Cărți interesante mai 2024

Cărți interesante mai 2024

Principala lecție a istoriei culturale este necesitatea stabilirii unui dialog cu trecutul și a unui dialog unii cu alții pentru ca o cultură să‑și atingă întregul potențial, în ciuda erorilor, a neînțelegerii și distrugerii care adeseori însoțesc un asemenea dialog. Dacă am obliga culturile să se desprindă de trecut sau una de cealaltă, le‑am lipsi de oxigenul care le menține în viață.

Orice creator are credință în viitor, fiind încrezător că acesta nu le va distruge operele, în ciuda diferențelor de valoare despre care știu că, în mod inevitabil, vor apărea. Cultura: Surprinzătoarele conexiuni și influențe dintre civilizații își propune să le ofere cititorilor săi formidabila varietate a operelor culturale pe care noi, ca specie, le‑am creat, în speranța că vom putea transmite moștenirea umană comună generației viitoare și chiar dincolo de ea.

(Cultura. Surprinzătoarele conexiuni și influențe dintre civilizații, de Martin Puchner, Ed. Trei, 2024, trad. Radu Șorop)

În mod deloc suprinzător, după Bookfest 2024 lista de cărți interesante s-a mărit considerabil, așa că teancul #decitit pentru vară s-a mărit și el exponențial. Cărți de toate felurile, pe toate gusturile (deși mie mi se par ceva mai puține ca în ultimii ani). 

Am făcut, ca de obicei, o selecție a aparițiilor editoriale interesante din mai, am pus și câteva cuvinte despre cărțile citite, plus Top 10 vânzări carte românească și carte străină în lanțul librăriilor Cărturești. 

 

Cărți interesante mai 2024

FICȚIUNE


Ficțiune literară

• Declarație individuală, de Elfriede Jelinek: „Pe cât de autobiografică, pe atât de universală, pe cât de sarcastică, pe atât de inflamată, Declaraţie individuală ne dezvăluie o Elfriede Jelinek care îşi reglează conturile nu doar cu ea însăşi, ci şi cu societatea, care pare mai preocupată de răufăcători decât de victime, urmărind ramificaţiile tranzacţiilor financiare, ce reprezintă unul dintre marile secrete ale economiei moderne.” (Ed. Polirom; trad. Alexandru Al. Șahighian)

• Plimbări cu câinii, de Gianfranco Calligarich: „Plimbându-se cu credincioşii lui prieteni pe splendida stradă romană cu lumini pe cale să se stingă la ferestre unde norocul i-a surâs să locuiască, bătrânul scriitor îşi aminteşte cum a ajuns la Roma ca jurnalist entuziast în anii 1960, slujbele mărunte pe care le-a avut pentru a supravieţui, strania lume a cinemaului, boema plină de fum şi de culoare a lumii artistice italiene, cafenelele din Piazza del Popolo, întâlnirile cruciale din Piazza Navona cu fabuloasa ei fântână, zile de vacanţă în Sicilia, un poet trădat, o scriitoare uriaşă care l-a ajutat să publice primul roman şi o viaţă întreagă în mrejele unui oraş care te copleşeşte cu frumuseţea lui.” (Ed. Polirom; trad. Cerasela Barbone)

• Sistemrestart, de György Dragomán: „Personajele din proza scurtă a lui Dragomán (paznic, vizitator, deţinut, prizonier, urmărit sau urmăritor) sunt în general oameni, vii sau morţi, neajutoraţi şi abuzivi, iar în unele cazuri chiar şi îngeri, la fel de mizerabili şi decăzuţi ca oamenii cărora li se arată, şi pe care nu neapărat după aripi îi recunoşti, ci după picioarele cu degete deformate şi bătături, fiindcă «ar fi prea simplu dacă ar zbura, pentru că atunci ar putea să‑şi bage nasul şi în treburi în care n‑ar avea voie s‑o facă, şi astfel totul ar fi prea frumos».” (Ed. Polirom; trad. Ildikó Gábos-Foarță)

• Nopțile ciumei, de Orhan Pamuk: „Nopțile ciumei este un roman istoric plin de suspans, care tratează cu multă ironie teme extrem de actuale într-un cadru de epocă pitoresc.” (The New Yorker) (Ed. Polirom; trad. Luminița Munteanu)

• Dragă nemernicule, de Virginie Despentes: „Un roman al furiei şi al consolării, al înverşunării şi al acceptării, în care prietenia se dovedeşte mai puternică decât slăbiciunile omeneşti.” (Ed. Trei; trad. Svetlana Cârstean)

• Povești de groază de Péter Nádas: „Ne aflăm într-un univers care comunică cu lumile lui Céline și Cehov, în care limbajul și realitatea, ce-și au propriile legi greu de pătruns, intră în contact cu neputința de a articula, unde nu doar egoismul și bunătatea își croiesc drum, dar și forțe ale haosului, energii demonice care împing personajele în direcții necunoscute.” (Ed. Trei;  trad. Ildikó Gábos-Foarță)

• Scriitorul fantomă de Philip Roth: „Scriitorul fantomă este primul roman al lui Philip Roth narat de Nathan Zuckerman, unul dintre alter egourile ficţionale ale autorului, şi cel care inaugurează seria Zuckerman înlănţuit.” (Ed. Polirom; trad. Dan Croitoru)

• Ce tare ardea privirea lui Picasso, de Eugene Ebode: „Ce tare ardea privirea lui Picasso, tablou al perioadei de la mijlocul secolului douăzeci, este cel de‑al zecelea roman al lui Eugène Ébodé, scriitor, profesor universitar și jurnalist camerunez născut în 1962.” (Ed. Univers; trad. Sînziana Manta)

• Noi suntem acum pe Pământ, de Jostein Gaarder: „După 30 de ani de la publicarea bestsellerului său revoluţionar, Lumea Sofiei, Jostein Gaarder a revenit la subiectul filosofiei cu o carte de non-ficţiune care tratează despre propria sa filosofie de viaţă. Noi suntem acum pe Pământ abordează teme care variază de la natură, ecologie şi sustenabilitatea planetei la relaţii, religie, îmbătrânire, dragoste, viaţă şi moarte.” (Ed. Univers; trad. Carmen Langseth)

• Cum simte domnișoara Smilla zăpada, de Peter Hoeg: „Cum simte domnișoara Smilla zăpada, roman publicat în 1992, i‑a adus consacrarea autorului danez Peter Høeg, fiind prima dintre cărțile sale tradusă în engleză și primită cu elogii de presa literară, apoi ecranizată.” (Ed. Univers; trad. Valeriu Munteanu)

• Dormitorul părinților, de Brigitte Giraud: „Un portret intim al unei familii fără șanse, al unor vieți dureros de singuratice în ciuda traiului în comun.” (Ed. Univers; trad. Ana-Veronica Mircea)

• Brooklyn, de Colm Toibin: „Câștigător al Costa Book Award în 2009 și nominalizat, în același an, la Man Booker Prize, finalist, în 2011, la Dublin Literary Award, selecționat de The Observer în topul celor mai bune zece romane istorice și ecranizat în 2015 în regia lui John Crowley, scenariul fiind semnat de Nick Hornby, cu Saoirse Ronan în rolul principal, Brooklyn este o explorare plină de emoție a ideii de identitate și apartenență, dar și a puterii transformatoare a dragostei.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Cristina Nicolae)

• Viața intimă, de Niccolo Ammaniti: „Glisând între dramă psihologică și satiră socială, sinuos și seducător, cel mai recent roman al lui Niccolò Ammaniti, Viața intimă, explorează temerile și dorințele profunde ale unei femei, propunându-ne să privim cu empatie lumea derutantă și provocatoare de astăzi.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Gabriela Lungu)

