• „Suntem toți făcuți din praf de stele” - Carl Sagan

Scrisoare deschisă pentru scriitorii contemporani: gata cu epifaniile literare!

Plină de referințe livrești, Femeia de hârtie, de Rabih Alameddine, are și scurte pasaje de revoltă împotriva literaturii contemporane (în special a celei americane), pline de ironie și savoare. Unul din preferatele mele este cel referitor la obligativitatea epifaniilor literare omniprezente în literatura de azi.

 

Majoritatea cărților publicate în prezent sunt formate dintr-un șir de văicăreli urmate de o epifanie. Eu le zic acestor memorii și romane de confesiuni tragedii fericite. Vom izbândi și toate astea. Mi separ sentimentale și plictisitoare. Sunt versiunea modernă a Vieților sfinților, cu povestiri exemplare despre suferința care precede mântuirea, doar că mai puțin interesante, fiindcă noi nu mai avem centurioni romani care râvnesc cu înfocare după martire virgine și atrăgătoare și le lovesc peste sânii voluptuoși și obraznici, dar veșnic neprihăniți – mai puțin interesante fiindcă, în loc de ridicarea la Cerul îmbelșugat și în îmbrățișarea Lui, tot ce primim acum este o amârâtă de epifanie.

Mă simt înșelată. Voi nu?

Blamați-l pe Joyce și a sa carte Oameni din Dublin, pe care o ador, dar aveți milă de domnul Joyce, căci singurul lucru pe care-l pricep vreodată unii scriitori din capodopera lui este epifania, epifania și încă o dată afurista de epifanie. Ar trebui să se dea o nouă hotărâre literară: Gata cu epifaniile. Destul. Fie-vă milă de cititorii care ajung confuzi la capătul unui conflict din viața reală și nu trăiesc un fals sentiment de iluminare, și aceea temporară.

Dragi scriitori contemporani, mă faceți să mă simt nelalocul meu pentru că viața mea nu este la fel de clară și de concisă ca poveștile voastre.

Ar trebui să trimit scrisori scriitorilor, organizatorilor de cursuri de arta scrisului și editorilor. Sugrumați viața din literatură, cu fiecare frază bine ticluită, cu fiecare carte plictisitoare.

 

Femeia de hârtie, Rabih Alameddine, Ed. Polirom, 2015, trad. Mihaela Negrilă, col. „Biblioteca Polirom. Actual”

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu