• „Eşti încă tânăr atâta timp cât admiri şi în măsura în care admiri” - Lucian Blaga

Tatiana Niculescu, lectură în premieră dintr-o nouă carte

Tatiana Niculescu, lectură în premieră dintr-o nouă carte

Editura Humanitas vă invită marţi, 21 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la o nouă seară de lectură publică, „Dacă e marţi, scriitori îţi citesc“. Tatiana Niculescu va citi un fragment din volumul Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, recent apărut la Editura Humanitas.

„Titlul acestei cărţi, împrumutat din textul lui Emil Cioran «Mon pays», rezumă cel mai bine vâltoarea anilor ’30 în România, acea epocă a «martirilor sângeroşi» sau a «visătorilor sanghinari», întemeietori ai unei «mişcări crude, amestec de preistorie şi profeţie, de mistică a rugăciunii şi a revolverului». O epocă, spune Cioran, care «fusese întemeiată pe idei feroce» şi care «a dispărut în ferocitate».

Povestea lui Corneliu Zelea Codreanu nu poate fi înțeleasă în afara contextului istoric în care acesta a trăit, a oamenilor pe care i-a cunoscut, a școlilor prin care a trecut, a experienţelor pe care le-a parcurs, a lecturilor care l-au format și a unei Europe răvășite, aflate între două războaie devastatoare şi în căutarea unei speranţe de supravieţuire. Reconstituind chipul unei epoci care a amestecat religia cu politica și a sfârșit în sânge și barbarie, această carte încearcă să-l redea pe Corneliu Zelea Codreanu trecutului și istoriei.” (Tatiana NICULESCU)

Adresa