• „Marile lucruri sunt întotdeauna mici” - proverb chinezesc

Seară Amos Oz, „Între prieteni”

Seară Amos Oz, „Între prieteni”

Joi, 9 octombrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o seară dedicată scriitorului Amos Oz și ultimului său volum tradus în limba română, Între prieteni.

Între prieteni este „un roman din povestiri” ce recompun universul dens şi apăsător al vieţii într-un kibbutz din anii '50 ai veacului trecut, în răstimpul dintre două războaie. Viaţa locuitorilor este aspră, guvernată de reguli inflexibile şi, uneori, absurde, iar personajele suferă, de fapt, de singurătate, cum ar fi tatăl care nu poate accepta faptul că trebuie să-şi culce fiul, noapte după noapte, într-un dormitor special, destinat tuturor copiilor din kibbutz, tânjind mereu după apropierea trupului mititel şi alimentându-şi zi după zi frustrarea. Un alt tată încearcă să recupereze relaţia cu fiica lui, elevă încă, dar care are o legătură amoroasă cu unul dintre profesorii ei, acesta din urmă fiind celebru, de altfel, pentru numărul mare de căsnicii şi relaţii avute de-a lungul timpului. Întreaga comunitate vuieşte în clipa în care secretarul, un tânăr destoinic, întâiul copil născut în kibbutz, este bănuit a avea o relaţie secretă cu una dintre cele mai frumoase şi dorite femei – o tânără căsătorită, în mod inexplicabil, cu un bărbat lipsit de maniere, total nepotrivit pentru ea. Un cuplu tânăr se destramă din pricina infidelităţii soţului, însă dintr-un schimb de scrisori între soţie şi cea pentru care a fost părăsită ajungem să cunoaştem viaţa monotonă şi neîmplinită a tinerilor care trăiesc în kibbutz. Părinţii îşi sacrifică relaţia cu proprii copii de dragul unor idealuri pe care nu le pot depăşi, iar copiii lor, odată deveniţi adulţi, caută instinctiv o fericire pe care o bănuiesc în afara graniţelor kibbutzului. 

Invitatele serii sunt: Marina Constantinescu, Simona Sora, Ana-Maria Onisei, Adela Greceanu și Silvia Dumitrache. Moderator: Raluca Popescu. 

Adresa