• „Toți bărbații fac greșeli, doar că cei însurați află mai repede că le-au făcut” - Red Skelton

Seară Italiană : „Scrisori” de Niccolò Machiavelli

Seară Italiană : „Scrisori” de Niccolò Machiavelli

Luni, 16 ianuarie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în cadrul proiectului Serile Italiene, va avea loc dezbaterea „Politica văzută din culise” pornind de la volumul Scrisori, de Niccolò Machiavelli, recent apărut în colecţia Biblioteca Italiana, la Humanitas. Invitații acestei ediții sunt Ion Goian, Ioan Stanomir și Smaranda Bratu Elian. 

„Scrisorile private ale lui Machiavelli nu au nimic de a face cu specia literară a epistolei literare a umaniştilor; el are în vedere numai funcţia practică a misivelor lui de aceea, printre caracteristicile stilului lor, antiretoric, frapează gustul pentru replicile mucalite şi situaţiile groteşti, pentru tonul burlesc şi parodic. Pentru Machiavelli atenţia pentru aspectele trupeşti ale vieţii, plăcerea jocului lingvistic, al naraţiunii slobode şi piperate, nu sunt defel, în raport cu vocaţia politică, o evadare ocazională şi compensatorie, ci sunt mai degrabă o faţetă a acelei naturi care guvernează, prin legile ei primordiale, şi universul Istoriei: a înfăţişa şi a jongla cu acest material inferior vizează de fapt eliminarea oricărei interpretări idealizante a mecanismelor istorico-politice. Marca de originalitate a lui Machiavelli este dată de prezenţa simultană a registrului comic şi al celui politic. Strădania lui Machiavelli de a propune clasei conducătoare italiene o strategie străină de falsificările retorice ale Umanismului şi o politică fondată pe realitatea naturii, nu poate fi înţeleasă dacă nu se ia în consideraţie tocmai tendinţa aceasta coborâtoare şi provocator polemică a gustului său burlesc.” (Din prefaţa volumului, semnată de renumitul specialist italian, profesorul Rinaldo Rinaldi)

Eveniment realizat în parteneriat cu Cercul de Studii Interdisciplinare al Studenţilor italienişti şi catedra de Limbă şi Literatură Italiană, a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti.

Adresa