• „Întrebările arată pătrunderea spiritului, iar răspunsurile îi arată fineţea” - J. Joubert

Seară japoneză: Akira Yoshimura, „Naufragii”

Seară japoneză: Akira Yoshimura, „Naufragii”

Luni, 30 mai, ora 19.00 vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară japoneză dedicată romanului Naufragii de Akira Yoshimura, unul dintre cei mai importanţi prozatori niponi din a doua jumătate a secolului XX. 

Invitaţii acestei seri sunt Ioana Bâldea Constantinescu şi Andrei Crăciun, scriitori şi jurnalişti, Angela Drăgan, profesor de limba şi literatura japoneză în cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” din cadrul Universităţii Româno-Americane. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

În partea a doua a evenimentului, plecând de la tematica romanului, va avea loc prezentarea „Marea, peştii şi anotimpurile în viaţa japonezilor”. Vom discuta despre simbolurile şi temele marine în civilizaţia şi cultura japoneză discutând cazul particular al sărbătorii „Tango no sekku”, una din sărbătorile naţionale ale statului nipon dedicate copiilor şi părinţilor. Vor fi expuşi şi prezentaţi publicului „koinobori”, peşti ornamentali din hârtie, specifici acestei sărbători.

Akira Yoshimura este unul dintre cei mai importanți prozatori niponi din a doua jumătate a secolului XX. Scris în virtutea unei fascinante tradiții literare, romanul Naufragii pune în scenă o dramă cu reverberații mitice, al cărei resort constă în suspendarea moralității.

Inspirat dintr-o veche legendă niponă, romanul al cărui narator este Isaku, un copil de nouă ani, ne poartă în mijlocul unei comunități izolate, încremenită în tradiții, al cărei ritm este dictat de succesiunea anotimpurilor. Ni se înfățișează o lume a pauperității, unde oamenii de la marginea mării se îndeletnicesc cu pescuitul, fac sare, pentru a o vinde în alte sate în schimbul cerealelor, se îndrăgostesc și cad pradă geloziei, ducând o viață apăsătoare, peste care plutește mereu neliniștea așteptării. Însă tradiția de a atrage prin focurile întrebuințate la făcutul sării vapoarele comerciale, o-fune-sama, ne dezvăluie violența primitivă a comunității care, deși crede în perpetuarea sufletelor celor morți, este obligată să ucidă pentru a supraviețui.

Naufragii de Akira Yoshimura o carte recomandată de Radiocultura Ro şi Hyperliteratura.

Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu Centrul de Studii Romano-Japoneze (Romanian-Japanese Studies Center)

Accesul la eveniment se face în baza unei rezervări la numărul de telefon 021.311.40.01 sau pe adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până la data de 30 mai, ora 18.30.

Adresa