Cărți interesante martie 2023

Cărți interesante martie 2023

Distanța care separă trecutul de prezent se măsoară poate prin lumina răspândită pe pământ între umbre, alunecând peste fețe, desenând pliurile unei rochii, în lumina crepusculară, indiferent de ora zilei, dintr-o fotografie alb-negru.” 
(Anii, Annie Ernaux, Editura Trei, colecția Anansi. World Fiction, trad. rom. Mădălina Ghiu)

 

Romanul Theodoros, de Mircea Cărtărescu, a câștigat premiul de la categoria PROZĂ la Gala Premiilor Radio România Cultural, iar Moni Stănilă premiul de la categoria POEZIE pentru volumul Offsaid. De asemenea, au fost anunțate și nominalizările la Gala Premiilor Observator cultural, ediția a XVII-a. Tot referitor la Theodoros, un arhitect român a recreat Bucureștiul fanariot (de pe la 1844) cu ajutorul inteligenței artificiale, iar imaginile sale pot constitui un cadru de desfășurare al întâmplărilor din roman. Continuând discuția de luna trecută despre rescrierile operelor clasice pentru cititorii contemporani (și sensibili) următoarea pe listă se pare că este Agatha Christie

Mai jos aveți o selecție a celor mai interesante cărți apărute pe piața de carte românească în martie 2023, iar la final Top 10 cărți românești și Top 10 cărți în limba engleză din librăriile Cărturești (tot pentru martie 2023). 

Cărți interesante martie 2023

FICȚIUNE 

Ficțiune literară 

Destin, de Zeruya Shalev: „Destinul personajelor și cel al țării în care trăiesc se întrepătrund măiestrit și deseori dur în noul roman al scriitoarei Zeruya Shalev, una dintre cele mai puternice voci ale literaturii israeliene actuale.” (Ed. Humanitas Fiction)

Fiul a mii de oameni, de Valter Hugo Mãe: „Subtilitatea creatoare a lui Valter Hugo Mãe construiește, dintr-un mic sat, o lume în care oamenii obișnuiți sunt în căutarea fericirii şi a afecțiunii, neîncetând să viseze.” (Ed. Casa Cărții de Știință) 

Anul lunii negre, de Ellen Mattson: „David Svarthed, suspendat din postul său de profesor universitar de literatură, în urma unui conflict cu un student, se retrage în singurătatea apartamentului său, asemeni unui Faust modern, în căutarea sensului propriei vieți.” (Ed. Casa Cărții de Știință)

• Copil de octombrie, de Linda Boström Knausgård: „povestea luptei unei femei împotriva bolii mintale și a izolării. Este o mărturie crudă asupra felului în care scrisul poate să protejeze și să vindece.” (Ed. Pandora M)

• Prăvăliile de scorțișoară. Sanatoriul sub semnul clepsidrei, de Bruno Schulz: o nouă traducere a celor două volume de proză publicate de Bruno Schulz în timpul vieții sale (Ed. Pandora M)

Voința și norocul, de Carlos Fuentes: „Considerată de mulți critici o satiră întunecată și o tragedie poetică, Voința și norocul marchează poate cel mai înalt prag al imaginației și al realismului lui Fuentes.” (Ed. Curtea Veche)

Natură umană, de Serge Joncour: „Din iulie 1976, una dintre cele mai secetoase veri ale secolului, până în decembrie 1999, lună marcată de ploi diluviene, Natură umană evocă mai bine de douăzeci de ani din istoria Franţei şi a mapamondului.” (Ed. Polirom)

De mână cu moartea, de Ottessa Moshfegh: „Un amestec desăvârșit de teroare, suspans și umor negru, De mână cu moartea ne invită să reflectăm asupra felului în care poveștile pe care ni le spunem dezvăluie, și în aceeași măsură, ne fac orbi la adevăr.” (Ed. Litera) 

Insula Armelor, de Amitav Ghosh: „un roman minunat scris, care străbate fără efort spațiul și timpul. Este povestea unei lumi aflate la limită, a migrației în creștere și a tranziției implacabile.” (Ed. Litera)

Micul prieten, de Donna Tartt: „Roman ambițios și strălucitor, bogat în paradoxuri morale și observații asupra fragilității umane, Micul prieten explorează ideea de crimă și pedeapsă, precum și complicațiile și consecințele ascunse care stau în calea căutării adevărului și dreptății.” (Ed. Litera)

• Monarhul umbrelor, de Javier Cercas: „Javier Cercas reia tema Războiului Civil într-un roman mult mai intim și mai personal, care investighează trecutul atât de incomod al familiei sale.” (Ed. Rao) 

 

Ficțiune contemporană 

• Pandora, de Susan Stokes-Chapman: „Un roman istoric tulburător în care descoperirea unor misterioase antichități grecești pune în mișcare conspirații, revelații și povești de dragoste.” (Ed. Nemira)

• O mie de corăbii, de Natalie Haynes: „nu este doar romanul unui război, el e urzit cu poveștile femeilor prinse într-un conflict legendar și istorisit prin vocea muritoarelor, dar și a zeițelor, un roman inspirat, printre altele, de Iliada” (Ed. Pandora M)

Natură moartă, de Sarah Winman: „un roman atotcuprinzător, încântător, cu personaje captivante, despre frumusețe, familie și destin” (Ed. Omnium)

Miniaturista, de Jessie Burton: un roman istoric care „denunță conflictul mocnit al unei epoci pentru care libertatea de a-ți trăi viața așa cum vrei și de a-ți urma chemarea sau inima sunt păcate pasibile de pedeapsa capitală.” (Ed. Humanitas Fiction)

Din cauze naturale, de Nina Lykke: „Într-o proză de o ironie magistral dozată, Nina Lykke portretizează societatea actuală și toate anxietățile și nevrozele noastre, chiar și pe cele pe care nu îndrăznim să ni le mărturisim.” (Ed. Humanitas Fiction)

Adresa, de Fiona Davis: „Un imobil ce devine o adresă de referință în Manhattan și o adresă ce devine personaj de roman.” (Ed. Humanitas Fiction)

• Epoca viciului, de Deepti Kapoor: „Aceasta este epoca viciului, în care banii, plăcerea și puterea înseamnă totul, iar relațiile de familie care formează legături strânse între oameni pot să și ucidă.” (Ed. Litera)

Elefantul din Belfast, de S. Kirk Walsh: „Inspirat dintr-un fapt real, romanul spune povestea duioasă și teribilă a lui Hettie Quin, o tânără îngrijitoare la grădina zoologică din Belfast, și a elefantului Violet, în vârstă de trei ani, adus de curând în oraș.” (Ed. Corint)

Ficțiune clasică 

Billy Budd și alte povestiri, de Herman Melville: „Billy Budd, marinar anticipează modernismul nu doar în tematică, ci și în formă, prin colajul de genuri și prin finalul său deschis.” (Ed. Rao)

• E greu să fii zeu, de Arkadi&Boris Strugațki: „Un SF clasic și o viziune strălucită despre răul care pare să domine universul.” (Ed. Nemira)


Proză scurtă 

Adio, fratele meu. Povestiri (I), de John Cheever: „Povestirile lui John Cheever oferă o viziune de ansamblu asupra societăţii americane din a doua jumătate a secolului XX.” (Ed. Polirom)

Primavără în tren. Antologie de proze foarte scurte din literatura chineza contemporană: „O colecție de proze foarte scurte din literatura chineză contemporană, în care, în stilul minimalist-misterios caracteristic scriiturii chineze, sunt povestite întâmplări mundane unele dintre ele cu o notă realistă, altele, surprinzând prin elementul de neobișnuit.” (Ed. Corint)

 

Literatură română

• Pe cine iubești mai mult?, de Mihaela Buruiană: volumul de debut al apreciatei traducătoare Mihaela Buruiană (Ed. Nemira)

Teatru, de Mihail Sebastian: o antologie ce cuprinde piesele Jocul de-a vacanța, Steaua fără nume, Ultima oră, Insula (Ed. Polisalm)

Viața e a mea, de Emilia Faur: „… capitolul spectaculos, intitulat (cum altfel?) «Viața e a mea», din partea finală a cărții Emiliei Faur, «panotează» nu doar cei patru pereți (ai unei săli de expoziție), ci însăși condiția femeii în România, cu o luciditate, o tandrețe și o disperare pe care – în același asamblaj narativ/multimedia – nu le-am mai întâlnit.” (Ștefan Manasia) (Ed. Polirom)

Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor, de Cristina Chira: „În cartea ei de debut, Cristina Chira depune mărturie că la început nu a fost cuvântul, ci energia, acea capacitate a oamenilor de a acționa.” (Ed. Polirom) 

Murmur, de Mircea Pricăjan, „Cartea e o demonstrație că nimic nu poate fi mai deformant, mai parazitar decât propria memorie.” (Miron Beteg) (Ed. Humanitas)

Bilete de sinucigaș. 102 micro-micro ficțiuni extreme, de T.O. Bobe, cu il. de Mihail Coșulețu: „În Bilete de sinucigaș cred că sunt cele mai multe voci, nu doar din ce am scris până acum, ci din tot ce voi fi scris vreodată.” (T.O. Bobe) (Ed. Humanitas)

 

NONFICȚIUNE

Istorie


Istoria nebuniei în epoca clasică, de Michel Foucault: „Considerată, în epocă, un veritabil reper pentru mişcarea antipsihiatrică, Istoria nebuniei în epoca clasică ne vorbeşte, în contextul războaielor culturale care polarizează lumea de azi, despre primejdia de a transforma privirea clinică în bisturiul unei societăţi bolnave de conformism şi secătuite vital.” (Cristian Iftode) (Ed. Trei)

Grecii. O istorie globală, de Roderick Beaton: „Epopeea fascinantă a uneia dintre cele mai mari culturi ale lumii, din Epoca Bronzului până în prezent.” (Ed. Trei)

Londra. Biografia unui oraș, de Peter Ackroyd: „Renumitul istoric, romancier, poet și jurnalist Peter Ackroyd ne poartă într-o călătorie istorică, geografică și imaginară prin metropola londoneză.” (Ed. Trei)

• Gulag. O istorie, de Anne Applebaum: „O istorie magistrală și foarte apreciată – prima descriere atent documentată a Gulagului, de la originile sale în Revoluția Bolșevică la prăbușirea lui în epoca glasnostului.” (Ed. Litera)

• Augustus. Revoluționarul care a devenit împărat, de Adrian Goldsworthy: „Goldsworthy ne prezintă portretul omului din spatele miturilor: un manipulator, propagandist și adevărat regizor al politicii de culise versat, generos, dar și crud.” (Ed. Litera)

Arta regală a otrăvurilor, de Eleanor Herman: „Eleanor Herman combină accesul ei unic la arhivele regale cu descoperiri de ultimă generație ale științei criminalistice pentru a spune povestea adevărată a palatelor strălucitoare ale Europei: una a medicinei șocante, a cosmeticelor otrăvitoare, a excrementelor mereu prezente, a unui mediu ideal pentru boli și, uneori, pentru crime.” (Ed. Litera)

Petru cel Mare. O biografie, de Lindsey Hughes: „Pornind de la scrisori și documente personale, dar și de la povești ale contemporanilor săi, această carte creionează un personaj complex, oferind informații despre acțiunile, deciziile, posesiunile sale și despre lumea sa fantastică.” (Ed. Litera)

Iubire și ură sau istoria lumii în 21 de statui, de Peter Hughes: „Emoții sălbatice și antagonism istoric, intoleranță și cruzime, poftă de dominație și de certitudine morală, epurări și pedepse într-un dialog mut al statuilor spulberate.” (Ed. Baroque Books&Arts)

• Marco Polo. De la Veneția la Shangdu, de Laurence Bergreen: „Cu ajutorul unui bogat material documentar, Laurence Bergreen reușește să separe legenda negustorului venețian de realitatea istorică și să ofere una dintre cele mai complexe şi documentate biografii ale lui Marco Polo.” (Ed. Art)

 

Corespondență, memorii, jurnale

• Prinde iepurele, de Lana Bastašić: „Prinde iepurele spune povestea unei prietenii, a unei dispariții și a ecourilor pe care războiul le lasă peste ani. Expune intimitățile relației de prietenie dintre două femei cu toată suferința, iubirea, dezamăgirea și neînțelegerilor ei.” (Ed. Black Button Books)

• Dragă tată, de Ernest&Patrick Hemingway: „Dragă tată este un proiect de familie, care ne oferă azi, în premieră, un portret nuanțat al lui Ernest Hemingway, unul dintre cei mai apreciați și mai controversați scriitori ai secolului al-XX-lea.” (Ed. Nemira)

 O viață în scrisori: Corespondență II. 1891-1904, de A.P. Cehov: „Această corespondență este, înainte de toate, literatură de primă mână. Epistolaria nutrește opera de ficțiune, dar o și concurează, ca har al invenției și construcției poetice.” (Sorina Bălănescu)(Ed. Polirom)

• Carnete I. Mai 1935–februarie 1942, de Albert Camus: „Carnetele lui Albert Camus, cu notaţii şi însemnări aparent dezordonate, dar făcute cu consecvenţă începând de la 22 de ani şi până aproape de sfârşitul vieţii, oferă o imagine cât se poate de vie, în niciun fel trucată, a evoluţiei sale sufleteşti şi intelectuale, a demersului său creator şi, în acelaşi timp, o cheie a secretului tăriei sale de caracter, în ciuda fragilităţii fizice.” (Ed. Polirom)

• Pasager prin amintiri, de Codruț Constantinescu: un jurnal de călătorii consemnate de-a lungul anilor (Ed. Polirom)

• Jurnal esențial (1981-2002), de Monica Lovinescu (Seria de autor Monica Lovinescu, Ed. Humanitas)

• Admirabila tăcere. Jurnal, 1970–1972, de Alexandru Mironescu: „A fost unul din cei mai curați oameni din câți am cunoscut. și un creștin cum rar întâlnim: nebigot, nehabotnic, nefățarnic; drept și îngăduitor.” (N. Steinhardt) (Ed. Humanitas) 

 Retragerea. Povestea unui dezastru, octombrie–decembrie 1916, de Ștefan Zeletin: „Memoriile lui Ştefan Zeletin sunt un rechizitoriu dur la adresa pregătirii precare a armatei în toamna anului 1916, odată cu intrarea României în război. Prea puține au fost vocile care să treacă peste tendința eroizantă și să aibă curajul, la fel ca Zeletin, de a descrie incompetența autorităților civile și militare, debandada în care s-a făcut retragerea trupelor, după entuziasmul intrării în Transilvania.” (Sorin Cristescu) (Ed. Humanitas)

Pe teren minat. Corespondență, septembrie 2016–iunie 2017, de Élisabeth de Fontenay și Alain Finkielkraut: „„Pe filozofii Alain Finkielkraut și Élisabeth de Fontenay îi unește o adevărată prietenie. De aceea, nu le este teamă de dispută și îşi expun fără menajamente în scrisori părerile.” (Le Point) (Ed. Humanitas) 

Științe exacte și naturale

Revoluția longevității. Ce ne învață neuroștiințele despre viața lungă și fericită, de Daniel J. Levitin: „Revoluția longevității aduce o abordare nouă și extrem de fundamentată despre felul în care ne gândim la ultimele decade de viață, și cu siguranță că va revoluționa felul în care ne pregătim pentru vârsta senectuții.” (Ed. Litera)

Libertate și evoluție. Ierarhii în natură, societate și știință, de Adrian Bejan: „….cartea arată cât de numeroase concepte de „schimbare de design” capătă o justificare științifică solidă și cum ele coexistă alături de evoluția naturii, a societății, a tehnologiei și a științei.” (Ed. Litera)

•  Asediul invizibil. Ascensiunea coronavirusurilor și cautarea unui remediu, de Dan Werb: „...relația complicată dintre oameni şi Coronaviridae nu se termină aici. Dan Werb ne avertizează că singura soluţie care poate pune capăt asaltului viral din zorii secolului XXI este regândirea radicală a relației dintre om și lumea naturală.” (Ed. Art)

Mirajul alb. Polul Nord-Polul Sud, de Silviu Neguț: „ Mirajul alb ne oferă harta științifică integrală a ținuturilor gheții.” (Ed. Art)

Calea lactee. Autobiografia galaxiei noastre, de Moiya McTier: „Moiya McTier devine vocea Căii Lactee în această „autobiografie” fascinantă și accesibilă publicului larg, pentru a spune povestea descoperirilor științifice legate de casa noastră galactică, de la formarea ei la inevitabila moarte și la toate lucrurile interesante dintre ele.” (Ed. Publica)