• Priviți-ne cum dansăm!, de Leila Slimani: „Alternând perfect microcosmosul (familial) și macrocosmosul (național), trupul feminin și corpul Statului, romanul analizează relațiile de putere, în mod radical și fluid.” (Causette) (Ed. Pandora M; trad. Daniel Nicolescu)

• Canada, de Richard Ford: „Romanul lui Richard Ford este o meditație asupra răului ascuns în cele mai banale ființe umane, dar și asupra misterului de nepătruns al unor peisaje pustii. Roman al maturizării, capodopera lui Richard Ford propune unul dintre cele mai tușante și mai dickensiene personaje din literatura acestui început de secol.” (Ed. Pandora M; trad. Mihaela Buruiana)

• Casa ușilor, de Tan Twan Eng: „Un roman fermecător despre dragoste și trădare, colonialism și revoluție, amintiri și izbăvire.” (Ed. Trei; trad. Ioana Petridean)

• Polonezul, de J.M. Coetzee: „O întâlnire convențională între un pianist polonez și o doamnă din lumea bună a Barcelonei devine punctul de plecare al unei idile ciudate, a cărei definiție le scapă până și protagoniștilor. Delicat și sobru construită, povestea imaginată de Coetzee analizează misterul sentimentelor, al căror adevăr este mereu falsificat de neputința cuvintelor.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Irina Horea)


Ficțiune contemporană

• Ochii Monei, de Thomas Schlesser: „Roman cu un succes fulminant, în curs de traducere în 60 de țări, însoțit de splendide reproduceri ale unor capodopere din trei muzee celebre pariziene, Ochii Monei este povestea emoționantă a relației solare dintre o fetiță și bunicul ei și, în același timp, o explorare a artei și a nevoii fundamentale de frumos.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Daniel Nicolescu)

• Visând la un copac, de Maja Lunde: „În anul 2110, comunitatea restrânsă din Svalbard, în Norvegia, e mai izolată ca niciodată și are în grijă depozitul cu semințe colectate din lumea întreagă. Un dezastru lovește însă în cei care trăiesc în armonie cu natura.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Ivona Berceanu)

• Wellness, de Nathan Hill: „O perspectivă modernă asupra iubirii, căsniciei și a obsesiei societății pentru îmbunătățirea fiecărui aspect al vieților noastre... Acest roman sclipitor te provoacă să te gândești la adevărul propriei tale vieți și la poveștile pe care ni le spunem nouă și celorlalți.” (Oprah Winfrey) (Ed. Bookzone; trad. Justina Bandol)

• Piatra de foc și alte povestiri, de Kenji Miyazawa: „Basme japoneze – povestiri fermecătoare și enigmatice cu oameni, animale și nemaipomenita lume naturală. Colecția de față cuprinde paisprezece povestiri din care se desprind inventivitatea, notarea atentă a detaliilor, sensibilitatea și umorul autorului.” (Ed. Alice Books; trad. Raluca Nicolae)

• Soția lui Villon, de Osamu Dazai: „Soția lui Villon • Așteptare • Greierele • Felinare • Umilință • 8 decembrie. Volumul reunește șase proze scrise de Dazai din perspectivă feminină, în perioada 1937-1947, și publicate în diferite reviste.” (Ed. Alice Books; trad. Iolanda Prodan)

• Migdala, de Sohn Won-pyung: „O poveste emoționantă și triumfătoare despre cum dragostea, prietenia și perseverența pot schimba o viață pentru totdeauna.” (Ed. Alice Books; trad. Iolanda Prodan)

• Cartea gâștei, de Yiyun Li: „ Un Saint-Rémy răscolit de război dă la iveală o prietenie remarcabilă între două tinere fete: Fabienne și Agnès, două jumătăți ale aceleiași portocale. Împreună pun la cale păcăleala secolului în lumea literară, o aventură care va separa cele două destine printr-un salt spectaculos în mijlocul faimei, mai întâi la Paris, apoi într-un pension englezesc.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Justina Bandol)

• Îți place mai întunecat, de Stephen King: „Stephen King, legendarul povestitor și maestru al prozei scurte, ne oferă o extraordinară colecție formată din douăsprezece povestiri, multe dintre ele nepublicate până acum și unele dintre cele mai bune pe care le-a scris vreodată.” (Ed. Nemira; trad. Ruxandra Toma)

• Hana, de Alena Mornstajnova: „Suntem în 1954, Mira are nouă ani și viața ei este pe cale să se schimbe pentru totdeauna. După ce o epidemie de febră tifoidă face ravagii în orașul ei, răpindu-i părinții și frații, copila orfană este nevoită să locuiască cu mătușa ei misterioasă și depresivă, Hana, o femeie deopotrivă fragilă și înfricoșătoare.” (Ed. Curtea Veche Publishing; trad. Gabriela Georgescu)


Ficțiune clasică

• Emma, de Jane Austen: „Grație eroinei sale imperfecte, dar fermecătoare, și datorită explorării ingenioase și subtile a relațiilor dintre personaje, Emma este considerat unul dintre cele mai bune romane ale lui Jane Austen.” (Ed. Litera; trad. Anca Roșu)

• Timpul regăsit, de Marcel Proust: „Lumea se liniștește, zgomotele din jur se estompează, luminile devin simple licăriri pe un fundal irelevant, totul se încețoșează și transa te scufundă în celălalt auz, în vocea secundară care nu doar citește și interpretează, ci pune în joc mult mai mult de atât, cheamă în scenă stilul și îl dezlănțuie frază după frază, propoziție după propoziție, punct după punct.” (Cristian Fulaș) (Ed. Cartier; trad. Cristian Fulaș)

• Portretul unei doamne, de Henry James: „Prin acest excepțional roman […], Henry James a înnobilat însăși arta narațiunii, afirmându-i odată pentru totdeauna rangul estetic suprem.” (Anca Peiu în „Prefață”) (Ed. Corint; trad. Cristina Jinga)

• Sonete. Editțe bilingvă, de William Shakespeare: William Shakespeare - Sonete, ediție bilingvă. Ilustrații color de Mircia Dumitrescu (Ed. Tracus Arte; trad. Adrian Vasiliu)


Thriller, crime fiction

• M-ai păcălit o dată, de Harlan Coben: „Un nou thriller plin de suspans. Maya Stern, soția fiului unei familii bogate, asistă la moartea soțului ei și descoperă o conspirație alcătuită dintr-un lung șir de crime ce au avut loc în sânul clanului Burkett de-a lungul mai multor ani” (Ed. Paladin; trad. Roxana Brinceanu)

• Luna ucigață, de Jo Nesbo: „Luna ucigașă nu e doar un thriller insuportabil de tensionat, ci și unul dintre studiile lui Nesbø asupra iubirii și singurătății. Sunt puțini scriitori de crime mai mari decât el.” (The Times) (Ed. Trei; trad. Liviu Szoke)

• Mici binecuvântări, de Dennis Lehane: „Având drept fundal lunile caniculare și tumultuoase când procesul de desegregare al școlilor din oraș a explodat în fapte de violență, romanul de față este un thriller superb care prezintă infracționalitatea și puterea într-un mod brutal. O lucrare hipnotizantă și emoționantă.” (Ed. Crime Scene Press; trad. Roxana Brînceanu)

 

SF&F

• Monștri obișnuiți, de J.M. Miro: „Asemenea romanelor lui Charles Dickens ori Mark Twain ori a altor cărți citite în copilărie, Monștri obișnuiți va rămâne lângă tine multă vreme după ce l-ai citit. Fiindcă e făcut din aceleași ingrediente, lovește cititorii în aceleași locuri, dar cu forța pe care a adus-o literatura fantasy modernă.” (MARIAN COMAN, redactor-șef Armada) (Ed. Nemira; trad. Alexandru Szollo)

 

Roman grafic

• Berlin, de Jason Lutes: „Primul Război Mondial aduce schimbări în întreaga lume, iar perioada interbelică, de aparentă acalmie, nu e lipsită de tulburări. Trilogia lui Jason Lutes spune povestea unuia dintre cele mai fascinante oraşe ale Europei, Berlinul, văzut prin ochii locuitorilor săi.” (Ed. Grafic; trad. Alex Moldovan, Mariana Buruiană)

Literatură română 

Aurul pisicii, de Ioana Pârvulescu: „O poveste plină de surprize, în care un bărbat și un motan, destul de asemănători, stau în preajma aceleiași femei. Veți găsi, în această carte, umorul și jocul, pe de o parte, iar pe de altă parte, melancolia și o nedezmințită înțelegere a omenescului cu toate suferințele lui, adică a celor care cad în viață ca într-o imensă capcană.” (Ed. Humanitas)

• Kiwi, 2024, de Marius Chivu: „Există, în cele 30 de povestiri ale antologiei, o suită amplă de relaţii: de iubire, căsnicie, prietenie, familie, rudenie, colegialitate sau vecinătate, relaţii sexuale, politice sau profesionale, relaţii de joacă și de serviciu, de putere sau de abuz, relaţii cu propriul corp sau cu natura, cu satul, orașul și mediul în sens larg, relaţii cu lucruri și obiecte, cu animale domestice sau sălbatice, relaţii împlinite, secrete, defectuoase sau de-a dreptul trădate, relaţii prezente, trecute sau imaginare, relaţii cu graniţele, trecuturile, identitatea și memoria, relaţii cu sexul, boala, trauma și moartea. Fiecare povestire este, de fapt, o punere în conflict a unor forme distincte de relaţie și relaţionare.” (Marius Chivu) (Ed. Polirom)

• Retroversiuni: Blocaje: „Retroversiuni este scena de pe care douăzeci și șase de scriitoare oferă douăzeci și șase de contraargumente convingătoare celor care susțin că literatura română contemporană este neofertantă și că proza scrisă de femei nu este la fel de puternică precum cea a bărbaților. (Victor Cobuz) (Ed. Paralela 45)

• Azilul meu, de Alexandru Lamba: „În plin Război Rece, doi români fugiți din țară ajung în mijlocul deșertului algerian, unde primesc o misiune importantă: să participe la pregătirea unor teste nucleare subterane desfășurate de armata franceză. Cei doi sunt martori ai unei detonări în timpul căreia o galerie cedează, iar gazele radioactive scapă la suprafață.” (Ed. Polirom)

• La fel ca mine, de Denisa Stefan: „Roman al deformării și al căutării identității, al explorării sinelui și al descoperirii lumii cu și prin ceilalți, La fel ca mine înfățișează povestea Tinei, o tânără care, după ce rămâne fără locul de muncă și fără relația cu Vlad, pornește în drumul a ceea ce pare să fie (re)devenirea sa, reluând legături din trecut și înnodând altele noi. (Ed. Polirom)

• Dublu autoportret, de Varujan Vosganian: „În peisajul literaturii române Dublu autoportret este o carte unică în felul ei, o cruciadă a inocenților. Paginile ei pot fi citite ca un jurnal în care stările lăuntrice și descrierile detaliate ale lumii înconjurătoare alternează, ca o reconstituire istorică a Revoluției, atât de necesară unei memorii colective înțesate de ambiguități, ca o meditație asupra istoriei ori, de ce nu, ca un roman de acțiune.” (Ed. Polirom)

• Sara, de Ștefan Agopian: „Sara este o carte încântătoare, îndeosebi prin amestecul de realism al detaliilor, ca în naturile moarte ale flamanzilor, şi de fantezie barocă, marquesiană, prin extraordinara calitate artistică a scriiturii.” (Nicolae Manolescu) (Ed. Polirom)

• Jean Bart. Argonautul, de Adrian G. Romila: „Cred că un scriitor trebuie mai degrabă să se adapteze la situaţii, la întâmplările din viaţa sa, să scoată din realitatea pe care o-ntâlneşte ce e mai bun, ce e demn de a rămâne în scris şi să-i convingă pe eventualii săi cititori de un oarecare adevăr al celor scrise.” (Ed. Polirom)

• Aurul pisicii, de Ioana Pârvulescu: „O poveste plină de surprize, în care un bărbat și un motan, destul de asemănători, stau în preajma aceleiași femei. Veți găsi, în această carte, umorul și jocul, pe de o parte, iar pe de altă parte, melancolia și o nedezmințită înțelegere a omenescului cu toate suferințele lui, adică a celor care cad în viață ca într-o imensă capcană.” (Ed. Humanitas)


NONFICȚIUNE

Istorie

• Manuscrisele de la Marea Moartă. O istorie adusă la zi, de James C. Vanderkam: „Dincolo de tumultul mediatic, cartea de față, alcătuită chiar de către unul dintre editorii și traducătorii Manuscriselor de la Marea Moartă, ne oferă o perspectivă limpede și echilibrată despre originea, istoria, conținutul și impactul acestora, precum și răspunsuri la aceste tulburătoare întrebări.” (Ed. Humanitas; trad. Sergiu‑Adrian Adam)

• Cultura, de Martin Puchner: „Poate fi cultura o formă de proprietate? Această relatare extraordinară demonstrează că istoria civilizațiilor din întreaga lume este una bazată pe amestec, împărtășire și împrumut. Martin Puchner arată cum, secole la rând, diverse forme de artă au traversat continentele pentru a produce capodopere.” (Ed. Trei; trad. Radu Șorop)

• Civilizatia, de Kenneth Clark: „O panoramă a artei și arhitecturii occidentale de la prăbușirea Imperiului Roman și până la izbucnirea Primului Război Mondial, Civilizația lui Kenneth Clark narativizează literar cele treisprezece episoade ale serialului BBC montate de autor în 1969.” (Ed. Pandora M; trad. Bertha Savu)

• În misiune în România, de Paul Blery: „Cu obiectivitatea unui străin, autorul observă și descrie oamenii și locurile din România, împărtășind impresiile pe care și le-a format, fie că a fost vorba despre aristocrați și persoane de vază, fie despre simpli țărani ori chiar despre soldați.” (Ed. Corint; trad. Sorin Cristescu)

• Istoria Limbii Române, de Dan Ungureanu: „O asemenea carte n-ar fi fost posibilă până recent din mai multe motive. Lingviștii dintre 1950 și 1989, timp de 40 de ani, au fost formați la școala continuității. Patriotismul le-a servit drept metodologie.” (Ed. Cartier)

• Pacea care a pus capăt păcii, de David Fromkin: „În Pacea care a pus capăt păcii, David Fromkin dezvăluie cum și de ce Aliații au ajuns să refacă geografia și politica Orientului Mijlociu, trasând linii pe o hartă goală, linii care vor deveni, până la urmă, noile țări Irak, Israel, Iordania și Liban. Concentrându-se pe anii formatori 1914–1922, când totul, inclusiv o alianță între naționalismul arab și sionism, părea posibil, Fromkin ridică întrebări importante, cea mai importantă fiind de ce lucrurile au fost făcute așa cum au fost făcute.” (Ed. Litera; trad. Adriana Vulpe)

• Din „Epoca de Aur", de Andrei Pandele: „Andrei Pandele a realizat în anii ’70-’80 fotografii artistice pe care azi le avem ca mărturii istorice. Că a fost sau n-a fost rău, că ne amintim sau am uitat, Epoca de Aur e redată în fotografii fără vreo ipoteză și fără demonstrații.” (Irina Hasnaș Hubbard) (Ed. Vremea)

 

