Cărți interesante iunie 2023

Cărți interesante iunie 2023

„Pentru un cititor, acesta poate fi un lucru esențial, poate unica justificare a literaturii: aceea că nebunia lumii nu ne va cotropi cu totul, deși ne invadează pivnițele (metafora îi aparține lui Machado de Assis), apoi ne cotropește sufrageria, camera de zi, întreaga casă. Iosif Brodski, prizonier în Siberia, și‑a găsit refugiul în versurile lui W.H. Auden. Pentru Reinaldo Arenas, prizonier în închisorile lui Castro, a fost Eneida; pentru Oscar Wilde, în închisoarea din Redding, au fost cuvintele lui Hristos; pentru Haroldo Conti, torturat de junta militară argentiniană, au fost romanele lui Dickens. Când lumea devine de neînțeles, când actele de teroare și replicile îngrozitoare la acea teroare ne umplu zilele și nopțile, când ne simțim dezorientați și tulburați, căutăm un loc în care rațiunea (sau credința în rațiune) a fost așezată în cuvinte.” (Un cititor în Pădurea din Oglindă, de Alberto Manguel, trad. Bogdan-Alexandru Stănescu)

La început de sezon estival în revista Forbes a apărut deja tradiționalul bilanț al editurilor din România pe anul 2022, momentan unul dintre puținele mijloace de măsurare a pieței de carte de la noi. Din păcate, și la noi și prin alte părți, piața de carte nu arată grozav anul ăsta (ca să mă exprim eufemistic), însă, tot din păcate, nici situația din lume nu arată tocmai bine. Avem, din fericire, cărțile în care putem evada și să sperăm că vom putea să ne bucurăm cât mai mult de ele. 

Mai jos, ca de obicei, este selecția lunară a celor mai interesante cărți apărute pe piața de carte românească în iunie 2023, alături de câteva considerații despre cărțile pe care le-am citit în luna asta (cu două omisiuni legate de două cărți pe care le am în lucru, dar despre care vă voi vorbi la momentul potrivit), iar la final Top 10 cărți românești și Top 10 cărți în limba engleză din librăriile Cărturești (tot pentru iunie 2023). 

 

Cărți interesante iunie 2023

FICȚIUNE

Ficțiune literară

• Devotatul, de Viet Thanh Nguyen: „Personajul fără nume, dar cu două chipuri și două minți, pe care l-am cunoscut în Simpatizantul, părăsește acum America și, atras – dar nici pe departe sedus – de patria tatălui său francez, se instalează la Paris.” (Ed. Art; Traducere din limba engleză și note de Tatiana Dragomir) 

• Războiul sfârșitului lumii, de Mario Vargas Llosa: „Războiul sfârşitului lumii, roman pe care Roberto Bolaño îl considera capodopera lui Mario Vargas Llosa şi pe care Harold Bloom l-a inclus printre cărţile canonului occidental, are la bază un eveniment real din istoria Braziliei.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Mihai Cantuniari)

• Misiunea, de Aris Alexandrou: „O capodoperă a literaturii grecești moderne.” (Ed. Curtea Veche; trad. Claudiu Sfirschi-Laudat)


Ficțiune contemporană

• Gala și Dalí, povestea unei iubiri, de Sylvia Frank: „Emoționanta poveste de dragoste dintre Gala și Salvador Dalí ‒ un cuplu care a depășit toate obstacolele și a decis să trăiască doar pentru iubire și artă.” (Ed. Nemira; trad. Mihai Ungheanu)

• Și-n fiecare dimineață drumul spre casă e tot mai lung, de Frederick Backman: „Este o încercare timidă de a da piept cu toată angoasa că, uneori, cele mai strălucite minți din viața noastră ne părăsesc, iar noi, cei rămași, trebuie să trăim cu dorul după cineva care e încă aici.” (Fredrik Backman) (Ed. Art; Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman)

