• „Nimeni nu-ţi poate procura un sentiment de inferioritate fără consimţirea ta” - Eleonor Roosevelt

Veneția în secolul lui Casanova

Veneția în secolul lui Casanova

Vă așteptăm vineri 18.03.2016, începând cu ora 19:00, la o nouă Seară Italiană găzduită de Librăria Humanitas Kretzulescu.

Pornind de la volumul Povestea vieții mele, de Giacomo Casanova va avea loc dezbaterea „Veneția în secolul lui Casanova”.

Numele lui Giacomo Casanova a stârnit de-a lungul vremii diverse controverse, atitudini disonante, dar şi valuri de simpatie în rândul cititorilor de pretutindeni. Asemenea unui Don Juan, personalitatea poliedrică a veneţianului surprinde prin vastitatea culturii, prin eleganţă, libertinaj, seducţie şi inteligenţă. Datorită autobiografiei Povestea vieţii mele, cuceritorul prin antonomază devine emblema unei generaţii de aventurieri şi a strălucirii înainte de prăbuşire a mitului Veneţiei. Căci nici un loc şi nici un moment pe lume altele decât Veneţia secolului al XVIII nu erau mai potrivite pentru naşterea unui asemenea personaj. Iar casanovismul în memorialistică rămâne un exemplu atât prin asumare, cât şi prin multitudinea de contradicţii care îl însoţesc.

Invitați:

*Ovidiu Cristea*
Doctor în istorie, director al Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti, specialist în istoria Veneţiei, istoria Mării Negre, istoria Cruciadelor, în heraldică şi istorie militară. Este coordonator şi coeditor al multor volume de referinţă în aceste domenii şi autor a numeroase articole de specialitate precum şi al mai multor volume de studii printre care *Acest Domn de la Miazănoapte. Ştefan cel Mare în documente inedite veneţiene*; *Veneţia şi Marea Neagră în secolele XIII-XIV. Contribuţii la studiul politicii orientale veneţiene*; *Puterea cuvintelor. Ştiri şi război în sec. XV-XVI*. 

*Smaranda Bratu Elian*
Doctor în filologie, profesor al Universităţii din Bucureşti, membru al Uniunii Scriitorilor, cunoscut italienist şi traducător, director ştiinţific al Centrului de Limbi Străine FIDES. Din 2005, alături de Prof. Nuccio Ordine (Università della Calabria), este coordonator al colecţiei bilingve a Editurii Humanitas -Biblioteca Italiană, colecţie pentru care editura a primit în 2008 Premiul Naţional pentru Traducere al Ministerului Culturii din Italia. Este de asemeni coordonatorul proiectului Serile Italiene. A primit importante premii şi distincţii în Italia şi în România (pentru traducere, critică şi pentru promovarea culturii italiene), iar din 2004 este Commendatore della Repubblica Italiana al merito culturale. 

*Marius Constantinescu*
Este un cunoscut realizator TV, traducător, şi jurnalist. Printre emisiunile sale se numără *Marile picturi ale lumii*, *V... de la vizual*, *Jurnal Cultural* şi *Profil. Poveste. Personaj*, în urma căreia a scris şi o carte cu acelaşi titlu. Dintre personalităţile de renume internaţional intervievate până acum îi putem aminti pe scriitorul Salman Rushdie, dirijorul şi compozitorul Jordi Savall sau producătorul de film Jan Harlan. Este deţinătorul a două mari premii APTR (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune şi Radio), în 2007 şi 2012. 


Intrarea este liberă.

***

Iniţiat în anul 2010 de către Prof. Smaranda Bratu Elian, ciclul de manifestări intitulat Serile italiene îşi propune să aducă în faţa publicului dezbateri semnificative prin actualitatea lor, ce au drept punct de pornire traduceri ale unor opere scrise de autori italieni. În general, discuţia porneşte de la o carte publicată recent în colecţia Biblioteca Italiană a Editurii Humanitas, colecţie coordonată de Smaranda Bratu Elian şi de Nuccio Ordine, dar nu se limitează numai la traducerile apărute sub această egidă. Servesc drept punct de plecare şi opere italiene traduse la noi care permit înţelegerea aprofundată a fenomenelor culturale italiene şi compararea acestora cu manifestările din spaţiul românesc. Organizatorii principali şi moderatorii fiecărei Seri sunt inimoşii studenţi ai secţiilor de Italiană ale Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine ale Universităţii din Bucureşti, îndrumaţi de cadre didactice ale aceleiaşi instituţii.

Adresa