• „Neștiutoriu gândul omului spre ce menește” - Miron Costin

Seară japoneză - Kido Okamoto, „Fiica negustorului de sake”

Seară japoneză - Kido Okamoto, „Fiica negustorului de sake”

Joi, 4 decembrie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda unei întâlniri cu Excelența Sa Domnul Keiji Yamamoto, ambasador al Japoniei în România, Angela Hondru, cunoscut traducător și niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar, și Șerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Japoneze „„Angela Hondru”“ din cadrul Universității Româno-Americane, prilejuită de recenta apariție a volumului Fiica negustorului de sake de Kido Okamoto. Întâlnirea va fi moderată de Denișa Comănescu, director general Humanitas Fiction. 


Kido Okamoto este considerat părintele genul polițist în literatura nipona, celebritatea sa în țara Soarelui Răsare fiind comparabilă cu cea a lui Arthur Conan Doyle în Occident. Prin poveștirile ciclului Hanshichi torimonocho (Cazurile misterioase ale lui Hanshichi), publicate între anii 1917 și 1937, Kido Okamoto conturează personalitatea emblematică a inspectorului Hanshichi, renumit pentru rezolvarea fără echivoc a cazurilor celor mai complicate și enigmatice. Volumul Fiica negustorului de sake cuprinde paisprezece povestiri incluse în primele trei volume Hanshichi torimonocho, ultimele șase texte fiind pentru prima oară traduse într-o limbă străină. 


Inspectorul Hanshichi s-a născut în 1823, iar acțiunea povestirilor este plasată la finele perioadei Edo, purtându-ne pașii prin reședințe de samurai, magazine, ceainării, case de gheișe și, bineînțeles, pe străzile capitalei nipone. Facem cunoștință cu o lume împânzită de fantome și spirite a căror existență nu se poate dovedi, de superstiții neînchipuite, de exemple demne de urmat, dar și de impostori greu de dibuit. Fiecare povestire începe cu un cadru specific perioadei Edo: sărbători ce par să-și împrăștie parfumul epocii, referiri la piese Kabuki ori trimiteri la lucrări literare, aluzii la cenzura shogunatului sau la principii ce aveau să dispară curând. 


Fiu de samurai, Kido Okamoto (1872-–1939) a lucrat ca reporter pentru câteva dintre ziarele capitalei, activitate ce i-a oferit o perspectivă largă asupra schimbărilor petrecute după deschiderea granițelor Japoniei către Occident în urma Revoluției Meiji (1868). La data publicării povestirilor cuprinse în ciclul Cazurile misterioase ale lui Hanshichi, Okamoto își câștigase deja faima literară prin critică de teatru, povestiri istorice și peste două sute de piese Kabuki. În piesele sale a împletit atmosferă nostalgică a teatrului tradițional cu noul curent shingeki, în dorință de a face cunoscute schimbările ce asaltau Japonia, și a adaptat unele forme artistice occidentale la gustul japonez. 

Adresa