Nick și Charlie, de Alice Oseman: „Realistă și în același timp înălțătoare, această poveste a descoperirii de sine va face inimile cititorilor să se oprească pentru o clipă.” (School Library Journal) (Ed. Trei; trad. Mihaela Doagă)

 

Crime fiction

 O casă mortală, de Anders de la Motte & Mans Nilsson: „Primul roman al seriei Crimele din Österlen: Lăcomie, trădare și crimă printre livezile, castelele și câmpurile înflorite din Österlen.” (Ed. Crime Scene Press; trad. Daniela Ionescu)

Vânătorul de fluturi, de Ann Cleeves: „Proprietarii unei vile din liniștita comunitate Valley Farm îl angajează pe Patrick, un tânăr ecolog, să aibă grijă de casă cât sunt plecați. Dar Patrick e găsit mort la marginea drumului către vale – un loc superb și izolat în care să mori.” (Ed. Crime Scene Press; trad. Roxana Brînceanu)

Terapeutul, de B.A. Paris: „Autoarea de bestselleruri New York Times, B.A. Paris, revine în inima suspansului psihologic captivant cu Terapeutul — o poveste intensă despre o casă care ascunde un secret șocant.” (Ed. Trei; trad. Monica Vlad) 

 

SF&F

Ultimul absolvent, de Naomi Novik: „În trilogia ȘCOALA SOLOMONARILOR, Naomi Novik reușește să construiască o poveste atât de credibilă despre un loc în care se studiază magia, încât pare că ea însăși a fost eleva unei astfel de stranii academii.” (Marian Popescu, redactor-șef Armada) (Ed. Nemira; trad. Irina Ornea)

 

Proză scurtă

• Păsările se duc să moară în Peru, de Romain Gary: „Ironice și tragice, cele șaisprezece nuvele reunite în volumul Păsările se duc să moară în Peru sunt o invitație în universul cosmopolit al autorului.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Doru Mareș)

• Miss Marple. 12 povestiri noi: „Aducând un omagiu moştenirii Agathei Christie, douăsprezece apreciate scriitoare au surprins inteligenţa ascuţită, vocea unică şi ingeniozitatea simpatică a acestui personaj de o modestie înşelătoare. O lectură esenţială pentru iubitorii de literatură poliţistă, Miss Marple. 12 povestiri noi este o carte menită să ne amintească de ce Jane Marple rămâne unul dintre cei mai faimoşi detectivi ai tuturor timpurilor.” (Ed. Litera; trad. Dana-Ligia Ilin)

 

Literatură română

• Spații mici, de Adriana Jderu: „Lumea clădită de Adriana Jderu, povestire cu povestire, este plină de adevăruri dureroase, de pasiune, fără sentimentalisme ieftine, așa cum îi stă bine unei cărți care ne spune multe despre viața noastră.” (Marin Mălaicu-Hondrari) (Ed. Humanitas) 

• Rupturi, de George C. Dumitru: „Daniel, un bărbat de peste 40 de ani, divorțat, destul de înstărit, încearcă să-și regăsească liniștea într-un cartier rezidențial de la marginea Bucureștiului.” (Ed. Polirom)

• Câine negru, porumbel rătăcitor, de Radu Găvan: „Îmbarcă-te într-un dark policier care îți va face pielea de găină. Radu Găvan recompune și totodată amestecă, ca într-un puzzle absurd, piese din trecut și scene horror, care ne vor dezvălui misterul.” (Ed. Hyperliteratura)


Poezie

• Kaddish, de Radu Vancu: „Nu atât o carte de poezie, cât o carte despre poezie, volumul lui Radu Vancu este un crez în literatura ca formă de redempțiune prin frumusețe.” (Andrei C. Șerban) (Casa de Editură Max Blecher)

• Resursa, de Olga Ștefan: „Orice țintă și-ar fixa în bătaia obiectivului poetic, Olga Ștefan rămâne unul dintre cei mai autentici și originali poeți de după 2000” (Anastasia Gavrilovici) (Casa de Editură Max Blecher)

 

