• „Quand on n’aime pas trop, on n’aime assez” - Bussy-Rabutin

Să vorbim despre Saroyan!

Să vorbim despre Saroyan!

Joi, 15 martie, de la ora 18.30, vă așteptăm în Ceainăria Cărturești Verona să vorbim despre unul dintre cei mai importanţi şi mai premiaţi scriitori americani de la mijlocul secolului XX: William Saroyan. Din creația sa, la Editura Litera au apărut Ce-am mai râs! O poveste serioasă și Tânărul neînfricat de la trapezul zburător și alte povestiri.

Vor fi alături de noi Mihaela Irimia, Carmen Mușat, George Volceanov, Bedros Horasangian și Justina Bandol. 
***
Născut în 1908 în Fresno, California, din părinți imigranți armeni, William Saroyan avea să devină unul dintre cei mai importanți scriitori de la mijlocul secolului XX. Autor extraordinar de talentat, Saroyan a scris romane, piese de teatru, cântece și povestiri. Tatăl lui a murit când William avea trei ani, după care copilul a fost trimis la orfelinat. A renunțat la școală la cincisprezece ani și a hotărât să devină scriitor.
De tânăr, Saroyan era capabil să trăiască din scrierile sale, deși recunoașterea pe scară largă avea să vină abia în 1934, după publicarea povestirii Tânărul neînfricat de la trapezul zburător (The Daring Young Man on the Flying Trapeze). În 1939, piesa My Heart’s in the Highlands a fost întâmpinată cu aprecieri de critică. În același an, piesa Time of Your Life a primit Premiul Pulitzer pentru dramă, refuzat de autor. Totuși, el a acceptat Drama Critics’ Circle Award. În 1940, Saroyan a lucrat ca scenarist la filmul Comedia umană (The Human Comedy). Scenariul, bazat pe povestirea sa, a câștigat Premiul Oscar. 

Printre cele mai cunoscute creații ale lui William Saroyan se numără: Tânărul neînfricat de la trapezul zburător (The Daring Young Man on the Flying Trapeze, 1935), The Trouble with Tigers (1938), Mă cheamă Aram (My Name is Aram, 1940), Comedia umană (The Human Comedy, 1943), Aventurile lui Wesley Jackson (The Adventures of Wesley Jackson, 1946), Rock Wagram (1951), Tracy’s Tiger (1952), Ce‑am mai râs! O poveste serioasă (The Laughing Matter. A Serious Story, 1953), O zi din după‑amiaza lumii (One Day in the Afternoon of the World, 1964), Nebunie în familie (Madness in the Family, 1988). 

William Saroyan a murit în 1981, în orașul său natal, Fresno, California, fiind considerat un erou de către comunitatea armeano‑americană.

Adresa