Contemporan

• Armata nimănui, de Paul Scharre: „Atât din perspectiva războinicului, cât și a cercetătorului în teoria războiului, autorul folosește nivelul tehnicii și tehnologiei militare atins în prezent pentru un salt în viitor, un viitor în care metalul armei va fi „însuflețit” de inteligența rece și crudă a mașinăriilor cognitive.” (Ed. Corint; trad. Radu Săndulescu)

• Viitorul e istorie, de Masha Gessen: „Putin a creat o societate în care omul obișnuit nu va deține niciodată controlul asupra propriei existențe, în care domnesc teroarea, paranoia și sărăcia. Dar cum se reflectă toate astea în viața reală? Răspunsul îl descoperim în Viitorul e istorie. Marile transformări sociale, economice și culturale prin care a trecut Rusia în ultimele decenii se reflectă aici nu doar la nivel general, ci și la unul individual într-un fel în care ne face să înțelegem în profunzime ce se petrece nu departe de noi.” (Ed. Curtea Veche Publishing; trad. Bogdan Ghiurco)

• Libertatea de depresie, de Radu Paraschivescu: „Textele din Libertatea de depresie despre aşa ceva vorbesc: despre felul în care un vis de ţară poate deveni un coşmar. Despre Caţavencii noştri de tip nou, gata să se bată cu cărămida patriotismului în piept. Despre impostori şi hoţi, despre huligani şi nechemaţi, despre borfaşi şi slugi cu spinarea de pâslă, despre inşi bolnavi de mesianism galopant şi bufoni nocivi” (Ed. Humanitas)

 

Științe exacte și naturale

• Ultimele zile ale dinozaurilor, de Riley Black: „Această analiză a ceea ce s-a întâmplat după ce asteroidul a lovit Pământul îl va face pe cititor să se simtă ca un copil care descoperă dinozaurii pentru prima dată. Black îmbină complexitatea științei cu un stil încântător.“ — (Newsweek) (Ed. Humanitas; trad. Roxana Măciucă)


Studii culturale

• Măștile Zeului. Mitologia occidentală, de Joseph Campbell: „Puține lucrări din domeniul mitologiei au fost scrise cu mai multă ambiție și profunzime decât cele din seria Măștile Zeului. Pe parcursul a patru volume, Joseph Campbell face un cuprinzător studiu comparativ al diverselor mitologii ale lumii, dezvăluind caracterul lor unitar și universal și modul în care ele încă reverberează în lumea modernă, dovedindu-se păstrătoare ale istoriei spirituale a omenirii. Mitologia occidentală analizează în detaliu miturile care au înflorit în vestul Iranului, de la culturile antice din zonele riverane mesopotamiană și egipteană și până la cele mai apropiate de noi, precum cea elenistică și romană, autorul realizând o comparație sistematică a temelor care stau la baza artei, mitului și literaturii lumii occidentale.” (Ed. Trei; trad. Cezar Petrilă)

• Modernitatea și spațiile feminității, de Griselda Pollock: „Studiile de film feministe mi-au oferit două concepte-cheie: reprezentare (în loc de expresie) și subiectivitate și diferență sexuală, ca formațiuni psihosimbolice. Cu ajutorul acestor noțiuni, consider că putem interpreta picturile moderniste ale micului grup de artiști care au expus împreună între anii 1874 și 1886 (cunoscuți în istoria artei drept impresioniști; preferat fiind însă numele de independenți) pe trei paliere ale reprezentării și spațiului:ce spații erau reprezentate;cum erau spațiul și spațiile reprezentate în termeni picturali; și, cel mai important, diferența dintre poziționările psihosociale din care au fost produse aceste reprezentări.” (Ed. Idea; trad. Raluca Bibiri)

• Filosofia lui Blaga, de Marta Petreu: „Sistemul filosofic blagian este un uriaș postulat, format din nenumărate postulate concrete, toate înlănțuite într-un foileton filosofic grandios și în esență netestabil. Fundamentul ultim pe care se sprijină întreaga construcție și în care îi stau rădăcinile este Geneza biblică.” (Marta Petreu) (Ed. Polirom)

• Oglinda ideilor, de Michel Tournier: „Dacă v‑ați întrebat vreodată ce forme poate lua abstractul, ideea, uitându‑se în oglindă, tabletele‑eseu ale lui Michel Tournier pot fi un răspuns inedit, chiar fascinant.” (Ed. Univers; trad. Alina Pelea, Rodica Baconsky)


Memorii, biografii, jurnale, corespondență

• Jurnalul unui om dezamăgit, de W.N.P. Barbellion: „O carte care i-a fascinat pe H.G. Wells, Queneau și Cioran. «Unul dintre cele mai emoționante jurnale scrise vreodată», s-a spus despre volumul lui Barbellion, care a fost comparat cu Joyce și Kafka. Cartea făcea furori printre intelectualii români din interbelic. O citea, de pildă, Jeni Acterian, consemnând în propriul jurnal asemănarea ei cu Barbellion.” (Gabriel Liiceanu) (Ed. Humanitas; trad. Anca Barbulescu)

• Hell's Angels, de Hunter S. Thompson: „«Atenție, nelegiuiții pe două roți nu mai sunt la porțile orașului! Sunt chiar printre noi!» Așa ar fi sunat titlul vreunui ziar local din America anilor 1960 după ce Hell’s Angels ar fi dat năvală în oraș, doar ca să se distreze în stilul lor caracteristic: motoare, raiduri, femei, droguri și bere. Mituri, exagerări sau adevăruri îngrozitoare? Prejudecăți sau fapte dovedite? Ziariștii îi adorau pentru că le ofereau subiecte de scandal, iar publicul era fascinat de aerul lor amenințător și, într-un fel, misterios de răzvrătiți și antieroi neînțeleși.” (Ed. Curtea Veche Publishing; trad. Ioana-Gabriela Dumitrescu)

• 40 de istorii de viata din leaganele de copii, de Mariela Neagu: „Acest volum prezintă perspectivele a 40 de tineri care au crescut în case de copii, asistență maternală, adopție națională sau adopție internațională. Numeroasele detalii de îngrijire a copiilor în instituții, asistență maternală, adopție națională și adopție internațională prezentate în acest volum subliniază importanța relațiilor personale și oferă argumente convingătoare pentru evaluarea acestor măsuri de protecție.” - John Eekelaar, Pembroke College, Oxford (Ed. Presa Universitară Clujeană)

• Milan Kundera, de Florence Noville: „O biografie a lui Kundera, de la o autoare care i-a fost prietenă în ultimii ani de viață, care adună laolaltă, ca într-un mozaic, fragmente din viața și opera marelui scriitor, într-o călătorie pasionantă. (...) Nicio altă operă nu a spus atât de multe despre autorul ei. Fragmente de texte și de conversații, amintiri, un jurnal de călătorie în Boemia și numeroase fotografii sunt reunite aici cu un singur scop: acela de a te face să dorești să-l (re)descoperi pe unul dintre cei mai mari artiști ai secolului al XX-lea.” (Ed. Curtea Veche Publishing; trad. Florica Ciodaru-Courriol)

• Dacă spui cuiva..., de Gregg Olsen: „Povestea adevărată a trei fete prinse în mrejele unui ucigaș calculat, lipsit de scrupule - mama lor. Ani la rând, în spatele ușilor închise ale fermei lor din Raymond (Washington), mama lor sadică, Shelly, și-a supus fetele unor abuzuri inimaginabile, umilințe, torturi și terori psihice. Trecând împreună prin toate aceste experiențe, Nikki, Sami și Tori au dezvoltat o legătură sfidătoare care le-a ajutat să devină mult mai puțin vulnerabile decât și-a imaginat Shelly.” (Ed. Trei; trad. Diana-Alina Ene)

• Trupul știe mai mult, de Gheorghe Crăciun: „De fapt, nu trupul mă interesează, ci expresia lui, felul lui de a fi viu, carnea care produce ceva, o senzație. O senzație mi se pare întotdeauna, atunci când o conștientizez, mai inexplicabilă decât un gând. Gândirea pare să funcționeze de la sine, ea e un sistem organizat de reacție la lume. Dar lumea e chiar senzația. Eu nu pot trece dincolo de ceea ce simt. Lumea mi-e interzisă. Ea se confundă cu ochii, auzul, limba, degetele mele. Drumul de la senzație la gândire îl înțeleg. Ceea ce nu pot înțelege, pentru că nu am nici o garanție în acest sens, e drumul de la senzație la lume.” (Gheorghe Crăciun) (Ed. Polirom)

• Nerezonabil, de Andreea Rosca: „Titlul acestei cărți va părea neobișnuit și, poate, nepotrivit pentru a descrie istoria și mentalitatea unor antreprenori, pionieri și inovatori pe care îi admir și de la care am învățat. Cuvântul «nerezonabil» nu există în dicționarul limbii române. Totuși îl folosim în viața de zi cu zi, cu scopul de a descrie mai ales idei și comportamente care par nepotrivite sau dincolo de ceea ce considerăm normal. Dar, așa cum scrie Erich Fromm, «rezonabil, pentru mulți oameni, n-are nimic de-a face cu rațiunea, ci cu consensul». Iar poveștile și principiile din această carte au multe de-a face cu a fi nerezonabil, cu a lua decizii de muncă și de viață care contrazic, chiar și puțin, părerea majorității. Iar oamenii din această carte au reușit lucruri remarcabile exact pentru că au decis să nu se schimbe ei după lume, ci să schimbe lumea pentru a fi în acord cu ei.” (Ed. Publica)

• Aici locuiește frica, de Dan-Liviu Boeriu: „Aici locuieşte frica este o rapsodie a fragilităţii, o ciaconă a pustiirii, un vals al lucidităţii împinse până în buza durerii. Dan-Liviu Boeriu scrie cuceritor şi grav, apăsat şi tandru, profund şi sincer până la denudarea de pe urmă, mărturisindu-şi fără ocolişuri dorinţa de-a prelua câteva persoane dragi în destinul lui şi de-a le purta prin viaţă cât timp va fi cu putinţă. Cartea lui ne aminteşte că, diafani sau pufoşi, plumburii sau lătăreţi, suntem cu toţii nori pe un cer care ne adăposteşte vremelnic.” (Radu Paraschivescu) (Ed. Humanitas)

• Scrisoare către Dorothea, de Gabriel Liiceanu: „În această carte eu sunt «îndrăgostitul în acțiune» (l’amoureux au travail) al lui Barthes, iar «ideile îndrăgostite» sunt cele care s-au născut în mine, cu care am stat de vorbă în taina minții mele, adăpostindu-le întreaga viață. Și, desigur, le-am iubit. Dar, spre deosebire de ideile lui Barthes, ale mele, ca obiecte ale adorației, nu sunt o absență. Le-am dat glasul meu, le-am înființat. Nevoia de a înțelege, care m-a condus la întâlnirea cu ele, este o formă de iubire prin care îmbrățișăm toate lucrurile lumii. Prin noi și numai prin noi, ca ființe gânditoare și cuvântătoare, lumea poate avea sens și poate fi iubită.” (Gabriel Liiceanu) (Ed. Humanitas)

• Hawking Hawking, de Charles Seife: „Hawking Hawking: Cum să devii celebru în lumea științei este o carte extrem de bine documentată... Seife reușește să ofere o imagine clară a acelor idei dificile și oarecum ezoterice care stau la baza contribuției lui Hawking în domeniul științei, într-un mod care nu va provoca indigestie cititorului obișnuit.” (Frank Wilczek) (Ed. Humanitas; trad. George Arion Jr)

• La porțile tărâmului de nicăieri, de Samar Yazbek: „La porțile tărâmului de nicăieri nu e doar reportaj sau analiză politică. Ea poate fi comparată cu Omagiu Cataloniei a lui Orwell, căci e o adevărată operă literară.” (The Guardian) (Ed. Pandora M; trad. Laura Sitaru)

• Orez. Cu lapte, de Maia Morgenstern: „Nu de puţine ori, părerile noastre sunt divergente; ne mai certăm, chiar avem sentimentul unei rupturi, al unei despărţiri dureroase. Când şi când ne amintim, şi atunci ni se face dor. Şi ne întrebăm de ce? De ce lăsăm distanţa, distanţa fizică sau pe cea conceptuală, să ne arunce atât de departe unul de celalalt, să ne despartă până la înstrăinare?” (Maia Morgenstern) (Ed. Litera)

• Privirea urangutanului, de Alexandru N. Stermin: „Această carte, ca și celelalte scrise de Alexandru Stermin, este povestea unei călătorii. Pornind, alături de povestitor, într-o aventură stârnită de privirea unui urangutan dintr-o grădină zoologică de pe malul Mării Baltice, ajungem departe în timp și spațiu. Ne hazardăm din lumea mitului în realitatea celei mai mari mlaștini din lume, Pantanalul brazilian. Din exuberantul Rio de Janeiro mergem, pe urmele lui Darwin, în fabuloasele Insule Galápagos.” (Ioana Clara Enescu) (Ed. Humanitas)

• Cartea depresiilor, de Marius Chivu: DAN BYRON • NICOLAE COMĂNESCU • SUZANA DAN • DANA DEAC • MIHAI DOBRE • AIDA ECONOMU • ALEXANDRA FURNEA • ANDREA GAVRILIU • OANA GIURGIU • IULIA LUMÂNARE • RAZVAN MAZILU • MELA MIHAI • COSMIN „MICUTZU“ NEDELCU • KATIA PASCARIU • LIA PERJOVSCHI • ANDREEA RAICU • IULIA RUGINĂ • ADA SOLOMON • ALEXANDRU N. STERMIN • CATALIN ȘTEFĂNESCU • ISTVÁN TÉGLÁS • ȘTEFAN TEȘANU • ROMAN TOLICI • LUIZA ZAN (Ed. Humanitas) 

 

Sănătate

• Alergic, de Theresa MacPhail: „Aceasta este povestea alergiilor: ce sunt, de ce le avem și ce ar putea să însemne pentru soarta omenirii într-o lume care trece prin schimbări rapide.O carte importantă și extrem de bine documentată, care portretizează memorabil fața umană a bolii... În analiza realizată de MacPhail, alergia nu este doar geamănul cel rău al imunității, ci și partea întunecată și neașteptată a progresului material, care ne-a îmbolnăvit și acum ne străduim în van să găsim un leac. Autoarea nu propune o soluție rapidă pentru rezolvarea epidemiei de alergii, dar observațiile ei pline de compasiune fac ca lectura să fie captivantă.” — The Wall Street Journal (Ed. Publica; trad. Roxana Măciucă)

• Povestea ta a început demult, de Mark Wolynn: „Combinând cercetările din neuroștiințe cu intervențiile specifice constelațiilor familiale, autorul demonstrează în ce fel uneori ajungem să moștenim și să retrăim, în mod inconștient, suferințele și traumele nerezolvate ale strămoșilor. Cititorul are la îndemână căi utile pentru eliberarea de traumele moștenite pe cale transgenerațională. Aceste tehnici merg de la identificarea anxietăților mascate după cuvinte și comportamente aparte până la genogramă, dialogul imaginar cu strămoșii și eliberarea, prin compasiune, de suferințele generațiilor trecute.” (Ed. Trei; trad. Daniela Andronache)

• Secretul longevității și vitalitățiii, de Alina Epure: „ Sănătate, longevitate, vitalitate – acestea sunt deziderate universale și totul ar trebui să înceapă din copilărie. Și din farfurie. Dr. Alina Epure scoate medicina stilului de viață din șabloanele obișnuite, arătând că acest domeniu trebuie să se raporteze permanent la nevoile omului modern.” (Ed. Trei) 

 

Parenting

• Familii fericite, de Beth Mosley: „O carte care oferă părinților instrumente verificate, exerciții practice, studii de caz și fișe de lucru pentru cele mai întâlnite probleme de sănătate psihică ale copiilor (de la 4 la 21 de ani).” (Ed. ZYX Books; trad. Dorina Tătăran)

• Cum să fii un părinte calm, de Sarah Ockwell-Smith: „Cele șapte reguli de aur ca să devenim părinți calmi: 1. Stă în puterea oricărui părinte să fie mai calm. 2. Toată lumea își pierde cumpătul câteodată. 3. Nici un părinte nu trebuie învinovățit că nu-și poate păstra calmul. 4. N-o să scapi de multitudinea de trăiri intense. 5. Greșelile tale nu anulează tot ce-ai făcut bine înainte. 6. Drumul către starea de calm ia timp. 7. N-o să-ți traumatizezi copilul dacă se-ntâmplă să-ți ieși din fire.” (Ed. Humanitas; trad. Elena Macoviciuc)

 

Hobby

• Călătorii epice: „De la navigarea apelor învolburate ale fluviilor Colorado sau Zambezi la descoperirea Marelui Canion, la plimbări prin piața pitorească din Marrakesh și la helischi în Islanda, această carte bogat ilustrată îți propune 245 de aventuri care îți vor schimba viața.”  (Ed. Litera; trad. Elena Macoviciuc)


CĂRȚI PENTRU COPII


Cărți ilustrate

• Arthur și sfoara de aur, de Joe Todd-Stanton: „Salutare, dragi cititori, și bine ați venit în seiful familiei Brownstone. În această cameră se află artefacte foarte puternice și foarte rare, colecționate de-a lungul a mii de ani din toate colțurile lumii.” (Ed. Pandora M; trad. Marc Stănescu)

• Pettson și Findus colorează de Sven Nordqvist: „Ce culoare vrei să aibă pantalonii lui Findus? Acum ai ocazia s-o alegi chiar tu... Descoperă toate ilustrațiile distractive din această carte de colorat plină de flecăreți jucăuși. Pregătește-ți culorile preferate și începe să colorezi!” (Ed. Pandora M)

• Răspundel Istețel - Cântecele, Fredonăm și ne distrăm: „Cu această nouă carte din seria Răspundel Istețel copiii vor descoperi o mulțime de cântece clasice, precum: În pădurea cu alune, Ceata lui Pițigoi, Rățuștele mele pe apă s-au dus și altele.” (Ed. Răspundel Istețel)

• Răspundel Istețel - Excavatorul Matei: „Credeți că pe șantier nu se poate întâmpla nimic interesant despre care am putea vorbi? Asta pentru că încă nu ați auzit de șantierul în care domnul Macovei este șef de șantier.” (Ed. Răspundel Istețel)

• Un autobuz condus de Urmuz, de Olina Ortiz: „O foarte simpatică introducere în literatura română de avangardă, al cărei reprezentant de frunte este poetul Urmuz.” (Ed. Univers)

• Mozart, dirijorul orchestrei Miau-Miau, de Olina Ortiz: „La Operă, un Mozart năzdrăvan dirijează de zor o compoziție foarte ciudată. Ce să fie? O simfonie? Parcă e mai degrabă un cor. Începe cu nota MIAU și se încheie glorios cu cel mai avântat MIORLAU. O fantezie!” (Ed. Univers)

• Aloo! Unde-i nasul meu, Picasso?, de Olina Ortiz: „Cât de talentat e domnul care șterge tablourile de praf noaptea la muzeu? Habar n-are! Dar stați să vedeți ce se întâmplă când șterge portretul unei femei frumoase cu o cârpă prea udă! Uite-așa îi apucă pe unii talentul și iese... o minunăție. O farsă, desigur, pe seama celebrului Picasso. S-ar fi distrat și el!” (Ed. Univers)

• 15 expresii românești cu tot atâtea povești, de Olina Ortiz: „Poate că un cal breaz e mai greu de recunoscut pe străzile noastre pline de mașini, dar sensul expresiei respective va rămâne în memoria oricărui cititor și îi va aduce de fiecare dată un zâmbet pe buze. Să vedeți ce-a pățit bietul cal breaz până s-a învățat să nu se mai bucure atâta de atenția celorlalți!” (Ed. Univers)

• Miorlau și Cuțulache. Cu bicicleta până la Lună, de Timo Parvela: „Cu bicicleta până la Lună este primul roman din seria „Miorlau și Cuțulache“, despre o pisică și un câine care trăiesc într-o casă albastră „ca seninul cerului” de pe vârful unui deal. Capitolele scurte, însoțite de ilustrații, cu text accesibil și mult umor, fac acest roman foarte potrivit pentru copiii care citesc singuri și doresc să facă trecerea spre lecturile de mai mare întindere.” (Ed. Cartea Copiilor; trad. Sigrid Crăsnean)

• Cuțulescu și Miți și vărul Ghidușilă, de James Howe: „Când vărul Ghidușilă anunță că vine în vizită, Cuțulescu este entuziasmat. Ghidușilă călătorește în toată lumea, este mereu deschis să cunoască lucruri noi și să se bucure de ce-l înconjoară, iar prietenii lui Cuțulescu îl adoră. Curând toți îl consideră pe vărul Ghidușilă bun la toate, chiar și prietena lui cea mai bună, Miți, așa că nu trece mult și Cuțulescu începe să se simtă invizibil.” (Ed. Paralela 45; trad. Sabina Lungu)

• Cuțulescu și Miți la bibliotecă, de James Howe: „Cuțulescu, Miți și prietenul lor, Bert, așteaptă cu nerăbdare vizita săptămânală la bibliotecă. Dar sâmbătă dimineața, cei trei o găsesc pe Trixie, bibliotecara, schimbată. Nu mai spune glume și nici nu mai recomandă cărți ca de obicei. Abia mai târziu vor afla prietenii noștri că biblioteca urmează să se închidă. Trixie urmează să se pensioneze și să se înscrie la o școală de circ, și nimeni nu pare interesat de a ocupa postul… sau poate e totuși cineva interesat, cine știe!” (Ed. Paralela 45; trad. Sabina Lungu)

• Crenguță-de-mur și Maggie. Anotimpul înfricoșător, de Jessie Haas: „A venit toamna. Frunzele foșnesc sub tălpi, ghindele cad din copaci, iar Halloweenul se apropie.Toate schimbările naturii o fac pe Crenguță-de-mur să se prefacă speriată, doar ca să se distreze. Dar când Maggie devine agitată și cade din șa, Crenguță-de-mur își ia rolul de protectoare și de prietenă în serios și o va ocroti pe fată.” (Ed. Paralela 45; trad. Sabina Lungu)

• Crenguță-de-mur și Maggie. O zi cu zăpadă, de Jessie Haas: „Cerul este alb, aerul rece, iar fulgii de nea care cad o gâdilă pe Crenguță-de-mur pe spate. Familia lui Maggie este pregătită să înfrunte furtuna care se anunță − au făcut cumpărături, au acoperit căpița cu fân, au umplut cada cu apă să aibă pentru cal. Crenguță-de-mur e însă prea entuziasmată și curioasă ca să doarmă, așa că iese să se plimbe prin zăpadă.Dimineața va ajuta la deszăpezit oamenii blocați în case peste noapte.” (Ed. Paralela 45; trad. Sabina Lungu)

• Puii lui Mog. Eu și Mog, de Judith Kerr: „Fă cunoștinţă cu Mog, pisica preferată a tuturor, în această minunată serie de cărticele pentru copii mici.” (Ed. Pandora M; trad. Maria Popescu)

• Regele Arthur si cavalerii Mesei Rotunde, de Mauri Kunnas: „Însoțește-l pe Arthur, Mărețul Rege Motan din Logres, în această călătorie într-o lume plină de spirit cavaleresc, darts (!) și domnișoare aflate la ananghie și lasă-te purtat de aventurile lui pline de amuzament.” (Ed. Pandora M; trad. Andreea Niță)

• Mămica mea uimitoare, de Neville Astley, Mark Baker: „Cum sărbătoresc Peppa, prietenii ei și mămicile lor uimitoare Ziua Mamei? Aflați totul despre Ziua Mamei cu ajutorul Peppei și a distractivelor abţibilduri din acest volum.” (Ed. Vlad si Cartea cu Genius; trad. Mădălina Buican)

• Peppa sărbătorește Ziua Cărtți, de Neville Astley, Mark Baker: „Este Ziua Cărţii, dar Peppa are atât de multe cărți preferate, încât nu știe ce personaj să aleagă pentru a se costuma. Oare pe cine va alege? Aflați citind această poveste amuzantă.” (Ed. Vlad si Cartea cu Genius; trad. Mădălina Buican)

• Ursuleții Berenstain și adevărul, de Stan Berenstain, Jan Berenstain: „Una dintre cele mai iubite serii de cărți pentru copii: educativă, dar plină de umor.” (Ed. Vlad și Cartea cu Genius)

• Salvarea lui Onux, de Ioana Nicolaie: „Pe planeta Icsa ia naștere un copil neobișnuit, care stârnește panică printre locuitori.” (Ed. Arthur)

• Cele cinci mașinării ale iubirii, de Marta Prada: „O poveste despre cele cinci limbaje ale iubirii, din care înțelegem că iubirea e infinită și diversă și că sunt mai multe feluri de a o simți și de a o da mai departe.” (Ed. ZYX Books; trad. Liliana Iacob)

• Dragonii adoră tacos, de Adam Rubin: „O carte delicioasă, de citit și recitit cu voce tare, povestea unei prietenii neobișnuite și a gustării perfecte, care vă va face să râdeți cu poftă.” (Ed. ZYX Books; trad. Maria Tănăsescu)

• Ella, iepurele și vântul de primăvară, de Corinne Giampaglia: „Anotimpurile vin și trec, iar timpul curge în ritmul picăturilor de ploaie. Ella și Eric așteaptă cu nerăbdare primăvara, când, în locul ploii, petale vor cădea din mărul străvechi, aflat în mijlocul pădurii. El păzește primăvara și secretele pădurii. În timpul unei călătorii prin pădure și printre locuitorii ei, cei doi frați vor urma vântul și se vor lăsa conduși de un iepuraș în căutarea secretului primăverii.” (Ed. Sofiami; trad. Iulian Berceanu)

• Eric, vulpea și magia florilor, de Corinne Giampaglia: „Eric locuiește, împreună cu familia sa, într-o căsuță de la poalele munților. Vara tocmai a sosit, iar sărbătoarea solstițiului se apropie. Legenda spune că, în acea noapte magică, natura prinde viață și toate visurile devin realitate. Și Eric vrea să-și îndeplinească cea mai arzătoare dorință, așa că începe o aventură alături de Bătrânul Nuc și de noua sa prietenă, o vulpe. Sub cerul înstelat al nopții de vară, marele vis al lui Eric este pe cale să se îndeplinească.” (Ed. Sofiami; trad. Iulian Berceanu)

• Eric, corbul și pădurea de toamnă, de Corinne Giampaglia: „Frunzele încep să danseze, ceața devine mai deasă, iar pădurea capătă culori calde și strălucitoare. Se apropie toamna, prevestită de vântul aducător de rouă. Ella și Eric se hotărăsc să își petreacă dimineața acasă la bunica lor, ca să admire toamna în grădina ei de legume. Ei nu știu că, la întoarcere, traversând pădurea deasă, vor întâlni un tei înțelept și corbi cu veșminte lucioase, care le vor dezvălui misterioasa legătură care îi contopește cu natura.” (Ed. Sofiami; trad

• Cei trei purceluși, de Tobias Cambien: „Cei trei purceluși este o carte cu totul deosebită, creată pentru copiii cu totul speciali care ne înconjoară: unii diagnosticaţi cu autism sau diferite tulburări, alţii care abia învaţă să citească sau pur și simplu pentru copiii fermecaţi de talentul lui Tobias, un foarte talentat tânăr cu autism, ilustratorul acestei povești.” (Ed. Sofiami)

• Mai multe cărți de activități din seria „De ce? De ce? De ce?”: Carte de activități cu... Spațiul cosmicCarte de activități cu... Balerine, de Elke BroskaCarte de activități cu... Avioane, de Sebastian Coenen (Ed. Casa; trad. Monica Elena Chiru)

• Legenda celor trei copaci, de Anca Stanciu: „Trei copaci își visează viitorul. Ce își doresc să devină – și ce surprize îi așteaptă?Legenda celor trei copaci este o veche poveste despre ceea ce visăm să devenim și despre cum să recunoaștem împlinirea chiar și atunci când ni se pare că am eșuat.” (Ed. Frontiera; il. Diana Margareta Cepleanu)

• Ambrozie Gălușcă - prietenul dragonilor, de Andrzej Marek Grabowski: „ Se va întampla probabil într-o zi de vineri. Ambrozie Gălușcă va aparea neobservat, doar cât ai clipi. Va intra impunător călare pe Domnul Carnelo, cu capul unui curios Utrumgatham ieșind din buzunarul de la jachetă. Sau a fost deja la tine acasă? La urma urmei, în fiecare grădiniță și școală există cineva care are nevoie de ajutor. Și Ambrozie Gălușcă chiar se pricepe cel mai bine să ajute. (Ed. Ars Libri Junior; trad. Anca Irina Ionescu)

• Tort pentru rege, de Ailbhe Nic Giolla Bhrighde: „Roșcata Rúbaí este un patiser foarte ocupat. Șoriceii care locuiesc în patiseria ei ar vrea să o ajute, dar Rúbaí nu vrea să audă de așa ceva. Când regele comandă un tort aniversar de la ea, toată lumea este nerabdatoare. Apoi, se produce un dezastru...„Micuții cititori vor îndragi aceasta poveste frumos ilustrată despre prietenie, cooperare... și un tort aniversar foarte special!” (THE IRISH EXAMINER) (Ed. Ars Libri Junior; trad. Christian Tamas)

• Pleaca, vine, de Anna Kontoleon, Manos Kontoleon: „Pleacă Fivos... din Nord și se pregătește să călătorească — întâia oară singur — în Sud, pentru a-și petrece vacanța în orașul în care s-a născut.Vine Fivos... și Leandros, Fivi, Aris, Melpo și gemenii, Frixos și Elli, fac tot felul de pregătiri și ard de nerăbdare să-l întâmpine.Pleacă, vine — O privire simplă asupra unei – deja obișnuite – povești despre emigrație.” (Ed. Ars Libri Junior; trad. Claudiu Sfirschi-Laudat)

• O nouă editură de cărți pentru copii, Povestela Orfir, și-a făcut loc pe rafturile librăriilor și ale bibliotecilor: Curaj de Șoricel, de Nicolo Carozzi (trad. Florin Bican); Loc, loc, în bârlog!, de Nicola GrossiUite-afară!, de Silvia BorandoVotați Lupul!, de Davide CaliCei trei purceluși, de Attilio CassinelliUrsulețul și albinele, de Attilio Cassinelli.


Nonficțiune

• Recorduri din întreaga lume: „Călătorește de la un capăt la altul al lumii și descoperă cele mai uimitoare fenomene ale planetei, într-un tur de mare viteză, cu opriri pe fiecare continent, pentru a te minuna de recorduri de tot felul. În paginile cu peste 30 de scene de explorat, micii exploratori ai planetei vor descoperi sute de detalii captivante și o mulțime de informații surprinzătoare.” (Ed. Litera; trad. Justina Bandol)

• Cine este Taylor Swift?, de Kirsten Anderson: „O fată care a crescut într-o fermă de brazi de Crăciun în Pennsylvania. O cântăreață talentată care își scrie propriile cântece și cântă la mai multe instrumente, inclusiv chitară și pian. Unul dintre cei mai de succes și îndrăgiți muzicieni ai secolului 21. Toate cele de mai sus! Află mai multe despre adevărata Taylor Swift în această biografie amuzantă și minunat ilustrată!” (Ed. Pandora M; trad. Petru Aron Costeschi)

• Cine a fost? Istoria lumii, de Paula K. Manzanero: „Istoria Lumii este... Reunirea a 150 de teme din seria Cine a fost? într-o singură carte. O cronologie a istoriei lumii. O nouă perspectivă asupra evenimentelor globale, începând din preistorie, antichitate și până în epoca contemporană.” (Ed. Pandora M; trad. Petru Aron Costeschi)

• Evrika! Experimente științifice pentru copii, de Crystal Chatterton: „Evrika! Experimente științifice pentru copii conține 105 experimente prin care copiii înțeleg mai bine cum funcționează lumea și cum sunt interconectate elementele STEAM, învățând în mod distractiv fundamentele metodei științifice.” (Ed. Arthur; trad. Ioana Avădanei)

• Cum funcționează totul: „.Începe o călătorie a descoperirii în interiorul propriului corp, apoi explorează lumea naturală și pornește spre spațiu. Bucură-te de ilustrații foarte detaliate, ce te ajută să vezi cum îți bate inima, cum se produce energie, cum erup vulcanii și cum de îți spun sateliții exact unde te afli pe Pământ.” (Ed. Litera; trad. Gabriel Tudor)


Romane

• Secretul, de Bjørn Sortland, Pasi Pitkänen, Timo Parvela: „Aventurile copiilor care au ajuns pe planeta Kepler-62e sunt departe de a se fi încheiat. Soarta echipajului pare a fi acum în mâinile unui personaj misterios: un pasager clandestin de pe nava spaţială, a cărui identitate este o surpriză de proporţii.” (Ed. Humanitas Junior; trad. Andreea Niță)

• Virusul, de Bjorn Sortland, Pasi Pitkanen, Timo Parvela: „Viaţa pe planeta Kepler62e este plină de neprevăzut pentru copiii aleşi să reprezinte viitorul omenirii.” (Ed. Humanitas; trad. Andreea Niță)

• Tâlharul Hotzenplotz, de Otfried Preusler: „Un basm vesel, cu rădăcini în teatrul de păpuşi, despre doi pungași, doi prieteni, o broască-zână şi o evadare de neuitat.” (Ed. Arthur; trad. Octavian Nicolae)

• O vrăjitoare îngrozitoare zboară la mare, de Jill Murphy: „ O poveste delicioasă și de-a dreptul... zănatică!” (Daily Telegraph) (Ed. Arthur; trad. Ioana Tudor)

 

Cărți citite și recomandări 

• Misterul cărților de tarot, de Katy Hays (Ed. Litera; trad. Dana-Ligia Ilin): Un mistery cu accente gotice, dar cu acțiunea plasată în New York-ul de azi, mai exact în muzeul The Cloisters. Intrigă, personaje și dialoguri destul de slabe, însă pentru un medieval geek ca mine a fost o bună lectură de relaxare. Că tot vine sezonul, e o carte foarte bună de luat la plajă.   

Măreața Elvețiană, de Jen Beagin (Ed. Trei; trad. Elena Marcu): Un roman amuzant, cu ironie (la adresa societății de azi) și mult sex (aș zice că e chiar nerecomandat pudibonzilor, unele scene sunt destul de explicite). Deși la prima vedere pare mai degrabă superficial, atinge și subiecte mai sensibile, precum traumele pe care le ducem după noi și nu știm cum să nu le lăsăm să ne acapareze viețile. Tot carte de plajă. 

Ascensiunea vieții, de Nick Lane (Ed. Art; trad. Cezar Petrilă): O carte de popularizare a științei care demonstrează în mod magistral cât este de extraordinară lumea vie așa cum o cunoaștem noi și cum s-a dezvoltat pe planeta noastră. Autorul (biochimist de meserie, dar dotat și cu umor și un imens entuziasm pentru știință) își organizează materia în 10 lecții mari și late (celula, ADN-ul, sexul, fotosinteza, conștiința etc.) pe care trebuie nu doar să le citești, ci să le recitești (mai ales dacă, la fel ca mine, ai minusuri la chimie și fizică). E o carte care te face să privești cu alți ochi orice manifestare a lumii vii, de la o („banală”) frunză, până la altfel de manifestări complexe. 

• În definitiv. Ioana Scoruș în dialog cu Ion Vianu (Ed. Polirom): O carte de dialoguri despre viață, lume, istoria României, psihiatrie, familie, exil, prietenie și o grămadă de alte subiecte, așa cum se întâmplă când doi oameni își permit să se lase în voia dialogului. Am citit-o fără grabă, cu lingurița, câteva pagini pe zi și a fost, pentru o vreme, oaza mea zilnică de liniște. 

• Cultura. Surprinzătoarele conexiuni și influențe dintre civilizații, de Martin Puchner (Ed. Trei; trad. Radu Șorop): O nouă istorie a lumii, de data asta prin prisma legăturilor care se stabilesc între culturi, oameni și opere de artă, de la picturile rupestre preistorice, până la manifestări ale culturii populare contemporane (cum ar fi, de exemplu, muzica k-pop). O sinteză foarte bună și foarte bine organizată, accesibilă și surprinzătoare de multe ori prin legăturile pe care le face. 

 

TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI
(mai 2024) 

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ

1. Ne vedem în august, de Gabriel García Márquez (trad. Tudora Șandru Mehedinți)

2. Revoluția glucozei, Jessie Inchauspé (trad. Smaranda Nistor)

3. Problema celor trei corpuri, Liu Cixin (trad. Nina Iordache) 

4. Atomic Habits, James Clear (trad. Otilia Tudor)

5. Insula copacilor dispăruți, Elif Shafak (trad. Ada Tănasă) 

6. Gânduri către sine însuși, de Marcus Aurelius (trad. Cristian Bejan)

7. Numele mi-l știe vântul, Isabel Allende (trad. Cornelia Rădulescu) 

8. Mandibula lui Cain, de Edward Powys Mathers (trad. Alexandru Maniu) 

9. Furia, Alex Michaelides (trad. Dana-Ligia Ilin) 

10. Wonka, de Sibeal Pounder (trad. Iulia Arsintescu) 

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ

1. Powerless, Lauren Roberts 

2. The Reappearance of Rachel Price, Jackson Holly

3. 1984, George Orwell 

4. If He Had Been with Me, Laura Nowlin

5. Twisted Love, Ana Huang 

6. Bell Jar, Sylvia Plath 

7. The 48 Laws of Power, Robert Greene 

8. If Only I Had Told Her, Laura Nowlin

9. A Good Girl's Guide to Murder, Holly Jackson

10. Atomic Habits, James Clear 

 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter