• „Cine uită nu merită” - Nicolae Iorga

Scriitorul italian Paolo Giordano, în direct via Skype în Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Scriitorul italian Paolo Giordano, în direct via Skype în Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Paolo Giordano, unul dintre cei mai apreciați și traduși scriitori din noua generație de prozatori italieni, este invitat via Skype în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, miercuri, 6 mai, la oră 19.00, într-un dialog despre experiența militarilor staționați în Afganistan și despre conceperea romanului Corpul uman, publicat la Editura Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei.

La discuția moderată de scriitoarea Daniela Zeca-Buzura va participa și colonelul Vasile Marineanu, șeful Centrului de investigații sociocomportamentale din Ministerul Apărării Naționale, care are la activ mai multe misiuni în teatre de război. 

Afganistan, valea Gulistan, un punct roșu pe hărțile departamentelor de știri. Reporteri din întreagă lume au vizitat bazele în care sute de mii de soldați, din 51 de țări, participă la operațiuni militare. Paolo Giordano orrevine din valea Gulistan transformând un pluton de soldați în eroii noului său roman. Avanpostul Ior este revelatorul unei povești despre maturizarea unei generații. Microierarhia militară se desface în istorii personale în care intervin evenimentele vieții anterioare plecării în misiune. Traumele definitive ale războiului le continuă pe cele difuze ale trecutului, de care ținerii soldați încearcă să se desprindă căutând aventura. 

Aparținând noii generații de prozatori italieni, Paolo Giordano s-a născut în 1982 la Torino și a urmat studii de fizică teoretică, obținând în 2010 un doctorat în fizică particulelor. Tânărul cercetător științific Paolo Giordano și-a cultivat marea pasiune pentru literatură urmând în 2006-–2007 cursurile de tehnici narative de la Scuola Holden, fondată și condusă de scriitorul Alessandro Baricco. În 2008 a publicat romanul Singurătatea numerelor prime (La solitudine dei numeri primi), distins în același an cu mai multe premii literare importante. Romanul a cunoscut un imens succes, fiind ecranizat în 2010 și tradus în 40 de țări. Corpul uman (Il corpo umano) vede lumina tiparului în 2012, fiind deja tradus în peste 30 de țări. 

Adresa