Caută în blog

Bookfest 2022: listă de dorințe și recomandări

Bookfest 2022: listă de dorințe și recomandări

Și iată-ne la primul târg de carte fizic (nu post-pandemie, așa cum am tot văzut că se spune, întrucât suntem încă în pandemie, doar că fără restricțiile din ultimii doi ani). Reluând tradițiile deja consacrate ale acestui tip de eveniment literar, voi face și anul ăsta obișnuita listă de recomandări (cărți pe care le-am citit dintre noutățile târgului), dar și una de dorințe (ce mi-aș dori, în mod ideal, să iau acasă). Știm deja treaba cu socoteala din târg și cea de acasă, cu siguranță nu mă voi întoarce cu toate cărțile pe care mi le doresc, voi mai lăsa și pentru alte ocazii, și, la fel de sigur, voi veni cu unele pe care nici nu le am în plan. Și încă un lucru mai e sigur: la târgul ăsta, pe lângă cărți noi, va fi multă, multă bucurie. 

 

Recomandări Bookfest 2022 

FICȚIUNE

* Tyll, de Daniel Kehlman (Anansi, Pandora M): o foarte frumoasă poveste medievală (atmosferă, personaje, cultură populară) și foarte frumos scrisă. O citesc acum și-mi place la nebunie! Pentru cei cărora le-a plăcut Numele trandafirului sau Wolf Hall e numai bună (dar nu numai pentru ei, ci pentru oricine e în căutarea unei povești bune).

 apariții notabile, cărți premiate: au apărut recent mai multe cărți premiate internațional, târgul e o bună ocazie să le răsfoiți și să vedeți dacă vă sunt pe plac - Shuggie Bain, de Douglas Stuart (Booker Prize 2020; Anansi, Pandora M) Promisiunea, de Damon GalgutAbandon și Paradis, de Abdulrazak Gurnah (Premiul Nobel pentru Literatură 2021; Litera), Cea mai tainică amintire a oamenilor, de Mohamed Mbougar Sarr (Prix Goncourt 2021; Anansi. Pandora M)

*  reeditări notabile: la Humanitas Fiction puteți găsi două volume clasice, ambele în traducerea lui Mircea Ivănescu, Jurnal (1910-1923), de Franz Kafka, și Ulise, de James Joyce, iar la Litera s-a reeditat în colecția „Clasici contemporani litera” romanul Istoria secretă, de Donna Tartt

NONFICȚIUNE

* Descoperiri, de Eugène Ionesco: este un volum de colecție, cu desene și note personale ale dramaturgului, o carte tradusă pentru prima oară în limba română. 

Invențiile ocazionale, de Elena Ferrante: adună articolele scrise de celebra scriitoare italiană pentru cotidianul The Guardian, editoriale care lasă să întrevedem omul din spatele cărților. Volumul este însoțit de superbe ilustrații minimaliste realizate de Andrea Ucini. Chiar e o bucurie cu totul! 

Mitologia primitivă. Măștile zeului, vol. I, de Joseph Campbell: o apariție de excepție pentru orice cititor interesat de științele umaniste.

Născut în afara legii, de Trevor Noah: o carte de amintiri din copilărie, varianta din Africa de Sud, extrem de emoționantă și de bine scrisă și cu un umor aparte. Am iubit cartea asta de la primul la ultimul rând. 

Café gourmand, de Marius Constantinescu: o colecție de articole și eseuri personale, semnate de-a lungul timpului de jurnalistul Marius Constantinescu, puse cap la cap în acest volum presărat cu delicate ilustrații realizate de Yanna Zosmer. 

* Harta cunoașterii, de Violet Moller: o sinteză a diverselor moșteniri culturale care au format cultura europeană, pornind de la Biblioteca din Alexandria și ajungând în Veneția renascentistă. E o carte ușurică și plăcută, recomandată pasionaților de istorie. 

Călătoria civilizației umane, de Oded Galor: în buna tradiție a celebrului Sapiens, avem o nouă carte care-și propune să ofere o sinteză a evoluției civilizației umane; merită luată în considerare și măcar răsfoită.

Căzuți din junglă, de Alexandru Stermin: un nou volum de amintiri de explorator (după succesul de anul trecut Călătorie în jurul omului). E o carte numai bună pentru o vacanță din fotoliu prin locuri exotice unde, cei mai mulți dintre noi, nu vom ajunge decât cu gândul (eu una nici nu-mi doresc să ajung altfel în locuri precum cel din poza de pe coperta cărții). 

reeditări notabile: Al doilea sex, de Simone de Beauvoir (Humanitas), Nu vedeți nimic, de Daniel Arrase (Art), Istoria lecturii, de Alberto Manguel (Orion, Nemira), Ocultism, vrăjitorie și mode culturale, de Mircea Eliade (Trei), Scrisori către Felice, de Franz Kafka (Anansi, Pandora M), Mirarea filozofică, de Jeanne Hersch (Humanitas), Arta romanului, de Milan Kundera (Humanitas), O istorie simbolică a Evului Mediu Occidental, de Michel Pastoureau, Eseuri. Cartea a doua, de Michel de Montaigne (Humanitas).

* Albinele și Arborii, de Piotr Socha, Wojciech Grajkowski (Frontiera): două albume-enciclopedii absolut splendide și fascinante (recomandate copiilor de toate vârstele).

 

Listă de dorințe Bookfest 2022 

FICȚIUNE

Fiica măcelarului, de Yaniv Iczkovits (Humanitas Fiction)

În căutarea timpului pierdut. În partea dinspre Swann, vol. 1, de Marcel Proust (traducere nouă de Cristian Fulaș, ed. Cartier)

* antologia Kiwi, 2022, ed. Marius Chivu (Polirom)

Lumea în flăcări, de Siri Hustvedt (Polirom)

* Sezonul uraganelor, de Fernanda Melchor, și Patul Fridei, de Slavenka Drakulić (Anansi, Pandora M)

NONFICȚIUNE

* Fantezia zborului, de Richard Dawkins (Curtea Veche)

* Istoria lumii în 100 de animale, de Simon Barnes (Sapiens, Art)

* Note despre suferință, de Chimamanda Ngozi Adichie (Black Button Books) 

* Întrebări frecvente despre univers, de Jorge Cham, Daniel Whiteson (Publica)

* 1000 de creieri, de Jeff Hawkins (Publica)

* Istoria culturală a lumii povestită de culori, de James Fox (Baroque Books&Arts)

Regele ucis de-un porc, de Michel Pastoureau (Cartier)

Zorii limbajului, de Sverker Johansson (Humanitas)

* Bourdain: biografia orală definitivă, de Laurie Woolever (Publica)

 

CĂRȚI PENTRU COPII

* toate cărțile din seria „Prietena mea, Conni” care ne lipsesc din bibliotecă. 

Știi unde trăiesc animalele, de Peter Wohlleben (Publica)

 

Acestea fiind spuse, să ne vedem cu bine la târg! 

 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter