• „Dragostea este misterul dintre doi oameni, nu asemănarea dintre ei” - John Fowles

Lumea ca text

Unul dintre cele mai interesante eseuri din volumul Probe de empatie de Leslie Jamison mi s-a părut cel în care autoarea aplică funcțiile basmului, așa cum au fost definite de Vladimir Propp în Morfologia basmului, unei situații trăite de ea însăși pe care nu știa nici cum s-o înțeleagă, nici cum s-o povestească. Iar funcțiile stabilite de teoreticianul rus reușesc să-i ofere niște coordonate (gândite pentru o operă fictivă) pentru a înțelege o întâmplare traumatizantă (trăită în viața reală).

Jamison actualizează, așadar, elemente de teorie literară, pe care suntem obișnuiți să le aplicăm în contextul limitat al operelor ficționale, și le aduce în lume. Dintr-o singură mișcare, atât lumea, cât și literatura, devin mai ușor de înțeles. Cum zice și ea în final: „L-am citit pe Propp. Mi-am privit în retrospectivă viața asemenea unui text”. În două propoziții rezumă una dintre cele mai importante funcții ale literaturii: să facă viața de înțeles.

Însă și mai interesant mi s-a părut un fragment în care vorbește despre un program găsit pe net, Generatorul de Basme Proppiene, care îți permite să amesteci singur aceste funcții pentru a crea automat povești. Procedura e simplă: bifezi funcțiile pe care le dorești și programul îți oferă  povestea (pe care ai ales-o sau pe care o meriți?). Eu l-am căutat, dar nu l-am găsit. Dacă e cineva care pricepe mai bine tainele internetului, îl rog să-mi lase și mie un link într-un comentariu, de curiozitate, așa. [Update: între timp, am primit linkul pentru Generatorul de Basme Proppiene]

Mai jos aveți fragmentul din carte care (cu sau fără program, nici nu mai contează) m-a făcut să visez la ce discuții interesante s-ar fi născut la un seminar de teorie literară în facultate. Oh, the good old days...

 

Pe internet, poți găsi un program numit „Digital Propp”. Bănuiec că ai putea să spui că e un joc. Dai click pe adresa site-ului și ți se afișează mesajul: „Ai în față Generatorul de Basme Proppiene, un experiment de (re)scriere electronică și o explorare a retraducerii teoriei moderniste într-un mediu electronic”.

Uite ce vei face tu. Vei bifa funcțiile pe care ți le dorești, și vei primi o poveste. Eu bifez: absență, interdicție, încălcare, prejudiciere, demascare. Mă opresc o clipă, mă întorc, debifez lipsă.

Nu bifez: contraacțiune, recunoaștere, căsătorie.

Dau click pe butonul numit „Generează”. Site-ul îmi regurgitează o poveste: ceva cu o pară interzisă, apoi o luptă cu o pasăre, o victorie ce are de-a face cu zborul. Văd semnele a tot felul de funcții pe care nu le-am cerut: luptă, provocare, victorie. Apare puțintică lupă și, în sfârșit, nițel triumf. „Pământul de pe pielea mea s-a transformat în grăunțe de pulbere de aur. Oamenii m-au proclamat a fi un soi de zeu.”

 

Probe de empatie, de Leslie Jamison, Ed. Publica, 2015, trad. Cecilia Laslo, col. „Narator” 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.

5 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Alex 23-09-2015 22:07

    Foarte dragut articolul.

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 23-09-2015 22:08

    Mă bucur că îți place :P

  3. Daniel 19-09-2015 16:50

    Da, chiar aşa! Cărţile ne oferă şansa de a înţelege ce se petrece cu noi... dar tare mi-e teamă că putem vorbi de o înţelegere limitată la un anumit număr de pagini :)Aici un link cu generatorul de poveşti.http://tz69.3x.ro/Generator/gen.html

    Raspunde
  4. Laura Câlțea 22-09-2015 10:36

    Mulțumesc mult! :D

  5. Laura Câlțea 23-09-2015 22:13

    A fost o problemă tehnică cu răspunsul meu: am răspuns, dar nu s-a înregistrat comentariul, de aia nu ai găsit răspunsul meu pe site după ce ai primit mail... Se mai întâmplă, dar acum s-a rezolvat, așa că mulțumesc încă o dată, m-am și jucat puțin cu generatorul de basme între timp :D