Programul lansărilor la Bookfest 2015
Peste 1.000.000 de volume și 200 de edituri vă așteaptă la ediția jubiliară Bookfest 2015 (20-24 mai, Romexpo) la care Cehia devine Republica literaturii. În cadrul târgului vor avea loc evenimente și lansări ale unor autori de renume ca: Lucian Boia, Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, Ion Mihai Pacepa, Neagu Djuvara, Haruki Murakami și mulți alții.
A zecea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea loc la Romexpo între 20 și 24 mai. 200 de edituri se pregătesc să aducă publicului cititor peste un milion de volume, dintre care câteva mii de titluri noi. Vizitatorii vor putea lua parte la peste 300 de evenimente – de la lansări, dezbateri și colocvii până la proiecții cinematografice și evenimente interactive. În acest articol, voi aduna programul lansărilor pe care le pregătesc editurile la târgul de carte.
Programul de vizitare:
- miercuri, 20 mai: 10:00-20:00;
- joi, 21 mai: 10:00-20:00;
- vineri, 22 mai: 10:00-21:00;
- sâmbătă, 23 mai: 10:00-21:00;
- duminică, 24 mai: 10:00-20:00.
Nume mari ale culturii române își dau întâlnire și în acest an cu publicul cu cărți noi sau reeditări speciale ale unor volume de succes
Lucian Boia, Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, și Ion Mihai Pacepa sunt doar câteva dintre personalitățile prezente la această ediție cu cărți în premieră absolută. Printre volumele ce își fac debutul la Bookfest se numără, la standul Humanitas, un nou volum semnat de Lucian Boia: Cum s-a românizat România. Tot pentru pasionații de istorie va fi lansată o ediție ilustrată din Thocomerius-Negru Vodă, de Neagu Djuvara, Vladimir Tismăneanu lansează volumulFrontiere erodate: Polemici, portrete, controverse, iar fostul șef al spionajului extern din anii de glorie internațională ai lui Nicolae Ceaușescu, gen.lt. Ion Mihai Pacepa, va fi prezent prin volumul scris împreună cu Ronald J. Rychlak – Dezinformarea. Alte noutăți editoriale la Humanitas sunt Michel Houellebecq cu volumul Supunere– o incursiune ficțională într-o Franță înfricoșată de asaltul Islamului, precum și astrofizicianul Stephen Hawking cu O scurtă istorie a vieții mele.
Istoricul Adrian Cioroianu scrie în premieră pentru copii despre istoria României, iar primul volum dintr-o întreagă serie ce apare la Editura Curtea Veche va fi despre Regina Maria, și va fi lansat tot la Bookfest, în prezența autorului. De asemenea, președintele Klaus Iohannis își va lansa sâmbătă, de la ora 15.00, cea de-a doua carte, Primul pas.
Editura Polirom a pregătit publicului un nou volum semnat de Haruki Murakami care cuprinde volumeleAscultă cum cântă vântul și Pinball, 1973, scrieri care prefigurează unele dintre temele predilecte ale operei sale ca singurătatea individului, nevoia de companie și zădărnicia existenței umane.
Un alt titlu incitant care va fi lansat la Bookfest și care va face probabil multe valuri este Marea spovedanie, scrisă de brokerul Cristian Sima, care a fugit din țară în 2012 după ce a pierdut mai multe milioane de euro din portofoliile clienților.
Republica Literaturii așteaptă cetățeni la Bookfest
Invitatul de onoare al celei de-a X-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest este Cehia. Sub sloganul „Cehia – Republica literaturii”, Centrul Ceh pregătește o serie de evenimente menite să promoveze literatura cehă și să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar și clasici cehi.
Lista oaspeților de onoare ai ediției din acest an a Salonului de Carte Bookfest include nume precum Tomáš Zmeškal, scriitor de origine ceho-congoleză, multipremiat, laureatul premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii cehe tinere de astăzi, Kateřina Tučková, autoarea romanului-fenomen Dumnezeițele din Moravia, vândut în peste 50.000 de exemplare în numai un de la apariție, dar și scriitorul, dramaturgul, regizorul și scenaristul Roman Ráž, poeta și prozatoarea Kateřina Rudčenková și Martin Vopěnka, singurul scriitor ceh care în multe din romanele sale se inspiră din realitățile sociale și din peisajele montane ale României.
Nu în ultimul rând, pe toată perioada salonului, vizitatorii vor avea acces gratuit la cinematograful de artă Bookfest, în cadrul căruia vor rula filme premiate la festivaluri internaționale.
Program țară invitată – Cehia. Republica Literaturii
MIERCURI, 20 MAI
12:00
Deschiderea oficială a Salonului Internațional de Carte Bookfest – inaugurarea standului țării invitate, Cehia – Republica Literaturii
Participă: Excelența Sa Domnul Vladimír Války – Ambasadorul Republicii Cehe în România
Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii
Grigore Arsene – Președintele Asociației Editorilor din România
František Zachoval – Directorul Centrului Ceh București
JOI, 21 MAI
12:00 – LANSAREA DE LA 12
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Václav Havel, Interogatoriu în depărtare, traducere de Sorin Paliga, Editura Meteor Press, 2015
Dacă, din toată creaţia lui Václav Havel – scriitor, dramaturg, preşedinte al Cehoslovaciei şi al Republicii Cehe (1990-2003), laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1996) – ar rămâne numai această carte, urmaşii noştri ar avea un tablou extraordinar al Cehoslovaciei anilor 1960, 1970 şi 1980.
Consideraţii despre viaţa politică, dar nu politică propriu-zis, despre economie – fără a fi o carte de economie –, despre teatru şi viaţa din teatru, despre literatură, despre dizidenţi şi cum se face dizidenţa, despre artă, despre filozofie, despre criza lumii contemporane, despre cum să suporţi anii de închisoare, despre viaţă şi despre moarte, despre iubire şi Dumnezeu.
16:00 – MASĂ ROTUNDĂ: Studiile de limba cehă la București
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Participă: prof.dr. Anca Irina Ionescu,
Conf.dr. Sorin Paliga
Lect.dr. Diana Popescu
Acad. Marius Sala
Prof.dr. Viorel Guruianu
Dr. Dan Mircea Duță
Moderator: Prof.dr. Roxana Utale
Anul trecut, în 2014, s-au aniversat 80 de ani de bohemistică la Universitatea din București. Evenimentul a fost marcat printr-o secțiune în cadrul deja tradiționalei sesiuni de comunicări de la începutul lunii octombrie. Astăzi, limba cehă este una dintre limbile slave atractive, fiind studiată atât ca limbă A, cât și ca limbă B (în cadrul limbilor moderne aplicate). În cadrul acestei mese rotunde va fi prezentat şi Dicţionarul român-ceh, apărut recent la Editura Lider.
17:00 – DEZBATERE: 600 de ani de la moartea lui Jan Hus
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Participă:
Prof.univ.dr. Anca Irina Ionescu
Acad. Răzvan Theodorescu
Pr.prof. Dr. Vasile Răducă
Radu Găină, realizator de programe TV
Marius Vasileanu, profesor de istoria religiilor
Dezbatere despre antologia operelor lui Hus, traduse de Anca Irina Ionescu, un panel cu invitați de prestigiu, dedicat împlinirii a 600 de ani de la trecerea în neființă a celui mai cunoscut dintre reprezentanții protestantismului timpuriu prelutherian.
VINERI, 22 MAI
12:00 – LANSAREA DE LA 12
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Petra Hůlová, Munții roșii. Curtea Veche Publishing, 2015. Traducere Helliana Ianculescu
Munţii Roşii, romanul de debut al tinerei scriitoare cehe Petra Hůlová (titlul original “În memoria bunicii mele”), a constituit evenimentul literar al anului 2002 şi a primit prestigiosul premiu Magnesia Litera, fiind tradus apoi în numeroase limbi. Este povestea a cinci femei din trei generaţii care trăiesc la adăpostul munţilor şi al străvechilor tradiţii mongole. Întâmplările povestite compun un adevărat mozaic şi îl introduc pe cititor în atmosfera inimitabilă şi mai puţin cunoscută a societăţii mongole.
15:00 – DEZBATERE: Tendințe în literatura cehă contemporană
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Cu participarea scriitorilor cehi invitați:
Martin Vopěnka
Tomáš Zmeškal
Roman Ráž
Kateřina Tučková
Moderatoare: Luminița Corneanu, critic literar
Scriitorii prezenţi la dezbatere vor vorbi despre tendințele contemporane din literatura cehă, despre cei mai apreciați autori cehi, în Republica Cehă şi peste hotare, despre fenomenul bestseller-ului „de acasă” și succesul internațional şi, nu în ultimul rând, despre situația relațiilor româno-cehe pe plan literar și a traducerilor bilaterale.
Moderatoarea panelului, criticul literar Luminiţa Corneanu, a fost implicată în organizarea prezenţei României, ca ţară invitată, în 2012, la Târgul Internațional „Lumea Cărţii” de la Praga.
16:00 – ÎNTÂLNIRE cu scriitorul Martin Vopěnka și lansarea volumului Amintiri fără culoare
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Participă:
Doina Jela, scriitoare
Helliana Ianculescu, traducătoarea cărții
Moderatoare: Silvia Colfescu, directoarea Editurii Vremea
Întâlnire cu scriitorul Martin Vopěnka, cu prilejul lansării volumului Amintiri fără culoare, apărut la Editura Vremea. Un prieten fidel al României, Martin Vopěnka revine în fața publicului autohton, pentru a vorbi de această dată despre familie şi copilărie, dar mai ales despre anii ’60. Norman Manea nu ezită să ne avertizeze că „cititorul român va găsi multe elemente familiare şi destule noutăţi stimulatoare, chiar incitante, în această mică bijuterie epică”.
17:00 – ÎNTÂLNIRE cu scriitorul Tomáš Zmeškal și lansarea romanului Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Participă:
Svetlana Cârstean, poetă
T.O. Bobe, scriitor
Ștefania Nalbant, Curtea Veche Publishing
Moderator: Mircea Dan Duță, traducătorul cărții
Tomáš Zmeškal și-a dovedit impresionanta forță artistică prin romanul său de debut, Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă, retrospectivă postmodernă a unei jumătăți de veac postbelice în fosta Cehoslovacie, respectiv în Cehia, titlu recompensat cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2011).
Alături de cunoscutul prozator ceh se vor afla şi doi dintre reprezentanții mișcării postmoderniste române, scriitorul T.O. Bobe și poeta Svetlana Cârstean.
18:00 – ÎNTÂLNIRE cu scriitoarea Kateřina Tučková și lansarea romanului Dumnezeițele din Moravia
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Participă:
Simona Sora, scriitoare
Anca Irina Ionescu, traducătoarea cărții
Moderator: Ștefania Nalbant, Curtea Veche Publishing
O întâlnire cu Kateřina Tučková, una dintre cele mai de succes prozatoare aparţinând noii generaţii de scriitori cehi, urmată de o lectură publică din romanul Dumnezeițele din Moravia, un volum care s-a vândut, în mai puţin de un an de la apariţie, în peste 50.000 de exemplare. Talentul exploziv al Kateřinei Tučková a atras atenția și pe plan internațional, titlul menționat fiind deja tradus sau pe cale de a fi tradus și în germană, polonă, slovenă, bulgară sau ucraineană, și recompensat cu Premiul Josef Škvorecký, Premiul pentru Bestseller Ceh, Premiul Magnesia Litera, Premiul Cititorilor oferit de editura Kosmas și Premiul Cititorilor de Carte Cehă.
19:00 – AUTORI CEHI LA CURTEA VECHE PUBLISHING
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Participă:
Kateřina Tučková
Tomáš Zmeškal
Anca Irina Ionescu, traducător
Helliana Ianculescu, traducător
Mircea Dan Duță, traducător
Ștefania Nalbant, Curtea Veche Publishing
Moderatoare: Gabriela Georgescu
Curtea Veche Publishing acordă o deosebită atenție în programul său editorial literaturii europene contemporane, interesul deosebit pentru literatura cehă de astăzi concretizându-se în lansarea colecţiei Cartea Cehă.
Detalii despre criteriile ce stau la baza alegerii titlurilor și autorilor, într-o interesantă dezbatere moderată de Gabriela Georgescu, avându-i ca invitați pe reprezentanții editurii, precum și pe cunoscuţii traducători români din literatura cehă Anca Irina Ionescu, Helliana Ianculescu, Mircea Dan Duță.
19:00 – Proiecția filmului Lacrimile tale, ploaia mea: Prezenţa lui Arnošt Lustig
Sala de cinema, etaj PAV. C1
Regia: Eva Lustigová / Cehia, 2012, 53 min
În film, Eva Lustigová şi tatăl ei îşi amintesc împreună momentele importante din familie şi ne prezintă într-un mod cu totul special un om cu o extraordinară iubire de viaţă. „Omul e nemuritor cât timp rămâne în amintiri,“ spune zâmbind ştrengăreşte cunoscutul scriitor ceh Arnošt Lustig. În ce măsură se sunt valabile cuvintele lui pentru propria viaţă a început să afle autoarea filmului, Eva Lustigová, încă din decembrie 2006, când tatăl ei şi-a serbat cea de-a optzecea aniversare. Din acel moment, până la moartea lui Lustig din februarie 2011 a înregistrat întâlnirile şi discuţiile cu el.
Eva Lustigová, regizoarea filmului, va introduce filmul.
SÂMBĂTĂ, 23 MAI
11:00 – DEZBATERE: Proiectul de bandă desenată „Relații Ceho-Române în Bandă Desenată” și lansarea cărții Piatra Sângelui
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Participă:
Timotei Drob, autorul cărții
Alexandru Berceanu, scriitor
Anamaria Pravicenco, editor Jumătatea Plină
Petra Dobruská, coordonatorul colecției „Relații ceho-române în banda desenată”
Moderator: Gabriela Georgescu
Colecția „Relaţii ceho-române în bandă desenată” marchează câteva momente din istoria comună a celor două ţări. Proiectul a luat naştere din iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti în încercarea sa de a prezenta într-o formă netradiţională relaţiile în mod tradiţional bune dintre Republica Cehă şi România. Piatra Sângelui, ultima carte din colectie, care va fi lansată, este o adaptare a povestirii cu acelaşi nume, Na krvavém kameni, de Alois Jirásek (fondatorul romanului istoric ceh), şi descrie un episod crâncen al luptelor purtate în 1788 la graniţa dintre imperiile otoman şi austro-ungar, pe teritoriul României de azi.
12:00 – LANSAREA DE LA 12
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Miloš Urban – Cele șapte biserici, Editura Allfa, 2014. Traducere de Anca Irina Ionescu
Într-o Pragă scăldată în lumina palidă a unui început de iarnă, naratorul este martorul unui accident bizar, urmat de o serie de crime misterioase. În umbra plină de secrete a șapte biserici gotice, timpul și spațiul par să se deformeze. Personaje și clădiri dintr-o „epocă de aur“ – Praga lui Karel al IV-lea – încep să răsară în inima metropolei moderne.
„Romanele lui Miloš Urban sunt întunecate, gotice, cu rădăcini în legende și mituri din vechime. Ele combină elemente de thriller, roman gotic și valori contemporane, totul cu o doză sănătoasă de umor negru. Ca urmare a fascinației sale pentru diferitele straturi ale trecutului și prezentului, Urban a fost comparat cu Umberto Eco, cu care de altfel mărturisește că are multe afinități.“ Radio Praha
Michal Viewegh – Romanul pentru doamne, Editura Allfa, 2015. Traducere de Mircea Dan Duță
Vândută până acum în peste 80.000 de exemplare cartea a fost tradusă şi s-a bucurat de mare succes şi în ţări precum Croaţia, Germania şi Italia. De o simplitate tematică şi stilistică intenţionate şi bine studiate, cartea seamănă mult prea bine cu un „roman pentru doamne” spre a fi cu adevărat.
Este suficientă o lectură atentă pentru a constata că, de fapt, dimesiunea parodică a romanului este cea care îi conferă calitatea artistică de excepţie şi reprezintă cheia pentru înţelegerii sale. Autorul ţinteşte, cu umorul său necruţător, crud şi pe alocuri violent, tocmai genul de „literatură pentru doamne” pe care simulează că o scrie, precum şi implicaţiile machismului tradiţional ceh (vezi personajul Hubert), ale „sexismului” de salon şi ale feminismului militant.
13:00 – DEZBATERE – Milan Kundera, Marele singuratic al literaturii cehe
(Scena Agora / PAV. C4)
Participă:
Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas
Ioana Pârvulescu, scriitoare și traducătoare
Vlad Russo, scriitor
František Zachoval, directorul Centrului Ceh
După ce ani de zile a fost receptat în primul rând ca reprezentant al Primăverii de la Praga, ca disident, ori exilat politic, astăzi, în percepţia cititorilor români, Milan Kundera apare eliberat de aceste conjuncturi istorice, drept unul dintre importanţii scriitori contemporani.
Apărut iniţial în traducere la Editura Univers, Milan Kundera este astăzi unul dintre autorii emblematici ai Editurii Humanitas, publicat cu succes în seria de autor care îi poartă numele.
Masa rotundă dedicată prozatorului şi eseistului francez de origine cehă îi reuneşte pe cei mai apreciaţi traducători ai operei sale, alături de editorul său român, Gabriel Liiceanu.
14:00 – ÎNTÂLNIRE cu scriitorul Roman Ráž și lansarea romanului Faust moare de două ori
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Participă:
Bogdan Suceavă, scriitor
Vasile Ernu, prozator și eseist
Moderatoare: Lidia Našincová
Autor a peste zece romane, peste douăzeci de piese radiofonice şi pentru televiziune, dintre care multe au fost prezentate în Canada, Irlanda, Elveţia, Germania, Roman Ráž se impune drept unul dintre cei mai importanţi prozatori cehi contemporani.
„Faust este o proză-model tipică, bazată pe situaţii verosimile şi pe detalii realiste, iar datorită aspectului său psihologic şi politic este unul din romanele mele preferate”, declara autorul, într-un interviu acordat Lidiei Našincová, traducătoarea sa în limba română.
16:00 – AUTORI CEHI LA EDITURA ART
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Participă:
Marin Mălaicu-Hondrari, scriitor
Dan Coman, scriitor
Sorin Paliga, traducător
Laura Albulescu, Editura ART
Editura Art s-a dovedit, în ultimii ani, deosebit de activă în ceea ce privește traducerile din literatura cehă: seria de autor Bohumil Hrabal, care s-a bucurat de un deosebit succes, alături de traduceri din autori clasici (Jaroslav Hašek, Karel Čapek), precum şi traduceri din autori contemporani vin să confirme acest lucru. Panelul va stărui asupra interesului Editurii Art pentru literatura cehă, locul acesteia în politica editorială și colaborarea cu traducătorii români din literatura cehă.
17:00 – DEZBATERE – Václav Havel, Dizident într-un univers absurd
(Scena Agora / PAV. C4)
Participă:
Emil Constantinescu, politician
Adrian Cioroianu, istoric
Iulia Popovici, critic de teatru
František Zachoval, directorul Centrului Ceh
Moderator: Matei Martin
O masă rotundă dedicată lui Václav Havel, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe, una dintre cele mai fascinante figuri politice ale secolului XX. Evenimentul încearcă să surprindă toate ipostazele personalităţii sale publice: de scriitor, dramaturg și disident. Acesta este motivul pentru care lista invitaților îi include pe: Emil Constantinescu, fost Președinte al României și fost Rector al Universității din București în anul când prestigioasa instituție i-a oferit lui Havel titlul de Doctor Honoris Causa, pe istoricul Adrian Cioroianu și pe criticul de teatru Iulia Popovici.
18:00 – ÎNTÂLNIRE și dialog deschis cu poeta Kateřina Rudčenková
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Participă:
Adela Greceanu, scriitoare
Răzvan Țupa, poet
Moderatoare: Lidia Našincová
Întâlnire şi dialog deschis cu poeta cehă Kateřina Rudčenková, recompensată în anul 2013 cu premiul Magnesia Litera pentru Poezie. Un dialog ce promite să treacă dincolo de granițele universului tinerei poete cehe prezente la Bookfest, devenind un bun prilej de a povesti despre poezia europeană de astăzi, alături de doi dintre cei mai cunoscuți poeți români din noua generație: Adela Greceanu și Răzvan Țupa.
DUMINICĂ, 24 MAI
12:00 – LANSAREA DE LA 12
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Karel Hynek Mácha – Pagini alese. Versuri şi proză. Traducere de Alexandra Toader şi Anca Irina Ionescu. Studiu introductiv şi note: Anca Irina Ionescu, editura Universităţii din Bucureşti,2015
Volumul este prima traducere în limba română din opera celui mai mare scriitor romantic ceh şi cuprinde un studiu introductiv, poemele în versuri Mai şi Călugăru, lucrările în proză: Ţiganii; Marinka, Křivoklad, Drumul spre Krkonoše, Mânăstirea Sazava şi O seară la Bezděz.
Jan Neruda – Povestiri din Malá Strana, Curtea Veche Publishing, 2015. Traducere de Lia Toader si Dragoș Vrânceanu, ediție îngrijită de Anca Irina Ionescu.
Volumul Povestiri din Malá Strana, apărut în 1878, este o construcție caleidoscopică, alcătuită din treisprezece povestiri la prima vedere fără legătură, cu personaje care migrează dintr-o povestire într-alta, iar acțiunile unora dintre ele, aparent benigne, au consecințe nebănuite. Cu un umor amar și un spirit de observație acut, Neruda folosește aceste povestiri pentru a exploata teme de mare actualitate în epocă și, pentru el, teme de activism politic și cultural.
13:00 – DEZBATERE – Bohumil Hrabal, Povestitorul de la Tigrul de Aur
(Scena Agora / PAV. C4)
Participă:
Mircea Cărtărescu, scriitor
Filip Florian, scriitor
Anca Irina Ionescu, traducător
Sorin Paliga, traducător
František Zachoval, traducător
Moderator: Luiza Vasiliu
O dezbatere dedicată lui Bohumil Hrabal, considerat de mulţi una dintre cele mai importante voci ale literaturii secolului XX, tradus cu succes astăzi în limba română de Curtea Veche Publishing și Editura ART. La fel cum s-a petrecut peste tot în lume unde au fost traduse, edițiile în limba română ale cărților lui Bohumil Hrabal au adunat în jurul lor o comunitate de hrabalieni pasionaţi, cuceriţi definitiv de umanismul tragicomic şi umorul savuros al operei sale. Scriitorii Mircea Cărtărescu și Filip Florian vin să confirme la Bookfest apartenența la acest grup, alături de cunoscuții boemiști Anca Irina Ionescu și Sorin Paliga.
14:00 – DEZBATERE – Poezia contemporană cehă cu poetul Tomáš Míka
(standul Republicii Cehe, PAV. C4)
Participă:
Ioan Cristescu, directorul editurii Tracus Arte
Tomáš Míka, poet
Mircea Dan Duță, poet
Anca Mizumschi , poetă
Moderatoare: Denisa Duran
Prima antologie de poezie cehă contemporană în traducere românească de după căderea Cortinei de Fier a apărut în aprilie 2015 la editura Tracus ARTE si poartă titlul Întunericul din camera copiilor. Selecția și prezentarea autorilor, traducerea, prefața și notele îi aparțin lui Mircea Dan Duță. Panelul este dedicat nu numai lansării menționatei antologii, ci și prezentării principalelor tendințe și evoluții în cadrul poeziei cehe contemporane. Printre numele cele mai importante prezente în antologie se numără Viola Fischerová, Hruška, Tomáš Míka, Marie Šťastná, Marcela Pátková, Lubor Kasal, Vít Janota, Radek Fridrich, Milan Ohnisko și Michal Šanda.
Adenium la Bookfest 2015
Joi, 21 mai
Ora 14:30-15:00, Cafeneaua Literară Julius Meinl, pavilionul C4
Lansare de carte: Lecții de seducție. O reflecție profundă, din perspectiva celei mai intime fațete personale (autor Pilar Sordo)
Invitați: Alice Năstase Buciuta, Daniela Șerban
Moderator: Andrei Giurgia (Adenium)
Ora 16:30-17:00, Scena Agora, pavilionul C4
Lansare revista TIMPUL numărul 194
Invitați: Daniel Cristea-Enache, Emil Hurezeanu, Radu Vancu, George Bondor, Claudiu Komartin, Daniel Șandru
Moderator: Andrei Giurgia (Adenium)
Vineri, 22 mai
Ora 11:00-12:00, standul Adenium din Pavilionul C4
Sesiune de autografe Aurora Georgescu, Poezioare mici-mici
Ora 15:00-15:30, Cafeneaua Literară Julius Meinl, pavilionul C4
Lansare de carte: Je suis Charlie? Regândirea libertății în Europa multiculturală (coordonator Sorin Bocancea)
Invitați: Sorin Bocancea, Cristian Preda, Sorin Antohi
Moderator: Daniel Șandru, director editorial Adenium
Ora 15:30-16:30, Cafeneaua Literară Julius Meinl, pavilionul C4
Lansare de carte: Civilizația română modernă neîmplinită. Un eseu post-lovinescian (autor Alexandru Radu)
Dreptul public, perspectiva comparată şi analiza politică. O intersecţie necesară (autor Radu Carp)
Invitați: Doru Tompea, Sorin Bocancea, Alexandru Radu, Radu Carp, Romulus Brâncovenu, Ioan Stanomir
Moderator: Daniel Șandru, director editorial Adenium
Ora 16:30-17:00, Cafeneaua Literară Julius Meinl, pavilionul C4
Lansare de carte: 25 de ani după. Alternative și provocări (autori Paul Cernat și Alexandru Matei)
Invitați: Ovidiu Șimonca, Alexandru Matei, Paul Cernat, Vasile Ernu
Moderator: Daniel Șandru, director editorial Adenium
Sâmbătă, 23 mai
12:00- 13:00, Scena Agora, pavilionul C4
Lansare de carte: Poezioare mici-mici (autor Aurora Georgescu)
Invitați: Aurora Georgescu, Bianca Brad
Moderator: Andrei Giurgia (Adenium)
Ora 17:00-18:00, Cafeneaua Literară Julius Meinl, pavilionul C4
Lansare de carte: Infernala comedie (autor Emil Brumaru)
Invitați: Emil Brumaru, Daniel Cristea Enache, Radu Vancu, Luminița Corneanu
Moderator: Daniel Șandru, director editorial Adenium
Duminică, 24 mai
Ora 15:00-16:00, Scena Agora, pavilionul C4
Lansare de carte: 69 de motive stupide ca să te apuci de citit (un proiect Hyperliteratura.ro)
Invitați: Daniel Șandru, Andrei Ruse, Alexandra Georgiana Andrei
Moderator: Andrei Giurgia (Adenium)
Ora 17:30-18:00, Scena Agora, pavilionul C4
Lansare de carte: Să mâncăm etic, O analiză a moralității consumului de animale (autori Gary L. Francione și Anna Charlton)
Invitați: Vasile Paraschiv și Anda Ligia Alecu
Moderator: Andrei Giurgia (Adenium)
Lansări Editura Art
Sâmbătă, 23 mai
Ora 14.30, Standul Editurii Arthur
Lansarea volumului Micul prinț, de Antoine de Saint-Exupery în seria Cărțile de aur ale copilăriei
Participă: Ioana Pârvulescu (traducătoarea volumului), Ioana Nicolaie, Florin Bican
Duminică, 24 mai
Ora 13.00, Standul Editurii Arthur
Lansarea primului număr al revistei de scriere creativă pentru copii Ordinul povestitorilor
Participă: Adina Popescu (coordonatoarea revistei), Florin Bican, copiii autori
Lansări Grupul Corint
Vineri, 22 mai
10.00-12.00
Eveniment/ Concurs: Confruntarea finală – Lecturi de vacanţă din seria Generală
Invitați: Elevi şi profesori ai şcolilor din Bucureşti şi Ilfov
Moderator: Roxana Petrescu
Sâmbătă, 23 mai
13.00-14.00
Lansarea cărţii Eu… japoneza!, de de Marina Almăşan
Invitați: Marina Almăşan, Lucian Avramescu, Cristian Brancu, Horia Moculescu
Moderator: Ana Antonescu
17.00-18.00
Lansarea cărții Rusia explodează. Planul secret pentru resuscitarea KGB-ului de Yuri Felshtinsky şi Aleksandr Litvinenko
Invitați: Marius Oprea, Armand Gosu
Moderator: Ana Antonescu
Duminică, 24 mai
10.00-12.00
Eveniment/ Concurs: Lansarea cărţii Roboţii din familia mea de James Patterson
Invitați: Centrul de Creație Tehnică pentru Tineret şi elevi profesori ai şcolilor din Bucureşti şi Ilfov
Moderator: Roxana Petrescu
14.00-15.00
Lansarea cărții ISIS: Califatul terorii. Cine sunt şi ce vor miliţiile islamiste care ameninţă lumea de Loretta Napoleoni
Invitați: Luca Niculescu, Răzvan Mihai Ungureanu, Iulian Fota
Moderator: Ana Antonescu
Program Curtea-Veche Publishing
Vineri, 22 mai
Ora 12.00
Lansarea de la 12: Munții Roșii de Petra Hůlová
Participă:Jiřina Vyorálková (Centrul Ceh), Heliana Ianculescu ( traducătoarea cărţii)
Standul Republicii Cehe din cadrul Bookfest/ Pavilion C4
Ora 15.00
Dezbatere: Trenduri în literatura și cultura cehă contemporană
Participă: Kateřina Tučková (autoarea romanului Dumnezeițele din Moravia), Tomáš Zmeškal (autorul romanului Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă), Martin Vopěnka, Roman Ráž
Moderatoare: Luminița Corneanu (critic literar)
Standul Republicii Cehe din cadrul Bookfest/ Pavilion C4
Scrisoare de dragoste in scriere cuneiforma_coperta1Ora 17.00: Întâlnire cu scriitorul Tomáš Zmeškal și lansarea romanului Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă
Participă: Ștefania Nalbant (Curtea Veche Publishing), T.O. Bobe (scriitor), Svetlana Cârstean (poetă)
Moderator: Mircea Dan Duță (traducătorul cărții)
Standul Republicii Cehe din cadrul Bookfest/ Pavilion C4
Ora 18.00
Întâlnire cu scriitoarea Kateřina Tučková și lansarea romanului Dumnezeițele din Moravia
Participă: Anca Irina Ionescu (traducătoarea cărții), Simona Sora (scriitoare), Ștefania Nalbant (Curtea Veche Publishing)
Moderator: Mircea Dan Duță (traducător)
Standul Republicii Cehe din cadrul Bookfest/ Pavilion C4
Ora 19.00
Autori cehi la Curtea Veche Publishing
Participă: Kateřina Tučková (autoarea romanului Dumnezeițele din Moravia), Tomáš Zmeškal (autorul romanului Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă), Ștefania Nalbant (Curtea Veche Publishing), Mircea Dan Duță (traducător), Helliana Ianculescu (traducător), Anca Irina Ionescu (traducător)
Moderatoare: Gabriela Georgescu
Standul Republicii Cehe din cadrul Bookfest/ Pavilion C4
Sâmbătă, 23 mai
Ora 12.00
Maria a României. Regina care a iubit viaţa şi patria de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina
Participă: Adrian Cioroianu, Mihaela Simina
Moderator: Miruna Meiroșu (PR Manager Curtea Veche Publishing)
Standul Curtea Veche Publishing/ Pavilion C2
Ora 15.00
Primul pas de Klaus Iohannis
Participă: Președintele României,Klaus Iohannis, Iren Arsene (General Manager Curtea Veche Publishing), Iulian Tănase (scriitor)
Standul Curtea Veche Publishing/ Pavilion C2
Ora 17.00
DEZBATERE – Václav Havel, Dizident într-un univers absurd
Participă: Emil Constantinescu (fost Președinte al României), Adrian Cioroianu (istoric), Iulia Popovici (critic de teatru), František Zachoval (directorul Centrului Ceh)
Moderator: Matei Martin (jurnalist cultural)
Scena Agora / Pavilion C4
Duminică, 24 mai
Ora 12.00
Cum supravieţuieşte monarhia într-o republică. Regele Mihai, românii şi regalitatea după 1989 deAlexandru Muraru
Participă: Alexandru Muraru, Mihai Răzvan Ungureanu, Iren Arsene, Ovidiu Nahoi, Jiří Šitler
Moderator: Miruna Meiroșu
Standul Curtea Veche Publishing/ Pavilion C2
Ora 12.00
Lansarea de la 12: Povestiri din Malá Strana de Jan Neruda
Participă: Jiřina Vyorálková (Centrul Ceh), Anca Irina Ionescu (îngrijitor de ediție)
(dublă lansare, alături de Karel Hynek Mácha, Pagini alese. Versuri şi proză. Editura Universităţii din Bucureşti,2015)
Standul Republicii Cehe din cadrul Bookfest/ Pavilion C4
Ora 12:45
Cotroceniul regal de Diana Mandache
Participă: Diana Mandache, Iren Arsene, Rareș Bogdan, Mihai Ghyka, Liviu Mihaiu
Moderator: Miruna Meiroșu
Standul Curtea Veche Publishing/ Pavilion C2
Ora 13.00
DEZBATERE – Bohumil Hrabal, Povestitorul de la Tigrul de Aur
Participă:Mircea Cărtărescu (scriitor), Filip Florian (scriitor), Anca Irina Ionescu (trăducătoare), Sorin Paliga (traducător),František Zachoval (Directorul Centrului Ceh București)
Moderatoare: Luiza Vasiliu (jurnalist cultural)
Scena Agora/ Pavilionul C4
Ora 13.30
Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal de Sandra Gătejeanu-Gheorghe
În prezenţa ASR Principesei Maria a României
Participă: Sandra Gătăjeanu-Gheorghe, Iren Arsene, Andrei Muraru, Ştefan Câlţia
Moderator: Miruna Meiroșu
Standul Curtea Veche Publishing/ Pavilion C2
Ora 14.15
Sesiune de autografe Ştefan Câlţia - Albumul de pictură Ştefan Câlţia. Locuri
Standul Curtea Veche Publishing/ Pavilion C2
Evenimente Herg Benet
În perioada 20-24 mai 2015, editura Herg Benet va participa la Salonul internațional de carte Bookfest București, cu un stand propriu (pavilion C2).
Programul evenimentelor care se vor desfășura la stand este următorul:
Vineri, 22 mai
ora 18.30
Lansare de carte: Memoriile Domnului Roșu de Celestin Cheran
ora 19.00
Lectură din trilogia Ultima vrăjitoare din Transilvania de Anna Váry (pseudonim al autoarei Cristina Nemerovschi)
Sâmbătă, 23 mai
ora 12.30
Lansare de carte: Ultimul avanpost. Vol. 2: Vânătoarea de Lavinia Călina
ora 13.00
Lansare de carte: Octopussy de Cristina Boncea
ora 13.30
Lansare de carte: Sârme și portocali de Delia Oltea Rusu
ora 14.15
Lansare de carte: Camere de hotel de Anda Docea
ora 15.00
Lansare de carte: Nopțile amanților de Corina Ozon
ora 16.00
Lectură și sesiune de autografe: Păpușile de Cristina Nemerovschi
ora 16.30
Lectură și sesiune de autografe: Mamifer de Ana Barton
ora 17.00
Lansare de carte: Pălăria albastră și alte povestiri de Andrei Crăciun
ora 18.00
Lansare de carte: Teoria tăcerii de Iulian Tănase
Duminică, 24 mai
ora 12.30
Lansare de carte: Oral de Cosmin Cârciova
ora 13.00
Lansare de carte: Anamneza de Ana Săndulescu
ora 13.30
Lansare de carte: La o țigară cu umbrele de Ion-Valentin Ceaușescu
ora 14.00
Lectură din romanul Malad de Alexandru Voicescu
Lansări Editura Humanitas
Standul Humanitas este situat în pavilionul C2, va avea peste 1000 de titluri, 10% reducere de preț generală şi ediții de colecție la preţuri speciale.
Vineri, 22 mai
17.00
Anamaria Smigelschi, Mai de ieri, mai de departe... Amintiri de călătorie
Participă Anamaria Smigelschi, Dan C. Mihăilescu, Iustina Croitoru
17.30
Adriana Bittel, Cum încărunțește o blondă și Fototeca. Temă cu variațiuni
Participă Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Lidia Bodea
18.00
Patrick Modiano, Orizontul
Participă Mihaela Dedeoglu, Ioana Bot, Denisa Comănescu
18.30
Ezra Pound, Opere I. Poezii 1908-1920
Participă Horia-Roman Patapievici, Radu Vancu, Denisa Comănescu, Andreea Răsuceanu
19.00
Dan Alexe, Dacopatia și alte rătăciri românești
Participă Rodica Zafiu, Dan Alexe, Radu Paraschivescu
19.30
Party Humanitas 25 de ani
Sâmbătă, 23 mai
11.30
Neagu Djuvara, Thocomerius-Negru Vodă. Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă, ediție ilustrată
Participă Silviu Oţa, Radu Oltean, Cătălin Strat
12.00
Lucian Boia, Cum s-a românizat România
Participă Lucian Boia, Gabriel Liiceanu
12.30
Mircea Cărtărescu, Levantul (audiobook) și Poezia
Participă Mircea Cărtărescu, Lidia Bodea
13.00
Eveniment Milan Kundera în pavilionul C4
Participă Frantisek Zachival, Gabriel Liiceanu, Vlad Russo, Ioana Pârvulescu
13.30
Horia-Roman Patapievici, Partea nevăzută decide totul
Participă Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu
14.00
Michel Houellebecq, Supunere
Participă Radu Paraschivescu, Sever Voinescu, Radu Naum, Denisa Comănescu
14.30
Sesiune de autografe Teodor Baconschi
16.30
Anca Manolescu, Modelul Antim, modelul Păltiniș. Cercuri de studiu și prietenie spirituală
Participă Anca Manolescu, Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleşu
17.00
Cele mai frumoase pagini de înțelepciune biblică
în traducerea Monicăi Broşteanu şi Franciscăi Băltăceanu, cu un cuvânt însoţitor de Andrei Pleşu
Participă Monica Broşteanu, Francisca Băltăceanu, Andrei Pleşu, Marieva Ionescu
18.00
Radu Paraschivescu, Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecţie de perle românesti și Aforismele tranziției (audiobook)
Participă Andrei Pleșu, Radu Paraschivescu, Lidia Bodea
18.30
Javier Cercas, Legile frontierei
Participă Radu Paraschivescu, Ioana Bâldea Constantinescu, Dana Jenaru, Denisa Comănescu
19.00
Vladimir Tismăneanu, Efigii ale unui coșmar istoric
Participă Vladimir Tismăneanu, Marius Stan, Ioan Stanomir, Lidia Bodea
19.30
Ion Mihai Pacepa, Ronald J. Rychlak, Dezinformarea. Un fost spion-şef dezvăluie strategiile secrete de subminare a libertăţii, de atac impotriva religiei şi de promovare a terorismului
Participă Vladimir Tismăneanu, Marius Stan, Gelu Trandafir, Cătălin Strat
Duminică, 24 mai
12.00
Aurelia Marinescu, Codul bunelor maniere astăzi, ediție aniversară, adusă la zi
Participă Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu, Lidia Bodea
12.30
Andrei Cornea, Uimitoarea istorie a lui Șabbatai Mesia
Participă Andrei Cornea, Ioana Pârvulescu, Andrei Oişteanu, Gabriel Liiceanu
13.30
Maria, regina României, Jurnal de război. 1918 (vol. III)
Participă Lucian Boia, Şerban Marin, Anca Bărbulescu, Radu Paraschivescu
14.00
Imre Tóth, A fi evreu după Holocaust și Paul Johnson, O istorie a evreilor
Participă Andrei Oișteanu, Gabriel Liiceanu
14.30
Sesiune de autografe Dan Alexe
15.00
Anthony Marra, Constelaţia fenomenelor vitale
Participă Angelo Mitchievici, Elisabeta Lăsconi, Ioana Avădani, Denisa Comănescu
15.30
Dan C. Mihăilescu, „Ce-mi puteţi face, dacă vă iubesc!?“ Eseu confesiv despre Ioan Alexandru
Participă Dan C. Mihăilescu, Costion Nicolescu, Lidia Bodea
16.00
Thomas Mann, Mărturisirile escrocului Felix Krull, Karen Blixen, Din inima Africii și J.M. Coetzee,Elizabeth Costello
Participă Ioana Pârvulescu, Angelo Mitchievici, T.O. Bobe, Denisa Comănescu
16.30
Papa Ioan Paul II, În mâinile Domnului. Însemnări personale, 1962-2003
Participă Dan C. Mihăilescu, Leszek Biały, Constantin Geambaşu, Lidia Bodea
Evenimente Litera
Vineri, 22 mai
17:00 - 18:00
CD Atenţiune, accelerăm!
Invitați: Gaşca Zurli
Sâmbătă, 23 mai
11:00 - 12:00
Cele mai frumoase povești în versuri şi Cele mai frumoase poezii pentru copii
Invitați: Aurora Georgescu, Bianca Brad, Mihaela Moroșanu
13:00-14:00
Capitalul in secolul XXI
Invitați: Rareş Bogan, Sorin Pîslaru, Bedros Horasangian
15:00-16:00
Sticletele, Donna Tartt
Invitați: Elisabeta Lăsconi, Laura Câlţea, Bedros Horasangian
Lectură: Maia Morgenstern
17:00-18:00
Lean In. Femeile, munca şi voinţa de a conduce, Sheryl Sandberg
Invitați: Anca Vlad, Andreea Marin, Daniela Palade Teodorescu
Duminică, 24 mai
13:00-14:00
Constantin Brâncoveanu în cronici de epocă
Invitați: Ionuț Vulpescu, Răzvan Voncu
Lansări Editura Nemira
Vineri, 22 mai
18.30
Marie-Louise von Franz, Visele şi moartea
Participă: coordonatoarea colecţiei Philemon, Lavinia Bârlogeanu.
Sâmbătă, 23 mai
11:30
George Banu, Parisul personal. Casa cu daruri
Participă, alături de autor, Carmen Muşat şi Monica Andronescu
12:00
Bear Grylls, Noroi, lacrimi şi transpiraţie
Participă reprezentantul Discovery Romania, Daniel Pisică
12.30
Spectacol-lectură din Povestea vieţii mele, cartea de memorii a celui mai faimos seducător din toate timpurile, Giacomo Casanova
Citeşte actorul Marius Stănescu
Duminică, 24 mai
11.00
Ştefana Czeller, Lacrimile diavolului
Participă, alături de autoare, Dan Doboş şi Oliviu Crâznic.
11.30
O invitaţie în Biblioteca Babel – discuţie şi lecturi pe marginea romanelor din Colecţia Babel (Tristeţi de lămâie, Falconer, Secolul norilor, O delicatesă şi altele)
Participă Dana Ionescu, coordonatoarea colecţiei, Radu Paraschivescu şi Bedros Horasangian.
12.00
Gabrielle Zevin, Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry
Participă: Ana Nicolau și Laura Câlțea
Lansări Polirom și Cartea Românească
Cu excepția celor pentru care se precizează alt loc, toate evenimentele se vor desfășura la standul Editurilor Polirom și Cartea Românească, Pavilionul C2.
Miercuri, 20 mai
Ora 15.00: Document
Mihnea Berindei, Gabriel Andreescu, Ultimul deceniu comunist. Scrisori către Radio Europa Liberă. Vol. II: 1986-1989
Invitați: Mara Chirițescu, Ion Bogdan Lefter, Bogdan Murgescu
Moderatoare: Claudia Fitcoschi
Ora 17.00: Cartea de poezie
Moni Stănilă, Colonia fabricii
Invitați: Luminița Corneanu, Bogdan-Alexandru Stănescu
Moderatoare: Claudia Fitcoschi
Vineri, 22 mai
Ora 16.00: Cartea de poezie
Linda Maria Baros, Înotătoarea dezosată. Legende metropolitane
Invitați: Gabriel Rusu, Lucian Vasilescu
Moderatoare: Ana-Maria Tăbârcă
Ora 16.30: Cartea de poezie
Dmitri Miticov, Dmitri: genul cinic
Invitați: Bogdan-Alexandru Stănescu, Bogdan Coșa
Moderatoare: Ana-Maria Tăbârcă
Ora 17.00: Noi traduceri în Biblioteca Polirom
Varlam Șalamov, Povestiri din Kolîma (volumul I)
Invitați: Bedros Horasangian, Cristian Teodorescu, Ioan Stanomir, Vasile Ernu
Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu
Ora 17.30: Premiul de Debut al Editurii Cartea Românească, ediția 2015: Ionelia Cristea, Noaptea de gardă, poezie
Invitați: Bogdan-Alexandru Stănescu, Cosmin Ciotloș
Moderatoare: Claudia Fitcoschi
Ora 18.00: Psihologie practică
Cuplul conjugal, ori la bal, ori la spital, Bebe Mihăescu
Moderator: Adrian Șerban
Ora 18.30: Premiul de Debut al Editurii Cartea Românească, ediția 2015: Simona Antonescu, Fotograful Curții Regale, roman
Invitați: Florina Pîrjol, Ion Bogdan Lefter
Moderatoare: Claudia Fitcoschi
Sâmbătă, 23 mai
Ora 12.00: Document
Radu Ioanid, Securitatea și vînzarea evreilor. Istoria acordurilor secrete dintre România și Israel
Invitați: Horia-Roman Patapievici, Adrian Cioflâncă
Moderator: Adrian Șerban
Ora 12.30: Noi traduceri în Biblioteca Polirom
Paul Celan, Opera poetică I. Traducere inedită de George State
Invitați: Florin Iaru, Marin Mălaicu-Hondrari, George State
Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu
Ora 13.00: Seria de autor Gabriela Adameșteanu
Drumul egal al fiecărei zile, ediție definitivă
Invitați: Andreea Răsuceanu, Gabriela Gheorghișor, Șerban Axinte
Moderator: Daniel Cristea-Enache
Ora 13.30: Ego-grafii
Ion Vianu, Frumusețea va mîntui lumea și alte eseuri
Invitați: Carmen Mușat, Simona Sora, Ovidiu Șimonca
Moderator: Daniel Cristea-Enache
Ora 14.00: Seria de autor Aurora Liiceanu
Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc. 1948-1998 și Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor
Invitați: Cătălin Ștefănescu, Ovidiu Șimonca
Moderator: Adrian Șerban
Ora 16.00: Cartea de media
Daniela Zeca-Buzura, La taclale cu idolii
Moderator: Daniel Cristea-Enache
Ora 16.30: Noi traduceri în Biblioteca Polirom
Haruki Murakami, Ascultă cum cântă vântul • Pinball 1973
Invitate: Angela Hondru, Elisabeta Lăsconi
Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu
Ora 17.00: Ego-grafii
Vasile Ernu, Sectanții
Invitați: Cristian Teodorescu, Zoltán Rostás, Paul Cernat
Moderator: Adrian Botez
Ora 17.30: Ego. Proză
Anca Vieru, Felii de lămîie
Invitați: Luminița Corneanu, Eli Bădică, Florin Iaru
Moderator: Lucian Dan Teodorovici
Ora 18.00: Ego-grafii
Ana Dragu, Mîini cuminți. Copilul meu autist
Invitați: Marin Mălaicu-Hondrari, Bogdan-Alexandru Stănescu
Moderator: Adrian Botez
Duminică, 24 mai
Ora 12.00: Ego-grafii
Adriana Săftoiu, Cronică de Cotroceni
Moderator: Adrian Șerban
*Evenimentul va avea loc la Scena C1
Ora 12.00: Cartea Românească
Bogdan Ghiu, Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest)
Invitați: Călin-Andrei Mihăilescu, Peter Sragher, George Volceanov, Marina Vazaca
Moderatoare: Ana-Maria Tăbârcă
Ora 12.30: Cartea Românească
Radu Țuculescu, Mierla neagră
Invitați: Carmen Mușat, Liviu Antonesei
Moderator: Daniel Cristea-Enache
Ora 13.00: Cartea Românească
Octavian Soviany, Moartea lui Siegfried
Invitate: Luminița Corneanu, Adina Dinițoiu
Moderatoare: Ana-Maria Tăbârcă
Ora 13.30: Politici publice și integrare europeană
Iordan Gheorghe Bărbulescu, Noua Europă. Volumul I. Identitate și model european
Invitați: Mihaela Miroiu, Ioan Mircea Pascu
Moderator: Adrian Șerban
Ora 14.00: Cartea Românească
Cristian Teodorescu, Șoseaua virtuții. Cartea Câinelui
Invitați: Carmen Mușat, Doru Bușcu
Moderator: Daniel Cristea-Enache
Ora 14.30: Fiction Ltd.
Doina Ruști, Manuscrisul fanariot
Invitați: Eugen Negrici, Adriana Titieni, Adrian Titieni
Moderator: Daniel Cristea-Enache
Ora 15.00: Noi traduceri în Biblioteca Polirom
Umberto Eco, Numărul zero
Ian McEwan, Legea copiilor
Kazuo Ishiguro, Uriașul îngropat
Juan Gabriel Vásquez, Zgomotul lucrurilor în cădere
Invitați: Vali Florescu, Iulia Popovici, Dana Pîrvan-Jenaru, Eli Bădică, Bedros Horasangian, Cristian Teodorescu, Dan Croitoru, Marin Mălaicu-Hondrari
Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu
Evenimente Editura Univers
Sâmbătă, 23 mai
Ora 12.00, Scena Arena din Pavilionul C1, Romexpo
Dialogul „Literatura ca necesitate” și lansarea antologiei O mie de păduri într-o ghindă. Mari scriitori de limbă spaniolă aleg paginile preferate din opera lor, de Valerie Miles, traducere Lavinia Similaru
Invitați: Valerie Miles, José María Merino, Simona Sora
Duminică, 24 mai
Ora 15.00, Stand Univers: nr. B12, pavilion C2
Lansare Viaţa, jocul şi moartea lui Lul Mazrek, Ismail Kadare, traducere Marius Dobrescu
Invitați: Luan Topciu, Ministru Consilier - Ambasada Albaniei în România, Miruna Vlada poetă, specialist în relații internaționale, zona Balcanilor de Vest, Marius Dobrescu, scriitor și traducător
Editura Vremea la Bookfest 2015
Joi, 21 mai
Ora 17.00, Scenă Pavilion C1
Metamorphosys, de Mihai Giugariu
Invitaţi: Valeriu Râpeanu, Ion Bogdan Lefter, Mihai Giugariu, Silvia Colfescu
Ora 17.30, Scenă Pavilion C1
Celebrităţi cu origini în România, de Mihai Rogai
Invitaţi: Florian Bichir, Mihai Rogai, Silvia Colfescu
Ora 18.30, Scenă Pavilion C1
Istorii din Bucureştiul neogotic, de Emanuel Bădescu
Invitaţi: acad. Răzvan Theodorescu, Emanuel Bădescu, Silvia Colfescu
Vineri, 22 mai
Ora 16.00, Standul Republicii Cehe (Pavilion C4)
Amintiri fără culoare, Martin Vopenka
Invitaţi: Martin Vopenka, Doina Jela, Helliana Ianculescu, Silvia Colfescu
Ora 18.00, Scenă Pavilion C1
Lacrimile tale, ploaia mea. Dialoguri. Prezenţa lui Arnošt Lustig, de Eva Lustigová
Invitaţi: Eva Lustigová, Carmen Muşat, Doina Jela, Helliana Ianculescu, Silvia Colfescu
Lansarea va fi urmată de la ora 19.00 de proiecţia filmului Tvoje slza, můj déšť care a stat la baza cărţii, în spaţiul special amenajat în Pavilionul C1.
Sâmbătă, 23 mai
Ora 13.00, Scenă Pavilion C1
A zecea carte cu poveşti din Bucureşti, deVictoria Dragu-Dimitriu
Invitaţi: Ruxanda Beldiman, Bedros Horasangian, Silvia Colfescu
Ora 13.30, Scenă Pavilion C1
Măcelărirea bucureştenilor pe vremea lui Chehaia bei şi alte minunate povestiri din Bucureştii de la începutul veacului al 19-lea, de Domenico Caselli
Invitaţi: Emanuel Bădescu, Bedros Horasangian, Silvia Colfescu
Ora 16.30, Scenă Pavilion C1
Jurnal cu şi fără Nae Ionescu, de Elena-Margareta Ionescu
Iubesc acest popor, de Mihai Eminescu
Invitaţi: Anca-Irina Ionescu, George Ardeleanu, Silvia Colfescu
Ora 17.00, Scenă Pavilion C1
Cântec de păpădie, de Elena Otilia
Invitaţi: Elena Otilia Cîmpeanu, Silvia Colfescu
Ora 17.30, Scenă Pavilion C1
Poezii de colorat, de Elena Otilia
Invitaţi: Elena Otilia Cîmpeanu, Mădălina Mareş, Silvia Colfescu
Eveniment animat de magicianul Clubului Disney
Duminică, 24 mai
Ora 13.30, Cafenea Pavilion C4
Catastih de bucureştean, de Nicolae Vătămanu
Invitaţi: Nicuşor Dan, Gabriel Basarabescu, Alice Constantinescu, Silvia Colfescu
Ora 14.00, Cafenea Pavilion C4
Emanoil Protopopescu-Pake. Portret de bucureştean, de Dragoş Lucian Ţigău
Invitaţi: Andrei Pippidi, Dragoş Lucian Ţigău, Silvia Colfescu
Ora 14.30, Cafenea Pavilion C4
Ceai la samovar, de Ingrid Beatrice Coman, traducere de Anca-Irina Ionescu
Invitaţi: Ingrid Beatrice Coman, Anca-Irina Ionescu, Silvia Colfescu
Puteți descărca programul Bookfest pe zile în format pdf de aici.
Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.
Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015 este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Centrului Ceh din București.
Bookfest este un proiect co-finanțat de Ministerul Culturii și realizat cu sprijinul Bursei de Valori București și XTB.