NONFICȚIUNE

Istorie

Centrul Vechi din București. Politică și patrimoniu, de Emanuela Grama: „Bazat pe cercetare de arhivă şi etnografică, volumul aduce la lumină episoade mai puţin cunoscute din istoria acestui cartier, începând cu negocierile dintre arhitecţi, arheologi şi guvernul comunist despre valoarea de patrimoniu a zonei şi până la transformarea lui mai recentă într‑un brand turistic, sub numele de «centru istoric».” (Emanuela Grama) (Ed. Polirom)

Mică istorie a artei, de Charlotte Mullins: „O călătorie fascinantă prin 100 000 de ani de artă, de la primele opere artistice până la rolul central ocupat de artă în cultura contemporană.” (Ed. Litera; trad. Marina Oprea)

• Hitler. 1936–1945. Nemesis, de Ian Kershaw: „În acest al doilea volum al biografiei canonice scrise de Ian Kershaw, îl descoperim pe Hitler la apogeul puterii sale, idolatrizat de milioane de germani pentru faptul de a fi salvat națiunea de o catastrofă economică.” (Ed. Litera; trad. Diana Popescu-Marin) 

Biblioteca lui Stalin. Dictatorul și cărțile sale, de Geoffrey Roberts: „Biblioteca era locul preferat al lui Stalin, un autodidact care și-a impus o normă de studiu de cel puțin 300 de pagini pe zi. În liniștea oferită de cărți, el și-a petrecut cea mai mare parte a timpului liber citind și adnotând volume de istorie, filozofie, economie, politică sau literatură. Și tot în intimitatea cărților s-a pregătit pentru conflictele recurente avute cu adversarii interni sau externi ai regimului.” (Ed. Corint; trad. Anca Ana-Maria Moise)

Povești de iubire în infern, de Lucia Hossu-Longin: „… întrebări pline de durere, ale căror răspunsuri redefinesc tot ceea ce credeai despre iubire și credință.” (Ed. Hyperliteratura)

 

Memorii, jurnale, biografii

Confesiunile unui librar, de Shaun Bythell: „Stilul malițios al lui Bythell seamănă cu ce ar spune comicul Ricky Gervais dacă ar conduce o librărie.” (The Wall Street Journal) (Ed. Pandora M; trad. Mihaela Buruiană)

Crezul meu, de Carlos Fuentes: „O serie de eseuri ordonate alfabetic despre pasiunile și idealurile unuia dintre cei mai mari scriitori ai Mexicului.” (Ed. Curtea Veche; trad. Simona Sora) 

Beyond the Story: 10 ani de poveste BTS, de Myeongseok Kang&BTS: „Publicată pentru a sărbători cea de-a 10-a aniversare a trupei BTS, cartea ne dezvăluie povești pe care nu le știam inclusiv fotografii nepublicate până acum, coduri QR ale videoclipurilor și toate informațiile despre albumul aniversar BTS.” (Ed. Trei; trad. Iulia Dromereschi, Mihaela Doaga, Irina Stoica, Alexandra Fusoi) 

Amintirile lui George Enescu / Les Souvenirs de Georges Enesco, de Bernard Gavoty: „Un geniu al muzicii universale întâlnește unul dintre cei mai remarcabili critici muzicali: din această întâlnire, care a avut loc într-un ciclu de discuții memorabile la Radiodifuziunea Franceză, s-a născut o operă biografică unică.” (Ed. Curtea Veche)

 

Eseuri

Despre viața bună și cum s-o trăim, de Robert Waldinger & Marc Schulz: „Care este secretul unei vieți bune, fericite și împlinite? Potrivit inițiatorilor Studiului Harvard al dezvoltării adulte, cel mai lung studiu despre fericire realizat vreodată, răspunsul la această întrebare este deja la îndemâna ta.” (Ed. Litera; trad. Smaranda Nistor)

Stoicismul și arta de a trăi fericit. Ponturi antice pentru provocări moderne, de Donald Robertson: „Această carte simplă, dar plină de forţă îţi arată cum să foloseşti înţelepciunea antică pentru a face schimbări practice, pozitive, în viaţa ta. Folosind studii de caz provocatoare, idei-cheie şi oferind instrumente de autoevaluare, demonstrează că stoicismul este o cale profundă şi dovedită spre fericire.” (Ed. Litera; trad. Doru Căstăian)

Asta este apa, de David Foster Wallace: „La ceremonia de absolvire a promoției 2005 a Colegiului Kenyon, David Foster Wallace a fost invitat să vorbească despre un subiect la alegere. A fost singurul astfel de discurs pe care l-a ținut vreodată.” (Ed. Bloack Button Books; trad. Anca Dumitrescu)

 

Științe exacte și naturale

Inventarea naturii. O carte despre aventurile faimosului Alexander von Humboldt, de Andrea Wulf: „În cartea ei admirabil documentată, Andrea Wulf parcurge pas cu pas biografia exemplară, dar tumultuoasă a acestui geniu al științei.” (Ed. Art; trad. Alfred Neagu)

Numărătoare inversă. Despre reproducerea umană, de Shanna H. Swan, Stacey Colino: „Un compendiu alarmant de cercetări, cartea este plină de rezultate ale studiilor știinţifice, cu explicaţii detaliate, clare și cu propuneri pentru a reduce răul provocat de substanţele chimice din viaţa de zi cu zi.” (The New York Review of Books) (Ed. Curtea Veche; trad. Edith Negulici)

Despre originea timpului. Teoria finală a lui Stephen Hawking, de Thomas Hertog: „Thomas Hertog este unul dintre cei mai recunoscuți cosmologi din lume și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Stephen Hawking în ultimii ani de viață ai acestuia.” (Ed. Vellant)

 

Științe umane și sociale

• O istorie a delirului. Regele de sticlă, soțul înlocuit și cadavrul umblător, de Victoria Shepherd: „…dincolo de a fi un proces patologic, un diagnostic psihiatric sau o manifestare a fragilității ființei umane, tulburarea delirantă devine un fenomen plin de sens, un răspuns profund al omului la solicitările împovărătoare și deseori imposibil de satisfăcut ale veacului în care s-a născut, cu blestemele, binecuvântările și idiosincraziile sale.” (Ed. Humanitas; trad. Anca Bărbulescu)

Metaversul. Și modul în care va revoluționa totul, de Matthew Ball: „Aducând claritate și autoritate unui concept frecvent neînțeles, Ball prevede valori noi de trilioane de dolari și o remodelare radicală a societății.” (Ed. Publica; trad. Constantin Vlad) 

 

Gastronomie

• Zămuri. Supe, zupe și năcreli (rețete ardelenești din bătrâni), de Mircea Groza: „Volumul conține 182 de rețete de supe/ciorbe, bogat ilustrate, culese în peste 40 de ani de către Mircea Groza de la bătrânii din satele sălăjene. Rețetele sunt scrise în limbaj regional, o transliterare fonetică, prin care autorul încearcă să conserve atât patrimoniul culinar cât și specificul zonei. Volumul beneficiază și de un glosar cu sute de termeni explicați.” (Ed. Gastroart)

 

CĂRȚI PENTRU COPII

Cărți ilustrate

Carte de citire, carte de iubire, de Gheorghe Tomozei & Nichita Stănescu: „Carte de citire, carte de iubire nu înlocuieste Abecedarul și e mai mult o carte de iubire mărturisind credința autorilor că scriind pentru și despre copii și copilarie ei își continuă o fericită vârstă de mirări şi încântări, de poezie şi vis…” (Ed. Art; il. Andrei Damian)

Smezi și Smoo, de Julia Donaldson & Axel Scheffler: „Departe, pe o planetă îndepărtată, doi tineri se îndrăgostesc unul de altul. Dar Janet este smedă, Bill este smoo. Și toată lumea știe ca smezii și smoo nu pot fi vreodată prieteni. Ce vor face familiile lor când vor afla?” (Ed. Litera; trad. Alexandru M. Călin)

Ursulețul Winnie Puh, de A.A. Milne: „Ursuleţul Winnie Puh este primul volum de poveşti ce urmăreşte aventurile ursuleţului de pluş Winnie şi a prietenilor săi, Purceluş, Aiurel, Tigrişor, Kanga, Ru şi Christopher Robin.” (Ed. Arthur; trad. Luiza Vasiliu) 

• Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri, de Carmen Tinderle: „Ai 117 motive să deschizi cartea și să te cufunzi în universul plin de fantezie și umor pus în versuri de Carmen Tiderle și colorat cum se cuvine de Petridean.” (Ed. Arthur; il. Vali Petridean)

Lunile anului. 12 povești cu Bobiță și Buburuză, de Bartos Erika: „Douăsprezece luni are anul și tot atâtea povești vei găsi în cartea noastră, câte una pentru fiecare lună. Anotimpurile își vor păstra miresmele și culorile, iar prietenii tăi din carte, mărunți, dar inimoși, își vor păstra cheful de joacă și spiritul de aventură.” (Ed. Casa)

Anatol și Gregor la aeroport, de Lavinia Braniște: „Așa mic cum e, elefănțelul Anatol e mare campion la șah. Părinții și frățiorul Gregor sunt tare mândri de el, și când vine vorba să participe la un concurs important, se hotărăsc să meargă toți, cu mic, cu mare. Dar peripețiile se țin lanț.” (Ed. Art; il. Oana Ispir)  

Cui i-e frică de Scufița Roșie?, de Georgiana Chițac: Premiul Trofeul Arthur pentru secțiunea 0-7 ani, ediția a VIII-a. (Ed. Arthur; il. Georgiana Chițac)

 

Romane

• Apă, praf și soare, de Adriana C. Grigore: „Doi eroi îngemănați își înfruntă destinul într-un univers fabulos inspirat de basmele lui Petre Ispirescu.” (Ed. Arthur)

• Misterul orașului Lunivineri, de Adina Rosetti: Al treilea volum din trilogia „Cronicile Domnișoarei Poimâine”. „Domnișoara Poimâine și Vreodată traversează dintr-o lume în alta, hotărâţi să nu se întoarcă în Regatul Timpului fără fiul lor. Dar portalul care face trecerea între lumi e greu de accesat, obstacolele par nesfârşite. Un simplu cuvânt, unul singur, poate schimba totul într-o clipă.” (Ed. Arthur, il. Oana Ispir)

• Cum să-ți dresezi dragonul, de Cressida Cowell: „La fel ca în cazul celor mai bune cărți pentru copii, și aceasta este despre lucruri foarte importante: răbdare, loialitate, prietenie și dragoste.” (Daily Telegraph) (Ed. Arthur; trad. Iulia Arsintescu)

Fanfara lui Rostogol, de Lavinia Braniște: Al cincilea volum din seria Rostogol. (Ed. Arthur; il. Andrei Măceșanu)

 

Pentru adolescenți

1984. Romanul grafic, de George Orwell: „Graţie talentului şi imaginaţiei artistului Fido Nesti, romanul deja clasic al lui Orwell îşi află prima adaptare grafică.” (Ed. Polirom Junior; trad. Dana Crăciun) 

 

Nonficțiune

Totul despre avioane, de Andrea Erne (Ed. Casa; il. Wolfgang Metzger)

• O serie nouă la Ed. Niculescu, „Histronauții”, de Frances Durkin (il. Grace Cooke): O aventură  cu romanii; O aventură cu vikingii; O aventură în Grecia; O aventură în Egipt

 

Cărți citite și recomandări

• Asta este apa: de David Foster Wallace (Ed. Black Button Books, trad. Anca Dumitrescu): Un mic volum de scurte meditații pe tema vieții, a lumii, a educației. O carte pe care o citești dimineața la cafea, doar ca să-ți dea o stare bună și încredere în mersul lumii și al lucrurilor (în ciuda a… tot). 

 O casă mortală, de Anders de la Motte & Mans Nilsson (Ed. Crime Scene Press; trad. Daniela Ionescu): Un cozy crime fiction perfect pentru relaxare (seara, în weekend, în vacanță etc.) Se citește ușor și cu plăcere, acțiunea se petrece în Suedia rurală, iar peisajele și personajele sunt pitorești și simpatice. 

Lucia, de Bernard Minier (Ed. Trei; trad. Alunița Voiculescu): Un crime fiction (oarecum gotic, așa), cu acțiunea plasată în diferite orașe din Spania, cu o intrigă alambicată și multiple straturi de profunzime (a fost comparat cu seria Millenium al lui Stieg Larsson, o comparație ce se susține din anumite puncte de vedere, cu mențiunea că Lucia nu e un roman atât de ambițios). A fost o lectură acaparantă (m-am cam trezit tot amânănd treburile ca să mai citesc încă un capitol, și încă unul etc.), lejeră, bine realizată ca atmosferă și descrieri (îți cam face chef de vizitat castele în Spania). De asemenea, a prilejuit și niște discuții savuroase la clubul de carte din iunie, așa că, una peste alta, o pun la recomandări de vacanță (chiar face echipă bună cu recomandarea de mai sus).

Galaad, de Marilynne Robinson (Ed. Litera, trad. Gigi Mihăiță): un roman foarte frumos (și ca scriitură, și ca poveste), din același ciclu narativ din care mai fac parte Acasă și Lila. O meditație profundă și poetică pe tema credinței, a religiei, a iubirii, a sensului vieții, a relațiilor dintre părinți și copii. Traducerea în română este foarte frumoasă și limpede, ceea ce e, de obicei, un semn al unei bune traduceri. Țineam minte universul ficțional din America profundă al lui Marilynne Robinson cu care am făcut cunoștință acum câțiva ani prin Acasă, iar acum a fost chiar ca o reîntoarcere... acasă. Tema fiului rătăcitor este centrală în ambele romane și este extraordinar de bine urmărită și redată. Autoarea are un stil care poate fi considerat tern sau plictisitor atunci când nu te convinge povestea, însă mie mi s-a părut de-a dreptul inefabil. Mi se pare tot mai interesantă Marilynne Robinson cu fiecare carte pe care i-o descopăr, acum am scos din bibliotecă o colecție de eseuri, What are We Doing Here?, și, în curând, vreau să ajung să citesc și Lila

 

TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI (iunie 2023) 
 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ

1. Simon, Narine Abgarian (trad. Luana Schidu)

2. Atomic Habits, James Clear (trad. Otilia Tudor)

3. Dog Man și Super Pisoiul (#DogMan4), Dav Pilkey (il. Dav Pilkey; trad. Iulia Tudorie)

4. Garoafe la bordel, Radu Paraschivescu 

5. Inocenții, Ioana Pârvulescu 

6. Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius (trad. Cristian Bejan)

7. Revoluția glucozei, Jessie Inchauspé (trad. Smaranda Nistor)

8. Războiul care mi-a salvat viața, K. Brubaker Bradley (trad. Iulia Arsintescu)

9. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns, de Gabor Maté (trad. Adriana Ionescu) 

10. Acolo unde cântă racii, Delia Owens (ed. tie-in; trad. Bogdan Perdivară) 

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ


1. A Good Girl's Guide to Murder, Holly Jackson

2. Twisted Love, Ana Huang 

3. Girl in Pieces, Kathleen Glasgow

4. Icebreaker, Hannah Grace 

5. The 48 Laws of Power, Robert Greene

6. Atomic Habits: An Easy Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, James Clear

7. If We Were Villains, M.L. Rio

8. Twisted Games, Ana Huang 

9. Better than the Movies, Lynn Painter 

10. King of Pride, Ana Huang 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter