Caută în blog

Pantofarul zânelor

Pantofarul zânelor

Catalogul ființelor fantastice este o minunată carte pentru copii, ce prezintă pe scurt și cu ilustrații foarte frumoase, lumea ființelor fantastice. Împărțită în patru părți (ființe fantastice de pământ, de apă, de aer și ființe fantastice între două lumi) cartea prezintă personaje cunoscute (spiriduși, ciclopi, troli, inorogi, grifonul, harpii, mumii, sfinxul, heruvimi, Pegas, orci sau căpcăuni), dar și unele inedite și exotice (Brownie, cluricani, foletti, naga, tarani, graeaele, kelpie, trow, vouivre, selkie, roc, ventolinul sau vivernele).

Printre acestea, eu l-am descoperit pe Leprechaunul, pantofarul zânelor, despre care nu știam nimic. Superputerea lui este una singură, dar deosebit de importantă: el este singurul care se ocupă de condurii tuturor zânelor înainte ca acestea să participe la cortegiul magic ce marchează schimbarea anotimpurilor. E un personaj vesel, plin de voie bună și care nu rezistă dacă-l gâdili (nici eu, de altfel smiley).

 

Leprechaunul, Pantofarul zânelor

De patru ori pe an natura se reînnoiește; se schimbă anotimpul: iarna se transformă în primăvară, primăvara în vară, vara în toamnă, iar toamna în iarnă. În aceste patru nopți de hotar, legile pământești nu mai au nici o valoare și, vreme de câteva ore, natura devine fermecată; copacii se mișcă din loc, viețuitoarele prind grai și zânele aleargă prin pădure.

În orele de dinaintea schimbării anotimpului, zânele își pregătesc cortegiul magic și se înveșmântează cu cele mai elegante haine de sărbătoare, punându-și costumele de tul și condurii de satin. Înainte de a se îmbrăca, își împodobesc caii cu clopoței și ciucuri colorați și, chiar la miezul nopții, străbat cu ei pădurea, defilând ca într-un adevărat ritual.

Sarcina de a croi toți pantofii zânelor este încredințată unui singur personaj. Acesta este leprechaunul, o ființă mărunțică și grăsuță, care umblă de colo-colo cu un ciocan în mână și un scăunel. Se așază pe el și lucrează, ceasuri întreg, condurii zânelor.

Se zice că leprechaunul fumează pipă și râde din orice. Nu încape îndoială că e cel mai elegant din toată pădurea. Poartă un palton lung și închis la culoare, iar pe cap o pălărie neagră și foarte elegantă.

Cum zânele îi dau câte o moendă la sfârșitul fiecărui ritual, leprechaunul strânge, cu timpul, o mulțime de bani. Sub câte o moviliță ascunde un vas de lut cu monede de aur, dar nimeni n-a reușit încă să-l găsească. Legenda spune că, dacă pui mâna pe el și-l gâdili, leprechaunul nu poate să reziste și-ți va da monedele lui. De aceea oamenii care au norocul să-l întâlnească încearcă să-l prindă ca să le spună unde-și ascunde comoara.

 

 

Catalogul ființelor fantastice, de Alejandra Ramirez și Agustin Celis, Ed. Art,  2008, trad. Irina Dogaru

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter

Clubul cititorilor de cursă lungă