• „Cu fiecare pagubă înveți ceva în plus” - proverb persan

Seară japoneză Alessandro Baricco, „Mătase”

Seară japoneză Alessandro Baricco, „Mătase”

Miercuri, 11 martie, de la ora ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă așteaptă alături de Elisabeta Lăsconi, Mirela Murgescu, Adina Dinițoiu și Șerban Georgescu la o seară japoneză dedicata romanului Mătase de Alessandro Baricco.

În a doua parte a evenimentului va avea loc o prelegere și o prezentare de chimonouri și se va vorbi despre rolul mătăsii în vestimentația tradițională japoneză realizată de domnul Yasuyuki Takagi.

O minunată alchimie țese, din fire impalpabile, acest roman a devenit o carte-cult în peste 40 de țări. În 2007 a fost ecranizat de François Girard, cu Michael Pitt, Keira Knightley, Alfred Molina, Sei Ashina și Kōji Yakusho în rolurile principale.

La 1861, o epidemie care ucide viermii de mătase amenință să aducă ruina în înfloritorul orășel francez Lavilledieu, unde șapte filaturi produc prețioasele fire din care se țese senzualul și inefabilul material. Singura soluție este o călătorie până în îndepărtata Japonie, unde crescătoriile nu au fost afectate. Străinilor nu le este însă îngăduit să intre în Țara Soarelui-Răsare, iar periculoasa misiune îi este încredințată tânărului Hervé Joncour, care și-a abandonat cariera militară în favoarea mătăsii. Traversând toată Europa și Asia, el ajunge „la capătul lumii“, iar acolo, pe domeniul seniorului Hara Kei, are loc întâlnirea care îi va schimba viața. Pendulând între cele două lumi și între două femei – soția din Franța și iubita intangibilă din Japonia, amândouă în așteptare –, Hervé Joncour străbate continente și cartografiază teritoriile pline de neprevăzut ale iubirii.

Adresa