Creierul puternic. Cum îți întăresc creierul mișcarea și exercițiile fizice, de Anders Hansen: „Una dintre cele mai bune cărți despre creier dintre sutele pe care le-am citit.” (Nils Simonson, chirurg și scriitor) (Ed. Publica)

Amintiri despre prietenie și fizică, de Leonard Mlodinow, Stephen Hawking: „Prieten cu Hawking vreme de cincisprezece ani, coautor împreună cu el la două cărți, fizicianul american Leonard Mlodinow povestește amintirile colaborării lor dezvăluind firea intimă a unui personaj fragil și în același timp robust, stoic, dar și plin de vitalitate, uneori sarcastic, dar în fond tandru, profitând de izolarea adusă de boală, dar căutând mereu relațiile umane. În paralel, Mlodinow reconstituie în termeni simpli și intuitivi evoluția spectaculoasă, timp de cinci decenii, a ideilor cosmologice ale lui Hawking concentrate asupra întrebărilor fundamentale: Cum a început universul? De ce există un univers? De ce legile naturii sunt așa cum sunt?” (Ed. Humanitas)

•  Cum funcționează lumea cu adevărat. Ghidul unui om de știință pentru trecutul, prezentul și viitorul omenirii, de Vaclav Smil: „Cartea aceasta explică șapte realități fundamentale care ne guvernează supraviețuirea și prosperitatea. De la energie și producția de hrană, trecând prin lumea noastră materială și globalizarea ei, și ajungând la evaluarea riscurilor, mediul înconjurător și viitorul planetei, Cum funcționează lumea cu adevărat oferă o foarte necesară revenire la realitate pentru că, înainte de a putea aborda problemele în mod eficient, trebuie să înțelegem faptele.” (Ed. Trei)

 

Studii literare și culturale

•  Între lumi. Romanul românesc în sistemul literar modern, de Daiana Gardan: „Cartea ei despre subgenurile romanului modern deschide o perspectivă transnațională asupra unor subiecte până recent considerate exclusiv de literatură națională și insistă asupra urgenței de a localiza observația teoretică.” (Mihaela Ursa) (Ed. Casa Cărții de Știință)

• Monahul și scribul. Creștinismul egiptean între idealul monahal și cultura scrisă, de Alin Suciu: „Îmbrățișând o viziune globală, această carte își propune să urmeze aproximativ un mileniu și jumătate de literatură creștină egipteană, de la textele Părinților deșertului din secolul al IV-lea, scrise în greacă și coptă, până la ultimele manuscrise creștine, produse în Egiptul otoman al veacului al XVIII-lea, în limba arabă.” (Ed. Spandugino)

• Tiranul. Politica în viziunea lui Shakespeare, de Stephen Greenblatt: „Stephen Greenblatt cercetează figurile marilor tirani din piesele lui Shakespeare – Richard III, Macbeth, Lear, Coriolan – pentru a răspunde la o întrebare mereu actuală: cum e cu putință ca o națiune să încapă pe mâna unui despot? Cartea de față nu este numai excursul unui specialist de primă mână în opera shakespeariană, ci și, înainte de toate, o analiză strălucită a ideii de putere, dincolo de epoca în care ea se manifestă” (Ed. Humanitas)

• Mitologia orientală. Măștile Zeului vol. II, de Joseph Campbell: „În Mitologia orientală, Campbell explorează miturile subiacente și tradițiile folclorice care au evoluat în marile filosofii ale egiptenilor și sumerienilor, precum și în religiile distinctive din Egipt, Mesopotamia, India, China și Japonia, incluzând hinduismul, budismul, taoismul și șintoismul.” (Ed. Trei)

 

Eseuri

• Etica neuitării, de Monica Lovinescu (Seria de autor Monica Lovinescu, Ed. Humanitas)

• Aici e Radio Europa Liberă, de Monica Lovinescu, Virgil Ierunca (Seria de autor Monica Lovinescu, Ed. Humanitas)

• O istorie a literaturii române pe unde scurte (1960-2000), de Monica Lovinescu (Seria de autor Monica Lovinescu, Ed. Humanitas)


Licori & savori

Economia comestibilă. Povești despre mâncare ce îți vor schimba felul de a vedea lumea, de Ha-Joon Chang: o carte care „combină poveștile celor mai diverse alimente cu teoriile economice mai mult sau mai puțin cunoscute și reușește, cu mult umor și trecând prin mai toate bucătăriile lumii, să ofere o imagine inedită, pe înțelesul tuturor, a economiei de ieri și de azi.” (Ed. Polirom)

• Confesiunile unui iubitor de vin. Plăcerea degustării, de Jancis Robinson: „Pasiune erudită și poveste șoptită, vervă, autoritate și inte­li­gență, cele mai rafinate pivnițe de vinuri, cele mai neașteptate podgorii și cele mai pretențioase restaurante, într-o călătorie din Africa de Sud în California, de la Bordeaux în Australia și zeci de personaje pline de culoare și iubitoare de vin: Julian Barnes, Philippe de Rothschild, Francis Ford Coppola sau Julio Gallo.” (Ed. Baroque Books&Arts)

Enciclopedia plantelor sălbatice comestibile, vol. 1: Leurda - Allium ursinum, de Anca Corduban, Mona Petre, Simona Grosmann: „Enciclopedia plantelor sălbatice comestibile unică în concepția sa oferă informații detaliate și practice despre speciile spontane alimentare frecvente, prezentându-le individual, fiecare într-o lucrare dedicată și bogat ilustrată. Volumul pilot este consacrat leurdei, Allium ursinum, și conține, în plus față de volumele ce vor urma, noțiuni introductive de bază, esențiale pentru apropierea sigură și responsabilă față de natură, precum și concepte de taxonomie botanică și explorare sustenabilă a naturii.” (Ed. Aska)

• Dinastii dulci, de Aurora Liiceanu: „poveștile unor dulciuri celebre și ale dinastiilor de cofetari și patiseri care și-au legat numele de ele.” (Ed. Polirom)

 

Diverse

Tour de Force. Cum am scris istorie în Turul Franței, de Mark Cavendish: „În Tour de Force, Mark Cavendish ne împărtășește povestea revenirii sale spectaculoase, după o lungă perioadă de boală, la cel mai important circuit de ciclism din lume, Turul Franței 2021, pe care la câștigat spre admirația tuturor într-un „tur de forță” care a făcut istorie.” (Ed. Pilot Books)

 

CĂRȚI PENTRU COPII

Cărți ilustrate

• Paște fericit, Lama Lama!, de Anna Dewdney (Ed. Nemi)

Disney: Iepurași. Primele mele povești de noapte bună (Ed. Litera)

Furtuna, Ploaia, Soarele, Zăpada, de Shaun Usher: o serie simpatică pentru copii despre aventurile unui bunic și ale nepoțelului său (Ed. Curtea Veche)

• Titluri noi în seria „Prietena mea Conni”: Conni merge la cumpărături, Conni la școala de muzică, Conni doarme la Iulia, Conni coace pizza (Ed. Casa)

Familia de pisici a lui MOG. MOG în grădină, de Judith Kerr (Ed. Pandora M)

Vino înapoi, Bunico, de Sue Limb: o poveste emoționantă despre pierderea cuiva drag (Ed. Pandora M)

Ba nu mi-e frică, ție ți-e frică!, de Seth Meyers: o poveste simpatică despre prietenie și curaj (Ed. Pandora M)

Aventurile lui Mac, de Livia Rusz, Lucia Olteanu: „Amuzante, palpitante, pline de prospețime, Aventurile lui Mac istorisesc peripețiile rostogolite cu viteza luminii ale unui rățoi năzdrăvan și ale piticilor Pic și Punepiedici, care îi poartă pe eroii noștri prin Țara Poveștilor, prin Țara Pitilungilor, ba chiar și prin Țara Mâncăcioșilor, unde casele sunt cu totul și cu totul de ciocolată.” (Ed. Humanitas Junior)

Prietenii noștri pisoi, de Axel Sheffler, Frantz Wittkamp: „O colecţie superamuzantă de rime… feline” (Ed. Humanitas Junior)

