Lem, la Curtea Veche, Conversație nocturnă cu un om demn de dispreț, de Friedrich Dürrenmatt, o antologie de piese de teatru radiofonic la Univers, și la Vellant A șaptea funcție a limbajului, de Laurent Binet, un roman despre profunzimile teorei literare și care „ţese iţele unei istorii secrete, cu protagonişti prestigioşi din elita intelectuală a Franţei, precum Jacques Derrida, Umberto Eco, Gilles Deleuze, Michel Foucault, Judith Butler şi Julia Kristeva”. 

 

Nonficțiune

La Editura Publica a apărut un nou volum de Steven Pinker, Raționalitatea. Ce este, de ce pare insuficientă, de ce este importantă, o introducere, argumentată și amuzantă, în „ universul instrumentelor gândirii raționale”, Belonging. Străvechiul cod al lui „împreună”, de Owen Eastwood, volum care „aduce laolaltă idei profunde din povestea evoluționistă și din înțelepciunea ancestrală a Homo sapiens”, scris de un foarte cunoscut coach pentru performanță, și un nou memoir în colecția „Narator”, Ia o piersică, de David Chang, memoriile unui chef newyorkez. 

Una dintre cele mai populare cărți de nonficțiune ale anului, Antropocenul acum. Eseuri despre o planetă ocupată de om, de John Green, a apărut la Editura Trei, și, tot aici, Geneza. Marea poveste a originilor, de Guido Tonelli, o lucrare despre nașterea și evoluția universului în care „Einstein se întâlnește cu Ovidiu”, un nou volum al psihiatrului Christophe André, Vremea meditației, Bazarul memoriei. Cum construim amintiri și cum ne construiesc ele pe noi, de Veronica O’Keane, ultimul volum al seriei „Parentingul magic”, de Hedvig Montgomery, Anii adolescenței. 13-19 ani. Șapte pași simpli pentru a reuși în educarea copiilor în vremea independenței, și un nou volum de istorie de Simon Sebag Montefiore, Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea.

O carte foarte interesantă și extrem de actuală a apărut la Humanitas, este vorba despre Secolul singurătății. O pledoarie pentru relațiile interumane, de Noreena Hertz, una dintre cele mai bune 25 de cărți ale speakerilor TED, un volum care este rezultatul a peste zece ani de cercetare și care „ne arată cum dependența de tehnologie, schimbările majore de la locul de muncă și deceniile de politici publice care au pus pe primul loc interesele de grup, iar nu binele general, ne-au afectat comunitățile și ne-au făcut să fim mai izolați ca niciodată”. La aceeași editură au mai apărut: Impudoare. Despre „eu” va fi vorba, un volum de eseistică de Gabriel Liiceanu, Bitcoin. Libertate, finanțe, viitor, un volum colectiv care vorbește despre impactul pe care acest nou sistem monetar îl va avea asupra lumii și asupra vieții noastre, și un volum de biologie evoluționistă, Ce este viața? Cinci mari idei ale biologiei, de Paul Nurse.

Mai multe volume de istorie la Corint: Cinci. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul, de Hallie Rubenhold, un volum care „și-a propus să readucă la viață povestea fiecăreia dintre cele „cinci victime canoniceˮ ale renumitului criminal în serie”, Adolf Hitler. Însemnări intime și politice (Martie 1942-Noeimbrie 1944), de Adolf Hitler și François Delpla, Stalin și poporul rus... Democrație și dictatură în România contemporană. Premisele instaurării comunismului, de Gheorghe Onișoru, și volumul Copilăria la români (1850–2050). Istorie și Prognoză, de Adrian Majuru

La Editura Litera a apărut volumul Cum să evităm un dezastru climatic. Soluțiile la îndemână și inovațiile necesare, de Bill Gates, una dintre cele mai populare cărți ale anului, două volume de biologie evoluționistă, Ca două picături de apă. Puterile, perversiunile și potențialul eredității, de Carl Zimmer, o carte ce prezintă „o perspectivă profund originală asupra a ceea ce transmitem de la o generație la alta”, și Paradoxul bunătății. Despre relația ciudată dintre virtute și violență în evoluția omului, de Richard Wrangham, un volum care „oferă o teorie originală și surprinzătoare despre cum, în ultimii 250 de milioane de ani, omenirea a devenit o specie din ce în ce mai pacifistă în interacțiunile ei zilnice, chiar dacă totuși capacitatea ei de violență planificată la rece și devastatoare rămâne nediminuată”, un volum de istorie contemporană, Nebunie și glorie. America, Rusia și Războiul Politic (1945-2020), de Tim Weiner, o carte care „ne duce în spatele ușilor închise, aruncând lumină asupra operațiunilor de spionaj rusești și americane și asupra consecințelor acestora”, și un album de călătorie care se va dovedi util cu siguranță pentru vacanțele anului viitor, 52 de weekenduri de vis în România, de Alexandra-Elena Marcu și Răzvan Marcu

Avem trei apariții noi din industria divertismentului, o biografie a unei celebre trupe rock, Metallica. Povestea din spatele cântecelor, de Chris InghamCasa Gucci. O poveste senzațională despre crimă, nebunie, strălucire și lăcomie, de Sara Gay Forden, cartea care stă la baza filmului Casa Gucci (2021), regizat de Ridley Scott, și Undă verde, de Matthew McConaughey, una dintre cele mai de succes apariții ale anului trecut, un volum în același timp album, antologie, autobiografie, simpatic și amuzant. 

Alte apariții: Și dumneata cum ești, dr. Sacks, de Lawrence Weschler, un volum biografic despre viața celebrului neurolog, a apărut la Vellant, Deținut politic și președinte. Singur împotriva sistemului, de Václav Havel, la Curtea Veche, la Polirom un nou volum din seria grafică „Sapiens”, Sapiens. O istorie grafică. Stâlpii civilizației, de Yuval Noah Harari și un nou volum în seria „Istoria filosofiei occidentale”, Numire și necesitate, de Saul Kripke, iar la Herald, O istorie a ateismului, de Ovidiu Morar, și Neuroștiința fericirii. Dezvoltarea conștientă a creierului către armonie și integrare, de Daniel Siegel.

 

Cărți pentru copii 

Așa cum era de așteptat luna asta au apărut multe cărți de Crăciun pentru copii, dar nu numai. Încep cu „nu numai”. La Vellant s-a reeditat un volum splendid ilustrat, Povestiri după Shakespeare, de Anna Claybourne și Elena Temporin, și a apărut un roman pentru copii ce pare foarte simpatic, Neguțătorul de zăpadă, de Sam Gayton. Din seria de cărți cu activități, am descoperit două cărți cu rețete pentru copii apărute la Editura Casa, Conni coace și Conni gătește, iar la Editura Litera încă două volume din seria „Povești muzicale”, Lacul lebedelor și Carnavalul animalelor

La Cartea Copiilor a apărut un nou volum în seria „Corto Maltese”, de Hugo Pratt, Celticele, și mai multe cărți ilustrate pentru copii: Pisa și cartea de bucate și Veve și omul de zăpadă, de Julia Donaldon și Axel Scheffler, Mișka, de Marie Colmont, Cer-de-albastru, de Dianne White

Pentru fanii seriei Pettson&Findus a apărut deja Pettson și Findus. Calendarul Familiei 2022 și încă un volum cu cei doi simpatici protagoniști, Meșterește acasă cu Findus. Și, tot la Pandora M mai avem Mamma Mu se dă cu sania, de Jujja Wieslander, Fletcher și Crăciunul fulgilor de zăpadă, de Julia Rawlinson, dar și Vacanța de Crăciun a Moșului, de Mauri Kunnas. Iar la Univers a mai apărut un nou volum pentru copii semnat de Lavinia Braniște, Laboratorul ghiduș al lui Chițibuș, cu ilustrații de Oana Ispir, și, tot aici, Mami și tati se poartă ciudat de Crăciun, de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Am trecut, încet, către cărțile de Crăciun: la Nemi a apărut un volum din seria de Crăciun a lui Matt Haig, Spiridușa adevărului, și încă un volum ce poate fi considerat tangențial de sezon, Lacul lebedelor, cu ilustrații de minunata Valeria Docampo. Mai multe volume crăciunești la Paralela 45: Cronicile Crăciunului, de John Townsend, o antologie de 24 de povestioare despre „cum se pregăteşte Moş Crăciun la Polul Nord pentru a duce daruri copiilor în noaptea cea mai aşteptată a anului”, Pălăria lui Moș Crăciun, de Mira Lobe, Steve, spiridușul Crăciunului, de Billy Dunne, și Cărticica mea cu jocuri de Crăciun, și la Didactica Publishing House: Viața și aventurile lui Moș Crăciun, de L. Frank Baum, Cartea mea cu activități de iarnă, Un minunat cântec de Crăciun, de Annette Amrhein. De asemenea, la Ed. Arthur a apărut un volum de sezon de J.K. Rowling, Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun, al cărui titlu în limba română are niște valențe la care scriitoarea cu siguranță nu s-a gândit (wink wink).

 

Cărți citite și recomandări

 

În noiembrie am avut lecturi destul de diverse: două romane și trei cărți de nonficțiune insolite și dificil de încadrat într-un gen aparte. Cele două romane au fost: Ereditate, de Miguel Bonnefoy, carte ce a primit anul trecut Premiul Goncourt. Alegerea României, saga unei familii sud-americane cu influențe, cum altfel?, ale realismului magic, și Fată, femeie, alta, de Bernadine Evaristo, roman câștigător al Man Booker Prize și care a generat numeroase discuții încă de la apariție, lucru care, după lectură, nu mă miră deloc. O colecție de povestiri ce urmăresc viața a douăsprezece persoane, unite prin fire narative neașteptate și insolite și care pun în discuție diferite categorii de marginali contemporani: de la mame singure, la persoane non-binare, lesbiene și imigranți. E o carte ce oferă o imagine complexă și interesantă a lumii contemporane, o lume divizată și fărâmițată în categorii tot mai restrânse, dar care păstrează, totuși, caracteristici unitare, în ciuda alterităților extreme ce par s-o domine tot mai mult. 

Yoga, de Emmanuel Carrère, a fost o  surpriză plăcută: amestec de memorii, meditație, politică contemporană, e un volum dificil de încadrat într-un gen anume, dar foarte convingător prin ceea ce rămâne una dintre mărcile autorului francez: scriitura autentică și eclatantă. Mi-a plăcut mult cartea, cu atât mai mult cu cât m-a făcut să-mi dau seama că în ultima vreme am citit mult prea multă literatură anglo-americană și că mi-e dor să mai citesc și altfel de stiluri. Și, tot din spațiul francez, am citit broșurica (nu o pot numi carte) Cine l-a ucis pe tata?, Édouard Louis, o meditație asupra sărăciei și inegalității sociale, care ne oferă o imagine surprinzător de tristă a Franței contemporane, una foarte diferită și îndepărtată de imaginea idilică a satelor tradiționale sau a cafenelelor franțuzești. 

Închei cu una dintre cele mai suprinzătoare lecturi ale ultimei perioade, volumul Portetul din oglindă. De Profundis. Oscar Wilde și eu însumi, de Oscar Wilde și Lordul Alfred Douglas, un volum ce reunește două mărturii ale unei celebre relații, două mărturii aproape contradictorii. Avem, pe de-o parte, celebra scrisoare din închisoare a lui Oscar Wilde, De Profundis, întemnițat sub acuzația de practici homosexuale, o lungă lamentație adresată lordului Alfred Douglas, „Bosie”, motivul întemnițării sale, și replica pe care acesta i-a dat-o lui Wilde peste ani (la mult timp după ce acesta încetase din viață, de fapt, așadar, e mai degrabă un fel de dezvinovățire publică). Ca exercițiu de lectură, este interesant să pui față în față cele două texte, atât ca scriitură - unul, cel al lui Wilde, profund și sclipitor, celălalt, al lui Bosie, destul de sec și lipsit de imaginație, cât și ca poveste. De Profundis este textul unei iubiri rănite, părăsite, îndurerate, pe când Oscar Wilde și eu însumi, este doar o dare de seamă insipidă a unei dezvinovățiri, atât de detașată încât nu pare a fi scrisă de cel căruia îi e adresat De profundis. De altfel, această detașare i-a făcut pe mulți să creadă că nici nu ar fi fost scrisă de Bosie însuși, ci de un jurnalist angajat (și mie mi se pare la fel pentru că este o poveste care nu convinge, pare spusă de un narator prea imparțial ca să fi participat la poveste). De asemenea, volumul are parte de o Introducere foarte generoasă care pune în context viața și opera lui Wilde, ceea ce e foarte util pentru cititorii mai puțin familiarizați cu epoca și opera sa. 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 12-18 octombrie

Noutățile editoriale și articolele literare interesante din săptămâna 12-18 octombrie. Săptămâna asta a avut loc Târgul de carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment din industria editorială și a fost anunțat câștigătorul Man Booker Prize 2015: „A Brief History of Seven Killings”, de Marlon James.

Curtea Veche Publishing la Bookfest 2017

Curtea Veche Publishing vă invită între 24 și 28 mai la Romexpo București, pentru cea de-a XII-a ediție a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

Noutăți literare 16-28 august 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânilor 16-28 august 2016.

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Cristina 09-12-2021 15:17

    Buun, am reumplut si wishlist-ul si coșul de cumpărături :)Despre ultimul volum din seria cormoran strike se mai stie ceva? L-aș fi comandat in engleza, dar imi "strica" colecția.

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 15-12-2021 09:43

    :))) nu, nu renunța fix acum. nu mai e mult de așteptat, chiar deloc ;)