Vreau în barca ta!, de Sergio Ruzzier: al doilea volum din seria de bandă desenată pentru cei mici, „Puiu și Vulpoi” (Ed. Frontiera)

Romane

• Beowulf, de Michael Morpurgo: o repovestire a aventurilor eroului medieval, în stilul lui Morpurgo. (Ed. Nemi)

• Logodnicii iernii, de Christelle Dabos: „Cu peste 1 milion de cititori şi tradusă în 17 limbi, saga Vizitatoarea din oglindă este o aventură plină de intrigi şi suspans împletită cu o emoţionantă poveste de dragoste, imaginând un univers fantastic, devenit cult.” (Ed. Humanitas Junior)

• Povestea doctorului Dolittle, de Hugh Lofting: un nou titlul în seria „Biblioteca de 10+ (Ed. Humanitas Junior)

Invitația, de Timo Parvela, Bjørn Sortland, Pasi Pitkänen: „Kepler62 este o serie premiată, tradusă în 23 de ţări, o lume distopică unde prietenia e pusă la încercare, un univers necunoscut de explorat.” (Ed. Humanitas Junior)


Cărți citite și recomandări

• Anii, de Annie Ernaux (trad. rom. Mădălina Ghiu): memoir-ul lui Annie Ernaux este una dintre cele mai frumoase și emoționante panorame literare ale secolului XX, minunat scris (și minunat tradus în română de Mădălina Ghiu). 

Istoria iubirii, de Simon May (trad. rom. Dana Ionescu): o apariție mai veche, este o carte ce urmărește evoluția filozofică a conceptului de iubire. 

Cartea curajului și a candorii, de Ana Iorga și Filip-Lucian Iorga: o emoționantă rememorare a unei lumi care a fost, reconstruită din mici obiecte de familie. 

Magul de la Kremlin, de Giuliano da Empoli: o carte destul de înfricoșătoare (mai ales în virtutea războiului început anul trecut), dar și o inedită meditație asupra puterii. 

Wonder Woman. Terra Unu, vol. 1, de Grant Morrison și Yanick Paquette (trad. rom. Ioana Tudor): un volum de benzi desenate, citit din curiozitatea de a afla specificitatea unui alt fel de formă artistică. Am citit, m-am lămurit. 

Despre natura umană, de Roger Scruton (trad. rom. Adina Arvatu): patru eseuri pe teme științifice și filozofice (natura umană, moralitatea, sexualitatea), destul de incitant și profund.  

Diavolii din Loudun, de Aldous Huxley (trad. rom. Iulian Bocai): o cercetare istorică a fenomenului credinței în diavoli și vrăjitoare în Europa premodernă și o demonstrație excelentă a felului în care oamenii își construiesc țapi ispășitori.

Descătușarea și alte reverii, de Jackie Morris (trad. rom. Laura Nureldin): o mică bijuterie poetică și vizuală, foarte potrivită pentru a înfrumuseța o zi mohorâtă. Sau orice zi. 

 

TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI (martie 2023) 

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ 


1. Rezervă, Prințul Harry

2. Totul începe cu noi, Colleen Hoover

3. Atomic Habits, James Clear

4. Englezul din Gara de Nord, Tatiana Niculescu

5. Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius

6. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns, Gabor Maté

7. Omul în căutarea sensului vieții, Viktor E. Frankl

8. Acolo unde cântă racii, Delia Owens (ediție tie-in)

9. Limbajul corpului. Atenție, gesturile vorbesc pentru noi, Isabelle Duvernois

10. Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică, Gabor Maté și Gabriel Maté

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ

1. The 48 Laws of Power, Robert Greene

2. Girl in Pieces, Glasgow Kathleen

3. A Good Girls Guide to Murder, Holly Jackson

4. It Ends with Us, Colleen Hoover

5. Twisted Love, Ana Huang

6. The Secret History, Donna Tartt 

7. Atomic Habits: An Easy Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, James Clear 

8. Shatter Me, Tahereh Mafi 

9. 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, Jordan B. Peterson

10. Seven Husbands of Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid 

 

Comentarii

Am vazut foarte multe titluri cunoscute, unele chiar pe care le-am citit si mi-ar placea sa le reiau. Multumesc de inspiratie.

Paula

10 apr. 2023

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter